Mandala
Mandala
Mandala
Mandala
Videó beküldése

Mandala társasjáték

társasjáték, 2019
Értékelem!

A Mandala egy könnyen tanulható társasjáték, 2 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 20 perc. A játékot 2019-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb két személyes játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a pakli tervezés és a...

A Mandala egy könnyen tanulható társasjáték, 2 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 20 perc. A játékot 2019-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb két személyes játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a pakli tervezés és a terület befolyásolás/irányítás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A mandala egy ősi és szent rituálé szimbóluma. Színes homokot szórnak le, amivel elkészítik a világ egy szimbolikus térképét, majd a mintát szertartásosan megsemmisítik, és a homokot a folyóba szórják - az élet, a halál és az újjászületés örök körforgása.
Színes homokkártyákat játszotok ki két mandalába: középre - új kártyák húzásához, vagy a saját oldalatokra -, hogy megerősítsétek az irányításotokat a mandala felett. Amikor mind a hat szín megtalálható egy mandalában, felváltva szerzitek meg a középső kártyákat az oldalatokon lévő kártyák száma alapján, majd hozzáadjátok a gyűjteményetekhez. A játék végén az a játékos nyer, akinek több pontja van a gyűjteményében.

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 21% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
  • 4 500 Ft-tól
  • 30 ajánlat

Kategória: Kártyajáték, Stratégia
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Pakli tervezés, Terület befolyásolás/irányítás

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!

Mandala társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Mandalajojoker08, Sopron, Fertőrákos

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Sopron, Fertőrákos! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kétszer játszott, hibátlan állapotban.s

0 érdeklődő


MandalaPepeMarti, Batthyány tér

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Batthyány tér! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Egyszer kipróbált, hibátlan beltartalom és doboz egyaránt, Budapesten a Batthyány téren átvehető

0 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Mandala társasjáték videók (8)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb két személyes játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2019

Kommentek

Kommentek

  • kvarclovag

    2024-04-13 23:09:08

    Pontosan ezt tettem. Mutatom, mi történt:

    https://ibb.co/dbwq1t7

    https://ibb.co/xCdLcV6

    https://ibb.co/bNFvGBM

    https://ibb.co/MDWN4q9

    https://ibb.co/BzX6wY5

    Ezután ugye lerak 3 színt a baloldali mandalából, és még van ideje egy színt tenni a jobboldali mezőjére:

    https://ibb.co/gykyrm3

    És máris 4:2 a folyókon. Erre értettem, hogy innen az egyik játékos már csak vergődik, vagy legalábbis nagyon nehéz helyzetben van. Ilyen kezdés az Azulban nincs. Kivéve persze, ha direkt hülyeségeket lép valaki. És máris jön neki a fekete az 5. színnek a folyójába:

    https://ibb.co/YLLjzcF

  • robsteady

    2024-04-13 20:24:04

    A két zöldet jobbra a mezőre, és elkezdeném feketével tápolni a jobb mandalát. A másikat hagynám... Nem akarnám az első körökben megfejteni a végét 😉

  • kvarclovag

    2024-04-10 15:48:00

    Úgy értettem, hogy a folyójára fog lerakni hármat. De mutatom is:

    Ebben a helyzetben mit lépnél?

  • robsteady

    2024-04-10 13:47:02

    Tegyük fel, lerak három lapot rögtön az elenfél. Oké. Elemezzük ki, hogy ez mit jelent? Nekem jó eséllyel azt, hogy onnan valami neki nagyon kellő kell majd. Neked nincs sorozatból a megfelelő számú oda illeszkedő? Akkor viszont le tudod még idő előtt zárni a játékot, hogy te is arra a folyóra pakolsz különböző eltérő kártyákkal, vagy egy sima kártya kijátszásával és a hegyre rakással sima liba a pontgyűjtés. Az idő előtti lezárás teljesen jól működő taktika szerintem. Én mindig bevetem, ha nem figyel az ellenfél, és a másik mandalával van elfoglalva. Ezért zárul többször úgy, hogy ő csak kidob kártyát, de nem vesz magához, mert nem rakott a folyóra korábban. Szerintem ez is egy lehetőség, amivel lehet élni.
    Amennyiben ezt úgy vesszük, hogy egy átlagos pár megveszi magának, és otthon nekiállnak este ezzel játszani, akkor ez csak egy "aha" pillanatot fog okozni szerintem, nem borítja senki az asztalt a túlzó szerencse miatt. Meg aztán, két mandala van párhuzamban, hát én építem a másikat. 😉 Sokkal nehezebb az ellenfelednek lezárni egyedül egyet, ha te nem segítesz. Szerintem ezen még érdemes gondolkodni, mint lehetőségen.
    Nyilván, ellened, ellenem 20+ parti után már nehezebb, mert ezekre figyelünk, de egy gyakorlottnak mindig lesz előnye egy jó játékban a kezdővel szemben.

