Risk Legacy
Risk Legacy
Risk Legacy
Risk Legacy
Videó beküldése

Risk Legacy társasjáték

társasjáték, 2011
Értékelem!

A Risk Legacy egy közepesen összetett társasjáték, 3 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A játék 2012-ben megnyerte a Golden Geek Awards díját Leginnovatívabb játék kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb harci játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves...

A Risk Legacy egy közepesen összetett társasjáték, 3 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A játék 2012-ben megnyerte a Golden Geek Awards díját Leginnovatívabb játék kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb harci játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a váltakozó képességek, a kártya húzás, a terület mozgatás, a kockadobás és a játékos kiiktatás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A világ tudósai, mérnökei és fizikusai képessé váltak a szinte lehetetlenre: új Földeket hoztak létre a galaxisban. Céljukat, miszerint az első Föld erőforrásaiért folyó harcoknak gátat vessenek, nem sikerült elérniük. A kolonizált bolygókon két hónap múlva kitört az első háború a nyersanyagokért. Minden klónbolygón más és más kimenetele lett az ütközeteknek. Vajon az a Föld, ahol Ti küzdötök, milyen világgá válik?

Harc egy másik bolygón

A Rizikó a stratégiai társasjátékok egyik alapköve. A cél egy erős hadsereg felállítása és a világ országainak meghódítása. A különböző kiadások többnyire ugyanazokat a szabályokat használják, persze néhány eltérés, változtatás mindig van. Az alapszabályokról nem fogok sokat írni: ha valaki nem ismerné a Rizikót, annak először ajánlom a Rizikó – A világ meghódítása című játékról készült ismertetőt.
A Legacy kiadás egy érdekes megoldást nyújt a már megszokott szabályok átvariálására: engedjük át a játékosoknak az irányítást! Hogy ez mit is takar? A továbbiakban erről lesz szó.

A világ sorsa a kezetekben van!

Már az első játék előtt meg kell hozni néhány végleges döntést.
Az öt különböző frakció egyedi képességekkel rendelkezik. A játék elején két-két képesség közül kell kiválasztanotok egyet-egyet a csapatoknak. A kiválasztott képesség matricáját fel kell ragasztanotok a nemzet lapjára, a másik egyedi jellemző pedig végleg elveszik. A kampány végére akár öt ilyen jellemzővel is rendelkezhetnek a frakciók.
A másik teendő tizenkét érme felragasztása néhány terület kártyájára. Az egyes területek egy-egy nyersanyagot érnek a játék elején, amiket növelhetünk a matricák felragasztásával. Ez is egy végleges döntés, szóval jól meg kell fontolni, hogy melyik terület érjen többet.

Minden egyes játék kezdetekor fel kell állítani a táblát, ki kell rakni a megfelelő kártyákat, jelzőket. Ezek után minden játékos dönt arról, hogy mivel szeretné a játékot kezdeni. Vagy egy Vörös Csillagot kap a játékos, vagy rakétát. A Csillagok a győzelemhez szükségesek, míg a rakétákkal meg lehet fordítani a csaták kimenetelét. Fontos, hogy rakétát a korábbi játékokban nyújtott teljesítmény szerint kap a játékos, így nem mindegy, hogy az előző fordulókban mennyire játszott jól.
Amennyiben van elegendő ún. sebhely kártya, akkor mindenkinek ki kell osztani egyet. Ezekkel a kártyákkal végleg meg lehet változtatni egy terület jellemzőit. Például valahol épült egy bunker, így könnyebb védekezni a területen. Ezeket a játék folyamán lehet felhasználni.

A kezdőhelyek kiválasztása után elkezdődik az első kör. Minden kör öt különböző fázisból áll. Ha valaki végzett mindegyik szakasszal, a következő játékoson a sor.
A kör kezdetén be lehet cserélni kártyákat Csillagokra. Összesen négy csillagra van szükség a győzelemhez. Ezeket a kártyák becserélése mellett még ellenséges bázisok elfoglalásával lehet szerezni. Ezen kívül még ki lehet játszani sebhely kártyát.

