Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 19. hét

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat, és ne maradj le semmi érdekesről!

Ha eddig nem lett volna elég veszélyes Ausztrália.

Waste Knights: Beyond the Horizon - Expansion: 1-4 játékos, 45-180 perc, 14+ évestől

Látogassunk el ismét a disztópikus Ausztráliába, hogy megnézzük, milyen veszélyekkel néznek szembe a Lovagok. A sivatag pusztasága után ezúttal kihajózunk a vizekre is, körbe járva a szigetet, hogy újabb társakra leljünk és legyőzzük a kegyetlen vizek veszedelmeit is. 

A Waste Knights egy kampány alapú játék, ahol küldetéseken keresztül haladva ismerjük meg a szigetország történeteit. A fejezetek között fogunk találkozni olyannal, ahol egymás oldalán harcolunk, de lesz lehetőség a versengésre is. A küldetés elején kiválasztjuk a Lovagunkat és a járművünket, ami a kiegészítővel már a meglévő szárazföldi eszközök mellett, most már hajókkal is bővül. A körünkben a mozgási pontjainknak megfelőlen ülünk be a járműbe és hajtunk keresztül a pusztások, az erdők és a hegyek által tarkított utakon. Menet közben radioaktív homokviharba keveredhetünk, szupermutáns teknőssel hadakozhatunk vagy a küldetésünk teljesítéséhez szükséges robotok hadát ritkíthatjuk. A posztapokaliptikus környezet sem változtatja az örök igazságot, Ausztráliában minden meg akar ölni és megenni, csupán kiegészült azzal, hogy mutánsá akar változtatni. Folyamatosan figyelünk a környezet veszélyeire, hogy az életerőnk magas legyen, mialatt az elszenvedett sugárzás alacsony. Fegyvereket és felszereléseket gyűjtünk, hogy növeljük esélyeinket a kocka által meghatározott összecsapásokra, ha pedig megfáradtunk, akkor letáborozunk, és sebeinket gyógyítjuk, valamint felszereléseinket javítjuk. A néhány megmaradt város segít abban, hogy a még élő emberekkel kereskedjünk és informácókat gyűjtsünk. Végezetül pedig elhagyva a kenguruk földjét elutazunk a Salamon szigetekre vagy Új-Zélandra, hogy végre megtudjuk a rejtélyes X Project eredetét is. 

A kiegészítő tovább folytatja a történetet, új szereplőkkel, eszközökkel és járművekkel, azonban aki elejéről szeretné megismerni a pusztaságot, annak lesz lehetősége az alapjátékkal együtt beszerezni.

Waste Knights: Beyond the Horizon - Expansion

Galakta is raising funds for Waste Knights: Beyond the Horizon - Expansion on Kickstarter! A massive expansion for the post-apocalyptic board game of adventure and survival set in dystopian Australia for 1-4 players

Bibliai csapás, de egy szórakoztató formában.

The Flood: 2-6 játékos, 30-120 perc, 14+ évestől

Vajon milyen lenne, ha Noé bőrébe bújnánk, és rajtunk múlna, hogy meg tudjuk-e menteni az állatokat és magunkat az özönvíztől? Nos a The Flood arra tesz kísérletet, hogy megnézzük, hogyan is álljuk meg a helyünket. A csavar, hogy itt akár hat "Noé" is lehet és csak a leggyorsabb fogja elnyerni a dicsőséget. 

Ha a táblára nézünk első gondoltunk, hogy egy áttematizált Catan tárul a szemünk elé. Ugyan nem járunk messze a valóságtól, mégis kellő új elemet emeltek be, hogy valami más élményt kapjunk. Kezdésként meghatározzuk a véletlenszerűen felhelyezett térképen, hogy hol akarjuk építeni a bárkánkat és attól számítva lehelyezzük a karavánunk kezdő szakaszát és a kezdő őrhelyünket. A fent említett elődhöz hasonlóan kockadobással döntjük el, hogy körünkben mely helyszínek termelnek erőforrást, illetve amennyiben rendelkezünk a mamut kiegészítővel, úgy azok ebben a fázisban mozognak. A megszerzett erőforrásokat fel tudjuk használni építésre, hogy újabb karaván utakat hozzunk létre, vagy őrhelyeket állítsunk fel, hogy azok szállítsák nekünk a nyersanyagokat. Ha pedig már minden rendelkezésünkre áll a bárka következő szintjéhez, akkor gerendáról gerendára felépítjük azt, hogy végül az árvíz se tudjon ártani. De mit adnak még nekünk a készítők az alapjátékmeneten felül? A kockadobások eseményeket válthatnak ki, melyek vagy segítenek vagy hátráltatnak minket, esetleg közelebb viszik az elkerülhetetlen áradást. Kereskedni egymással és a központi készlettel is tudunk, de a mamutainkat ki is tudjuk küldeni némi extra erőforrás szerzésre. Összességében bár erős a hasonlóság a Telepesek játékához, mégis kellően frissítő elmeket tartalmaz a könnyedebb játékmenet kedvelőinek.

