Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 33. hét

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat, és ne maradj le semmi érdekesről!

Róma sem egy műanyagból épült fel!

Foundations of Rome: Roads of Fortune and Second Printing: 2-5 játékos, 60-90 perc, 13+ évestől

A Foundations of Rome lehetett volna egy kis dobozos, könnyed bevezető játék, ahol kartonlapokból építjük fel Rómát. Ehelyett egy extra nagy dobozos játékot kapunk, ahol minden épület teljes 3D pompájában emelkedik ki a táblán, megtartva a könnyedséget. Ezt a játékot elsősorban az asztalkép adja el, de szerencsére egy izgalmas játékmenet is társul hozzá.

A játék elején mindenki maga elé veszi a műanyag épületeket, kap egy kezdő mezőt, ahonnan elindulhat a terjeszkedésben, és már indul is a városalapítás. Három korszakon keresztül kell stratégikusan lehelyezni az épületeket, hogy a végén a legtöbb győzelmi pontot szerezzük. A körünkben három akció közül választhatunk. Vásárolhatunk új területeket, vagyis a központi tábláról elvehetünk kártyákat, melyek tartalmazzák a területek jelzését, ezüstben kifizetve annak költségét. A második akciónk az építés, ahol a táblán birtokolt területünkre tudunk lehelyezni épületeket. A mérete és formája alapján az összes lefedni kívánt részt birtokolnunk kell. Három típusú épületünk van, melyek közül az első a népességet növeli, a második a bevételezés akcióval termelendő pénzt gyarapítja, míg a harmadik győzelmi pontokat ad a szomszédságában elhelyezkedő épületek alapján. Utolsó akció lehetőségünk, hogy pénz vegyünk fel, hogy újabb saját területekkel színesítsük a város utcáit. A korszak végén pontozunk, ilyenkor győzelmi pontjaink jöhetnek az általunk növelt népességről, és a lehelyezett pontszerző épületekről. A harmadik korszak végén a legtöbb győzelmi pontot összegyűjtő játékos lesz a győztes. 

Az alapjáték doboza tartalmaz még hat kiegészítőt: így monumentumok építhetünk, kereskedhetünk és lophatunk a területek új megszerzési formáival, szerepeket öltve magunkra egyedi képességet szerezhetünk, célkártyákkal bővíthetjük pontjainkat, speciális képességeket szereztünk, vagy akár kooperatív módon küzdhetünk meg a városalapítás nehézségeivel. 

A mostani kampány során az alapjáték mellett a Roads of Fortune kiegészítőt is be tudjuk szerezni, amivel a városunkba látogató vendégek különleges tudással bővítik a város dicsőségét.

https://www.kickstarter.com/projects/arcanewonders/foundations-of-rome-roads-of-fortune-and-second-printing

A boldog kalóz ismérve egy teli kincsesláda és némi rum.

Dead Reckoning Letters of Marque from AEG: 1-4 játékos, 120 perc, 14+ évestől

Térjünk vissza a kalózoktól hemzsegő szigetekre, hogy ismét az égett puskapor édeskés illata mellett hódítsuk meg a sós vizeket. A Dead Reckoning harmadik kiegészítője tovább növeli az izgalmakat, és az újrajátszhatóságot. 

Egy igazi 4x játékélményt kapunk, ahol kalózhajónkkal kell körbeutazni a vidéket, hogy a végén a mi kincsesládánk legyen a legjobban teletömve. Körünkben rendeznünk kell a rakományunkat, ugyanis kihajónzi minél könnyebb hajóval érdemes, mert a teher csökkenti a mozgási képességeinket. A kikötőben leadhatjuk a megszerzett zsákmányokat, de akár ideiglenes egy szigeten is kirakhatjuk, hogy később felvegyük (De vigyázz! Más tengeri medve is rárabolhat ilyenkor). Amennyiben útra kelünk felfedezhetjük a szigeteket, ahol újabb kincsekre tehetünk szert, vagy ha úgy érezzük, akkor erődítményekkel megerősíthetjük azt, hogy más ne tudja elfoglalni. Akcióinkat a kártyáink fogják vezérelni, melyeket becsúsztatható áttetsző lapkákkal folyamatosan tudjuk erősíteni, így egyre többet utazunk majd, gyorsabban szerzünk befolyást egy sziget fölött, ügyesebben fejlesztjük hajóinkat, vagy hatékonyabban veszünk részt a csatában. És ha már a csatáról kezdtünk el beszélni, nézzük meg hogyan történik ez. Igazán egyedi módon egy "hajó-toronyba" dobjuk be az összes csatában kilőtt ágyúgolyót jelképező kockát és a megérkezett zónák alapján találat éri a másik hajót, vagy egyéb hatásokat érvényesít. Így gyors, egyszerű, ámde mégis nagyon látványos harcot kapunk. A játék addig tart, ameddig valamelyik játékos nem teljesíti a negyedik célt az elérhető kilenc közül, és a végén a legtöbb tallért összegyűjtő játékos lesz a hét-tenger legzsiványabb kalóza. 

