Társasjátékot a szilveszteri bulikba!

Társasjátékos bulit tervezel szilveszterre? Mi sem egyszerűbb! Ragadj magadhoz egy szatyor játékot, bonts ki egy zacskó chipset és tölts mindenkinek egy pohár üdvözlő pezsgőt! Mielőtt azonban sokkolnád a társaságot egy Battlestar Galacticával, olvasd el útmutatónkat, hogy minden a legjobban sikerüljön!

Játékos bulik

Ha a vendégek mindegyike vevő rá, akkor megpróbálkozhatsz hosszabb lélegzetvételű játékokkal is. Ekkor az egész éjszaka ezek körül fog forogni. Csak egy szavazást kell összedobni arról, hogy ki melyik játékkal töltené az év végét és ebből kiválasztani a top hármat. A három ebben az esetben fontos szám: a tapasztatataim szerint az emberi agy nagyjából ennyi új szabályt tudja megemészteni egy nap anélkül, hogy összeomlana.

Az Álarcosbál egyszerre sok embert is le tud kötni.

A meghívók kiküldése előtt azért vess egy pillantást a társasok ajánlott játékosszámára is (ami rendszerint négy vagy öt), nehogy valaki mindig pihenőre kényszerüljön.

Érdemes az időre is figyelni. Én általában ragaszkodom ahhoz, hogy este kilenc-tíz óra után már új játékot ne tanuljunk és bonyolultabba se fogjunk bele. Emberek vagyunk, mindenki elfárad egy idő után és a pezsgő sem feltétlenül segíti a koncentrációkészséget. Az, hogy vissza kell venni a sebességből, még közel sem jelenti a buli végét. Ilyenkor kell előkapni a parti vagy félparti játékokat és folytatni hajnalig.

Bulik játékkal

A másik lehetőség, hogy sztenderd házibulit szervezel, és a megfelelő időben előkapsz néhány játékot a szekrényből. Itt a legfontosabb a kötetlenség. Olyan játékot keress, ami akkor is működik, hamindenki leül játszani, és azt is tudja kezelni, ha hirtelen a társaság fele feláll az asztaltól, mert elkészült a lencsefőzelék.

Erre a legjobb, ha valamilyen rövid mentekkel operáló játékot készítesz be. Tipikusan ilyenek a különböző asszociációs-kitalálós játékok. Ezekben mindenki részt tud venni, gyorsan tanulhatóak és egy kör nem tart tovább három percnél. A létszámra sem túl érzékenyek – elvégre teljesen mindegy, hogy kilencen próbálják meg kitalálni ugyanazt a feladványt vagy hárman. Mondani sem kell, ilyenkor teljesen felesleges mindenféle pontozással vagy győzteskihirdetéssel próbálkozni.

Ha elegen vagytok hozzá, a Fedőnevek akár a parti középpontja is lehet.

Ha úgy érzed, hogy a társaság egy fokkal összetettebb élményre is vevő, akkor is érdemes lehet valamilyen csapatjátékkal próbálkozni. Csapatban sokkal jobban bele tudnak vonódni a játékosok az akcióba, mintha egyedül kellene helyt állniuk. Ráadásul, ha valaki hirtelen fölpattan, hogy fogadjon egy új vendéget – aki aztán leül valahová -, akkor sincsen baj, a csapat többi tagja tudja pótolni a kieső tagot. Ráadásul, ha a játékot valamiért teljesen félbe kell szakítani – mondjuk kezdődik a tüzijáték -, akkor sincsen semmi gond, itt nem lehet kiesni a ritmusból.

Ellátmány

A bulik alatt sajnos exponenciálisan nő annak a  veszélye, hogy a társasjátékok megsérülnek. Az elveszés a kisebbik probléma. Rendszerint a koppanás hangjából és irányából következtetni lehet a komponens helyzetére és kitartó földön kúszással, valamint bútortologatással még a legkisebb fekete kockát is meg lehet találni.

A nagyobb veszélyt a különböző folyadékok és rágcsálnivalótól zsíros mancsok jelentik. Az elsődleges védelmi vonal természetesen a műanyag kártyavédő. Ezek széles választékban kaphatóak a társasjáték szakboltokban és jellemzően életreszóló védelmet nyújtanak a lapoknak.

