Nottingham bírája: Vidám fiúk
Nottingham bírája: Vidám fiúk
Nottingham bírája: Vidám fiúk
Nottingham bírája: Vidám fiúk
Videó beküldése

Nottingham bírája: Vidám fiúk

Kiegészítő, 2018
Értékelem!

Ez a játék a Nottingham bírája kiegészítője.

A Nottingham bírája: Vidám fiúk egy könnyen tanulható kiegészítő a Nottingham bírája társasjátékhoz, 3 - 6 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. Az alapjátékot az Év Játékának jelölték 2014-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 3 másik jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 13 éves kortól...

A Nottingham bírája: Vidám fiúk egy könnyen tanulható kiegészítő a Nottingham bírája társasjátékhoz, 3 - 6 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. Az alapjátékot az Év Játékának jelölték 2014-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 3 másik jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a szerepjátszás, a pakli tervezés és a kártya húzás mechanizmusokra.

A Reflexshop leírása:

János herceg aranyéhsége már túl messzire ment!

Nincs az a kereskedő, aki képes lenne az elmúlt idők adóterheit becsületes munkával megfizetni! Ráadásul azt a kapzsi nottinghami bírát is a nyakukra szabadította! Azóta minden szekeret, sőt, minden kosarat átnézet "csempészettnek" titulált áru után kutatva. És az elkobzott tárgyakkal tudja mindenki, mi lesz: megy a magánvagyonba! Az egyetlen egy szerencse, hogy a város kereskedői jobban ismerik ezt a bírát, mint maga János herceg. Persze először ijesztőnek tűnhet, ahogy a város kapujában strázsál, de az igazat megvallva, a bíró úrnak sincs ellenére a földi hiúságokból álló béren kívüli juttatás, ha ezért csak kicsit félre kell néznie...

A Nottingham bírája társasjátékban minden játékos arra fog törekedni, hogy minél több és nagyobb értékű árut juttasson a standjához. A játékosok megnézik kártyáikat, majd néhányat a zsákjukba raknak, ezután egyesével bejelentik az aktuális bírónak, mit szállítanak. Mivel csak legális árut mondhatnak, és abból is csak egyfélét, ezért néha bizony kénytelenek lesznek hazudni - annál is inkább, mert a csempészáruk nagyobb hasznot hozhatnak... A bíró megvizsgálhatja a gyanús árusok zsákját, és ha olyan cikkre bukkan, amiről az árus hazudott, akkor büntetést szed tőle. Az árusok különböző szívességek ígéretével, esetleg némi pénzzel megpróbálhatják megvesztegetni a bírót, de dönthetnek úgy is, hogy minden további alkudozás nélkül megengedik az átvizsgálást, hiszen ha igazat mondtak, a bíró fizet nekik a jogtalan gyanúsítgatás okozta kellemetlenségek miatt. A bíró tisztsége körről-körre tovább vándorol, tehát vigyázz, mit ígérsz, és kivel tolsz ki!

A játék tartalma:
 • 216 Árukártya (legális áruk, csempészáruk, királyi áruk)
 • 110 Pénzérme
 • 1 Bíró jelölő
 • 5 Kereskedő stand
 • 5 Tarisznya

Rendeld meg most a Nottingham bírája Vidám fiúk kiegészítőt és emeld a játékot egy új szintre!

Forrás: Reflexshop
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 5 490 Ft-tól
 • -20%-1 398 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/nottingham-biraja-2014/kiegeszito/nottingham-biraja-vidam-fiuk-2017" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Nottingham bírája: Vidám fiúk társasjáték kiegészítő<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Kártyajáték, Blöff, Alkudozás, Partijáték, Középkori, Kiegészítő, Humor
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Szerepjátszás, Pakli tervezés, Kártya húzás

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz oktató és bemutató videók nyújtanak segítséget! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (2)

Nottingham bírája: Vidám fiúk társasjáték videók (3)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

 • crazyoh

  2020-03-30 22:57:10

  A Nottingham bírája című társasjáték kiegészítője a Vidám Fiúk, ami véleményem szerint igencsak jóra sikeredett. Ami azon kívül, hogy 5 egymással kombinálható játékmodult „csempészett” bele a játékba, még ráadásként lehetővé is teszi, hogy egy 6. játékos is beszállhasson a buliba.

  Mi mindent ad pluszba ez a kiegészítő? Lássuk:

  • 1 db Kereskedőzsák (a 6. játékosnak)
  • 1 db Stand (a 6. játékosnak)
  • 6 db Helyettes kártya
  • 2 db Helyettes jelölő (a Bíró jelölő helyett)
  • 1 db Zsákmány tábla
  • 6 db Feketepiac kártya
  • 24 Törvénykártya
  • 15 db Speciális rendelvény kártya
  • 18 Vidám fiúk kártya
  • 1 db Sherwood tábla

  A Vidám Fiúkban a bíró mellet két helyettese is megjelenik. Minden körben 2 játékos bújik a Helyettesek szerepébe és a másik 4 játékos továbbra is a Kereskedőket alakítja. A Helyettesek alapvetően összedolgoznak, de előfordul, hogy a saját érdekeiket helyezik előtérbe. A Helyetteseket minden körben véletlenszerűen kell kiválasztani. A kiválasztott játékosok megkapják a Helyettes jelölőiket.


