Cuvée
Cuvée
Cuvée
Cuvée
Videó beküldése

Cuvée társasjáték

társasjáték, 2023
Értékelem!

A Cuvée egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1.5 óra. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az áru spekuláció, a megtervezett körök/akcók, az akció draftolás, a follow és az események mechanizmusokra. A szőlőtőkétől a palackig - a sikeres borászok...

A Cuvée egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1.5 óra. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az áru spekuláció, a megtervezett körök/akcók, az akció draftolás, a follow és az események mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A szőlőtőkétől a palackig - a sikeres borászok játéka.
A Cuvée kiemelkedően tematikus, akcióválasztó stratégiai játék, mely hasonló feladatok elé állítja a játékost, mint egy valódi borászat üzemeltetése esetében. Az egyes játékosok mindössze két szőlőparcellával indulnak, és céljuk, hogy világhírű borászatot építsenek fel. A legtöbb presztízspontot elérő játékos lesz a nyertes.

A játék 6 fordulóból, azaz 6 évből áll, minden év 5-5 évszakot ölel fel. Egy adott évszakhoz több akció is tartozik; ezekből a játékosok a forduló elején választanak, és ez komoly jelentőséggel bír az egész évre nézve. Kiemelten fontos befolyásoló tényező az időjáráskártya, aminek hatása lehet kedvezőtlen is – ennek kivédésére minden lehetséges eszközt érdemes felhasználni.

A forduló sorrendben halad az évszakok változása szerint. A játékosok igyekeznek a várható szőlőtermést optimalizálni, minőségét javítani, és a borok házasításával kiváló cuvée-ket létrehozni. Eközben törődniük kell a szőlőparcellák bővítésével, saját vendéglátó létesítmények építésével és fenntartásával, az alkalmazottak bérének fizetésével.

Magyar nyelvű játékszabály
Letöltés

Forrás: Szellemlovas
8 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 23 000 Ft-tól
 • 8 ajánlat

Kategória: Közgazdaság
Mechanizmus: Áru spekuláció, Megtervezett körök/akcók, Akció draftolás, Follow, Események, Market, ECO-05 Income, Layering

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!

Cuvée társasjáték videók (7)

Kommentek

Kommentek

 • beeezoli

  2024-01-03 20:50:12

  Basszus, hogy írhatja valaki, hogy sznob dolog, hogy a borok fajtái szerepelnek egy borról szóló játékban???

  Milyen gáz, hogy történelmi szereplők vannak a történelmi játékokban, vagy sportolók és sportszakkifejezések a sportokkal kapcsolatos játékokban. Durva. És hogy a természettel kapcsolatos játékokban mennyi állat és növény név szerepel, amit nem is ismerek. Eszem megáll...

 • pierrot

  2023-12-31 03:55:37

  A szabályfüzetből idézem:
  "...Ha valaki a körében úgy dönt, hogy nem választ akciót, vigaszdíjként kap egy pénzt. Akinek 2 akciója
  lenne egy évszakban, megteheti, hogy csak egyet hajt végre, és a másik helyett a fenti módon pénzt
  kap. Lemondhat akár mindkét akciójáról is – ekkor mindenképpen kap egy pénzt az egyik lemondott
  akciójáért, a másodikért pedig felhúzhat egy lapot az eseménykártyák paklijából.
  Az eseménykártyát azonnal, vagy bármikor a későbbiekben ki lehet játszani, de egy körben
  legfeljebb egyet."

 • burningline

  2023-12-31 00:35:25

  El se tudom ezt képzelni bornevek nélkül, tiszta légbőlkapott lenne. Ez valahogy hozzá ad a borász hangulathoz. Egy olyan játék ahol fajtától függetlenül mindegy melyik bort mivel házasítod, szerintem nagyon játékos barát, egyáltalán nem sznob. Több név nekem is új volt, viccelődtünk is a kiejtésen :D

 • burningline

  2023-12-30 22:12:59

  Sziasztok!

  Az eseménykártyák szerzéséről van valami infója valakinek? Mi nem találjuk a leírásban, hogy mikor kapjuk.

