Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 21. hét

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat, és ne maradj le semmi érdekesről!

Egy ipari negyed mindennapjai.

Union Stockyards: 2-5 játékos, 45-90 perc, 14+ évestől

A Union Stockyards esetében egy kisebb dilemmába kerültem. Mindamellett, hogy nagyon jól összerakott mechanikák vannak benne és egy magas interakcióval rendelkező euro típusú játék, ahol a témához illeszkedik a játéknak minden eleme, meg kell említenem, hogy a témaválasztás nem biztos, hogy szerencsés. A 19. század végén, 20. század elején járunk, amikor az iparosodás az élet minden területét elérte. Ilyen szempontból a változás az élelmiszeripart sem kerülte el, köztük a húsfeldolgozást. A játék Amerika legnagyobb ilyen feldolgozó területét mutatja be. A grafika és a téma történelem hű, a képek többsége fekete-fehér, de mégis bemutatják a feldolgozás bizonyos szakaszait. Ezért a témára érzékenyeknek nem javasolt a játék! Bár bőven megérdemli a hosszabb bemutatást a mögötte lévő motor miatt, fontosnak tartottam felhívni erre a figyelmet és a továbbiakban ebből kifolyólag a játék leírása a mechanikai részre koncentrál. 

A játék alapmechnaikája a munkás lehelyezés. A játékosok vállalatok vezetői bőrébe bújnak, és az ott dolgozó alkalmazottakat tudják munkára fogni. A központi tábla tartalmazza a munkáshelyeket, a beépítésre váró területet és egy kereslet-kínálat táblázatot, ami meghatározza a vételi és eladási árat. A területet két módon tudjunk saját javunkra fordítani: földet veszünk, melynek használatáért a többi játékos fizet majd nekünk, amennyiben ráépít, vagy saját épületeinket húzzuk fel rá. Az épületek különböző formájú és változatúak, melyeknek mindig kapcsolódniuk kell a játékos központjához leépítéskor. Amellett, hogy a területet építjük minden épület után kapunk egy kártyát, ami játék végi pontokhoz juttat minket, illetve azonnali bónuszokkal segíti az előrehaladást. Így például növelhetjük cégünk megítélését, mely vonzóbbá teszi a termékeinket, vagy javítja áruink minőségét és marketingjét, mellyel az eladási árunkat növeljük. Ugyanis minden itt a kereslet-kínálat táblán fog lecsapódni. Az értékesítéskor a vételi és az eladási ár különbségét fogjuk megkapni. Így minden eszközzel az eladási ár növelésén leszünk, mely játékosonként más és más lehet. A vételi ár azonban egységes, folyamatosan mozog az alapján, hogy miből mennyit adtunk el, illetve egyéb nem várt események befolyásolhatják. A játék nyolc körön keresztül tart, és minden kör egy évet képvisel. Az év kezdetén kapunk egy esemény kártyát, ami segít, hogy ne legyen teljesen kiszámítható a játék. Az árak mellett figyelnünk kell majd a munkaerő hangulatára is, ugyanis lesznek események, melyek a sztrájk felé sodorják őket, így kedvező intézkedésekkel meg kell őket nyugtatni. Mindezen felül még a vasúthálózaton kiépíthetjük cégünk egyéb külső telepeit, befolyásolhatjuk a politikai vezetést, és specialistákat fogadhatunk fel, ha a megfelelő épületeket felhúztuk. A játékot a nyolcadik forduló végén a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyeri.

Jelenleg csak a kezdőjátékos jelölő a Kickstarter exkluzív tartalom, ezért lényegében a bolti változatot tudjuk megszerezni olcsóbban és gyorsabb szállítással.

Union Stockyards

Duane Wulf is raising funds for Union Stockyards on Kickstarter! A historical economic euro game where you build your business empire and manipulate markets to be meatpacking king of Chicago.

A séf ajánlata: Bogarak egy fatörzsön, jazz, gazdasági összeomlás és uzsonna a parkban.