Nézzük meg akkor, hogy milyen szinten tudjuk támogatni ezt a csónak építési projektet: alap szinten fa jelölőket kapunk, melyet tovább növelve deluxe változatra, bárkáinkat minikre cserélhetjük és bezsebelhetjük a mamutok kiegészítőjét is. Bár megállhatnánk az All-in szinten, hogy akár hatan is élvezhessük a játékot, mégis befektetőként olyan további termékekhez juthatunk, amik sehol máshol nem lesznek elérhetőek.

The Flood

Bedouin Games is raising funds for The Flood on Kickstarter! Eurogame, Dice roll, Trade, Engine building. You must gather vital resources and build the Ark before the flood!

Tudd, hogy mikor kell RAlicitálni!

RA: 2-5 játékos, 45 perc, 12+ évestől

Valamikor 1999-ben járunk, amikor megjelent Reiner Knizia játéka a RA. Hatalmas sikert aratott és bár a játékmenet még mai szemmel is bőven megállja a helyét, a grafika fölött már bőven eljárt az idő. Szerencsére Ian O'Toole rátette grafikai kezét és megmutatja, hogyan is néz ki 2022-ben egy egyiptomi aukciós játék

A játékmenet több szinten állítja döntések elé a játékosokat. Az első szint a push-your-luck (vagy talán mondhatjuk pull-your-lucknak), vagyis a zsákból jelőlőket húzunk elő, hogy bővítsük a központi kínálatot. Ezzel lehet olyan elemek kerülnek fel, amik a készletünkbe kellenek, lehet, hogy katasztrófák előidézést okozzák, vagy akár elindítják az aukciót. A második fontos döntésünk, hogy próbáljuk jól időzíteni az aukció idejét. Persze a zsákból húzás is előidézheti, de dönthetünk úgy is, hogy mi váltjuk ki, hogy a központi kínálat összes eleméért licittel versenyezzünk. Azonban biztosra még ekkor sem mehetünk, mert a kínálatunkban lévő számokkal szavaznunk kell és csak a legnagyobb számmal rendelkező játékos bővítheti gyűjteményét. Végül, de nem utolsó sorban döntéseink abba az irányba fognak vinni minket, hogy miket szeretnénk gyűjteni. Gyűjthetünk emlékműveket, fáraókat vagy magát a Nílus vizét is, melyek a játék végéig velünk maradnak és pontokhoz juttatnak minket, vagy dönthetünk úgy, hogy istenségeket, aranyat, civilizáció lapkákat vagy áradás jelölőket gyűjtünk, azonban ezek körről-körre kikerülnek a játékterünkről. A játékot a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyeri a harmadik forduló végén. 

Ennek a klasszikusnak a ráncfelvarrása igen jól sikerült és az alapverzió mellett akár masszívabb, vastagabb komponensekkel is keverhetjük a zsákban a szetthez (Seth-hez ;) ) szükséges hozzávalókat.

RA by 25th Century Games

The classic Reiner Knizia auction game RA returns in a brand new edition with updated components and beautiful artwork from Ian O'Toole.

Egysoros ajánlók.

Heroes of the Bitter Harvest: 1-2 játékos, 120 perc, 14+ évestől: A II. világháború keleti frontja várja a bátor hősöket.

Pocket Landship, No Man's Land: 1-2 játékos, 15-30 perc, 10+ évestől: Ez az alternatív történelmi csata elfér a zsebedben. Vágj bele a harcba egyedül vagy egy bajtárssal karöltve, hogy véget vess a gőzgépek uralmának. 

Kingdom Builder Empire Edition: 2-5 játékos, 45 perc, 14+ évestől: Ideje újraépíteni a birodalmat, ezúttal minden nomáddal, keresztúttal, mocsaras földdel és betakarítással együtt, továbbá a komponensek is prémium minőségben térnek vissza.

Age of Steam Deluxe: Expansion Volumes I, II & III: 1-6 játékos, 120 perc, 13+ évestől: Jöjjenek ismét a szénnel hajtott gépcsodák, hogy meghódítsák Európa térképeit, a kelet sínpárjait és amerika nyomvonalait. 

Amit még meg kell említeni.