 • kolbi79

  2023-12-18 07:16:39

  Ez lesz az 1. Pierrot játékom úgy érzem, a gameplay videót nézve igen impozáns darabnak tűnik. Pedig nem szeretem a borokat... :)

 • blaura

  2023-12-04 07:37:50

  Valamikor nyáron volt Székesfehérváron Pierrot, bemutatta a prototípusként létező játékait és akkor kiválasztottuk a Cuveet, hogy ha megjelenik, megvesszük. A TJÜ-n beült a fiam kipróbálni, akkor én csak a szabály magyarázatot hallgattam meg és néztem a játékot "kibicként". Aztán otthon ketten játszottuk, gyakorlottabb játékosok szerintem gyorsan felveszik a fonalát. Ami nekem nagyon tetszik, az pont, amit mások leszólhatnak, hogy a játékmenet tökéletesen belesimul a tematikába. Gyönyörű a játék minden részletében, azt gondolom, hogy a borkedvelőknek ez tökéletes karácsonyi ajándék is lehet. A doboz dombornyomott felülete, a színvilág mind nagyon elegáns. A játékmenetet leírták előttem, körökre osztott menedzselgetős, kell gondolkodni. Hétvégén fogjuk négyen játszani, ha változik a véleményem, szólok :)

 • hubigyuri

  2023-11-24 07:25:07

  Na. A cikk alapján kiderült, hogy mi iszonyatosan megnehezítettük magunknak a játékot. Lehet, hogy csak a mi szabályzatunkból hiányzik a pince leírás

  https://telex.hu/after/2023/11/21/a-jo-bornak-nem-kell-ceger-de-tarsasjatek-igen

 • hubigyuri

  2023-11-21 17:26:41

  Nem sértésnek szántam, azt meg pláne nem írtam, hogy kevesebb lennél ezzel. De pszichológiailag érdekes, hogy ezt láttad bele :) Egyébként igen. Millió féle kultúra van a világon, ezért is mondtam, hogy szubjektív :) Mert mindenki mással van képben. Aki ismeri a szőlőfajtákat nem lesz számára idegen dolog. De az nem sznobizmus, hogy így vagy úgy hívnak egy adott szőlőt :D Ráadásul ezek itthoni dolgok. Ez ennek a kultúrának a velejárója, amibe ha játszol akkor betekintést nyerhetsz.

  Egyébként ja. Ott a Cuvée standnál gondolkodtam, hogy feliratkozzunk e játékra, de láttam hogy percekig beszél a játékmester, az emberek meg ásítoznak. Mint ahogy lentebb írtam mi szakaszonként tanulunk játék közben, hogy rögzüljön a szabály és ne legyünk teljesen elveszve 15 oldal darálás után

 • motkany91

  2023-11-21 16:44:05

  Miért kultúra kérdése lenne ?
  Nem egy borvidéken nőttem fel, nem ez a szakmám és még csak boros se vagyok.

  Kicsit túl lett tolva szeritnem ezekkel a nevekkel és ennyi.
  Miért lenne bárki kevesebb mert nem tudja ezeket a fajtákat? Képzeld én szakmámból eredően mással vagyok képben, amiről más átlag embernek halványdunzstja nincs, de nincs is rá szüksége a mindennapokban. Ettől nem lesz valaki kevesebb, ezzel max a "sznob" sztereotípiát erősíted vele...

  Na de ezt itt zárjuk is le, mert Te neked "A" nekem meg "B" a véleményem. Folytassuk az álltalános csevejben, ne itt rontsuk a levegőt a játék topikjában.

  + Akkor nem volt teljesen képben a játékmester a szabályokkal. Itt már akkor javul a helyzet, ezért is mondtam szívesen ülnék neki még játszani, hogy 1, végig legyen játszva 2, milyen irányba változik a véleményem 3, az ilyen apró , de mégis fontos szabályok tisztázva legyenek.