  • kvarclovag

    2024-04-10 10:22:08

    A szerencséhez annyit, hogy máshogy jelentkezik. A Mandalában nekem az nem tetszik, amikor rögtön az elején olyan reménytelenség érzeted van, mert semmit nem tudsz tenni az ellenfeled meg lerakhat 3 lapkát a folyójára, te meg egyet sem. Ez nem is olyan ritka, 20 parti alatt kétszer is volt, egyszer nekem, egyszer az ellenfelemnek. Persze, ha több lapod van már a folyódon, akkor az ellenfeled könnyebb helyzetben van, neki több szín is jó, mint neked. De ezt kezdőként nagyon nehéz kezelni, nekem egyáltalán nem sikerült, és innentől az egész parti egy kétségbeesett és reménytelen kapaszkodás. A gyakorlottabb játékos lehet hogy tudja ezt kezelni, de a kezdőn ez nem segít. A Kingdom Builder hasonló, kezdőként ott is könnyen tudsz reménytelen helyzetbe kerülni, ugyanis ha az elején nem tudsz fölvenni 2-3 helylapkát, akkor a játszma végéig már csak sodródsz teljesen esélytelenül.

    Az Azulban a teljesen kezdő se érzi azt az első körben, hogy semmit sem tud tenni, hatalmas hátránya lesz. Sőt, gyakran vezetni fog, mert szépen egymás alá rakosgatott az első 3 sorban. Aztán persze a 3. körtől már az Azulban is beszorulhatsz, de még az se túl gyakori. Legtöbbször az utolsó két körben kerül fölénybe a végső győztes. Addig meg mindkét játékos úgy érzi, hogy benne volt a játszmában.

    Nem az a bajom, ha van szerencse egy játékban, hanem az, ha úgy jelentkezik, hogy egy-egy játszmát nincs is értelme lejátszani mert az elején úgy érzed innen már nincs esély.

    Elég szép játékszámmal (700+) fut a Mandala a BGA-n, pár hónap múlva jobban fogjuk látni mekkora is a szerencse szerepe. De a kezdő játékos rossz érzésén ez nem fog változtatni. Ha valakit ez nem zavar, akkor ez egy nagyon szimpatikus játék, egyedi mechanikával. otthon játszva én azt a titkolódzást kihagynám, rögtön a folyó alá raknám a fölvett lapokat. A "csésze" amúgy is egy borzalmas elnevezés. Ha már az összes többi terület földrajzi név, akkor a csésze lehetne völgy vagy tó, de csésze semmiképp. (Csésze a mankalában van.)

  • robsteady

    2024-04-09 23:33:56

    Szevasz Kvarc! Panaszkodsz a szerencsefaktor miatt, de aztán reagálsz is rá, amivel én egyetértek: "van a szerencsének szerepe, de hosszabb távon jól láthatóan a tudás fog dönteni". Van a szerencsének szerepe, igen. Az Azulban is van. :D
    Nem említetted az időzítés és ritmus fontosságát, pedig az szerintem fontos. Én sokkal többször éreztem azt, hogy az döntőbb, meddig tápolok okosan egy hegyet. A kevesebb néha több szerintem. Amennyiben csúcsra járatod, akkor kitett lesz a játékod az ellenfél gáncsának és a laphúzás szerencséjének. Szerintem, de ez az én véleményem. Ahogy a kezdő két lapod is mire jó? Beáldozod, vagy megpróbálod a legmagasabb pontozóhelyre rakni őket? Kivársz, és félő, be se kerül a pontozásba, vagy pörgeted őket 3-4 pontokért.
    Szerintem sokkal több van ebben a játékban, mint elsőre gondolják. (Igen, olvasom, 20 játékod van benne, nem is rád gondoltam).

  • kvarclovag

    2024-04-06 16:57:07

    Szeretem az ajánlásaidat, van közös metszete az érdeklődésünknek, ezért aztán a Mandalát is megnéztem, amikor megjelent a BGA-n. Meg aztán így az arénaszezon végén a kedvenceimből új játékot már nem indítok, volt is időm kicsit megnézni más játékokat. Gyorsan bele is tettem 20 játékot a Mandalába, szóval ez csak amolyan első benyomás.

