Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 8. hét

Természeti csapásokkal próbálunk megküzdeni, ökoszisztémát hozunk létre, végül sárkányokkal, ördögökkel és királyokkal kerülünk szembe ezen a héten.

Aki nem áldoz az isteneknek, azt a Tibicenas emészti el.

Tindaya: Deluxe Edition: 1-4 játékos, 120 perc, 13+ évestől

A 15. században nem könnyű az élet a Kanári-szigeteken. Nem elég, hogy a konkvisztádorok próbálják átvenni az uralmat a szigetek felett, folyamatosan a többi törzzsel küzdünk az elérhető természeti erőforrásokért, még az istenek dühét is féken kell tartani, különben könnyen elsöpörnek minket. A Tindaya egy igazi túlélő játék, ahol a célunk a folyamatosan változó körülményeknek való megfelelés és a törzsünk fennmaradása, akár kooperatív módban együtt, akár kompetitív módban.

Miután felépítettük a szigetvilágot, elhelyeztük rajta törzsünket nincs más dolgunk, mint sikeresen végig vinni a maximum 3 fordulóból álló játékot. Ugyanis lehet, hogy idő előtt be kell fejeznünk, ha az istenek dühe elsöpör minket, de kooperatív módban a küldetés teljesítésével is véget vethetünk a játéknak, utóbbi esetben elkönyvelve a sikerünket. A játék elején eldöntjük, hogy együtt vagy egymás ellen vágunk neki a kihívásoknak, azonban bármelyik módot is választjuk az fontos, hogy együtt tartsuk féken a területeinket elfoglalni akaró spanyol betolakodókat, áldozzunk, hogy Acoran és Moneiba kegyeibe fogadjanak, így elkerülve a cunami és vulkán kitörés által okozott pusztulásokat. Körünkben folyamatosan fejlesztjük a törzsünk jártasságát a föld hasznosításában és az állattartásban, így jutva különböző élelmiszer forrássokhoz, illetve tárolási eljárásokhoz, hogy az ételek ne romoljanak meg. A siker kulcsa lesz a területünk növelése, környezetünk felfedezése, áthajózás más szigetekre, hogy ott új települést hozzunk létre és megszerezzük a helyi erőforrásokat. Míg a szomszéd törzsekkel barátságosan kereskedhetünk, addig a konkvisztádorokkal mindig csatába fogunk bonyolódni, ahol a harc végkimenetelét a jól előkészített fegyverek határozzák meg. Nincs kockadobás, determinisztikus a küzdelem, pontosan tudni fogjuk, hogy milyen területért érdemes küzdeni és miért nem. A nap végén azonban ne feledkezzünk meg az istenekről sem, és tegyünk a kedvükre növény, állat vagy akár emberáldozattal. Fontos eleme lesz a játéknak, hogy lássuk a körünk végén milyen helyen fog kitörni a vulkán, vagy mit fog elsöpörni a cunami. Erre ha nem készülünk, akkor váratlanul fog érni minket, azonban lesz lehetőségünk a jövőbe látni és kifürkészni a sorsunkat. A Tindaya ügyesen lavíroz az eurok tervezhetősége és az amerik véletlenszerű eseményei között, hogy a végén az a játékos győzedelmeskedjen, aki legjobban alkalmazkodik a változó körülményekhez.

A boltokban kapható verzióhoz képest a Gamefound felületén megvásárolható Deluxe Edition csupán kozmetikai elemeket tartalmaz többet. A támogatók így hozzájuthatnak a karton jelölőket lecserélő 7 minihez, amik a térképen kimagasodva jelzik a közelgő katasztrófát, egy műanyag tároló rendszerhez, továbbá vastagabb jelölőkhöz, egyedi mintás meeplekhöz és számos extrához, ami még a kampány alatt elérhetővé válik. 

Tindaya: Deluxe Edition by Red Mojo Games

Lead your tribe to survival in a world ruled by gods and shaped by natural disasters. This theme-driven adventure has the soul of a Eurogame, but hardcore events will make the board evolve, forcing you to adapt or face extinction. Tindaya will fit any group, with its Solo, Coop and Competitive modes.

Ki ne szeretne a Barren szigeten, szubtrópusi környezetben, zsiráfokkal benépesíteni a dáliáktól színes tóvilágot?

Earth: 1-5 játékos, 45-90 perc, 13+ évestől

Gyerekként mindig izgatottság töltött el, ha láttam, hogy David Attenborough által készített dokumentum film megy a tévében. Betekintést nyerhettünk az őserdők világába, az óceánok ökoszisztémájába, vagy akár Darwin nyomdokaiban járva csodálhattuk meg a Galápagos-szigetek különös állatait. A társasjáték, amit egyszerűen csak "Föld"-nek neveztek egy hasonló kalandra hív el minket. Minden kártya egy gyönyörű természetfotót tartalmaz, így megcsodálhatjuk világunk minden szépségét, emellett a játék ígérete, hogy létrehozhatjuk saját szigetünket, növényekkel és állatokkal. 