Kabuto Sumo Total Mayhem And So Much More!!!

Sok kicsi játék egy ajánlóban. A Boardgametables.com úgy döntött, hogy a nemcsak újra elérhetővé teszi a legsikeresebb játékai egy kampányban, hanem mindegyik mellé bedob egy kiegészítőt, hogy a már kedvelt játékok még mélyebb tartalmat kapjanak. Lássuk miről is van szó:

Kabuto Sumo: Bogarak bőrébe bújva próbáljuk lelökni egymást egy fatörzsről, ebben az ügyességi játékban. A kiegészítő a pankrációból jól ismert elemeket rakja hozzá a játékhoz, vagyis létra tetejéről ugorhatunk ellenfelünkre, egy székkel próbálhatjuk meggyőzni a ringből való kiesésre őket, vagy akár egy gitárral húzzhatjuk el a nótájukat. Igazi könnyed szórakozás, ahol egy játék belefér 20 percbe, hogy aztán még egy körben újra kezdjük azt.

On Tour: A banda elkészült, hogy a legütősebb koncertturnét rakja össze. Jöhetnek az állomások és a dátumok, hogy a lehető legtöbbi buli beleférjen a szezon végéig. Roll-and-Write játékként a kockadobásokkal döntjük el, hova kerülhet a térképre állomás. Az alapjátékban Európában és Amerikában végeztünk útvonal optimalizálást, az önállóan játszható kiegészítőbel pedig Párizs és New York színpadait fogjuk meghódítani. Az alapjátékot lett némi csavar, de összességében a változatosságot növelték.

Q.E.: Azért jó országként céget vásárolni, mert bármennyit adhatsz érte, maximum nyomtatni kell még pénz. 1 dollár, 500 dollár, vagy akár 1 millió dollár? Csupán annyi a lényeg, hogy a gazdaság menet közbe össze ne omoljon. A Q.E. egy licitálós játék, ahol a maximális tét a csillagos ég. A kiegészítővel a vásárlás mellett arany, olaj vagy kriptopénzek eladásával igyekezhetsz rendbehozni a károkat, amit okoztál az országnak.

Bites: Végezetül pedig abroszra fel és irány a morzsák összeszedése. Hangyarnold bőrébe kell bújod, hogy végigjárva az ételek sorát, a legfinomabb falatokat gyűjtsd be. Azonban a szabályok és a különböző ételek értéke játékról, játékra változni fognak. A kiegészítővel madarak és bogarak csatlakoznak, hogy még jobban növeljék a piknikezés változatosságát. 

Ez a kampány egy igazi éttermi menü, ahol kinyitva az étlapot azt varázsolunk az asztalunkra, amit csak szeretnénk.

Kabuto Sumo Total Mayhem And So Much More!!!

BoardGameTables.com is raising funds for Kabuto Sumo Total Mayhem And So Much More!!! on Kickstarter! + On Tour: Paris & New York, QE: Commodities, Bites: New Recipes

Feltámadás, úgy istenesen.

Anunnaki: Dawn of the Gods - Relaunched: 1-5 játékos, 100 perc, 13+ évestől

A Cranio Creations eddig olyan sikeres játékokat hozott el nekünk, mint a Duzzasztómű vagy a Lorenzo il Magnifico, és most az Anunnaki (második nekifutásra, az első kampányt leállították, hogy újrastruktúrálják a pledge szinteket) is megérkezett, hogy ezúttal egy 4X euro játékban mutassa be az istenek útját. A modern múltban járunk, ahol a földi civilizáció ugyan még kezdetleges, de más bolygókon hatalmas istenek igyekeznek uralmuk alá vonni az égitesteket. 