A következő lépés során csatlakozni lehet a háborúhoz. Ez abban az esetben történik, ha már nincs a játékosnak elfoglalt területe. Ilyenkor kap egyet néhány katonával együtt. Amennyiben van elfoglalt területe a játékosnak, toborozhat sereget. A többi Rizikóhoz hasonlóan a birtokolt országok, régiók függvényében jár katona, valamint lehet kártyákkal vásárolni is.
A harcot nem részletezem. Teljesen úgy működik, mint minden más Rizikóban, kivéve a rakéták használatát. Ezzel bármelyik játékos bármikor, bármilyen dobást hatosra módosíthat.
A harcok levezénylése után lehetőség van mozgósítani az egyik területen.

A kör végén néhány sebhely kifejtheti a hatását, valamint ha a játékos elfoglalt legalább egy területet, húzhat egy nyersanyagkártyát. Ezek után a következő játékoson a sor.
A játék akkor ér véget, ha valaki összegyűjtött négy Vörös Csillagot, vagy ha minden más játékos kiesett már. Ilyenkor a világ egyik háborúja véget ér és új változások történnek a bolygón.

Első lépés a frakció lapjára felírni a teljesítményt. A nemzet győzött, kitartott vagy elpusztult. Az eredményességtől függ a kapott jutalom.
A győztes játékos felírja a nevét a világ térképére. Tizenöt név fér fel a táblára, így tizenöt háborúból áll a kampány. Ezután választhat egyet a következő jutalmak közül: elnevezhet egy kontinenst (plusz katonát ad, ha az elnevezője birtokolja), elnevezhet és megalapíthat egy nagyobb várost (kettő katonát ad a birtokosának), megszüntethet egy sebhelyet, egy kontinens bónuszát módosíthatja (plusz vagy mínusz egy katona), elhelyezhet egy védőpajzsot valamelyik városra (plusz védelmet jelent a támadásokkal szemben), vagy pedig elpusztíthatja valamely terület nyersanyagkártyáját (a kártya végleg kikerül a játékból, tépjétek el).

Azok a játékosok, akik túlélték a háborút, szintén választhatnak egy jutalmat: alapíthatnak és elnevezhetnek egy kisvárost (plusz egy katonát ad a birtokosának) vagy pedig fejleszthetik valamelyik terület kártyáját (plusz egy érmét fog érni a lap).
A tizenötödik játék után véget ér a bolygóért folytatott háború. Aki a legtöbbször nyert, az nevezheti el az új bolygót. A Föld új neve felkerül a térképre. Gratulálunk!

Meglepetések

Különböző feladatok teljesítésével elérhetővé válnak új kis csomagok a játékhoz. Ilyen feladat például a kilencedik város megalapítása vagy egyszerre három rakéta kilövése. A feladat teljesítésekor fel kell bontani a csomagot, amiben új kártyák, matricák, szabályok lehetnek. Érdekes, egyedi megoldás.

A doboz tartalma

A játéktáblák, öt dobókocka, matricák (érmék, városok, védőpajzsok, sebhelyek), öt frakciókártya, 275 műanyag figura (kis és nagy katonák, fővárosok öt különböző színben), tizenhat Vörös Csillag-jelző, tizenhét rakétajelző, 175 kártya (érmék, területek, sebhelyek, titkos lapok). A tartalomra nem lehet panasz, ahogy a tartozékok minőségére sem.

