Évszakok
Videó beküldése

Évszakok társasjáték

társasjáték, 2012
Értékelem!

Az Évszakok egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A játékot 2013-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb grafika/prezentáció kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb kátyajáték kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14...

Az Évszakok egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A játékot 2013-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb grafika/prezentáció kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb kátyajáték kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a pakli tervezés, a kártya húzás, a kockadobás, a vedd el és a vic-04 victory points as a resource mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Varázslók vagytok! Mérjétek össze tudásotokat, ahogy az évszakok váltakoznak 3 esztendőn át és válj Te a főmágussá!
Tavasz, nyár, ősz és tél. Az évszakok hallatán legtöbbünknek ez jut eszébe, ám miután kipróbáltuk a Seasons című játékot, a lista kibővül a varázsló, verseny, presztízs, kristály szavakkal is. Ebben a játékban 2-4 varázsló méri össze erejét egy három teljes éven át tartó megmérettetés folyamán, melynek tétje nem más, mint a főmágus cím megszerzése!

Húzz, dobj, válassz!
A játék ügyesen ötvöz többféle mechanikát: kártyákat kell választanunk és kijátszanunk, hogy erősebbé váljunk, kockákkal kell dobnunk, hogy extra cselekvésekhez jussunk, erőforrásainkat kell ügyesen menedzselnünk és mindezek mellett a négy évszakra is figyelnünk kell, hiszen mindegyik más-más lehetőségeket biztosít számunkra.

36 évszak
Két szakaszra oszlik a játék, az első fázisban a kezdő kártyáinkat válasszuk ki. A játékba kerülő lapok minden játékosnál megfordulnak, így ügyesen kell választanunk közülük, ráadásul a megkapott lapjainkat három részre kell osztanunk, hogy minden évre jusson elegendő belőlük. Sokat számít, hogy hogyan osszuk be a gyengébb, de olcsóbb, az erősebb és drágább, illetve az ellenfeleinket célzó lapokat. Miután elkészültünk, kezdetét veheti a küzdelem!

Minden kör, kockadobással kezdődik, a különböző évszakok egyedi kockákkal bírnak, melyek különböző cselekvéseket (pl.: erőforrásszerzés) jelképeznek, ezekből kell mindenkinek kiválasztania a dobás után mindenkinek egyet-egyet. Ezután sorrendben véghezvihetjük választott cselekvéseinket, mely lehet a választott kockán szereplő akció, kijátszhatunk kártyákat a kezünkből, illetve egyedi bónuszokat is használhatunk. A kör végén 1-3 hónappal telik az idő, a harmadik év végeztével a játék véget ér. Aki ekkorra a legtöbb presztízs-pontot gyűjtötte, megnyeri a játékot!

Bár a játék menete egyszerű, a választható lehetőségeink száma meglehetősen összetett. A kártyák megidézéséhez, illetve a szintén erőforrásnak számító kristályok megszerzéséhez évszakoktól függő erő-tokeneket kell gyűjtenünk, a játék elején ráadásul csakis egyetlen játékba hozott lapunk lehet, ezek számának bővítésére is folyamatosan figyelni kell. A kijátszott kártyák tartósan játékban maradnak, azaz tartósan változtatják meg képességeinket. Szükség esetén külön bónusz képességeket is igénybe vehetünk, ám ekkor a játék végén büntető pontokat kapunk. Minél többször használtuk e képességeket, annál többet.

A játék végén minden egyes kristályért kapunk presztízs-pontot, illetve a játékban levő lapjaink után is (minden kártya eltérő pont-értékkel bír), pontot veszítünk azonban a kihasznált bónuszok és a kezünkben maradt kártyák után!

Azaz, ha ügyesek akarunk lenni és minél több pontot szerezni, mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy milyen lapokat választunk a játék elején (9 db), azokat hogyan osszuk el a három évre, mikor, milyen erőforrásra van szükségünk, ezeket hogyan tudjuk megszerezni, mikor van szükségünk arra, hogy extra lapot húzzunk, mennyi kártyát hozhatunk játékba és éppen melyiket érdemes kijátszanunk, valamint szükséges-e büntetőpontért a bónuszunkat kihasználni? Végezetül természetesen az is fontos, hogy lehetőleg ne maradjon kijátszatlan kártyánk a játék végére. Már nem is olyan egyszerű, ugye?

Vélemény
A Seasons egy igazán könnyen megtanulható játék, ennek ellenére mély stratégiai és taktikai lehetőségeket rejt. A játékmenet gyors, pörgős, a tartozékok szépek, a kártyák nagyon igényesen kidolgozottak és hangulatosak. A megfelelő lapok kiválasztásával az egész játék nehézségi szintje szabadon változtatható, így egyhamar nem fogjuk megunni a varázslók három éves küzdelmét.