Minden játékos választ egy istenséget (Odin, Ishtar, Zeus, Ra, Quetzalcoatl, Amaterasu) és ennek megfelelően magához veszi a komponenseket. A játék elején minden főistenhez tartoznak kisebb istenek, így a hét lehetséges segítőből négyet kiválasztunk, hogy ezzel is tovább növeljük az asszimetriát és a változatosságot. Mindenki a saját bolygóján fog kezdeni, azonban egymás otthonait is meg tudjuk majd látogatni, illetve a Föld, mint független terület megjelenik a lehetőségek között (csupán Atlantisz fogja védeni). Körünkben az akciótáblákon fogunk lépegetni, ahol egy ötágú csillag mezőin tehetjük ezt meg. Fontos lesz, hogy ezen hogyan mozgunk, ugyanis szomszédos területek körbezárásával isteneket idézhetünk, vagy tovább erősíthetjük magunkat. A főakció mellett kristályokat gyűjtünk, hogy mellékakciókat aktiváljuk. A térképen haladva egységeket hozhatunk létre, amik mozoghatnak és a harcban segítenek, valamint újabb telepeket építhetünk. Ha pedig harcra kerül a sor, akkor a kovácsaink által létrehozott fegyverkártyák kijátszásával vívjuk meg a csatánkat és zsebeljük be a győzelemért járó jutalmakat. A játékot pontozással fogja megnyerni a legjobb játékos, azonban a játékvégi célok véletlenszerűen kerülnek fel, így minden nekifutásnál más és más stratégiát kell kidolgozni. Ugyan meg fogunk találni mindent, ami a 4X élményhez kell, mégis az akciók optimalizálás, a játékvégi célok és a terjeszkedés rendszere egyértelműen az Euro kedvelőinek fog ínyére lenni, ahol a kártyák által irányított harc csupán fűszer.

Az alapjáték tartalmazza a komponenseket, hogy egyedül (Turczi Dávid közreműködésével) vagy akár három barátunkkal együtt induljunk az összecsapásnak. Emelett három kiegészítővel tudjuk bővíteni az élményt: az Origins of the Gods nyolc küldetésből álló kampányt ad a játékhoz, a Journeys of the Gods öt főre emeli a játékosok számát és behozza a távoli bolygókat, végül a Fall of the Gods egy újabb házat, mítikus teremtményeket és asszimetrikus kezdést ad hozzá.

Anunnaki: Dawn of the Gods - Relaunched

Cranio Creations is raising funds for Anunnaki: Dawn of the Gods - Relaunched on Kickstarter! A 4X hybrid eurogame by Simone Luciani and Danilo Sabia. Develop your alien civilization among ancient cities, gods, and space travels.

Egysoros ajánlók.

HI MI KI - Game of Observation, Thinking Skills and Strategy: 1-4 játékos, 15 perc, 7+ évestől: Elementáris harc kockákkal, ebben a keleti hangulatú egyszerű, de sok lehetőséget rejtő logikai játékban. 

The Artemis Project: Satellites & Commanders: 1-5 játékos, 45 perc, 14+ évestől: Irány Európa, azonban Párizs fényei helyett, a Jupiter felfedezetlen holdjára utazunk, hogy kockáinkkal akciókat hajtsunk végre. De vigyázz! Aki nagyon sokat akar, könnyen pórul járhat. 

Thunderstone Quest Deepwood Defenders from AEG: 2-4 játékos, 60-90 perc, 14+ évestől: Két újabb kalanddal bővül a "Mennydörgőkő" története. 

Steel Colosseum: 1-4 játékos, 45-90 perc, 12+ évestől: A játék, ami két szóval össze lehet foglalni, ami alapján vagy imádni fogod, vagy rá se kattintasz: robot arénaharc. 

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

08Jún

Kickstarter körkép - 23. hét

Megjelenés | 2022.06.08. 20:00:00

A héten a bestárium a sárkányok oldalán nyílt ki, így nézzük is három játékot, ahol megjelennek, ezek a csodálatos lények.

