Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 28. hét

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat, és ne maradj le semmi érdekesről!

Magyarok a kecskék és a tigrisek között.

BAGH CHAL - The ancient game of Nepal: 2 játékos, 15 perc, 6+ évestől

A Bagh Chal az eddigi legkisebb játék, ami bekerült a kiemelt játékok közé, ennek oka, hogy egy lelkes magyar csapat, úgy döntött, hogy felkarolja ezt a nepáli játékot, és megismerteti a világgal, mi pedig szeretnénk ebben segíteni nekik. A készítőkkel sikerült lefolytatani egy rövid interjú jellegű beszélgetést, így ezen keresztül ismerhetitek meg a készítőket, cégüket és a Bagh Chal-t.

Felméry Krisztina és Leidal Tamás egy párként döntött úgy, hogy a lezárások alatt megismerkedik a társasjáték fejlesztés örömeivel és kihívásaival. Első játékuk a Chili Mafia először csak a baráti társaság szórakoztatása miatt jött létre, majd egy sikeres Kickstarter kampányon keresztül megismertették a világgal. Bár egy-két hosszasabb társasjáték is bekerül időnként a kollekciójukba, mégis inkább a rövidebb, pörgősebb és magas interakciójú játékokat kedvelik. Így a Chili Mafia tökéletes volt kezdésnek.

Amikor nem dolgoznak, akkor igyekeznek sokat utazni, hogy kikapcsolódjanak, és újabb ihletet merítsenek játékötleteikhez. Habár nem fő céljuk, hogy csak a társasjáték keresés miatt utazzanak, mégis belefutna egy-két maradandó élménybe, így akár összejöhet egy mexikói Chili Mafia parti az egyik támogatójukkal, vagy akár egy Bagh Chal játék megismerése egy katmandui piacon

Bár elsőre nem merült fel bennük az ötlet, hogy játékot készítsenek a Bagh Chal-ból, főleg hogy a legutóbbi utazásukból hazaérve a Reviving Kathmandu című játékukon kezdtek el dolgozni. Azonban a játékhoz való információ gyűjtés alatt találkoztak azzal a problémával, hogy a Bagh Chal-t egyre kevesebben ismerik és játsszák, ami miatt teljesen eltűnhet a játék. Nem is kellett több, hogy félrerakva aktuális munkájukat, felkarolják ezt a projektet. Így esett meg, hogy egy piaci élményből, és otthon egy szalvétára lerajzolt pályából, elkezdtek dolgozni a nepáli kecskék és tigrisek történetén. 

A játék egyszerű, ketten játszató, és hála a megvalósításának elfér a zsebünkben is, így utazásaink során is magunkkkal vihetjük. Egyik játékos irányítja a 4 tigrist, míg a másik a 20 kecskét. A tigrisek szomszédos mezőre mozgással tudnak haladni, illetve a kecskék átugrásával tudják elkapni azokat. A kecskék sokaságukat kihasználva igyekeznek csapdába ejteni a tigriseket, hogy azok se átugorni, se mozogni ne tudjanak. A játék két szakaszra oszlik, az elsőben a kecskék felkerülnek a táblára, miközben a tigrisek vadásznak rájuk, a másodikban pedig addig mozognak, amíg vagy el nem kap közülük ötöt a tigris játékos, vagy a kecskék csapdába nem ejtik az összes tigrist. 

A kampány különlegessége, hogy mivel a célja a játék megismertetése és fennmaradása, így a támogatási összege becsületkassza alapú, vagyis amennyivel hozzá szeretnél járulni, annyit fizetsz egy példányért. A készítők elárulták, hogy a céljuk a 2000 fős támogatottság, így segítsünk nekik elérni ezt. Ami pedig a lokalizációt illeti, már folyamatban van a magyar nyelvű szabály fordítása, amely elektronikus formában lesz elérhető.

Szerencsére az utazás Kriszitvel és Tamásal nem fog megállni a Bagh Chal-al, hiszen folyamatosan dolgoznak a Reviving Kathmandu játékukon, ahol célunk, hogy újraépítsük a várost, szobrokat, szentélyeket, sztúpákat és pagodákat élesszünk fel.