A játékot magyarul is kiadták, Évszakok címen.

Angol nyelvű játékszabály
Letöltés

Angol nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
2 felhasználó és 3 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 12 990 Ft-tól
 • 5 ajánlat

Kategória: Kártyajáték, Fantasy
Mechanizmus: Pakli tervezés, Kártya húzás, Kockadobás, Vedd el, VIC-04 Victory Points as a Resource, Draftolás

Videók

A társasjátékhoz oktató és bemutató videók nyújtanak segítséget! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!

Évszakok társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

ÉvszakokWancass, Vác; Budapest Nyugati - Árpád híd vonal

Akár cserélném is! Csak személyesen itt: Vác; Budapest Nyugati - Árpád híd vonal!

Kihasználatlanság miatt eladó angol nyelvű, mindössze párszor játszott Seasons példányom. Budapesten a Nyugati - Árpád híd vonalon, vagy Vácon tudom átadni. Cserében áregyeztetéssel az alábbiak érdekelnének a legjobban: Sleeping Gods, Dune Imperium, Roll for the Galaxy, Root stb. (Más is szóba jöhet, de ilyesmi kategóriákban gondolkozom, ezekből is a magyar verziókban.)

0 érdeklődő


Évszakoktrp11, Budapest, XIII. kerület

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest, XIII. kerület! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Csak bontott, nem játszott.

2 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Évszakok társasjáték videók (2)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2013

Kommentek

Kommentek

 • laptopzsol

  2023-06-13 04:43:42

  Mindenben egyett értek veled. Nem rég sikerült vele játszanunk, és meg kell mondjam, zseniális játék. Szintén díjaznék egy újra kiadást.

 • maszlagadam27

  2022-08-19 07:23:48

  Nemrég volt szerencsém kipróbálni az évszakok című remek kocka akció választós, pakli tervezős, tabló építős játékot. Elsőre fenntartásokkal kezeltem, mert az alap tematika nem igazán fogott meg de pár játékalkalom után el kell ismernem, remek kis játék. A három esztendőre először draft formájában szerezzük be kártyáinkat, majd felosztjuk őket hármas csoportokba, az első évre tervezett három lappal fogunk kezdeni. Nagyon jól kell ezeket a kártya triókat kialakítanunk, mert ha nem megfelelően időzítjük a lapokat, sokkal kevésbé lesznek hatékonyak. A játékban az ellenfeleinkre aktiválható lapok miatt van némi konfrontáció, de ez nem válik mérvadóvá. Az évszakok váltakozása során érkeznek a kockák, a kidobott oldalnak megfelelően kristályokat (győzelmi pontokat), tokeneket (4 alap erőforrás), lapkijátszási limit emelést, vagy esetleg új kártyákat tudunk szerezni. Utóbbira nem lesz sok lehetőség, és a játék végén kézben maradt lapok pontlevonást eredményeznek, ezért az erőforrásokon kívül ezt a lehetőséget is jól kell menedzselnünk. A kártyák hatásai eltérőek, van ami csak egyszeri bónuszt, van ami körről-körre előnyöket biztosít. Az egyszerű eszközkészlet és a rengeteg kártya remek illusztrációkkal van ellátva, az évszakok váltakozásán túl ez is segít a tematika kiteljesedésében. Ha jól kombóztuk össze a tablónkban szereplő lapokat, igazán működőképes rendszert tudunk kiépíteni. A játékmenet nagyon könnyed, gyorsan pörögnek majd az évszakok és ezáltal az évek is. A szerencsefaktor kétségtelenül jelen van, de nem idegesítően nagy a szerepe (leginkább a laphúzásnál befolyásoló tényező, a kockák akcióit jól lehet használni, még akkor is, ha épp nem a legkedvezőbb számunkra). Megérdemelne egy magyar újranyomást, mert a limitált példányszám miatt anyanyelvünkön már csak a használtpiacon elérhető, és ott is elég magas áron. Nekem tetszett, szívesen játszanék vele bármikor, az érdeklődők mindenképp tegyenek vele egy próbát, a BGA-n elérhető, még csak utánajárást sem igényel!

 • gellerdavid91

  2020-04-03 12:04:36

  Sokat hallottam már róla, remélem lesz még újranyomás belőle, mert szívesen játszana vele a család! :)

 • keplegeny

  2020-04-03 09:37:40

  Nagyon szép játék, és izgalmas is tud lenni. Én szeretem a szerencsefaktorral rendelkező játékokat is.

Az Évszakok társasjáték és kiegészítői (7)

 • Seasons: Enchanted Kingdom társasjáték Kiegészítő

  A Seasons - Enchanted Kingdom a Seasons első kiegészítője, ami számos újdonságot tartalmaz! A doboz tartalma: 40 új erőkártya 10 új varázskártya 12 különleges képesség jelölő, amik passzolnak a játékos táblákon található lyukakba, szóval ez nem csak valami hanyag grafikai megoldás volt, hanem a készítők már tudtak valamit... további számos jelölő Minden...