A játék célja, hogy minden játékos létrehozzon egy maximum 4*4-es élővilágot a kártyái által. Indulásként meg kell határoznunk a szigetünk jellegét, klímáját és preferált ökoszisztémáját. Ezek fogják befolyásolni, hogy milyen növények és állatok gyűjtésével tudunk pontokat szerezni. Az akciókiválasztás során négy színkódolású akció közül választhatunk, melyek a kártyat helyezhetünk le az ültetéssel, erőforrásokat szerezhetünk a komposztálás és öntözés által vagy a növekedéssel tovább gyarapíthatjuk kártyáinkat és növényeinket. Amellett, hogy az aktív játékos megkapja a teljes akciót, a többi játékos annak egy csökkentett változatához jut hozzá, így az akció kiválasztása során érdemes figyelni játékostársainkra is, hogy mivel biztosítunk nekik lehetőségeket. Miután végrehajtottuk a főakciót a színkódnak megfelelően aktiválódnak a már lehelyezett kártyák képességei is. A játék akkor ér véget, ha valakinek sikerül lerakni a 16. kártyáját is és a játékot a legtöbb győzelmi ponttal rendelkező játékos nyeri.  A játék végi sorrendet felállító pontok számos helyről fognak jönni, azonban hogy mi fog pontot érni az minden játék során más és más. A játék elején kiosztott sziget jellemző kártyák, a központi táblán található flóra és fauna értékelők, illetve a saját szigetünkre lehelyezett terepkártyák mind valamilyen irányba billentik azt, hogy az adott játékban mi fog pontokat érni. Ha pedig már úgy érezzük, hogy kellően kismertük a játékot, akkor két kétfős csapatba rendezve egymást erősítve is tudunk játszani.

Amennyiben a támogatás mellett döntünk, úgy bár nem sok választasi lehetőségünk van mégis örömmel látjuk, hogy egy nagyon fontos opció már most megjelent: a magyar nyelvű változat. A Gémklubnak köszönhetően már a kampány alatt magyar nyelven is előrendelhető a játék, ha pedig a nyelvi csomag mellett egyéb dolgokra is szeretnénk költeni, akkor fa inserttel és playmattel tudjuk bővíteni kosarunkat. 

Earth 🌎

Conor McGoey - Inside Up Games is raising funds for Earth 🌎 on Kickstarter! Naturally beautiful engine building, hand management, and tableau building- in 45 to 90 minutes.

Na még ezt a katedrálist felfedezzük, ezt a Lovagfalót legyőzzük és akkor már csak 80 óra lesz hátra a kampányból.

Kingdoms Forlorn: Dragons, Devils and Kings: 1-4 játékos, ??? perc, ??? évestől

Ma már nem ismeretlen az a felállás, hogy olyan szerepjátékot játszunk barátainkkal, ahol az emberi mesélő szerepet átveszi a készítők által felépített kampánykönyvek és kártyák készlete. A Kingdoms Forlorn esetében sincs ez másképpen, ahol is elmerülhetünk egy sötét fantasy világában, hogy csapatunkkal együtt fedezzük fel az ismeretlent. 

A világ, amit kapunk kísértetiesen hasonlít a Dark Soulsban megszokott sötét, kegyetlen királysághoz. Négy karakter közül tudunk választani az induláshoz, illetve öt különböző kalandnak tudunk nekivágni, melyek mindegyike 10 fejezetből áll, ezzel összesen több, mint 100 órás játékidőt ígérnek, így erre nem lehet panasz. Az egyik központi játékelem a térkép felfedezése. A csapatjelölőnkkel haladunk előre az általunk kártyákból folyamatosan épülő pályán. Felfedezzük a világ titkait, az újonnan elénk táruló elemen keresztül haladunk előre a kampányfüzetben. A másik fontos része a játéknak a harc, ami nem csak egyszerűen elkülönül a központi térképtől, de egy teljesen független táblán fog zajlani. A harc előkészítése során meghatározzuk az ellenfelet, ami lehet sok kis ránk támadó rémség, vagy akár egy főellenség is. A 14*14-es táblán felkerülnek továbbá a tereptárgyak és a hőseink is. A harc során felváltva támadnak az ellenfelek, majd a csapatunk. A győzelemhez pedig elengedhetetlen lesznek a képesség és felszerelés kártyáink, hogy a kockadobás szerencsés kimenetelét befolyásoljuk. Klasszikus dungeon crawler játékot kapunk, ahol nehéz konkrét játékmeneti elemről beszélni, ugyanis minden a megismerésről és felfedezésről szól. Karaktereink képességei mind befolyásolják akár a térképen való mozgást, akár a harc lefolyását, a véletlenszerűen felkerülő térképelemek más irányba viszik a történetet és maga a történet is tartalmaz számos elágazási pontokat, amik akár a játékmenetet is változtathatják. Főleg azoknak fog kellemesen eltöltött órákat jelenti a Kingdoms Forlorn, akik szeretnek elmélyülni a világban és örömmel vesznek kézbe minden új kártyát, kielemezgetve annak minden hatását. 