"Hiszünk abban, hogy mindenkiben ott van még valahol a gyermek, és a játék az egyik legjobb eszköz a gyermeki én előcsalogatására. A játékainkkal az a célunk, hogy összehozzunk társaságokat, családokat, közös emlékeket és vicces pillanatokat teremtsünk. Nekünk erre a játék és az utazás a legjobb eszközünk, így ezt a kettőt próbáltuk meg összecsomagolni, hogy másokat is “kirepíthessünk” a mindennapokból. Ha van kedvetek járjátok körbe a világot - játszva, velünk! :)" - Kriszti és Tamás

BAGH CHAL - The ancient game of Nepal

Lemery Games is raising funds for BAGH CHAL - The ancient game of Nepal on Kickstarter! Trap tigers & devour goats in this ancient Nepali 2-player abstract strategy game. Let's popularize and save this game from extinction!

Bárcsak lenne még aranyam, amit az isteneknek áldozhatnék.

Amun-Re - 20th Anniversary Edition: 1-4 játékos, 60-90 perc, 12+ évestől

Ugorjunk egy kicsit vissza az időben, egész pontosan 19 évet, amikor is Reiner Knizia megálmodta ezt az Egyiptomba játszódó, licitáláson alapuló magas interakciójú játékot. Bár az alapmechanikája nem kopott meg az idők során, mondhatni büszkén áll, mint egy piramis, mégis a kinézetére ráfért egy kis modernizáció, és így a 20. születésnapja alkalmából meg is kapja a megérdemelt felújítást.

Az Amun-Re arról szól, hogy mennyire jól tudsz majd gazdálkodni a szűkös aranyaddal. A játék két érán keresztül vezet végig minket, és mind a két érában három körünk lesz akcióink megtervezésére. A körök során első akciónk lesz licitálni, hogy melyik területre szeretnénk küldeni az írnokunkat. A licitáláshoz húzunk annyi területkártyát, ahány játékos van, majd egyesével lehelyezzük rá az írnokokat. Ha valaki adott területen túllicitál minket, akkor át kell mozognunk egy másik területre. Ez addig zajlik míg minden területen csak egy jelölő lesz. Kifizetjük a licit árát, megkapjuk a terület jutalmát, és lehelyezzük az írnokot. A területek azonnal bónuszként támogatás kártyákat, aranyat vagy követ adnak, melyek közül az utolsó a piramis építéshez kell. Emelett, pedig állandó hatással juttatnak plusz kártyához, aranyhoz vagy győzelmi ponthoz. A második fázis a piacolás, ahol kártyák vásárlása mellett, vehetünk munkásokat az irányított területeinkre, hogy a betakarításban segédkezzenek, vagy követ hozathatunk, hogy piramist építsünk. Utolsó pénzköltési lehetőségünk a felajánlás fázis, ahol isteneinknek áldozzuk a pénzt, cserébe jutalmakat, és a kezdőjátékos jelölőt kaphatjuk meg. A felajánlás titokban történik, így könnyen lehet, hogy több pénzt adunk, mint szükséges, vagy egy nagyobb összeggel is alul maradunk. Végezetül a betakarítás fázisban szerzünk aranyat, hogy a következő fordulóban elköltsük azt. A harmadik kör után lejönnek az írnokok és a dolgozók a tábláról, azonban a piramisok és a kövek maradnak, így a második érában ezek a területek győzelmi pont szerzés tekintetében felértékelődnek. A két éra végén győzelmi pontokat kapunk a templomok és piramisok után, és végül a legtöbb győzelmi ponttal rendelkező játékos neve örökre beíródik a történelemkönyvekbe. 

A kozmetikai ráncfelvarrás mellett a játék kapott két új kiegészítőt is, melyben az egyikkel isteneknek emelünk szobrokat a területeken, hogy azok nagylelkű adományunkat áldással jutalmazzák. Míg a másikkal családi kriptát hozhatunk létre, hogy ez is hozzájáruljon a bónuszaink hosszú sorához. Bár a játék az aukciós jellege miatt inkább nagyobb játékosszámnál tündököl, azonban a készítők gondoltak a párban vagy hármasban játszókra is, ugyanis ilyenkor minden játékos két jelölővel szavaz a területszerzés során, fenntartva ezzel az jótékony tömeget a kártyákon. 

