Társasjátékot a szilveszteri bulikba!

Társasjátékos bulit tervezel szilveszterre? Mi sem egyszerűbb! Ragadj magadhoz egy szatyor játékot, bonts ki egy zacskó chipset és tölts mindenkinek egy pohár üdvözlő pezsgőt! Mielőtt azonban sokkolnád a társaságot egy Battlestar Galacticával, olvasd el útmutatónkat, hogy minden a legjobban sikerüljön!

Játékos bulik

Ha a vendégek mindegyike vevő rá, akkor megpróbálkozhatsz hosszabb lélegzetvételű játékokkal is. Ekkor az egész éjszaka ezek körül fog forogni. Csak egy szavazást kell összedobni arról, hogy ki melyik játékkal töltené az év végét és ebből kiválasztani a top hármat. A három ebben az esetben fontos szám: a tapasztatataim szerint az emberi agy nagyjából ennyi új szabályt tudja megemészteni egy nap anélkül, hogy összeomlana.

Az Álarcosbál egyszerre sok embert is le tud kötni.

A meghívók kiküldése előtt azért vess egy pillantást a társasok ajánlott játékosszámára is (ami rendszerint négy vagy öt), nehogy valaki mindig pihenőre kényszerüljön.

Érdemes az időre is figyelni. Én általában ragaszkodom ahhoz, hogy este kilenc-tíz óra után már új játékot ne tanuljunk és bonyolultabba se fogjunk bele. Emberek vagyunk, mindenki elfárad egy idő után és a pezsgő sem feltétlenül segíti a koncentrációkészséget. Az, hogy vissza kell venni a sebességből, még közel sem jelenti a buli végét. Ilyenkor kell előkapni a parti vagy félparti játékokat és folytatni hajnalig.

Bulik játékkal

A másik lehetőség, hogy sztenderd házibulit szervezel, és a megfelelő időben előkapsz néhány játékot a szekrényből. Itt a legfontosabb a kötetlenség. Olyan játékot keress, ami akkor is működik, hamindenki leül játszani, és azt is tudja kezelni, ha hirtelen a társaság fele feláll az asztaltól, mert elkészült a lencsefőzelék.

Erre a legjobb, ha valamilyen rövid mentekkel operáló játékot készítesz be. Tipikusan ilyenek a különböző asszociációs-kitalálós játékok. Ezekben mindenki részt tud venni, gyorsan tanulhatóak és egy kör nem tart tovább három percnél. A létszámra sem túl érzékenyek – elvégre teljesen mindegy, hogy kilencen próbálják meg kitalálni ugyanazt a feladványt vagy hárman. Mondani sem kell, ilyenkor teljesen felesleges mindenféle pontozással vagy győzteskihirdetéssel próbálkozni.

Ha elegen vagytok hozzá, a Fedőnevek akár a parti középpontja is lehet.

Ha úgy érzed, hogy a társaság egy fokkal összetettebb élményre is vevő, akkor is érdemes lehet valamilyen csapatjátékkal próbálkozni. Csapatban sokkal jobban bele tudnak vonódni a játékosok az akcióba, mintha egyedül kellene helyt állniuk. Ráadásul, ha valaki hirtelen fölpattan, hogy fogadjon egy új vendéget – aki aztán leül valahová -, akkor sincsen baj, a csapat többi tagja tudja pótolni a kieső tagot. Ráadásul, ha a játékot valamiért teljesen félbe kell szakítani – mondjuk kezdődik a tüzijáték -, akkor sincsen semmi gond, itt nem lehet kiesni a ritmusból.

Ellátmány

A bulik alatt sajnos exponenciálisan nő annak a  veszélye, hogy a társasjátékok megsérülnek. Az elveszés a kisebbik probléma. Rendszerint a koppanás hangjából és irányából következtetni lehet a komponens helyzetére és kitartó földön kúszással, valamint bútortologatással még a legkisebb fekete kockát is meg lehet találni.

A nagyobb veszélyt a különböző folyadékok és rágcsálnivalótól zsíros mancsok jelentik. Az elsődleges védelmi vonal természetesen a műanyag kártyavédő. Ezek széles választékban kaphatóak a társasjáték szakboltokban és jellemzően életreszóló védelmet nyújtanak a lapoknak.