22Jún

Kickstarter körkép - 25. hét

Megjelenés | 2022.06.22. 13:00:00

Ha a társasozást jelmezekkel szeretnéd feldobni, akkor a heti ajánlóhoz az alábbiakat kell beszerezned: steampunk építész, 8. századi angliai uralkodó, gyógyító bájitalokat keverő boszorkány.


Kommentek

 • MaRo

  2022-05-26 23:08:42

  Csatlakozom a véleményekhez a union stockyards kapcsán, szerintem is isteni alkotásnak ígérkezik és a történelemhű megoldás is vonzó és zseniális.

  A téma választásra azt mondom én is, hogy nem a legjobb és mindezt nem is annyira a sértődések és az ideák megsértése miatt mondom.

  Ami megtörtént megtörtént illetve történik ezzel már nincs mit tenni akinek nem tetszik annak talán nem egy ilyen kaliberű játékkal kell kiélnie az ellenszenvét.

  Ami nekem személy szerint aggályosabb, hogy tényleg tudni akarom e mi és hogy történt. Annak ellenére, hogy a műltat mutatja be és sok minden fejlődött azóta engem nem nagyon vesz meg azzal senki és nem is győz meg arról, hogy az élelmiszeripar mennyire frankón működik.

  Ezzel csak arra célzok, hogy nekem talán jobb nem tudni mit eszek mert addig megeszem. Mondom ezt úgy, hogy rövid ideig dolgoztam egy kisebb húsipari cégnél multinál meg kifejezetten sokat szóval láttam már bőven eleget ahhoz, hogy ne feltételezzek sok jót.

 • porcine

  2022-05-26 10:34:25

  Nagyon jól tetted, hogy felhívtad rá a figyelmet, mert az iparszerű állattartás tényleg sok kényes kérdést vet fel és én sem gondolom, hogy ennek az ismertetőnek kellene ezeket boncolgatnia. Csak érdekes volt ennek kapcsán elgondolkodni, hogy lassan nem lesz olyan téma a kutyás-macskás-természetjárós alkotásokon kívül, ahol ne lehetne polemizálni azon, hogy nem sértünk-e meg valakit, nem vet-e fel hasonlóan kényes kérdéseket. Pedig egyes ilyen "kényes kérdés" kapcsán izgalmas és tanulságos beszélgetések, normális és előremutató viták jöhetnek létre. Pár hete a Szellemek szigete kapcsán alakult ki nagyon tanulságos társalgás a csapatunkban.

  Mindenesetre újfent köszönöm az írásodat!

 • porcine

  2022-05-26 10:14:23

  Azért lehet ám, hogy túlzásokba estem a minőségi hibákat illetően, de tényleg nem egy erős eresztés. Amik felettebb gyengék benne, azok a pénztokenek (vicc a méretük, de helyettesithetők más játékból való pénzekkel), és a forgótárcsa (vékony, elakad, stb.). Mindenesetre okvetlenül próbáld ki, mert maradandó élményt okoz. Játék közben elfelejted a minőségét. Én soha nem válnék meg a sajátomtól, pedig megvan másnak is a csapatunkból, de annyira zseniális munka, hogy bérelt helye van a polcomon.

 • BartaTamas

  2022-05-26 08:52:46

  Az Union Stockyards egy tényleg nagyon jól összerakott játék. A mechanizmusok nagyon jól összeérnek és nekem a Brass (egyik kedvencem :) ) hangulatát idézte, ahol vállalkozóként megy a folyamatos taktikai harc, “lökdösődés” és helyezkedés, hogy ki lesz a legjobb, hogyan teremtünk lehetőséget magunknak, mialatt zárjuk ki a másikat. A témával kapcsolatban nem akartam nagyobb kifejtésbe belemenni, mert nem célom, hogy bármilyen oldal mellett állást foglaljak, csupán fontosnak tartottam felhívni a figyelmet rá. Úgy gondolom itt nem megbántásról van szó egyes emberek felé, hanem az iparosodott állattartás és iparosodott húsfeldolgozás, mint kényes témáról (a valós fotók pedig tovább növelik ezt). Én kicsit sajnálom ezt a témaválasztást, mert biztos vagyok benne, hogy emiatt veszít el embereket, ugyanez a játék, egy könnyedebb témában szerintem sikeresebb lehetett volna, sokkal szívesebben kerülne az asztalra.