  • Játékidő: 60 perc
  • Min. játékidő: 60 perc
  • Max. játékidő: 60 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott életkor: 14+ éves
  • Komplexitás: 3/5

  Seasons: Enchanted Kingdom társasjáték Kiegészítő 7490 Ft-tól! - 1 üzlet árulja ezt a játékot!

 • Seasons: Path of Destiny társasjáték Kiegészítő

  A Seasons - Path of Destiny a Seasons második kiegészítője! Újabb lehetőségek és stratégiák nyílnak meg előtted az új hatalomkártyákkal. Fedezd fel a tíz új varázslókártyát és használd bölcsen a Végzet kockáját, hogy megnyerd a játékot. Új, speciális képességjelzők is helyet kaptak a kiegészítőben, melyek még több erőhöz juttatnak majd. A doboz tartalma:...

  • Játékidő: 60 perc
  • Min. játékidő: 60 perc
  • Max. játékidő: 60 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott életkor: 14+ éves
  • Komplexitás: 3/5

  Seasons: Path of Destiny társasjáték Kiegészítő 7490 Ft-tól! - 1 üzlet árulja ezt a játékot!

 • Seasons: Crystal Titan társasjáték Kiegészítő

  Crystal Titan Cost: 2-player: Fire, 3-player: Fire + 3 Crystals, 4-player: Fire + 8 Crystals Prestige Value: 9 Activated Effect: Sacrifice Titan, throw away all cards in hand and sacrifice all crystals. Then sacrifice a card owned by someone else. Ongoing Effect: Every time someone wants to sacrifice a card they have to give the owner of the Crystal Titan...

  • Játékidő: 60 perc
  • Min. játékidő: 60 perc
  • Max. játékidő: 60 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott életkor: 14+ éves
  • Komplexitás: 3/5
 • Seasons: Igramul the Banisher társasjáték Kiegészítő

  Igramul the Banisher Cost: 3 Crystals Prestige Value: 7 Come-Into-Play Effect: Name a Card: Opponents reveal their hands and discard all copies of the named card. If at least one card was discarded, receive the energy present in that card's summoning cost. This card was created by Federico Latini for a contest by Libellud. It was only included in the first...

  • Játékidő: 60 perc
  • Min. játékidő: 60 perc
  • Max. játékidő: 60 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott életkor: 14+ éves
  • Komplexitás: 3/5
 • Seasons: Speedwall the Escaped társasjáték Kiegészítő

  • Játékidő: 60 perc
  • Min. játékidő: 60 perc
  • Max. játékidő: 60 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott életkor: 14+ éves
  • Komplexitás: 3/5
 • Seasons: Orb of Ragfield társasjáték Kiegészítő

  • Játékidő: 60 perc
  • Min. játékidő: 60 perc
  • Max. játékidő: 60 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott életkor: 14+ éves
  • Komplexitás: 3/5
 • Seasons: Geek d'Argos társasjáték Kiegészítő

  • Játékidő: 60 perc
  • Min. játékidő: 60 perc
  • Max. játékidő: 60 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott életkor: 14+ éves

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 óra
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Régis Bonnessée
 • Illusztrátor:  Régis Bonnessée, Stéphane Gantiez, Xavier Gueniffey Durin
 • Kiadók:  Hobby Japan, REBEL.pl, Gém Klub Kft., Libellud, Swan Panasia Co., Ltd., Asterion Press, SD Games, Crowd Games, sternenschimmermeer, Geekach Games
 • Elérhető nyelvek:  kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, orosz, spanyol, ukrán

Alternatív nevei


Kiadások

 • English edition 2012-2
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
 • English first edition 2012-1
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 28.4 cm x 28.4 cm x 7.6 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 28.4 cm x 28.4 cm x 7.6 cm
 • German edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: német
  • Méretek: 28.4 cm x 28.4 cm x 7.6 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: olasz
 • Polish first edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: lengyel
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: spanyol
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 8 cm
 • English edition 2013-1
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 28.6 cm x 28.6 cm x 7.6 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • English edition 2013-3
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 28 cm x 28 cm x 7.5 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: magyar
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: japán
 • English edition 2014-1
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • English edition 2014-2
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • English edition 2015-1
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Polish second edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: lengyel
 • English edition 2017-1
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • English edition 2018-1
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 8 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 8 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: Korean
 • Italian edition 2020
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Polish third edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: lengyel
 • SD Games Spanish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 28.6 cm x 28.6 cm x 7.6 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Ukrainian edition
  • Kiadás éve: 2024
  • Nyelv: ukrán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Évszakok társasjátékhoz