Ha vevő a társaság az effajta humorra, jól szórakozik majd mindenki a WTf-en egy pohár pezsgő mellett.

Ha abban a lehetetlen helyzetben vagy, hogy a te játékodra nincs kártyavédő vagy te is nejlonfóbiában szenvedsz – vagyis nem vagy hajlandó védőzni a lapjaidat -, akkor kénytelen vagy úgynevezett aktív védelmet kialakítani. Ez az ételek és üdítők kitiltása a játék közeléből. Általánosságban elmondható, hogy ha nincs a táblától kartávolságban semmi folyadék, akkor az nem is tud ráömleni.

Ha úgy érzed, hogy ez a drasztikus megoldás éhséglázadáshoz fog vezetni, kompromisszumos megoldás lehet egy kis üdítős-rágcsás asztalka a játék mellett. Arra kell csak figyelni, hogy senki ne tudja felállás nélkül elérni, mert akkor tuti maga elé veszi a poharat. Érdekes megfigyelni egyébként, hogy ha az étel-, és italbeszerzést ilyen formán megnehezítjük, sokkal kevesebb fog fogyni mindenből.

Már csak arra kell ügyelni, hogy a játéktér ne az útban legyen, nehogy a táblán landoljon mondjuk az a rozéfröccs, amit a gyomrába szánt egy frissen érkező vendég.

Partitájm!

Ha te vagy a társaságban a társasjátékos arc, akkor az emberek valószínűleg tudják, hogy mire vállalkoznak, amikor elindulnak hozzád. Könnyítsd meg a dolgukat: pakold ki a kedvenceidet egy toronyba – távol az innivalóktól – az asztal szélére. Várd meg, amíg valaki leemel egyet és ebben az évben már ne is keljetek föl a játékasztaltól!

A Dixittel szinte soha nem lehet mellélőni.
írta -- Ludens

22Ápr

Planet - A világ sorsa a kezedben van!

Ismertető | 2019.04.22. 20:47:00

Emelj hegyláncokat, alkoss tengereket és figyeld, ahogy benépesíti az élet a bolygódat - amit végig a kezedben tarthatsz!

30Márc

Kódfejtő - Nem csak a kódot, a játékot is fel kell törnöd

Ismertető | 2019.03.30. 07:30:00

A tavalyi év egyik trónbitorlója az eredetileg Decrypto címen megjelent Kódfejtő!


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Gamer hírek 21.

  2019.04.17. 00:47:59 / játék, hír, videójáték, társasjáték, kickstarter

   Ha megölsz egy istent, annak következményei lesznek...  ...mondta Kratos, majd letépte Héliosz fejét, hogy azzal világítson a sötétben. Miután már nem maradt kibelezhető...

 • Roll Player - Hősemberképző

  2019.04.09. 19:42:16 / teszt, ajánló, játék, fantasy, kocka, szerepjáték, dnd, társasjáték

  Nem irigylem azt, aki a Roll Player ötletével odaállt a többiek elé. Mégis hogyan tudod meggyőzően előadni azt, hogy egy létező játék előkészületi fázisából szeretnél önálló...

 • Gamer hírek 20.

  2019.04.04. 22:59:20 / játék, hír, rendezvény, díj, figura, társasjáték, golden_geek

  Cuki kisállatok és gondolatolvasók vitték a pálmát!  Ahogy az lenni szokott, idén is két játék vitte el a címek és a dobogós helyek nagy százalékát a Golden Geeken, a BGG saját...

 • Gamer hírek 19.

  2019.03.26. 11:11:17 / játék, kártya, hír, autizmus, bridzs, társasjáték, kickstarter

  Evolúció, Cthulhu edition  Az Evolúció nagy port kavart a megjelenésekor, de ez a por hamar le is ülepedett. Azóta számos kiegészítő és új rész jelent meg hozzá, de azokra nem...

 • Cerebria - Agymanók

  2019.03.19. 09:59:01 / teszt, ajánló, játék, magyar, társasjáték, kickstarter, cerebria

  Gondolta valaki a Trickerion és az Anachrony után, hogy a Cerebria nem lesz jó? Én sem. Amikor beleugrottam a Kickstarter kampányba, tudtam, hogy nem nyúlhatok mellé. Ahogy tudta...

Friss

Címkék