 • esze.gergo

  2022-05-26 07:57:30

  Hat en ebbol a kinalatbol az Annunakin gondolkozom, de tenyleg jo ervek merultek fel lentebb a tamotagasa ellen.
  A duzzasztomurol pedig nem eloszor olvasom ezt a velemenyed, es folyamatosan ingadozok a megrendelesen. Minden nagyon tetszik, amit a jatek tud, de azert egy rossz minosegu termekert altalaban nem vagyok hajlando fizetni, plane nem ennyit.

  En ezek kozul a Kabuto Sumon vagyok bent, nezegetem ideje mar es vartam hatha itthon is felbukkan valahol. Na az egy igazan igenyesen elkeszitett jatek, bar nyilvan sokkal egyszerubb. Jopofanak tunik, szerettem volna otthonra egy ideje ugyessegi jatekot. Raadasul szerintem erte viszonylag gyorsan be tudom majd fogni a negyevesem, persze par egyszerusitessel. Es ha igy lesz, akkor imadni fogjuk :)

 • esze.gergo

  2022-05-26 07:51:53

  Ne is mondd, tele vagyok mar egy dollaros pledgekkel es pakolgatom ki es be a kosarbol folyamatosan a dolgokat! Jovo heti osszefoglaloval biztos lesz melo, koszi az ehetit is!

  edit: kimaradt par betu, futtaban gepeltem

 • porcine

  2022-05-26 07:12:44

  Az Union Stockyards keltette fel a figyelmemet. Érdekes, hogy egy ilyen téma esetében is megfordul a szerző fejében, hogy mégsem ír ismertetőt, nehogy valakit megbántson, aki érzékeny a témára. Mindenesetre én köszönöm, hogy billentyűzetet ragadott,mert engem kifejezetten érdekel a játék és bekerült az alaposan megfontolandó fiókba.

  Treffhetesnek pedig az Anunnaki-val kapcsolatban van igaza. Bár engem a szerző miatt érdekel nagyon (a Duzzasztómű a rettenetesen silány minősége ellenére is egy elképesztően zseniális játék), megvárom, amíg a Delta elhozza nekünk.

 • BartaTamas

  2022-05-24 22:32:00

  Már rajta van a bemutatandók listáján ;), úgy néz ki ez a hét most elég erős indulásokkal lesz tele. :)

 • Treffhetes

  2022-05-24 19:48:18

  Ha már drága figurás czuczcz, elindult a Batman 3. évad, meg a Breach is. De gondolom ezekre jövő héten még visszatérünk 😉

 • Treffhetes

  2022-05-24 16:06:00

  Anunnakit nézegettem, és ha néhány évvel ezelőtt lennénk, akkor rá is cuppannék. Viszont nagyon hasonlókkal az elmúlt 5-7 évben már tele a padlás (globális és személyes értelemben egyaránt).
  Ezen kívül olyan hajdesok KS only extrát nem adnak, és Deltáéknak ugye van szerződése Cranioékkal, így esélyes, hogy kb. 1 évvel a KS szállítás után magyarul is ideér.
  Persze kérdés, hogyér' mérik majd. Akkor, a távoli jövőben. Nem, 2 év elvileg nem olyan nagyon távoli jövő, de nézzük meg, mi volt az elmúlt 2 évben a játékpiacon, külön kiemelve az árakat. Szóval ha valakinek van még hely a kallaxon (sőt, esetleg annyira pelyhesmeeple-ű, hogy nincs kallaxa - még!), annak megérheti a kedvezményesebb ár (a kampány oldala szerinti retail árral a kedvezmény egy all-inre - postával is számolva - 30%)

Népszerű

Friss

Címkék