Az alapjáték dobozán és a korábbi két kiegészítőn túl bezsákmányolhatjuk az új Letters of Marque kiegészítőt, ami amellett, hogy a már meglévő fejlesztés kártyákat, és hajó fejlesztéseket növeli, behoz különleges ritka erőforrásokat, amiket gyűjthetünk. Továbbá pedig két birodalom is fogja figyelni minden tettünket, akik a nekik kedvező tevékenységeket jutalmazzák, míg a nem tetszőkért cserébe vérdíjat kapunk a fejünkre.

https://www.kickstarter.com/projects/alderac/dead-reckoning-letters-of-marque-from-aeg

Nyúl, cápa, aranyhal, hiúz, kutya, majom... csipetnyi urán és némi technológia és már kezdődhet is a harc.

Barbaric: 2-4 játékos, 40-90 perc, 14+ évestől

A világ, amit ismertünk nincs többé. A hajsza az energiaforrásokért oda vezette az emberiséget, hogy sugárzó pokollá tették a földet, mely végül a kihalásukat is okozta. Azonban, ami egy fajnak a végét jelentette, az számos más faj számára a kezdetet hozta el. A hátramaradt radioaktívan sugárzó atomenergia magok megteremtették a Barbaric fajokat, akik korábban ismert állatokból jöttek létre. Az evolúciója felgyorsult, és így már egy aranyhal sem csak egy békésen úszkáló kisállat, hanem hatalmas teremtmény lett, aki felvértezve magát némi technológiával, pusztító harci gépezetté alakult. A játék ott kezdődik, hogy ezek a mutáns állatok küzdenek a megmaradt atomenergia magokért. 

Kapunk egy hexa térképet, ahol a játékosoknak egymás ellen kell küzdeni, hogy a középen elhelyezkedő főszörny kezeiből kiszedjék az értékes magot. A játék egy igen különleges hangulatú setuppal kezdődik, ugyanis minden játékosnak kell választania egy Lovast, vagyis egy karaktert, aki bőrébe bújnak, és egy Hátast, aki a Lovassal egyenértékű képességekkel rendelkezik. A két választott karakter kártyái és képességei összekeverednek, és ebből a kombinációból születik meg a kezdőpaklink, és lehetőségeink a harcra. Ami pedig igazi látványos hab a tortán, hogy a játék gyönyörű asztalképét megédesítve a Lovas és Hátas minik egymásba illeszthetők, így vizuálisan is egy egyedi karakterrel kezdünk. A körünkben két akciótokenünk segítségével tudunk cselekedni, melyből egyik a Lovast, másik a Hátast aktiválja. Alap akcióink közé tartoznak a mozgás a térképen, erőforrások után kutatás a megadott helyszínen, elsősegély vagy javítás, mellyel Lovasunk vagy Hátasunk életerejét növeljük. Ezen felül aktiválhatjuk a két karakterünk képességeit, és ez az a pont, ahol a játék igazán kinyílik. A kártyáink között találni fogunk támadó kártyákat, védelmet erősítő, vagy speciális hatásokat előidőzőket is. A játék kétféleképpen érhet véget. Az egyik, hogy kétszer sikerült ártalmatlanná tenni valamelyik másik játékostársunkat, vagy pedig megszerezzük a atomenergia magot, és elhagyjuk a térképet. A másodikat nehezíti, hogy a középen található főszörnyet a játék irányítja, és bőven fog borsot törni az orrunk alá. Mozogni fog, támadja a játékosokat, kisebb szörnyeket idéz meg, és mindezen felül még legyőzhetetlen is. Bármennyi sebzést rárakhatunk, de csak dühösebb lesz tőle, azonban, hogy ne érezzük, hogy nem éri meg, ha sebzést viszünk be, akkor rövid ideig utasíthatjuk, így például két bevitt pofon után odamozgathatjuk a másik játékos elé, hogy neki kelljen egy kicsit farkasszemet nézni Morayzonnal az elektromos angolnával. 

Szokatlan módon kétféle alapjáték dobozt tudunk beszerezni, és mind a kettő tartalmaz 4-4 Lovast és Hátast, egy főszörnyet, továbbá a játékhoz szükséges összes komponenst. Persze ezek kombinálhatók, illetve ha szeretnénk még növelhetjük a kollekciót egy kiegészítővel is, tovább növelve a választható karaktereket.

https://www.kickstarter.com/projects/hexahouse/barbaric

Egysoros ajánlók

Abducktion: A Weirdly Strategic Game of Duck Kidnapping: 1-4 játékos, 15 perc, 12+ évestől. Az Intergalaktikus Kacsakutató és Elemző Alakulat Davet küldte el a földre, hogy tesztalanyokat hozzon el. Bár könnyen elhozhatna bármennyi kacsát, mégis úgy döntött, csak bizonyos formációban úszó tollas jószágok érdeklik őt. Fura ez a Dave. 