 • hubigyuri

  2023-11-21 12:53:59

  Összekombinálhatod a félig érlelt bort a simával. A szabálykönyvben az van, hogy mondjuk van egy 4-es érlelt borod meg egy hármas sima, akkor mivel a kettő értéke nem lehet 3.5 ezért a korosodás jelző felhúzza és lesz 2x 4-es borod. A rengeteg "kimondhatatlan" fajtájú bor meg valójában szőlő fajták. Az meg hogy kinek mennyire kimondhatatlan elég szubjektív. Ki milyen kultúrából jön

 • motkany91

  2023-11-21 09:26:07

  TJÜ-n mindenféleképpen ki szerettem volna próbálni. Előre leszögezném, nem volt rossz játék biztos kap még egy esélyt , de nem éreztem azt a lábújj bizsergetős érzést.

  Szóval maga a megjelnés tényleg jól fest, egy modern letisztult külső, nincs túl misztifikálva. Maga a játékmechanika is, hogy mindenki tud valami apróságot csinálni a másik körében, így a holt idő nem tűnik veszélyesen hosszúnak ez is szuper megoldás, mert nem lankad a figyelmünk.

  Viszont maga a játékban lévő dolgok inkább "sznob" szeretne lenni, mint játékos barát, értem persze legyünk nagyon tematikusak... ha már úgy is a Viticulture van felhozva példának, ott oké van neve a szőlőtőkének, de ugye vörös vagy fehér bor lesz belőle és csókolom. Itt meg az a rengeteg kimondhatatlan fajtájú bor, persze nagyon "fenszi" de engem inkább taszít mint vonz. Meg rengeteg olyan apró kis dolog, az egyik például hogy év végén "felet" érik a bor... nem gördülékennyé teszi a játékot, hogy majd a következő évben termelt boromat össze kombinálom a meglévővel és akkor ott pihennek egy pincében , hanem megakaszt a gördülékeny játékban az a "fél" érlelés, mert nem tudom össze tenni sehogy, hiszen a szőlőnk csak egész értéket termel, felet nem. Persze tematikailag értem, hogy nem tudod az előző évi bort az ideivel össze rakni (de ha jól rémlik akkor ha már később egyforma értékű akkor össze lehet tenni), de hogy ezzel próbálja éreztetni veled a "szűkösségét" a játék, inkább frusztráló.

  Nyilván 3 kört sikerült lejátszani, szóval nagyon mélyen nem tudom kivesézni, több játék után milyen élményt adhat, ezek csupán az első benyomások.

  Az épületek működtetése amúgy nagyon ötletes volt és tetszett. Munkás is kell meg bor is év végén, hogy jó legyen és sokat termeljen ami fellendíti a kis gazdaságunkat, de ha még bor nincs is fenn kell tartani, különben bezár a bazár.

  Tényleg nem volt annyira rossz, de jónak se éreztem. Szeretnék majd vele mindenképp egy teljes játékot is lejátszani, hogy úgy milyen érzéseket hagy bennem.

 • hubigyuri

  2023-11-20 13:06:47

  A folytatás:

  A szabálykönyv alapvetően szerintem jól, lényegretörően van megfogalmazva. Saját hiányosságom lehet, hogy nem értek bizonyos dolgokat, hiába van egyértelműen leírva. Például a hordók korosítása rész. Azt írja egy pincerészen belül egy korosodásjelző lehet maximálisan. Kettőnél 1 pontot javul a borod. Mivel nem volt pinceleírás külön, így most nem tudom, hogy a pincerész az az adott szőlőlapkák és azon a hordókra vonatkozik e, vagy kompletten a pincére? Mi úgy játszottuk, hogy kompletten egy pincében csak egy korosodásjelző lehetett. Szabályt mi nem szeretünk úgy tanulni, hogy ledaráljuk a 15 oldalt és hajrá. Évszakonként haladtunk a szabálykönyvvel, így este 8-as nekiülés után hajnali 1:45-re végeztünk kipakolással együtt. A tanulás az ilyen, kipakolás ilyen. Ez része a szeánsznak. A könyvre és a doboz pakolhatóságára adok egy 10/7 értékelést.

