Kép forrása: https://metabro.hu/wp-content/uploads/2021/01/pro_cycling-1260x708.jpg

“Mikor érzed úgy, hogy teljesen készen áll a kiadásra?” – interjú a Pro Cycling fejlesztőivel

Az év végén megjelent magyar biciklis társasjáték éles kritikákat kapott már megjelenés előtt, úgyhogy megkerestük a fejlesztő Smithbgamest.

November 15-én posztolta Pierrot, az ismert és sikeres társasjáték-fejlesztő (és zenész – tavalyi nagyinterjúnk vele itt olvasható) a legnagyobb magyar társasos Facebook-csoportban a Pro Cycling – The Board Game című játék weboldalát, éles, több lábon álló kritikát megfogalmazva a projekttel kapcsolatban. A poszt nagyot ment, összesen 157 komment érkezett rá, köztük a játék fejlesztőinek hozzászólásaival. A résztvevők túlnyomó többsége osztotta Pierrot kritikáját, még akkor is, ha ekkor még se a játékszabály, se nyilván maga a játék sem volt elérhető.

Nos, azóta megjelent mindkettő, kértünk hát belőle tesztpéldányt azzal a céllal, hogy interjúban tesszük föl azokat a kérdéseket, melyek a játékkal kapcsolatban a kommentelők zömében is felmerülhettek. A válaszokat közösen jegyzi a Pro Cyclinget kiadó Smithbgamestől Kovács Gábor és József.

Honnan jött az ötlet, hogy társasjátékot készítsetek, mi volt az inspirációtok?

– Gyermekkorunk óta imádunk társasjátékokkal játszani, már akkor is próbálkoztunk saját készítésű játékkal. Igazából minden a fantáziádon múlik. Régóta vártunk a lehetőségre, hogy az ötleteinket megvalósíthassuk és egy olyan társast készítsünk, amibe szívünket, lelkünket bele tudjuk adni. Kedvencünk a kerékpársport, így hamar jött az ötlet, hogy ebben a témában induljunk el. A Smithbgamest családi vállalkozásként együtt álmodtuk meg, hogy a következő években még sok játékot készítsünk és kikapcsolódást nyújtsunk az embereknek. A Pro Cycling – The Board Game csak az első állomása a fejlesztéseknek. Fő profilunknak a sportos tematikájú játékokat tartjuk, de más irányvonalak is érdekelnek.

[cikk folytatása]

"Mikor érzed úgy, hogy teljesen készen áll a kiadásra?" - interjú a Pro Cycling fejlesztőivel - metabro.hu

Az év végén megjelent magyar biciklis társasjáték éles kritikákat kapott már megjelenés előtt, úgyhogy megkerestük a fejlesztő Smithbgamest. November 15-én posztolta Pierrot, az ismert és sikeres társasjáték-fejlesztő (és zenész - tavalyi nagyinterjúnk vele itt olvasható) a legnagyobb magyar társasos Facebook-csoportban a Pro Cycling - The Board Game című játék weboldalát, éles, több lábon álló kritikát megfogalmazva a projekttel kapcsolatban.

Társasjáték adatlapja

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

30Jan

Brüsszelt nem állítjuk meg, csak a Molyembert [Társalgó]

Kedvcsináló | 2024.01.30. 18:42:00

A Társalgó rovat hattyúdalához a Gamewiztől kértünk némi segítséget, és három igazán különleges játékélménnyel lehettünk gazdagabbak.

19Jan

Ceres – (Z)űrös kolonizáció [Társalgó]

Kedvcsináló | 2024.01.19. 17:46:00

A Föld már nem a világ közepe, az emberiség utazik és kolonizál, a nyersanyag-készlet pedig igen szűkös, de azért minden vállalat megtalálhatja, hol tudja a legnagyobb szeletet hasítani a tortából.