Five Three Five (English Edition of 535 from Japan): 2-6 játékos, 15-30 perc, 8+ évestől: Kártyamegszabadulós, sorbarendezős, párokban kijátszós kártyajáték, megújult grafikával és új szabályokkal, hogy még több változatosságot tartogasson. 

Halls of Hegra: 1 játékos, 70-90 perc, 14+ évestől: A 2. világháború még csak most kezdődött, de a németek már lerohanták Norvégiát. Hegra azonban kitart, és ellenáll az előrenyomuló birodalomnak. 

All-Terrain: Off-Road Racing, Exploration Board Game: 1-5 játékos, 45-60 perc, 8+ évestől: Induljon az igazi őrült futam hegyeken, erdőkön és homokon keresztül, hogy megmutasd, a te kezeid alatt működnek legjobban a terepjárók. 

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Júl

A Mars Terraformálása kiegészítő körkép - Élet a Tharsis régión túl

Ismertető | 2023.07.05. 17:11:00

A Föld gigavállalatai annyira belejöttek a terraformálásba, hogy kell nekik valami új kihívás - ideje hát új projektekbe vágni a fejszéjüket. Persze ez csak egy sablonos magyarázat, a valódi ok mindig is a profitmaximalizálás.

03Feb

The GiftForge kiegészítők a Mars terraformálásához - Pimp my Mars

Ismertető | 2023.02.03. 15:06:00

Ha már a kisujjadban van a Mars élhetővé alakítása, és úszol a megakreditben a rengeteg sikeresen végrehajtott projekt miatt, akkor ideje sokkal menőbbé varázsolni a játékot is, és újabb kalandokba belevágni a lézervágott fa illatával körülvéve.


Kommentek

  • hierroo

    2022-08-22 13:55:28

    Én most a Rómás játékról nem beszélnék, mert már írtam erről. Valóban nagyon szép, a többit majd meglátjuk.
    Viszont a Dead Reckoning Letters of Marque from AEG "kalózós" játék nagyon megtetszett. Jók a játékelemek, az átlászó kártyák, a "kokadobások" módja, a hajók fejlesztési lehetőségei, tetszetősek a hajó alkatrészek is. A játékélményről így nehéz véleményt formálmni, viszont ez a téma nekem való. Persze lehet, hogy valakinek pont ez az uncsi és ő meg pl. a zombisat szereti, de nincs ezzel semmi baj. Nagyon tetszik még az is, hogy a karaktereket is lehet kombinálni, így változatisabbak lehetnek a partik. Látom, hogy vannak kiegészítők is, ez is növeli majd a változatosságot. Szimpatikus ez a játék.

    A All-Terrain: Off-Road Racing, Exploration Board Game is nagyon érdekes, mert az ilyen autós témát még nem nagyon láttam. Nem feltétlen kiemelkedő ez a játék, de mégis van benne valami pozitív első benyomásként.

  • MaRo

    2022-08-21 23:39:02

    A Rómára nem térnéki mivel van saját cikke.

    A Barbaric egy érdekes elgondolás és valóban nem tűnik rossznak bár én azért valamit még hiányolok belőle amit még csak megnevezni sem tudok. Ami kicsit szerintem túl van tolva az az evolúció mi szerint az állatból kb egy gép lesz. Nem gondolnám ezt reálisnak persze nem is feltétlen kell annak maradnia de azért na... Megállhattak volna egy ponton. Persze ez még nem kizáró ok vagy nem ettől lesz rossz v jó.

    A dead reckoninggal kapcsolatban nincs különösebb fenntartás, a leírás jó és az alapján a játék is ígéretes. Na persze a teljes gyűjteményért itt is rendesen zsebbe kell nyúlni.

    Nem így a Halls of Hegra esetében ami egy egész érdekes, valós történelmi eseményeket nyújtó kifejezetten solo játék. Mindemellett norvég székhelyű tehát amellett, hogy a játék teljesen elfogadható áron megy sem a szállítás és vám nem lesz horribilis. Mondjuk túl mélyen nem néztem még utána, hogy maga a játék mennyire feküdne de aki szereti a wargame-eket annak ajánlanám, hogy mélyüljön el benne. Na meg persze a solo kedvelők is, hiszen itt nincs szükség másra.

    Ráadásul print and play opció is van ami meg az én értelmezésem szerint szinte fillér.

  • syndi-cate

    2022-08-18 17:29:04

    Aki pedig -20%os kedvezménnyel szeretné a Foundations of Roma-t, csatlakozzon Kánai Zoli bácsi közös csoportos rendeléséhez. Az előbb említett esetleges kialakuló bizsergésekről nincs igazolható információm :)

  • Treffhetes

    2022-08-18 11:49:58

    Ha már valaki esetleg kocsit-lovat adnak a Foundations of Roma-ért, akkor ne felejtse a sundrop-ot. Akinek a nagy, figurákkal teli tblától bizsereg, attól el is fog csöppenni 😊 Láttam képeket az első kampányosról, és hát húb+

Népszerű

Friss

Címkék