Kép forrása: https://metabro.hu/wp-content/uploads/2020/09/tarsasjatekpodcast6-1024x576.jpg

A társasjátékozás még csak most hangosodik [Metabro]

Kijött Társasjáték-podcast – A játék nem játék sorozatunk hatodik része, melyben a társasjátékozás általános helyzetéről és trendjeiről beszélgetett Győri Zoltán (Mit Játsszunk?) és Para-Kovács Imre (Ftr Pix):

Társasjáték-podcast 6. rész - A játék nem játék: "A társasjátékozás még csak most hangosodik"

Győri Zoltán társasjáték-szakértő és Para-Kovács Imre újságíró-író végigmegy azokon a valós/vélt/mondvacsinált gyakorlati és elméleti problémákon, melyek gya...

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Dec

Így születnek a magyar szabályok - Interjú Heim Hunorral

Érdekes | 2022.12.29. 18:00:00

Interjú Heim Hunorral, a Lángművesek születéséről, illetve a magyar társasjáték lokalizáció helyzetéről.

29Szep

Végre készült egy igazán jó Stranger Things játék... [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2023.09.29. 16:58:00

Egy gyakorlott tervezőnek köszönhetjük a Stranger Things: Upside Down-t, ami magyarul a Stranger Things: Hellyel Lefelé nevet kapta - de ez senkit ne ijesszen el.


Kommentek

  • zsiray.barbara

    2020-09-27 23:19:08

    Örömmel tapasztalom, hogy egyre nagyobb népszerűség övezi a modern társasjátékot. Elég, hogyha a saját ismeretségi körömre gondolok, ahol szerencsére már sokaknak sikerült túllépni a "társasjáték=monopoly" korszakukon és nyitnak az újdonságok felé. Ezután már csak egy lépés választja el a legtöbb embert a társasjáték vásárlásától, ez pedig a dolog anyagi vonzata. Sokan fájó szívvel adnak ki pénzt egy nagydobozos játékra, ami érthető is persze. Én is jópárszor meggondolom a dolgot, de biztos vagyok benne, hogy a társasjáték vásárlás jó befektetés, hiszen hosszútávú élmenyt nyújt.

    Jó látni, hogy kezdik megkapni az innovatív társasjátékok azt a figyelmet es megbecsülést, amit megérdemelnek. Szerintem egyáltalán nem gond, hogy nagy mennyiségű játék kerül a piacra rövid időn belül. Hiszen számos oldal (pl.: tarsasjatekok.com, bgg) gondoskodik arról, hogy ebben az " világban" kevésbbé jártasak is el tudjanak igazodni, és ki tudják választani a számukra legmegfelelőbb darabot.

    Még ha "divattá" is válik a társasjáték tervezés, a közönség úgyis ki fogja tudni választani a minőségi alkotásokat.

  • vinczedani22

    2020-09-22 10:29:00

    Már igazából szerintem lehet is látni olyan játékokat, amik ebbe az újrakiadás kategóriába esnek. Még gyermekkoromban (10 éve kb) a Catan telepeseit játszottuk otthon a szüleimmel, ami akkor elég új játék volt (legalábbis akkor azt hittem, nem tudom mikor jelent meg pontosan :D ) Nekünk még a fa tokenes kiadás volt meg, azóta ha jól tudom érkezett belőle műanyag bábúkkal kiadás, meg inka kiadás, meg űr kiadás, meg gondolom lesz még más is belőle :D
    De pl Carcassone-ból is fellelhető egy ilyen tendencia, az alapjáték egyszerű, de nagyszerű, az első pár kiegészítő szintén jól sikerült, de a maradék 7-8 kieg, meg amazonas kiadás, meg ki tudja még mi szerintem picit csak bőrlehúzás, és talán felesleges volt.
    Ez nem feltétlen rosz dolog szerintem, amíg nem megy annak a rovására pl, hogy eredeti ötletekre épülő játékok helyett ezeket a klónokat jelentetik meg magyarul, és szerintem erre még nem lehet panasz.

  • harnas1207

    2020-09-21 11:08:13

    Többen megjegyezték már, hogy előbb-utóbb eljut ez a műfaj is oda, mint minden más: jönnek az ugyanolyan, csak a pénzért kitalált játékok, tematika eső és újrakiadásos bőrlehúzások. Igen, ennek már megvan az előszele. Addig ütik a vasat, amíg meleg, amíg mindent el lehet adni. Valószínű ezek lesznek 10 év múlva az új kor Monopoly-ai. Aki viszont összetett és komoly játékokra vágyik, annak ez az időszak a lehető legjobb, mert én is úgy érzem, hogy nagyon felpörgött a piac. Igény van a társasjátékokra, bízom benne, hogy a "válság" nem fogja kikezdeni a kiadókat.

  • Robby

    2020-09-20 18:11:00

    Szerintem a társasjátékok újból a reneszánszukat élik. Nekem nagyon tetszettek régen is a társasok, de egy idő után már nem igazán nyújtottak újdonságot. Szinte csak a pálya volt más, a többi ugyanaz volt. Dobtál a kockával, léptél és ennyi. Ami esetleg beszivárgott egyéb játék, az nagyon drága volt és általában nem volt lefordítva. Most szinte minden héten jelenik meg több játék is. Nagyon sokat kiadnak magyarul is, nagyon széles a paletta, mindenki megtalálja, megtalálhatja a neki tetsző játékot. Arról nem is beszélve, hogy összehozza a családokat, barátokat, esetleg egy partit is fel tud dobni.

  • Eszter195

    2020-09-20 16:42:18

    Egyet kell, hogy értsek a címben foglaltakkal :) Szerintem is most kezd egyre népszerűbb lenni a társasjátékozás :) Én kb. másfél éve kezdtem megismerkedni a társasjátékok varázslatosan színes világával és egyből magával ragadott :) Szerintem is mindenki megtalálhatja a neki tetsző társasjátékot és megemlíteném, hogy szerintem nagyon fontos a megfelelő társaság is, akikel lehet kötetlenül, jól szórakozni és élvezni az adott játék adta örömöket :)

  • l.mark

    2020-09-20 16:00:43

    Imádom őket hallgatni! Nagyon jók ezek a podcastok, kár hogy olyan ritkán vannak.

  • Barnil

    2020-09-20 16:00:12

    Nagyon érdekes témát/témákat boncolgatott ez a rész is.

    Én is úgy gondolom, hogy a társasjáték most kezd divatba jönni, ez természetesen csak remek, ugyanakkor amellett, hogy sokan most szeretik meg a társasjátékozást, lesznek olyanok is akik a "divat" miatt elkezdenek, de nem találják meg a nekik megfelelőt, így hamar abba is hagyják. Szerintem fontos, hogy ne feltétlen az alapján válasszunk, hogy mi a felkapott, hanem a nekünk szimpatikusak, még ha nem is vagyunk benne a társasozában. Fantasztikus, hogy vannak olyan biztos források, mint a társasjátékok.com, Győri Zoli és a Mit játsszunk?, de akár a BGG.

    A Mars terraformálását még nem próbáltam, egyszer mindenképp ki szeretném, de jó tudni, hogy az alappal érdemes. :)

Népszerű

Friss

Címkék