Amun-Re - 20th Anniversary Edition by Alley Cat Games

Reiner Knizia's multi award winning Amun-Re is BACK with a 20th Anniversary edition. With art from Vincent Dutrait art, 3 expansions and 8 egyptian-god miniatures! Play through the Old Kingdom and the New Kingdom of Ancient Egypt. Bidding for control of provinces and building great pyramids throughout the land.

Süti, tej, virgács és kockák.

Dice Throne: Santa VS Krampus: 1-4 játékos, 60-90 perc, 12+ évestől

Már csak 165-öt kell aludni és itt van a Karácsony. Ha úgy érzed sosem túl korai elkezdeni készülődni, akkor a Dice Throne segít neked, hogy már most tudd, mi kerül a fa alá, hiszen azt ígérik, hogy még idén összecsapnak a Mikulás és a krampusz erői. Úgyhogy segítsünk egy kicsit idecsalni ezt a bohókás öregurat: "Télapó itt van, jó a kártyája, sok a CP-je, száll a kockája, vág, vág, a baltád, a krampusz már alig áll."

A Dice Throne világa bár elég nagyra nőt, ahol van lehetőségünk egymás ellen, vagy akár kooperatív módon közösen kalandoznunk, mégis az alapja nem változott. Minden játékos maga elé készít egy kiválasztott karaktert, melyek saját komponensekkel rendelkeznek. Így ha egymás ellen akarunk csatározni, akkor bármilyen közös készlet használata nélkül össze tudunk csapni. A Santa VS Krampus egy önállóan is játszható kiegészítő, de kompatibilis az összes eddig megjelent játékkal, így szabadon kombinálható velük. A játékmenet viszonylag egyszerű, mely során minden játékos végrehajtja az alábbi lépéseket:

  1. Saját kockáival dob, melyeket (összeset vagy csak párat) háromszor újradobhat, hogy a kívánt eredményt megkapja. Ezeket a kockákat felhasználva aktiválja a karakter képességeit.
  2. Kártyák kijátszásával fejlesztheti a karakterét, vagy aktiválhat képességkártyákat, mindaddig, amíg rendelkezik a szükséges Harci Pontokkal (CP). 
  3. Mielőtt bevinnénk a csapást ellenfelünknek, azelőtt neki is van még lehetősége módosító kártyákat kijátszani.

A játék akkor ér véget, ha az egyik játékos életereje nullára csökken. 

A címszereplő két hős mellett a kampány során megvásárolhatjuk a korábbi fejezetek hőseit is, így akár előre festett minikkel is kalandozhatunk a Kockák hihetetlen világában.  

Dice Throne: Santa VS Krampus

Dice Throne is raising funds for Dice Throne: Santa VS Krampus on Kickstarter! Two new and original Dice Throne heroes battle in this exciting, accessible stand-alone dueling game. Delivered by Christmas.*

Egysoros ajánlók.

Royal Hospital: 1-4 játékos, 45 perc/játékos, 14+ évestől: Legyél te a legjobb korház igazgatója! Kártyák segítségével működtesd az intézményt, toborozz orvosokat és támogasd a medikusokat, miközben gyógyítod az ide érkező betegeket. Igazi euro móka, ahol a legjobb ellátást nyújtó kórház nyer. 

🚂 Mini Express 🗺️ Map Pack Expansion 1 & 2: 1-5 játékos, 30-45 perc, 8+ évestől: A mini vonatokkal ezúttal Taiwanba, Angliába, Japánba és Spanyolországba utazhatunk el, némi delux komponesekkel megfűszerezve. 

NEKO BOSS: 2-4 játékos, 10-15 perc, 8+ évestől: Absztrakt ugyan, de mégis cicákat kell benne mozgatni a városban, hogy neked legyen a legnagyobb doromboló kerámia tornyod. 

Plutocracy: 1-4 játékos, 60-90 perc, 12+ évestől: A Plutokratikus tanács felügyelete alatt gyűjtesz erőforrásokat a naprendszer bolygóin, hogy azokat pénzre cserélve túlélj. Vedd fel az erőforrásokat a folyamatosan mozgó bolygókról, hogy végül leszállítsd azokat a fizető vevőknek. 