  Játékmenet:

  Évszakonként haladunk a játékban. Tavasz, nyár, ősz1, ősz2, tél. 5 fázis, 6 éven át. Ez alatt kell felfuttatni a borainkat. Random faktor a játékban a nagybani piacra való bor sorsolás a játék elején, illetve az időjárás kártya, de az a való életben is random. Egyéb részletekre nem szeretnék kitérni, mert lassan kezdhetem a következő bejegyzést. Nagyon kellemesen csalódtam a játékban. Egészen sok taktikai lehetőségünk van, helyenként némi kellemes agyégetést is éreztem. Nem teljesen hibátlan a játékmenet, de hát hol az? 90 percet ír a doboz/játszma. Nekünk második, harmadik játékra 2 fővel ez össze is jött, kicsit inkább a 100-110 perc felől karcolva. Interakció 2 fővel 0-hoz közeli. Egymás mellett pakolgatunk, ahogy a mai modern társasok zömében. Nekem ezzel semmi problémám nincs, mivel mi végig kommentáljuk mit csinálunk, meg közben beszélgetünk. 10/8

  Összességében nagyon kellemes, jól dizájnolt 100%-ig tematikus stratégiai játékot kaptunk a Cuvée-vel, bátran merem ajánlani azoknak, akiket a leírt hibák nem zavarnak. A fentebbi értékek átlagolása alapján ez a játék nálam kereken 8/10

 • hubigyuri

  2023-11-20 12:43:55

  A Társasjátékok ünnepén sikerült beszereznünk egy példányt Bortársaság promókártyákkal együtt. Megmondom őszintén, hogy elsőre tartottam egy kicsit a játéktól. Amikor odaértünk a Cuvée standhoz számomra is feltűnt, hogy a dizájn nagyon szép, modern és letisztult. Megláttam vagy 100db dobókockát ami a készletben van, mondom a páromnak, hogy felejtős. Nyílvánvaló volt, hogy a dicenak nem dobás lesz a szerepe, de nekem valahogy nem tetszett. Ennyi. Nem kell magyarázkodni.
  Viszont mivel én választottam addig vagy 5 játékot, és hiába ajánlottam a viticulturet a páromnak, hajthatatlan volt. "Hát jó..legyen" mondtam, aztán megvettük. A szerző még alá is írta neki a példányát.

  Leültünk szusszanni egy kicsit a büfében, amikor megpillantottam, hogy Pierrot a szerző. Rákerestem a vásárlás előtt BGG-n a játékra, de nem tűnt fel a neve. Ó mondom magamban te jó isten...most dobtunk ki 20 ezer forintot az ablakon. (Mivel csak a megasztárból emlékeztem rá, gondoltam magamban neki mi köze a társasokhoz?) Megígértem a páromnak, hogy ha hazaérünk az ő játékával kezdünk, mégiscsak ott volt velem egész nap, legyen meg az öröme neki is.

  INNENTŐL JÖN A LÉNYEG:

  Alkatrészek:

  Kifejezetten minőségi eszközökkel dolgozik a játék. Kétrétegű játékostábla, szép kártyalapok, kellemes design. Számomra ami kicsit negatívum, hogy elég aprók a szőlőjelölő lapkák amikbe a hordókat kell illeszteni, illetve mikor a terület kártyákra helyezed az épület kártyákat kicsit csúszkál egymáson a két kártyalap. De ez némileg szőrszálhasogatás, nagyon szép a design és jó minőségűek az alkatrészek. A dobókockák pedig borminőség jelölők :) 10/9

  Kipakolás, szabálytanulás:

  A kipakolás nagyjából 40 percet vett igénybe a szabálykönyv útmutatása szerint. A szabálykönyv 15 oldal, vannak hiányosságai. A pincéről mint helységről külön nem ír semmit, de sok más szabályon keresztül utalást tesz a pincére is, szóval végülis nincs gond ezzel sem. De van még ezen kívül is 1-2 dolog, amit a következő kommentben kifejtek!

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1.5 óra
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Pierrot
 • Illusztrátor:  László Falvay
 • Kiadók:  Private Moon Studios
 • Elérhető nyelvek:  magyar

Kiadások

 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Cuvée társasjátékhoz