Euthia: Torment Of Resurrection & Fierce Powers: Rendhagyó módon most nem az egysoros fejezi be az eheti kickstarter körképet, hanem sajnos egy szomorú hír. Bár elindult a cseh Diea Games Euthia játékának kiegészítő kampánya, mégis pár nap után a készítők leállították azt. Nagyon szép számokat ért el ugyan, de a nehéz helyzetbe került cég úgy vélte, ez nem lesz elég a fennmaradásukhoz. Így jelenleg úgy néz ki maga a cég is bezárja kapuit. A készítőknek egy nagyon jó játékot sikerült összerakni, ami számos lehetőséget rejtett magában és bár úgy tűnik a döntés végleges, mégis reméljük, hogy nem tűnik el végleg ez a nagyszabású projekt.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Júl

A Mars Terraformálása kiegészítő körkép - Élet a Tharsis régión túl

Ismertető | 2023.07.05. 17:11:00

A Föld gigavállalatai annyira belejöttek a terraformálásba, hogy kell nekik valami új kihívás - ideje hát új projektekbe vágni a fejszéjüket. Persze ez csak egy sablonos magyarázat, a valódi ok mindig is a profitmaximalizálás.

20Feb

Happy City – A legboldogabb barakk

Ismertető | 2023.02.20. 17:00:00

Új polgármestert keresnek Happy City élére. Megindul a verseny a játékosok között, hogy vajon ki lesz a legalkalmasabb vezetője ennek a kis városkának. Kinek a vezetése alatt lesz Happy City a legboldogabb település?


Kommentek

  • hierroo

    2022-05-16 09:34:25

    Igazából én két játékról írnék. Az egyik a Flood, a másik pedig az Age of Steam.
    Őszintén szólva teljesen mást gondoltam erről a Flood-ról. Kicsit megtévesztő ez a téma, mert nem az áradás itt a lényeg. Én az, hogy Noé megmenti az állatokat a bekövetkező áradás miatt, hát ez sincs ebben a játékban. Ami kiderül, az az, hogy egy hajót (illetve bárkát) kell elkészíteni alapanyagok megszerzésével, kereskedéssel, ami alapjában véve rendben is volna. Viszont a dobozkép sem a kereskedést mutatja, hanem azt, hogy az állatok besétálnak a bárkába. Pedig állatokról szó sincs, kivéve talán a mammutokat. Ez nem azt jelenti, hogy ez rossz játék lenne, mert végülis jól néz ki, csak más, mint amire kezdetben számítottam.
    Az Age of Steam viszont nagyon egy érdekes játék. Amikor megnéztem, akkor csak egy csomó hasonló térképet láttam hatszögletű mezőkkel. Eléggé "letisztult" kinézettel. Én szeretem a vonatos témájú dolgokat, de ez nem fogott meg túlzottan. Kicsit a pc-ről ismert Transport Tycoon (OpenTTD) jutott eszembe, ami egy régi DOS-os játék volt, és ott is vasútvonalakat kell építeni. Az sem volt egy grafikai csúcs, de én szerettem. Na ezt a társast sem a szépségéért szeretik. Ez egy 2002-es játék, nem a legújabb. Egy valami azonban érdekes, mégpedig az, hogy a 126. helyen áll a ranglistán! Ezek szerint ez egy jó mechanikájú játék lehet, mert ilyen fapados kinézettel is ilyen elöl található az igen tiszteletre méltó! Vajon hanyadik lenne, ha még jól is nézne ki? Bár lehet, hogy pont ez benne a jó, hogy olyan amilyen.

  • porcine

    2022-05-13 19:53:06

    Szia! Nem tudok róla, hogy jelent volna meg magyarul olyan játék, aminek ő volt a grafikusa. Eddig. Ugyanis a Delta Vision hozza a Lacerda játékokat, amiknek ő volt a grafikusa. Ráadásul jövőre jön a Voidfall, ami szinten az ő keze munkája lesz, Turczi Dávid és Nigel Buckley alkotásánál. Egyedi stílusa mellett elképesztően jól dolgozza ki az egyes játékok szimbólum rendszerét. Az Escape Plan játékkal ismertem meg, ami szerintem egy nagyon méltatlanul alábecsült alkotás, nálam az 5 kedvencben szerepel, nagyjából örökre. A RA-t is sikerült egy csodálatosan elegáns és stílusos grafikával új köntösbe öltöztetni. Nagyon várom.

  • sitatom

    2022-05-13 14:34:26

    Hali Porcine!

    Ian O' Toole: én csak a Age of steam ismerem tőle.

    Nem egy mai játék cserébe viszont régi de nagyon jó.

    Nagyon nem ismertem ezt a játékot. 4-5 éve játszottam vele leesett az állam mikor kiderült hogy 2002-es játék (nekem akkor még a Catan és akkoriban ment talán az Ökörkör) .

    Vannak neki magyarul is megjelent játékai?

  • porcine

    2022-05-12 08:10:52

    RA. Ian O'Toole munkásságáért rajongok, de majd inkább a kiskereskedelmi csatornán fogom beszerezni. Nem teljesen értem, hogy egy ilyen játék miért kerül fel a kickstarter-re.