    Ami tetszett:

    • nagyon egyszerű, jól érthető szabályok
    • érdekes, eléggé egyedi mechanika, ötletes módja a gyűjtögetésnek
    • jó pontszámolási mód, ahogy telik be a folyód, egyre nagyobb pontokat tudsz szerezni
    • több mindenre kell figyelni, több módon is gátolhatod az ellenfeledet, noha ez nem direkt akadályozás, de olyan lapokkal töltöd meg a hegyet, ami neki alacson helyen van a folyóban, mezőre teszel olyan színt, ami neki kéne a hegyen, stb. szóval határozottan kellemes és mégse bántó interakció
    • 6*18 lap, vagy akármi, igazi absztrakt, egyszerű elemekkel
    • van a szerencsének szerepe, de hosszabb távon jól láthatóan a tudás fog dönteni

    Ami nem tetszett:

    • olyan információkat is elrejt a szabály, amit egyebként tudhatok és fontos is, ezért ezeket memorizálni kell; nagyon nem szeretem az ilyet, értelmetlen dolog, amit semmi sem indokol
    • az elején a két rejtett lap nem sokat számít, nem baj, hogy van, de értelme se nagyon van
    • noha több játszma átlagában a tudásé lesz a nagyobb szerep, egy-egy játszmát eldönthet a szerencse; ez még nem lenne baj, de nagyon brutális formában is teheti pl.:
    • akár az elején letehet az első mandalából 3 lapot valaki, míg az ellenfele egyet sem, akinek innentől egy vergődés ez a játék, nem lehet behozni ezt a hátrányt
    • mivel a mandala 2 első lapja a talonból jön, lehet az egyik játékosnak sokkal kedvezőbb; akkor, ha az ellenfelének már a folyóban van az a két lap, neki meg még nem
    • szerencsétlen kéz, tele olyan lapokkal, amit nem lehet értelmesen lerakni, a lapcsere mint 3. akció ezt akarja orvosolni, de könnyen kaphatunk ugyanolyan használhatatlan lapokat

    Jó volt kipróbálni, de a fentiek miatt kedvencem nem lesz.

  • robsteady

    2021-09-08 16:49:37

    Annyit még hozzáfűznék, hogy a szerzők, említsük is meg őket: Trevor Benjamin, Brett J. Gilbert jegyzik a kedvenc beugró area control játékomat, a Cafe Fatal-t, továbbá, hogy Trevor Benjamin az atyja az Undaunted szériának is, tehát nem most kezdte a fejlesztést.
    (A nem gémereknek: az Undaunted széria egy háborús témára felhúzott területfoglaló / area control - majortity és pakliépítő / deck building motorú euró játék, mely számos nemzetközi közönségi és szakmai jelölést és díjat is magáénak tudhat.)

  • robsteady

    2021-09-08 16:38:20

    A Mandala egy okos area control kártyajáték. Miért mondom hogy okos? Mert színes, kedves lapokkal játszol, amiknek semmi közük a játékmenethez, de ebben az absztrakt formájában is meglepően interaktív játékot rejtenek.
    Közösen építitek a középső két mandalát (középső játékterek / hegy teteje), melyben lévő kártyák később a kezetekbe kerülnek, ezzel hozva pontokat. Mindezt úgy, hogy mindig azonos színűek kerülhetnek csak le a textil játékszövetre. Azt, hogy miként szerzed őket meg, és azt milyen sorrendben húzhatod fel, a hegy lábához kijátszott kártyáid fogják meghatározni. Itt a többséget szerző választ, hogy a korábban fent lehelyezett kártyák közül melyeket veszi el. Amíg a hegy tetejére csak egyet rakhatsz mindig le, addig lentre bármennyit. Ezzel a gubanc csak az, hogy a tetőre rakott 1 kártyád után húzhatsz fel akár 3 újat is a 8-as kézlimitet tartva, addig a többségért lentre lerakottak után nem. Ebből is látszik talán, hogy nagyon taktikusan kell a kártyák helyét megválasztani. Igazából ez a két fő akció van. Viszont ha azt gondolod: "eh... ez egy sima szettgyűjtögetés" akkor nagyon tévedsz. Ugyanis a lerakások eleve két helyre lehetségesek, továbbá az időzítés nagyon fontos. Amennyiben egy mandala hegy teteji és lábi lapjai kiteszik a 6 játékszínt, lezárul a lerakás, és pontozni kell.
    Sokféle módon tudsz pontot szerezni, és ezek nagyobb része arról szól, hogy mindezt közvetve teszed. Leginkább úgy, hogy az ellenfeledtől veszed el a pontozás lehetőségét:
    - olyan manadalkártyákat gyarapítasz a hegyen, amit neki nem érdemes felhúzni, de neked nagyobb pontokat hoznak;
    - vagy épp előle húzod el a neked kevesebb, de neki sokkal többet érő lapokat;
    - csak azokat rakod a hegyre kártyahúzáshoz, amelyek neki kevésbé értékesek, csak hogy lapot húzhass;
    - stb...
    Sokan nem gondolnák, mennyi taktikus döntést lehet kihozni ebből a két akcióból, és hogy mennyire a másik ellen játszol. Szóval, a színes kártyák csak a máz, alatta igazi könyökölős területfoglalás (ac) dúl.

