Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Társasjátékot a szilveszteri bulikba!

Társasjátékos bulit tervezel szilveszterre? Mi sem egyszerűbb! Ragadj magadhoz egy szatyor játékot, bonts ki egy zacskó chipset és tölts mindenkinek egy pohár üdvözlő pezsgőt! Mielőtt azonban sokkolnád a társaságot egy Battlestar Galacticával, olvasd el útmutatónkat, hogy minden a legjobban sikerüljön!

Játékos bulik

Ha a vendégek mindegyike vevő rá, akkor megpróbálkozhatsz hosszabb lélegzetvételű játékokkal is. Ekkor az egész éjszaka ezek körül fog forogni. Csak egy szavazást kell összedobni arról, hogy ki melyik játékkal töltené az év végét és ebből kiválasztani a top hármat. A három ebben az esetben fontos szám: a tapasztatataim szerint az emberi agy nagyjából ennyi új szabályt tudja megemészteni egy nap anélkül, hogy összeomlana.

Az Álarcosbál egyszerre sok embert is le tud kötni.

A meghívók kiküldése előtt azért vess egy pillantást a társasok ajánlott játékosszámára is (ami rendszerint négy vagy öt), nehogy valaki mindig pihenőre kényszerüljön.

Érdemes az időre is figyelni. Én általában ragaszkodom ahhoz, hogy este kilenc-tíz óra után már új játékot ne tanuljunk és bonyolultabba se fogjunk bele. Emberek vagyunk, mindenki elfárad egy idő után és a pezsgő sem feltétlenül segíti a koncentrációkészséget. Az, hogy vissza kell venni a sebességből, még közel sem jelenti a buli végét. Ilyenkor kell előkapni a parti vagy félparti játékokat és folytatni hajnalig.

Bulik játékkal

A másik lehetőség, hogy sztenderd házibulit szervezel, és a megfelelő időben előkapsz néhány játékot a szekrényből. Itt a legfontosabb a kötetlenség. Olyan játékot keress, ami akkor is működik, hamindenki leül játszani, és azt is tudja kezelni, ha hirtelen a társaság fele feláll az asztaltól, mert elkészült a lencsefőzelék.

Erre a legjobb, ha valamilyen rövid mentekkel operáló játékot készítesz be. Tipikusan ilyenek a különböző asszociációs-kitalálós játékok. Ezekben mindenki részt tud venni, gyorsan tanulhatóak és egy kör nem tart tovább három percnél. A létszámra sem túl érzékenyek – elvégre teljesen mindegy, hogy kilencen próbálják meg kitalálni ugyanazt a feladványt vagy hárman. Mondani sem kell, ilyenkor teljesen felesleges mindenféle pontozással vagy győzteskihirdetéssel próbálkozni.

Ha elegen vagytok hozzá, a Fedőnevek akár a parti középpontja is lehet.

Ha úgy érzed, hogy a társaság egy fokkal összetettebb élményre is vevő, akkor is érdemes lehet valamilyen csapatjátékkal próbálkozni. Csapatban sokkal jobban bele tudnak vonódni a játékosok az akcióba, mintha egyedül kellene helyt állniuk. Ráadásul, ha valaki hirtelen fölpattan, hogy fogadjon egy új vendéget – aki aztán leül valahová -, akkor sincsen baj, a csapat többi tagja tudja pótolni a kieső tagot. Ráadásul, ha a játékot valamiért teljesen félbe kell szakítani – mondjuk kezdődik a tüzijáték -, akkor sincsen semmi gond, itt nem lehet kiesni a ritmusból.

Ellátmány

A bulik alatt sajnos exponenciálisan nő annak a  veszélye, hogy a társasjátékok megsérülnek. Az elveszés a kisebbik probléma. Rendszerint a koppanás hangjából és irányából következtetni lehet a komponens helyzetére és kitartó földön kúszással, valamint bútortologatással még a legkisebb fekete kockát is meg lehet találni.

A nagyobb veszélyt a különböző folyadékok és rágcsálnivalótól zsíros mancsok jelentik. Az elsődleges védelmi vonal természetesen a műanyag kártyavédő. Ezek széles választékban kaphatóak a társasjáték szakboltokban és jellemzően életreszóló védelmet nyújtanak a lapoknak.

Ha vevő a társaság az effajta humorra, jól szórakozik majd mindenki a WTf-en egy pohár pezsgő mellett.

Ha abban a lehetetlen helyzetben vagy, hogy a te játékodra nincs kártyavédő vagy te is nejlonfóbiában szenvedsz – vagyis nem vagy hajlandó védőzni a lapjaidat -, akkor kénytelen vagy úgynevezett aktív védelmet kialakítani. Ez az ételek és üdítők kitiltása a játék közeléből. Általánosságban elmondható, hogy ha nincs a táblától kartávolságban semmi folyadék, akkor az nem is tud ráömleni.

Ha úgy érzed, hogy ez a drasztikus megoldás éhséglázadáshoz fog vezetni, kompromisszumos megoldás lehet egy kis üdítős-rágcsás asztalka a játék mellett. Arra kell csak figyelni, hogy senki ne tudja felállás nélkül elérni, mert akkor tuti maga elé veszi a poharat. Érdekes megfigyelni egyébként, hogy ha az étel-, és italbeszerzést ilyen formán megnehezítjük, sokkal kevesebb fog fogyni mindenből.

Már csak arra kell ügyelni, hogy a játéktér ne az útban legyen, nehogy a táblán landoljon mondjuk az a rozéfröccs, amit a gyomrába szánt egy frissen érkező vendég.

Partitájm!

Ha te vagy a társaságban a társasjátékos arc, akkor az emberek valószínűleg tudják, hogy mire vállalkoznak, amikor elindulnak hozzád. Könnyítsd meg a dolgukat: pakold ki a kedvenceidet egy toronyba – távol az innivalóktól – az asztal szélére. Várd meg, amíg valaki leemel egyet és ebben az évben már ne is keljetek föl a játékasztaltól!

A Dixittel szinte soha nem lehet mellélőni.
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

14Márc

Szellemtinta - Szűkszavú szellemek szerenádja

Ismertető | 2024.03.14. 14:00:00

Vajon milyen szóra gondolt a kísértet? Kérdezz tőle bátran, de vigyázz, hogy ne mondjon túl sokat, mert minden szavát hallja az ellenfél is!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék