A birodalom alkonya
A birodalom alkonya
A birodalom alkonya
Videó beküldése

A birodalom alkonya társasjáték

társasjáték, 2023
Értékelem!

A birodalom alkonya egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 - 60 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az aukció/licit, a pakli tervezés, a turn order: auction, az események és a játék végi bónuszok mechanizmusokra. Légy...

A birodalom alkonya egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 - 60 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az aukció/licit, a pakli tervezés, a turn order: auction, az események és a játék végi bónuszok mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Légy bölcs uralkodó a legnehezebb időkben is...

A birodalom alkonya„fordított licitálós”stratégiai társasjáték. A játékosok a birodalmukat fenyegető csapásokat és barbár hordákat igyekeznek elkerülni, lehetőleg szomszédaik kárára...

Századokon át virágzott a birodalom, béke volt és bőség. Azt hittétek, örökké így marad, de tévedtetek. Szárazság pusztít, éhezik a nép, a városokban járványok tombolnak, a barbárok már a kapukat döngetik. Néha adódik csupán egy-egy pillanat, amikor rendezhetitek soraitokat, de jó, ha tudjátok, hogy ilyenkor sem dőlhettek hátra. Az újabb csapásokra való felkészülés ideje ez. A kérdés csupán az, melyikőtök birodalmát sikerül megóvni attól, hogy teljesen romba dőljön?

A Birodalom alkonya a fájdalmas döntések játéka. Az elejétől fogva egész a végéig a pusztulásba vezető utat fogjátok járni, és ez az út a következő fázisokra oszlik: Katasztrófa (éhínség, járvány, tűzvész, miegymás), Dupla katasztrófa (ugyanez, csak nagyobb dózisban), Gazdasági (ilyenkor termeltek – sosem eleget, de legalább valamit), Ipari (ilyenkor újjáépíthetitek a birodalmatok korábban elpusztult részeit... már ha van miből) és Konfliktus (igen, még a honvédelemre is áldozni kell).

Ezek a fázisok váltakoznak, és talán nem meglepő, de a játék nagy részét a katasztrófafázisok sokasága teszi ki.

Ilyenkor fordított licit történik: a katasztrófa, legyen például tűzvész, kezelhető, ha a játékos hajlandó munkást vagy élelmet áldozni rá. A játékos tehát bead ezek közül egyet, majd a következő is bead egyet, és így tovább, egészen addig, míg valaki már nem tud vagy nem akar több erőforrást áldozni, és inkább vállalja a katasztrófát. A tűzvész az ő birodalmának egy részét elpusztítja, cserébe, minthogy a jó vezető minden válságban meglátja a lehetőséget, kap egy fejlesztést, amivel a birodalmának egy még el nem pusztult részét (az utakat, a falvakat, a fővárost stb.) erősítheti, és a beadott erőforrás kiváltóját is felmarkolja.

A Birodalma mindegyikőtöknek lángolni fog, ez nem kérdés. A kérdés az, kinek van elég taktikai érzéke, hogy tudja, mikor kell valamit veszni hagyni, mikor újjáépíteni, és melyek azok a lehetőségek, amelyekért megéri komoly áldozatot hozni.

Bírod a feszültséget? Képes vagy meglátni a lehetőséget a legnagyobb csapásokban is? Válladra vennéd egy hanyatló birodalom sorsát?

Itt az ideje, hogy megmutasd, mit érsz, felség!

Forrás: Gémklub
Az üzletekben most 47% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 7 500 Ft-tól
 • 34 ajánlat

Kategória: Civilizáció, Ősi
Mechanizmus: Aukció/Licit, Pakli tervezés, Turn Order: Auction, Események, Játék végi bónuszok, ECO-05 Income, Increase Value of Unchosen Resources, Auction: Turn Order Until Pass, Constrained Bidding, Multiple-Lot Auction, Closed Economy Auction, Auction Compensation

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!

A birodalom alkonya társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

A birodalom alkonya - Deluxeajtai.robert, Budapest III. kerület (Huszti úti Lidl) vagy XI. kerület (Fehérvári út)

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest III. kerület (Huszti úti Lidl) vagy XI. kerület (Fehérvári út)! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

1x játszott, tökéletes állapotban. Fólia a dobozon. Foxpost is megoldható.

0 érdeklődő


Empire's end KS deluxeattila.benyei, Személyesen Dunakeszin, IV. vagy XIII. kerület egyeztetés szerint, de tudom postázni is a vevő terhére.

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Személyesen Dunakeszin, IV. vagy XIII. kerület egyeztetés szerint, de tudom postázni is a vevő terhére.! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Eladó a birodalom alkonya (Empire's end) társasjáték, angol nyelvű Kickstarteres Deluxe verzzió. Kétszer játszottunk vele (a termék állapota gyakorlatilag új), 3-4 fővel nagyon jól működik, és véleményem szerint nagyon szép maga a termék. Sajnos nálunk a licitálós mechanika nem népszerű, így látom, hogy nem fog előkerülni, így továbbadom, hogy legyen hely és idő a következő játéknak. A játék nyelvfüggetlen, nem kell hozzá nyelvismeret, magyar szabály tlálható it ezen az oldalon is

0 érdeklődő


A birodalom alkonyapeter7012, Dunaharaszti, Bp. VII Astoria esetleg Foxpost

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Dunaharaszti, Bp. VII Astoria esetleg Foxpost! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Bontott de nem játszott

4 érdeklődő


A birodalom alkonyakovazsola, Budapest III. kerület, Árpád-híd, Flórián tér, Kolosy tér

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest III. kerület, Árpád-híd, Flórián tér, Kolosy tér! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

KS Deluxe kiadás, néhányszor játszott.

1 érdeklődő


A birodalom alkonya KS Deluxe kiadasva_zoli

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kickstarter deluxe kiadas, festett jelolok, szupi insertek. Foton, a Goncz Arpad varoskozpontnal tudom atadni vagy Fox/MPL/Packeta a vevo terhere.

0 érdeklődő


A birodalom alkonyabraunz, Budapest, Székesfehérvár vagy Bicske.

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest, Székesfehérvár vagy Bicske.! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Bontatlan deluxe kiadás eladó. Elsősorban a személyes átvételt preferálom. Budapesten, Székesfehérváron és Bicskén is átvehető. Természetesen csomagküldés is megoldható a vevő terhére.

1 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

A birodalom alkonya társasjáték videók (9)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

 • petersson8

  2024-01-13 00:32:28

  Ez egy elképesztően innovatív és szuper játék! Mégis mikor találkozol olyan játékkal, ami azzal indul, ami más játékok esetén csak a végén történik meg: fejlett hadsereg, virágzó termelés, jól bejáratott gazdaság, maximális pontszám. Majd innen szépen épül le minden, és hiába próbálsz mindent épségben tartani, ki fog csúszni a kezed közül minden. Zseniális csavar azonban, hogy ha a játékban bevállalsz veszteséget, akkor jutalmazva leszel. És lényegében semmiről nem kell végleg lemondani, de a nagy veszteségek elkerülhetetlenek. Városépítés helyett, városleépítés. Zseniális.

  Két játékossal viszont nem túl jó... minimális a kihívás, túlságosan épségben marad a birodalom. Szerintem ez a minél többen, annál jobb játék.

 • kok_o

  2024-01-09 12:31:55

  Tegnap végre sikerült kirpróbálni 2 fővel. Működik 2 fővel a játék, de a licit miatt véleményem szerint 3-4 fővel izgalmasabb lesz a dolog, illetve úgy valamelyest hosszabb is a játék. Ez nyilván több katasztrófát, de ezáltal több fejlesztési lehetőséget is jelent. 2 fővel a fejlesztés/katasztrófa pakli nem igazán pörgött, így olyan hatást nem is tudtunk aktíválni ami használatkor kimerül. Ebből adódik, hogy a felfrissítés lehetéségét adó lakpák és fejlesztések így nem igazán voltak hasznosak (a lapkák pontértékét leszámítva).

  Szerintem egy érdekes játék, nekem tetszik, hogy nem egy kezdő birodalmat próbálunk meg fejleszteni és felvirágoztatni, hanem próbáljuk megóvni, keressük, hogy mi fog vajon kevésbé fájni, melyik helyszínt áldozzuk be, meddig éri meg licitálni stb.

  A szabályok szerintem nem bonyolultak, de azért minimális rutin nem árt hozzájuk. A dobozra írt játékidő szerintem tartható, a szimultán végrehajtott fázisok sokat gyorsítanak a játékon, nem igazán van holtidő. A szabály szerintem jól érthető, egyszeri olvasásra megérthető, jók a példák is. Az első játék során is csak minimálisan kellett elővenni a szabályt. A 4 játékbeli fázis (katasztrófa, gazdasági, ipari, konfliktus) leírása, magyarázata is jól érthető, az kijátszható fejlesztésekken lehet agyalni, mit hova rakjunk.

  A katasztrófa és a konfliktus fázisokban a nyílt és titkos licitből adódan van benne némi interakció, de közvetlenül a másik birodalmára nem tudunk hatni.

  A játék szerintem kimondottan szép, az anyagminőség rendben van, a kártyák "linen finisht" kaptak, asztalkép igen látványos. Ez mondjuk a deluxe verzió, de túl nagy különbség nincsen, a playmatra nem ruháztunk be, de célszerű lehet hozzá, mert a kártyák helyszínlapkák alá tuszkolása nem mindig sikerült elsőre, kellett azért őket igazgatni. Az insert jó minőségű, jól használható.

  Az újrajátszhatságról egy alkalom alapján nem nyilatkoznék.

  Összeségében elsőre tetszett, így asztalra fog még kerülni, de hogy marad-e a polcon az még kérdéses.

 • attilavarga195

  2024-01-06 09:55:22

  Sziasztok! Aki már játszott a játékkal, tudna egy pár sort írni, hogy mit gondol róla? :D Előre is köszönöm!

 • mr.zehy

  2023-07-06 20:28:07

  A GK hozza magyarul:

  A birodalom alkonya

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  45 - 60 perc
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  10+
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  John D. Clair
 • Illusztrátor:  Kwanchai Moriya
 • Kiadók:  Gém Klub Kft., Broadway Toys LTD, Brotherwise Games, Maldito Games, Lucky Duck Games, Nice Game Publishing
 • Elérhető nyelvek:  kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, lengyel, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English deluxe edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 21.8 cm x 21.8 cm x 6.2 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • English edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 21.8 cm x 21.8 cm x 6.2 cm
  • Súly: 0.5 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German deluxe edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: német
 • German edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: német
  • Méretek: 21.8 cm x 21.8 cm x 6.2 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: magyar
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 21.8 cm x 21.8 cm x 6.2 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 21.8 cm x 21.8 cm x 6.2 cm
  • Súly: 0.5 kg
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2024
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 21.8 cm x 21.8 cm x 6.2 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2024
  • Nyelv: spanyol

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) A birodalom alkonya társasjátékhoz