    Te Flood. 6 Noé. Ezt sem értem teljesen. A játék tetszik és a téma is, csak kicsit olyan mosolygós, hogy 6 Noéról beszélünk.

    Waste Knights. Szuper a párhuzam a Waterworld-el, amit még moziban láttam anno (basszus, de öregszem...:))). Ott mondjuk az nem értettem, hogy honnan volt annyi cigijük a Füstölőknek.

    Euthia. Itt csak a világ folyását nem értem. Adott egy csapat ember, akik szívvel-lélekkel a játékosokért dolgoznak. Alkotnak egy csodás játékot (beszámolók alapján, sajnos én még nem próbáltam), majd a mese folytatásának véget vet a konténer szállítási díj. Szomorú. Remélem lesz még lehetőségük befejezni, amit elkezdtek!

  • esze.gergo

    2022-05-11 13:56:40

    Sajnálom, hogy ez megint csak a szokásos. Rossz látni, amikor cégek átlátható árazással, őszinte kommunikációval és alapvetően jó szándékkal állnak a földbe. Kár, hogy nem jött nekik össze.
    Ilyenkor lenne jó, ha nagyobb elérése lenne a társasoknak, hogy ilyenkor beléphetne valaki sok pénzzel, akinek szívügye a játék vagy a kiadó és kihúzhatná őket a csávából, mint az Expanse TV sorozat esetében...

  • sitatom

    2022-05-11 11:53:33

    Elsőre fel sem tünt, de ahogy írtad megnéztem újra a dobozt és ... tényleg teljesen a Waterworld. Nem tartom kizártnak, hogy az egyik küldetés során a pisiből kell ivóvizet csinálni, mint ahogy kezdődött a film.

  • batik.balazs

    2022-05-11 11:24:42

    Köszi szépen ezeket a szomorú információkat... Ahogy lenni szokott, ez most megdobja majd az Euthia árát a "second-hand" piacon, de ez sajnos rajtuk már nem segít. (Remélem, lesz visszaút.)

  • ryuk669

    2022-05-10 23:05:00

    Waste Knights:Beyond the Horizon csak engem emlékeztet a Waterworld-re? :D Máris kedvet kaptam hozzá, tetszenek a posztapokaliptikus témájú gamek.

    A RA pedig tényleg gyönyörű, de nekem ez a mechanizmus nem épp a kedvencem. Bár egyiptomi témában a Théba is igen kiválló játék és ott is így jutunk lelethez vagy...marék kutyaszaros homokhoz, de mégis kedvelem. Úgyhogy nem tudom.

  • Treffhetes

    2022-05-10 17:56:27

    Euthia: A kiadó igencsak ügyfélbarát módon működött, ami önmagában kevéssé költséghatékony. A nagyok, akik megtehetnék, nem is csinálják, ezen is spórolnak a haszonért. Ők meg kis cég voltak. Ezt tetézték azzal, hogy az eredeti kampány teljesítése pont egybeesett a szállítási / gyártási agyf*sz kitörésével, és ezt semmilyen szinten nem hárították a támogatókra. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a kampány indulásakor 50ezer korona volt egy konténer, a szállításkor meg 500ezer... Ezt az egészet benyelték.
    Ezért is kellett volna nekik most 6000 támogató, hogy ebből a buktából is visszajöjjenek, a mostani kampányt is tudják rendesen teljesíteni, plusz még egy darabig elkaristoljon a cég. Ez az a szám, amit esélytelenek voltak elérni, és ezért lőtték le a kampányt (meg a céget is), mert nem akartak mismásolni, lenyelni a backerek pénzét, meg félig-alig teljesíteni a mostani kampányt.

  • narg.apo

    2022-05-10 17:45:29

    Nagyon remélem, hogy a Diea túl fogja valamilyen szinten élni, és/vagy vki megveszi a license-et tőlük, és újra kiadják.

  • esze.gergo

    2022-05-10 11:47:30

    Én mostanában jól küzdök a FOMO-val. RA-t már régóta szeretném kipróbálni és ez a változat valami gyönyörű, de itt is (mint a múlt heti South Tigris-nél) arra játszok, hogy valamilyen nyelven csak eljut hozzánk is a boltokba. Dupla annyit szerintem nem fizetnék a fa darabokért és ugyan a szállítás nem tűnik túl nagynak, de valahogy most mégse fizetnék ezért 40 $ + Áfa + szállítást.
    Euthia sztorit pedig annyira behatóan nem ismerem, de ha már közösségi finanszírozás, akkor nem lehetett volna újraindítani a kampányt nagyon pledge szintekkel, amivel a játékot és a céget is megmentik?

Népszerű

Friss

Címkék