Értékelés

A Risk – Legacy minden bizonnyal egyedülálló játék. Furcsának tűnhet ez egy Rizikó-változatnál, de így van. A testreszabhatóság, az egyedi játék megalkotása ismerőseinkkel nagyon izgalmas és jelentős, hisz’ a kampány végén egy félig-meddig saját alkotás lesz a kezünkben, amelyen megörökítettük egy új Föld történetét.
Sajnos egy játékkal csak egy bolygó alkotható, nincs lehetőség új kampányt kezdeni. A matricák felkerülnek, a táblára írni kell, a kártyák elpusztulnak. Sokak nem szeretnek változtatni a játékaikon, írni rájuk, minden kis apróságot védenek, de ha a Legacy-val szeretnétek játszani, ezen túl kell tennie magát mindenkinek. Nem hinném, hogy megbánná bárki is, hisz’ nem csak az első tizenöt játék élvezet (habár a feloldható jutalmak és a változatosság ilyenkor a legjobb), de a végső változat is kétségkívül játszható.

Fontos megemlíteni, hogy a kampánymód miatt nem alkalmas arra, hogy néha levegyük a polcról és játszunk vele. Érdemes egy olyan csapattal rendszeresen összeülni és játszani, akik végig is viszik a tizenöt háborút. Ha ismeritek a Rizikót és szívesen játszotok bármelyik változattal, vagy ha szeretitek a stratégiai játékokat, esetleg szeretitek a magatok szájíze szerint változtatni a dolgokon, akkor mindenképp’ megéri az árát. A múltat már ismerjük – de vajon milyen lesz a jövő? Csak rajtatok áll…

Szabálykönyv

Melyik Rizikót válasszam?

Alapváltozatok:
- Rizikó - Modern idők
- Rizikó - A világ meghódítása

Kampány mód, változó játékmenet:
-Risk: Legacy

Két játékosra:
- Rizikó - Szemtől szemben
- Rizikó - A világ meghódítása

Rizikó a jövőben (robotokkal és energiával):
- Risk 2210 A.D.

Forrás: Szellemlovas
Egy üzlet árulja ezt a játékot!
 • 15 990 Ft-tól
 • 1 ajánlat

Kategória: Sci-Fi, Háború
Mechanizmus: Váltakozó képességek, Kártya húzás, Terület mozgatás, Kockadobás, Játékos kiiktatás, STR-10 Legacy Game

Videók

A társasjátékhoz oktató és bemutató videók nyújtanak segítséget! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Sci-fi

Ebben a társasjátékban megelevenednek a könyvekből, filmekből és számítógépes játékokból ismert tudományos fantasztikus történetek.

Risk Legacy társasjáték vásárlása, árak és üzletek


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Risk Legacy társasjáték videók (2)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Leginnovatívabb játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2012

Kommentek

A Risk Legacy társasjáték és kiegészítői (1)

 • Risk Legacy: Bonus Cards társasjáték Kiegészítő

  This small card expansion contains 5 soldiers for the draft cards. It is additional playing material that is used when 3 biohazard stickers were pasted on the board The soldiers work for all factions and will be played with the normal draft card rules. The package was in the Spielbox magazine 05/2011, but also named on the rules card as "Essen Spiel 2011"...

  • Játékidő: 60 perc
  • Min. játékidő: 60 perc
  • Max. játékidő: 60 perc
  • Max. játékosszám: 5
  • Min. játékosszám: 3
  • Ajánlott életkor: 10+ éves
  • Komplexitás: 2/5

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 óra
 • Játékosok:  3 - 5
 • Ajánlott életkor:  13+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Rob Daviau, Chris Dupuis
 • Illusztrátor:  Richard Edwards, Jason Taylor
 • Kiadók:  Wizards of the Coast, Hasbro, Heidelberger Spieleverlag, Avalon Hill (Hasbro)
 • Elérhető nyelvek:  angol, német, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 26.7 cm x 40 cm x 7 cm
 • English UK edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 26.5 cm x 40 cm x 7 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • English US edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 26.7 cm x 40 cm x 7 cm
 • German edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: német
  • Méretek: 25.4 cm x 38.1 cm x 7.6 cm
  • Súly: 1.8 kg
 • English edition 2015
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 26.7 cm x 40 cm x 6.7 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • English edition 2022
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 26.5 cm x 40 cm x 7 cm
  • Súly: 1.8 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Risk Legacy társasjátékhoz