The Grand Carnival (Expansion & Reprint): 1-4 játékos, 60 perc, 12+ évestől: Az utazó cirkusz ismét a városban van és nagyobb, mint eddig bármikor! És hogy mi újdonságokat tartogat ezúttal? Nagyobb látványosságok, bohócok, mogyorók, arany jegyek a több ponthoz, jobb területtervezési lehetőségek, nagy finálé a lezárásokhoz, és egy városokon átívelő turné lehetősége. 

The Acts Deluxe: Same great gameplay, improved presentation: 2-4 játékos, 60-90 perc, 14+ évestől: Bibliai témájú munkás lehelyezős játék, ahol célunk, hogy Jézus tanítványaiként juttassuk el a kereszténység tanait a Római Birodalomban. 

FlickFleet: Xeno Wars: 2-4 játékos, 20 perc, 8+ évestől: Tovább bővül a PöckölőFlotta űrhajó arzenálja, így már akár négyen is bekapcsolhatjuk hajóink hajtóművét a mutató ujjunkkal, és kilőhetjük kockáinkat az ellenségre. 

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Júl

A Mars Terraformálása kiegészítő körkép - Élet a Tharsis régión túl

Ismertető | 2023.07.05. 17:11:00

A Föld gigavállalatai annyira belejöttek a terraformálásba, hogy kell nekik valami új kihívás - ideje hát új projektekbe vágni a fejszéjüket. Persze ez csak egy sablonos magyarázat, a valódi ok mindig is a profitmaximalizálás.

03Feb

The GiftForge kiegészítők a Mars terraformálásához - Pimp my Mars

Ismertető | 2023.02.03. 15:06:00

Ha már a kisujjadban van a Mars élhetővé alakítása, és úszol a megakreditben a rengeteg sikeresen végrehajtott projekt miatt, akkor ideje sokkal menőbbé varázsolni a játékot is, és újabb kalandokba belevágni a lézervágott fa illatával körülvéve.


Kommentek

  • godzsakattila

    2022-07-14 23:15:37

    Na ez az összeállítás azért is jó, mert olvastam a fórumban már "miért nincs valami nem kérdezz-felelek típusú bibliai játék?" és "tudnátok valami jó kórház menedzsment játékot ajánlani?" kérdéseket is. Itt, most mindkettőből van egy!

  • lrekasi

    2022-07-14 12:04:35

    Vicces dolog ez a Dice Throne. De hogy kell-e még egy bőrt erről lehúzni a marvelszupercsodák után... abban vannak kétségeim. De legalább ez vicces, és nem képregény "agyrém".

    Ez a marvel nekem sajnos trigger pontom. Komolyan nem értem, hogy mi a mozgató a szuperhősök népszerűsége mögött - ahhoz túl véresek, aggresszívek, hogy gyerekmesék legyenek. Véleményem szerint van az az érettség, amikor az ember kinő a tündérmesék világából és már csak partvonalról, kíváncsisággal, de nem belemélyedve szemléli ezt, amikor a világot nem a fogyasztás szemüvegén keresztül kezdi el szemlélni, hanem támadnak saját ötletei, vágyai, saját értékrendje alakul ki, és nem készen veszi le a polcról - pontosabban, képes lesz ellenállni annak, hogy a fejébe tömjék a képernyőkön keresztül. Sajnálom, de engem tényleg mélységesen elszomorít ez az irány - túl sok a virtuális világ miközben nem értjük, és nem is érdekel, hogy mi történik a saját világunkban, csak tihanyi visszhangként ismételjük amit ránköntenek, miközben szentül meg vagyunk győződve, hogy a saját gondolatunk.

  • Treffhetes

    2022-07-13 18:30:49

    Érdekes, nemrég (jó, valamikor az elmúlt 1 évben) a Hnefatafl-t promotálta nagyon valaki itthon az arckönyvön.
    És hogy az is két fős, és az eltérő-létszámú-eltérő-képességű-figurák mintát tükröző régi hagyományos játék.
    Meg a még ősibb troll-törpe harcot szimuláló Thud 🤪

Népszerű

Friss

Címkék