  Egy kör továbbra is ugyanúgy 5 fázisra tagolódik:

  • Piac
  • Kereskedőzsák bepakolása
  • Áruk bejelentése
  • Átvizsgálás
  • A kör vége

  PIAC

  A Helyettesek választják ki a Kereskedők közül a kezdőjátékost. Ebben a fázisban egy Kereskedő maximum 5 lapot cserélhet a kezéből. Azokat a kártyákat, amiket ki szeretne cserélni maga elé teszi képpel lefordítva, azután ugyanennyi lapot felhúz a pakliból. Ezt követően mindenki szépen sorban ugyanezt teszi. Ha mindenki sorra került, akkor az egyik Helyettes összeszedi az összes eldobott Árukártyát, és egy dobópaklit alakít ki belőlük.

  KERESKEDŐZSÁK BEPAKOLÁSA

  A Kereskedők egyszerre bepakolnak a zsákjaikba csak úgy, ahogy az alapjátékban. A zsákjukba csak 1-5 db Árukártyát tehetnek.

  ÁRUK BEJELENTÉSE

  A Helyettesek egyesével szólítják a Kereskedőket, akik erre reagálnak és az alapjáték szabályai szerint zajlik a bejelentés.

  ÁTVIZSGÁLÁS

  A Helyettesek összedolgoznak vagy összedolgozhatnak. Szabadon beszélgethetnek és egyezkedhetnek a Kereskedőkkel. Három eset lehetséges. Egyetértenek abban, hogy a Kereskedő átvihet az árut, átvizsgálják a zsákját és attól függően, hogy tévedtek vagy nem, kifizetik a büntetést, illetve begyűjtik a jutalmat. Természetesen feleznek mindkét esetben. A harmadik opció pedig, hogy az egyikük átengedi a másik pedig nem, akkor az utóbbinak kell átvizsgálnia a zsákot és csak őt érintik a következmények.

  Szóval, ha úgy van, akkor a fázis végén a Helyettesek egyenlő arányban osztoznak meg a pénzen és az Árukártyákon. Az elosztás után, amennyiben maradt még pénz és kártya, azok eldobásra kerülnek.

  A KÖR VÉGE

  A Kereskedők húznak az Árukártyák húzópaklijából annyi lapot, hogy újra 6 kártya legyen a kezükben. Az 5. fázis befejezését követően új kör kezdődik. Miután minden játékos volt egyszer Helyettes, ami a játék 3. köre után valósul meg, meg kell keverni a Helyettes kártyákat és új paklit képezni belőle. Kezdődhet a következő kör. A játék akkor ér véget, amikor a Helyettes kártyák paklija harmadszor is elfogy. A játék legvégén továbbra is a leggazdagabb lesz a győztes.

  Ha a Feketepiac kártyákkal szeretnénk játszani, akkor már az előkészületeknél szükség lesz mind a 6 kártyára. Ezek arra jók, hogy bizonyos csempészárukat, amiket sikeresen becsempésztünk, beválthassunk további aranyért.

  Az Átvizsgálás fázisban a játékosok megszerezhetnek maguknak ilyen kártyákat úgy, hogy rendelkezniük kell 3 azonos csempészáruval. Ha ez teljesült, akkor csak be kell mutatniuk a 3 kártyát és máris elvehetik a megfelelő Feketepiac kártyát. Erre több körön keresztül is lehetőségük van. A leggyorsabb fogja elvinni a legértékesebbet az adott típusból. Ezekért a lapokért a játékosok pontokat szerezhetnek a játék végén.

  Akár Törvény kártyákkal is lehet játszani a játékot. Ilyenkor a Bírónak kell felhúznia 3-at, amiből egyet eldob. A másik kettőt megmutatja a többi játékosnak és együtt eldöntik, hogy melyik törvény kerüljön beiktatásra. A beiktatott törvényt kötelező mindenkinek betartania. 6 fős játéknál a Helyettesek együtt döntenek a törvényről. Ez a modul még sokkal izgalmasabbá teszi a játékot.

  A Speciális rendelvény kártyákat szintén az Átvizsgálás fázisban lehet megszerezni. Ehhez nem kell mást tenni, minthogy az éppen bepakolt áruk között ott kell lenniük, azoknak a lapoknak, amik a Speciális rendelvény kártyákon is szerepelnek, és sikeresen át kell vinni őket a határon. Ezután be kell jelenteni és a teljesített kártyát elveheti a játékos.

  Az utolsó modul tulajdonképpen a lényeg, a Vidám fiúk. Őket is be lehet csempészni bizonyos jutalmakért. De ugyanakkor, mint más árunál büntetést is kaphatunk értük. Minden körben kapunk 2 Vidám fiút, akik közül választani kell egyet és a másikat eldobni. Ha egyszer rajtakapnak minket, akkor addig nem húzhatunk Vidám fiúkat, amíg vissza ne nyerjük a bizalmukat. Sikeresen legalább egy árut át kell csempészni, hogy megint húzhassunk. Amennyiben van a játékosnál egy Vidám fiú, és csak árut csempésztek be, akkor nem húzhatnak fel újat.

  Annyit írnék még, hogyha teheted, akkor a két játékot egyszerre vedd meg, mert úgy éri meg legjobban. Persze először az alapjátékkal kell kezdeni.

A Nottingham bírája társasjáték és kiegészítői (16)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 óra
 • Játékosok:  3 - 6
 • Ajánlott életkor:  13+
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  Sérgio Halaban
 • Illusztrátor:  Lorraine Schleter, David Sladek
 • Kiadók:  Edge Entertainment, REBEL.pl, Broadway Toys LTD, Arcane Wonders, Cool Mini Or Not, Lavka Games, Reflexshop Kft
 • Elérhető nyelvek:  kínai, angol, magyar, lengyel, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 15.5 cm x 20.5 cm x 5.5 cm
 • English edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
  • Súly: 0.5 kg
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 24.6 cm x 18.7 cm x 6.3 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: orosz

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Nottingham bírája: Vidám fiúk társasjátékhoz