Kommentek

  • Merse

    2021-01-14 08:30:50

    Persze virágozzék ezer virág, ezzel semmi gond. Az sem róható fel nekik, hogy nem a szubkultúra részesei. Ráadásul magánkiadás, tehát tényleg semmi kifogásunk nem lehet. Én pont az érme másik oldalára akartam rávilágítani és diskurzust indítani. Vagyis arra, hogy talán a kezdők lelkesedése van bennük, talán épp az hajtja őket, hogy nem látják a szubkultúra gazdagságát, és nincs mihez viszonyítaniuk, talán rá vannak kényszerülve, vagy csak rá tudnak koncentrálni erre az egy játékra egy nagyobb kiadó sok játékával szemben, de összességében úgy tűnik, hogy a marketing terén legalábbis jó ötleteik vannak, aztán meglátjuk, hogy megvalósulnak-e. Ezzel szemben a nagy kiadók kissé nehezen bővítik a piacot. Ha egy nagyobb kiadó minden egyes játékára jutna ennyi marketing terv legalább, mint erre, akkor szerintem nem a Monopoly vezetné a piacot a hatalmas helyzeti előnye ellenére sem. Lehet hogy teljesen rosszul látom, az is lehet, hogy a Flamme Rouge-al is házalnak a kiadók a kerékpáros versenyeken, mert nem járok kerékpáros versenyekre, de talán érdemes körbejárni a témát, mert a piacbővítés az egyik legangyobb probléma idehaza, és pont az ilyen ötletekkel lehetne eredményt elérni, de most úgy tűnik, hogy pont nem a modern társasjáték fog piacot bővíteni, hanem a Monopoly-Rizikó vonal.

  • pietro

    2021-01-14 01:00:13

    Röviden szerintem: az ilyen játékoknál a halak is tudnak fára mászni a majmokkal együtt és majmok se fulladnak a vízbe fordított esetben. A lényeg az ilyen játékokkal játszók számára az adott szituációban egy társasjátékkal közösen eltöltött idő, nem pedig _a_ társasjátékkal közösen eltöltött idő. Szóval számomra a kérdésfelvetés a társasjáték elitista megközelítésének határait feszegeti. Vagy csak pontvadászat? Akkor bekaptam a horgot. Francba. :) Ezen konkrét esetben ártalmatlannak, sőt jóindulatúnak látszódnak a készítők (és maga a játék is), mégha szerénynek nem is... : ) Ha tényleg így van, virágozzék ezer virág, mindenki szagolgassa a kedvére valót. Ezen feltételek mentén (ártalmatlan, jóindulatú ) mindegyik szép a maga módján, mégis lehet csúnya a másik szemében (nem csak a Monopoly, de fordított esetben pl. egy heavy euro is a társasjátékokat messziről szagoló átlagembernek).

  • Merse

    2021-01-12 16:34:12

    A játék fejlesztőiről sokmindent elmond, hogy szerintük annyiféle társas van, hogy nehéz lenne kedvencet találni, de ha az egész estét át akarják játszani, akkor csakis a Rizikó jöhet náluk szóba! És az is árulkodó, hogy a játékuk megjelenése előtt nem is játszottak még egyetlen egy kerékpáros társassal sem, nem hogy a Flamme Rouge-al találkoztak volna, az utóbbi évek nagy díjnyertes kerékpáros játékával.

    Azzal nincs gond, hogy számukra az örökkévaló kockadobálás okoz egész estés izgalmat, ami egyébként a játékukból is kiderül. Azzal sem szeretnék foglalkozni, hogy mennyire magabiztosan elhesegettek minden kritikát, amit a Facebook-on a nyakukba kaptak. Nyilvánvaló, hogy a játékuk a társasjátékos szubkultúrában nem lesz népszerű, a szabálymagyarázó videót megnézve, nem hiszem hogy sok modern társasjátékokat is ismerő embernek kedve lenne kipróbálni. Ettől függetlenül viszont benne van a potenciál egy rossz játékban is, hogy olyan karriert fusson be, mint egy Monopoly, Ki nevet a végén, stb. Ennek az okairól lenne érdemes beszélni inkább, hogy miért van ez?

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Pro Cycling The Board Game