Bár maga az alap pledge szint is bőven ad tartalmat, hisz magába foglalja a 5*30 órás kampányokat, aki ettől is többre vágyik, az tovább bővítheti ezt az elit szintre (ígéretek szerint akár megduplázva a játékidőt), úgyhogy már nem kell tovább gondolkodnia, mit fog csinálni a 2024-es évben. 

Kingdoms Forlorn: Dragons, Devils and Kings

Into the Unknown is raising funds for Kingdoms Forlorn: Dragons, Devils and Kings on Kickstarter! Kingdoms Forlorn is an epic massive board game from Into the Unknown, offering an immersive co-op and solo experience for 1-4 players!

Egysoros ajánlók

D-Day to the Rhine 1944: 1-2 játékos, 60-120 perc, 14+ évestől: A 2. világháború iránt érdeklődőknek egy kis csemege, ahol a partraszállást és előre nyomulást élhetjük át a szövetségesek és a németek oldaláról. 

Bloc by Bloc: Uprising: 1-4 játékos, 120 perc, 14+ évestől: Egy komoly téma komolytalan külsejű feldolgozása, ahol munkások, diákok, a környék lakói vagy akár elítéltek bőrébe bújva kell utcai zavargásokban, tüntetésekben részt venni.

Not So Neighborly - A Card Game: 2-4 játékos, 15-20 perc, 7+ évestől: Rakj le 10 pontot érő szomszédság kártyát és nyersz! Könnyű lenne ha a másik játékos nem gyújtaná fel a házaid, lopja el a boltjaid vagy épp kiraboltat a helyi bűnbandával. Egyszerű partijáték a már jól ismert egymást szivató mechanizmusokkal. 

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Júl

A Mars Terraformálása kiegészítő körkép - Élet a Tharsis régión túl

Ismertető | 2023.07.05. 17:11:00

A Föld gigavállalatai annyira belejöttek a terraformálásba, hogy kell nekik valami új kihívás - ideje hát új projektekbe vágni a fejszéjüket. Persze ez csak egy sablonos magyarázat, a valódi ok mindig is a profitmaximalizálás.

03Feb

The GiftForge kiegészítők a Mars terraformálásához - Pimp my Mars

Ismertető | 2023.02.03. 15:06:00

Ha már a kisujjadban van a Mars élhetővé alakítása, és úszol a megakreditben a rengeteg sikeresen végrehajtott projekt miatt, akkor ideje sokkal menőbbé varázsolni a játékot is, és újabb kalandokba belevágni a lézervágott fa illatával körülvéve.


Kommentek

  • umfuhrerrichard

    2022-03-05 09:49:16

    Az Earth játékkal én is szemeztem, de jön magyarul is hamarosan a Gémklub gondozásában, hátha olcsóbb lesz itthon mevenni :)

  • hierroo

    2022-03-05 09:28:48

    Ezek közül a játékok közül nekem a Tindaya volt ami leginkább tetszett. Szép az asztalképe, a története is jó, mondhatjuk ezt körítésnek is. Ha lesz egy kis időm, akkor a Tabletopián kipróbálom majd.

    Az Earth is jól néz ki, bár fura hogy fotók vannak a kártyákon, valahogy megszoktam, hogy a kártyákon valamilyen jellegű grafikák, rajzok vannak, de egyébként nem mondhatnék rosszat a fotókról sem. (Nekem kicsit a régi Lutra album jutott az eszembe, ha még van aki emlékszik rá.)
    Nekem tetszenek a tabló építős játékok, nagyon esztétikusak, de azt is megfigyeltem, hogy egy idő után, amikor már megismertem a kártyákat, akkor általában kicsit alább hagy az érdeklődésem. Nem mindig, de legtöbbször. Tehát sűrűn nem kerülnek elő az ilyen játékok, csak egy idő után. Ez csak egy általános vélemény, az Earth-re nem biztos hogy érvényes ez a megfigyelés.

    A D-Day to the Rhine is megérne egy próbát, a számítógépen volt már pár ilyen játék ami hasonltott erre a társasra. Főleg ez a hexa mezős tábla jellemző ezekre a katonai játékokra. Na és persze a jelrendszer.