Ha vevő a társaság az effajta humorra, jól szórakozik majd mindenki a WTf-en egy pohár pezsgő mellett.

Ha abban a lehetetlen helyzetben vagy, hogy a te játékodra nincs kártyavédő vagy te is nejlonfóbiában szenvedsz – vagyis nem vagy hajlandó védőzni a lapjaidat -, akkor kénytelen vagy úgynevezett aktív védelmet kialakítani. Ez az ételek és üdítők kitiltása a játék közeléből. Általánosságban elmondható, hogy ha nincs a táblától kartávolságban semmi folyadék, akkor az nem is tud ráömleni.

Ha úgy érzed, hogy ez a drasztikus megoldás éhséglázadáshoz fog vezetni, kompromisszumos megoldás lehet egy kis üdítős-rágcsás asztalka a játék mellett. Arra kell csak figyelni, hogy senki ne tudja felállás nélkül elérni, mert akkor tuti maga elé veszi a poharat. Érdekes megfigyelni egyébként, hogy ha az étel-, és italbeszerzést ilyen formán megnehezítjük, sokkal kevesebb fog fogyni mindenből.

Már csak arra kell ügyelni, hogy a játéktér ne az útban legyen, nehogy a táblán landoljon mondjuk az a rozéfröccs, amit a gyomrába szánt egy frissen érkező vendég.

Partitájm!

Ha te vagy a társaságban a társasjátékos arc, akkor az emberek valószínűleg tudják, hogy mire vállalkoznak, amikor elindulnak hozzád. Könnyítsd meg a dolgukat: pakold ki a kedvenceidet egy toronyba – távol az innivalóktól – az asztal szélére. Várd meg, amíg valaki leemel egyet és ebben az évben már ne is keljetek föl a játékasztaltól!

A Dixittel szinte soha nem lehet mellélőni.
írta -- Ludens

23Júl

Skicc - Rajzolj gyorsan valamit!

Ismertető | 2019.07.23. 10:00:00

Rajzolj gyorsan valamit! Egy mondatban talán így fogalmazhatnánk meg a Skicc esszenciáját.

21Júl

Fog of love - Érzelemmentes kapcsolatszimulátor

Ismertető | 2019.07.21. 18:58:00

Sok szék közül a földre huppanni. Ezt teszi velünk a Fog of Love, amit tényleg, de tényleg szeretni akartam...


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • A CMON éppen most nyírja ki a társasjátékokat?

  2019.07.23. 21:58:33 / vélemény, játék, videójáték, társasjáték, cmon

  Valamiért mindig szkeptikusan (vagy inkább cinikusan?) állok azokhoz a hírekhez, amik a játékipar f-o-r-r-a-d-a-l-m-i újításait jelentik be. Emlékszem, hogy sokan a VR-t...

 • Kihirdették a 21019-es Spiel des Jahres győztest

  2019.07.22. 13:39:46 / játék, hír, díj, társasjáték, spiel_des_jahres

  Az év játéka 2019-ben a Csak egy. A döntőbe jutott, vagyis a zsűritől ajánlott plecsnit kap a L.a.m.a. és a Werewords. Csak egy társasjáték Tarsasjatekok.com - Magyarország...

 • Gamer hírek 25.

  2019.06.25. 20:33:39 / játék, magyar, hír, macska, társasjáték, kickstarter

  Vigyázz, ez csapda!  Új Kickstarter kampányt indított a Karácsonyfát jegyző Clevergreen csapata. az ALTARS: Traps of the Deep kifejezetten interaktív, sok újrajátszhatóságot...

 • 7 Wonders: Duel - Leaders - Kézzel készült vezetők

  2019.06.18. 21:07:44 / teszt, ajánló, játék, kiegészítő, társasjáték, rajongói, 7csoda, printandplay

  Nem hittem volna, hogy a Pantheon után a Repos magára hagyja a 7Csoda: Párbajt. Már csak azért sem, mert a nagytestvéréhez kis túlzással hetente jött ki valami kiegészítő -...

 • Gamer hírek 24.

  2019.06.03. 23:55:42 / játék, könyv, hír, díj, társasjáték, kickstarter

  Kuruzslók vitték a díjat  Kihirdették a Magyar Társasjátékdíj győztesét. Idén először száz fölé kúszott a nevezések száma: összesen 133 játékból kellett válogatni a zsűrinek....

Friss

Címkék