  • robsteady

    2021-09-02 14:06:40

    Hát rocky015, azért ez az almát a körtével esete. Gyümölcs mindkettő. Ezek kártyák absztrakt ábrákkal, és szetteket gyűjtünk belőle. Aztán itt ki is fújt a hasonlóság. Különbség viszont leginkább abban van, hogy itt kétfrontos a játéktér, nem egy saját kis tabló; és ebben area control mechanizmus van csavarként a kezedben lévő szett feltöltésének sajátossága mellett. Mindemellett megmarad könnyednek a játékmenet. Sokkal közvetlenebb a játékod a Mandalánál a játékostársaddal. Odapillantasz, felméred mi kellhet neki, elhúzod előle. Én ezt többnek érzem a Barakkával szemben ezért. Maradjunk abban, hogy a Mandala egy Barakka Wargame Edition 😉

    Mivel adok a véleményedre, kipróbálom a Barakkát cserébe, mert a memóriám amúgy is fejlesztésre szorul 😅

  • rocky015

    2021-03-23 13:52:22

    Szemeztem ezzel a játékkal, de holtversenyben volt a Barakka-val és valahogy az utóbbi nyert. Nem teljesen egyforma a játékmenet, viszont a Barakka-ban több játék mód játszható ugyanazzal a paklival. Ár/érték arányban is jobbnak találtam így azt vettem meg.

  • PlayHoo_95

    2021-03-23 13:02:56

    A Mandala egy szuper jó két fős játék. A kártyák szépek, a játékostábla pedig egy playmat ami egyedivé teszi a játékot. A szabály egyszerű, gyorsan tanítható és a játékidő sem hosszú, 15-20 perc maximum.

    A játékban a színes kártyáinkat kell kijátszanunk a két Mandalának a közepére vagy új kártyák felhúzásáért vagy a saját oldalunkra, hogy megerősítsük a jelenlétünket az adott Mandalánál. Ha mind a hat szín össze gyűlik egy Mandalában, akkor az oldalakon lévő lapok száma alapján felváltva vehetünk el kártyákat középről, hozzá adva azokat a gyűjteményünkhöz. A játékot az a játékos nyeri meg, aki a gyűjteményével a legtöbb pontot szerezte meg.

    Nekem ez tipikusan az a játék amit egy fárasztóbb nap után veszek le a polcról, nagyon hozza a zen élményt, ugyanakkor lehet taktikázni is benne és kitolni az ellenféllel. :)

    Egyetlen hibája van, hogy a tartalmához képest elég drága.

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  20 perc
  • Játékosok:  2
  • Ajánlott életkor:  10+
  • Komplexitás:  Egyszerű
  • Tervező:  Brett J. Gilbert, Trevor Benjamin
  • Illusztrátor:  Klemens Franz
  • Kiadók:  Lookout Games, 999 Games, Hobby Japan, REBEL.pl, MINDOK, Funforge, Compaya.hu - Gamer Café Kft., sternenschimmermeer
  • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

  • Chinese edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 19.8 cm x 19.8 cm x 3.2 cm
  • Dutch edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: holland
  • English edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: angol
  • French edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 20.1 cm x 20.1 cm x 4.8 cm
    • Súly: 0.4 kg
  • German edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: német
    • Méretek: 20 cm x 20 cm x 4.7 cm
  • Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: magyar
    • Méretek: 20.2 cm x 20.2 cm x 4.7 cm
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: japán
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: lengyel
  • Spanish edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: spanyol
    • Méretek: 20 cm x 20 cm x 4.7 cm
  • Czech edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 20.1 cm x 20.1 cm x 4.8 cm
    • Súly: 0.4 kg
  • Korean edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: Korean
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: olasz

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Mandala társasjátékhoz