    Bloc by Bloc, ez meg szerintem meg egy kuriózum. Ilyet még nem láttam. Csak a valóságban ne találkoznánk ilyen eseményekkel! Egyébként ebből is látszik, hogy sokszor látunk ilyen dolgokat a híradókban, vagy a neten, mert ha nem, akkor ez a játék lehet, hogy nem is jött volna létre.

  • MaRo

    2022-03-02 19:26:16

    Ebből az ajánlóból egyértelműen a kingdoms forlorn lenne az én asztalom de az egysoros D-day is elég figyelemfelkeltően hat.

    A képeket elnézve utóbbinak elég masszív csatatere van/lesz.

    A forlornnál az ígért játékidő egyszerűen zseniális, főleg többen játszva igazán grandiózus egész éjszakába nyúló kalandot ígér.

    Nekem egyelőre megy a homályréves vágyak polcára. :)

  • BartaTamas

    2022-02-27 13:24:44

    no para, nem vettem magamra, inkább csak szerettem volna leírni a dolgot, így ez a kis plusz infó is segít abban, hogy lássátok, mi alapján kerülnek be a játékok :)

  • skynetube

    2022-02-24 21:27:32

    Köszi a kimerítő választ, tudom, hogy előre kell készülni és hogy amúgy sem fér bele mindig minden mindenbe :)

    Szóval nó offenz, tényleg csak a közösségnek szólt a komment, nem ellened/ellenetek irányuló kritika.

  • harnas1207

    2022-02-24 17:29:43

    A Tindaya felkeltette az érdeklődésemet, de teljesen zsákbamacska.

  • BartaTamas

    2022-02-23 16:04:40

    Köszi az észrevételek, akkor lehet adok egy kis kulisszák mögötti betekintést :)

    • Nagyjából a kedd és a csütörtök a 2 kiemelt nap ks megjelenésekre, de most már bőven vannak nagy indulások hétfőn szerdán és pénteken is. A hétvégén ritka a beeső játék.
    • Ez alapján szombattól következő hét péntekig gyűjtöm a társasokat a következő hét keddi cikkhez, vagyis kedden főleg az előző heti indulások kerülnek bele a KS körképbe. Ennek oka, hogy legyen kellő számú játék, amiből lehet meríteni, illetve legyen időm átnézni a kampányokat, hogy azokból jó kedvcsinálót írjak.
    • Tehát ez alapján hétfőre megszületik a cikk, közben elindul a következő hét anyaggyűjtése.
    • A tevezett publikálás kedd (amit megszoktatok), de mivel az ördög nem alszik néha kerülhet homokszem a gépezetbe :D Sajnos most is némi technikai hiba csúszott be, ezért is történt, hogy a megszokott kedd reggelhez képest szedán ment ki a cikk

    Így viszont, mivel a keddi dömpingben már érkeznek jó kis nevek, jogos, hogy nem feltétlenül jó helyen érzitek a fókuszt :) A leírt 3 játék már anyagnyűjtési fázisban van, így ezekről sem fogtok lemaradni, plusz még ami érkezni fog a hét során.

    Szóval bocsi a kicsi kavarodás miatt, igyekszünk tartani a kedd reggeli érkezést.

  • Treffhetes

    2022-02-23 10:52:32

    Szerintem amikor a cikk íródott, akkor még nem indult el a teljesen egyedi ötlettől vezérelt 546468461416 db 2022.02.22-i kampány :)
    Azok majd a 9. hetiben (esetleg egy 8,5. hetiben külön cikként :) )

  • batik.balazs

    2022-02-23 09:51:20

    Ahau nekem is hiányzott, már a hazai vonatkozás miatt is. Lehet, lesz róla külön cikk, azért maradt ki?

  • skynetube

    2022-02-23 09:28:45

    Tudom, hogy minden nem férhet bele egy ajánlóba, úgyhogy kiegészíteném egy kicsit itt, a komment szekcióban, csak tőszavakban, linkekkel:
    Most megy az Ahau: Rulers of Yucatán, egy jópofának tűnő ízig-vérig euró munkáslehelyezős-területfoglalós-építkezős kombó, ami már csak témája miatt is érdemes a figyelemre.
    A Tang Garden utolsó kiegészítővel megspékelt kiadása mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az asztalon gyönyörűen festő, minden földi jóval megtömött játék a kertépítés szerelmeseinek tartogat kellemes perceket.
    Illetve az Unsettled is már második körét futja a platformon, az Orange Nebula játéka elképesztő minőségben és igazán egyedi játékmenettel csábítja a kooperatív űrkalandozásra vágyókat.

Népszerű

Friss

Címkék