Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Tiny Epic Végtelen Galaxisok - Nagy játék kis dobozban

A legtöbbek számára nem kell bemutatni a Gamelyn Games által gondozott Tiny Epic szériát. Játékaik ugyan kicsi dobozzal, de annál nagyobb beltartalommal rendelkeznek. A széria számos temát dolgozott már fel, ilyen például a sci-fi, a fantasy, a horror vagy éppen a western. Mindemelett a játékok nem csak témájukban, hanem stílusukban és mechanizmusaikban is jelentősen eltérnek. Mindezek mögött a méltán elismert Scott Almes áll.

Cikkünkben a Tiny Epic Végtelen Galaxisokat járjuk körbe, ami mind ez idáig a széria legsikeresebb játéka.  2015-ben elnyerte a Golden Geek Legjobb Egyszemélyes Játékának járó díját, illetve jelölték a Legjobb Stratégiai Játék kategóriában is. A BGG összesített listájának 232. és startégiai listájának 185. helyezettje. 

"Hosszú és eredményes életet!" vagy esetünkben pontokat

A játék célja, hogy a különböző bolygók kolonizálásán, a birodalmunk fejlesztésén, illetve a titkos küldetésünk teljesítésén keresztül pontokat szerezzünk, amik a győzelemhez segíthetik kicsiny galaxisunkat. A játék akkor ér véget, ha valaki eléri a 21 vagy annál több pontot, ilyenkor még mindenkinek lehetősége van a körében egyszer akciókat végrehajtani. A játékosok közül az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti össze.

Játékmenetről

Túlnépesedett galaxisunk új otthont keres. Ennek megoldásához pedig nem kevés bolygóra lesz szükségünk. 

Minden játékos egy-egy csillagrendszert irányít, ahol különböző kockák kijátszásán keresztül akciókat hajhatnak végre:

  • Űrhajó mozgatása (landolunk egy bolygó felszínén, bolygó körüli pályára állunk vagy visszatérünk a galaxisunkba)
  • Gyarmatosítás - egy bolygó megszeréséhez először még kolonizálnunk kell
  • Erőforrást szerzünk: energia vagy kultúra
  • Fejlesztjük a birodalmunkat
  • Kihasználjuk egy már gyarmatosított bolygónk képességét

A játék során kockadobáson keresztül hajthatunk végre akciókat, de a körünkben több lehetőségünk van egy-egy kocka megszerzésére. Újradobhatjuk a kockákat, vagy akár két nem tetszőt átalakíthatunk egy általunk preferált akcióra. Sőt, a többiek körében lehetőségünk van arra, hogy kövessük őket. Ez persze egy-egy kultúra pont elvesztésével jár, hiszen más valakit "majmolunk". Mindezeket szem előtt tartva, a társas szerencsefaktora meglehetősen kicsinek mondható. Külön üdítő, hogy a követésen keresztül rendkívül lecsökken a játékosok holtideje. Itt tényleg érdemes figyelni, ki mit csinál a körében!

"Fézereket kábító fokozatra!"

Minden bolygó rendelkezik egy különleges tulajdonsággal, melyet úgy aktiválhatunk, ha leszállunk egy bolygó felszínére vagy, ha kolonizáció során megszerezzük azt. A kártyákon változatos képességekkel találkozhatunk, legyen az valamilyen erőforrás megszerzése vagy akár valaki hátráltatása a kolonizáció során.

Ez az a pont, ahol meg kell említenünk, mennyire hátráltathatunk valakit pontgyűjtésben. Ugyanis bizonyos bolygók képességein keresztül elhappolhatjuk tőle a már gyarmatosítás alatt álló bolygóját, vagy akár egészen a galaxisáig száműzhetjük az űrhajóját. Igazi véres csatákra ne számítsatok, de ezek az apró lépések sorsfordítóak lehetnek az utunk során.

Kiknek és hányan?

Habár a Végtelen Galaxisok dobozán 14+ szerepel, nyugodtan adható kisebbek kezébe is. A játékmenet nem túl bonyolult, így 10 éves kor felett már könnyen tanulható. A játék tökéletes választás lehet családoknak, sci-fi rajongóknak, utazóknak és a komolyabb társasjátékok kedvelőinek is. A doboz mérete ne tévesszen meg senki, a pénzünkért cserébe egy igazi nagy dobozos társas élményét kapjuk. Az egyetlen, amit felróhatunk a tervezőknek, hogy a galaxis táblák nyugodtan lehettek volna egy kicsit nagyobbak. Ugyanis, még így is befértek volna a dobozba és mi is kényelmesebben elfértünk volna a jelőlöinkkel.

A játék nem hiába nyert díjat egyszemélyes kategóriában, ugyanis brilliánsan működik, mint solitare. Azonban akkor se ijedjünk meg, ha nem szeretnénk egyedül játszani, 2-5 fővel is kiváló szórakozás. A tesztelések során 3-4 fő esetén volt a legjobb a játékélmény.

A(z) Tiny Epic Végtelen Galaxisok társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

Ha kiváncsi vagy a Tiny Epic szériára, akkor ezt a cikket is nézd meg!

Tiny Epic Zombi vérfürdő - A dobozba zárt zombi Zsáner

Ismertető, 2018.11.15. 16:27:00

A Tiny Epic Zombi Vérfürdő egy a zombifilmek minden kliséjét felhasználó, pörgős, taktikus és ami a legfontosabb, szórakoztató túlélőjáték, egy akkora dobozban, amelyben nem férne el egy VHS kazetta (ha már zombizsáner)

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tiny Epic Végtelen Galaxisok