Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 6. hét

Ezen a héten igazi kirándulást teszünk az időn keresztül. A három kiemelt játékkal eljuthatunk Kínába várost építeni a Ting dinasztia korában, tengerre szállhatunk abban a korban, amikor még az ágyúgolyó és a rum volt a legértékesebb erőforrás, de madártávlatból is megszemlélhetjük a történelem kulcsfontosságú pillanatait.

"... leszek én ha kell a tengeren kapitány..."

Seas of Havoc: 1-5 játékos, 60+ perc, 13+ évestől

Gyerekként elég volt a játékhoz két kockáspapír, amit felosztottunk két 10*10-es pályára, elhelyeztük rajta a hajóinkat és mehetett is a tengeri ütközet. Bár a szabályok a Seas of Havoc-ban koránt sem annyira egyszerűek, mint a torpedóban, azonban hasonló húrokat igyekszik megpendíteni a szívünkben. A különbség az, hogy itt kapitányként felszállunk a hajónkra, majd ágyútüzünkkel megpróbáljuk a víz fenekére süllyeszteni a többi tengeri medvét. Itt ne számítsunk nagy barátságok születésére, az nyer, aki okosabban használja fel lövedékeit.

Mielőtt kihajóznánk a tengerre még fontos kiválasztanunk a hajót és a kapitányt. Mind a kettő egyedi képességkártyákkal kecsegtetnek minket, így biztosítva, hogy minden játékos más-más felállásban induljon neki a vizeknek. Ezután a játék két szakaszra van osztva. Az első fázisban a szigeten tudjuk előkészíteni legénységünket a kihajózásra. Munkásunk lehelyezésével tudunk erőforrásokat gyűjteni (arany, ágyúgolyó vagy navigációs pont), kártyákat vásárolni, zászlókat szerezni vagy hajónkat fejleszteni. A munkáslehelyezés mellett a másik fő aspektusa a játéknak a pakli építés. Ugyanis miután a szigeten minden előkészületet elvégeztünk, a 2. fázisban kihajózunk és kártyáink segítségével akciókat hajtunk végre. A kártyáink határozzák meg hajónk mozgékonyságát és agyúink elsütésének gyakoriságát. A kikötőben szerzett zászlók tovább erősítik akcióinkat, így ügyes kombókat lehet összehozni, ha pedig belefáradtunk kicsit a harcba, lehetőségünk lesz kincsek után kutatva kikapcsolódni. A játék akkor ér véget, amikor elfogy a sérülés pakli és a legtöbb pontot összegyűjtő játékos nyer.

Ezt az ügyes kis munkáslehelyezős és pakliépítős játékot 65 dollárért tudjuk beszerezni, de ha szeretnénk bővíteni a választékot még két hajóval és ha jobban kedveljük, hogy valódi fémpénz csilingel játék közben, akkor érdemes a deluxe kiegészítőt is hozzárakni. 

Seas of Havoc ☠️

Mike Gnade is raising funds for Seas of Havoc ☠️ on Kickstarter! A Tactical Naval Combat game of Deckbuilding and Worker Placement for 1-5 players

Évszámok, személyek, események, de most nem kell dolgozatot írni.

Trekking Through History: 1-4 játékos, 30-60 perc, 10+ évestől

Miután körbejártuk a nemzeti parkokat a Trekking the National Parks-al és beutaztuk a világot a Trekking the World-al, ideje elővenni a zsebóránkat és ugrani egyet-kettőt az időben, hogy megismerjük a történelem nagy alakjait és eseményeit. A játék amellett, hogy egy kellemes kikapcsolódást ígér, igyekszik jobban megismertetni velünk a világtörténelem fontos pillanatait. A kártyák egyik oldala tartalmazza a gyönyörű illusztráció mellett a játékhoz szükséges minden elemet, azonban megfordítva rövid leírást tartalmaz a tudásra éhes játékosoknak. 

De nézzük meg, hogy vajon csak egy gyönyörű tanulókártya gyűjteményről van-e szó vagy a mögötte található játékmenet is szórakoztató? A könnyed, beugró típusú játéktól ne várjunk komplex szabályrendszer. A 3 forduló során 12 "óránk" lesz megszerezni a szükséges kártyákat. A játékosok felváltva elvehetik az előkészített személy- vagy eseménykártyák közül a céljaiknak legmegfelelőbbet és lelépik annak időköltségét. Az egyetlen erőforrásunk az idő lesz, így jól kell optimalizálni, hogy sok olcsó kártyával dolgozunk vagy bevállalunk egy nagyobb léptékű történelmi eseményt, de akkor annak tanulmányozására több időt kell szentelni. A játék ösztönöz minket, hogy kronológiai sorrendben ismerjük meg a múltat, de ez csupán plusz bónuszt ad, nem feltétel. A kártyák megszerzésének jutalma a tapasztalatjelölők, amiket a forduló előtt kiválasztott egyedi útiterv táblán tudunk gyűjteni. Ezek a táblák határozzák meg, hogy az adott fordulóban mi fog pontot érni nekünk, így irányítva, hogy most éppen a történelem nagy alakjait kell gyűjteni vagy a fontos eseményeket szemlélni.

A kampányban nincs se több pledge szint, se stretch goal, a támogatásért cserébe azonban az alapjáték doboza mellé két kiegészítőt is kapunk, ahol az egyik egyedi képességekkel fűszerezi a fordulókat, a másik pedig az egyjátékos módot vezeti be. Ha pedig még több kiruccanásra vágyunk, akkor Add-on-ban meg tudjuk vásárolni a készítők korábbi játékait is. 

Trekking Through History

Underdog Games is raising funds for Trekking Through History on Kickstarter! What if you could go back in time to experience incredible moments in human history?

Hogyan építsünk kártyavárost 9 lapból?

Chang'an: 2-4 játékos, 45 perc, 14+ évestől

Történelmi utazásunk 3. állomása Chang'an városába vezet minket, hogy mi tegyük igazán gazdaggá és hatalmassá azt. Ránézésre és érzetre egy 7 csodára hajazó játékot kapunk a készítőktől, de a hasonlóság csak jót tesz neki. Ami viszont egyedivé teszi az bőven megérdemli a figyelmet. A városunkat kell a leghatékonyabban felépíteni az elérhető lehetőségek közül, a célunk pedig, hogy végül a miénk legyen a leghatalmasabb.

A setup során az 5 különböző városkártya pakliból ki kell választani annyit, ahány játékos van és ezeket összekeverve képezzük a várospaklit. Így már induláskor meghatározzuk, hogy az elérhető kártyák a termelésre, kereskedelemre, tudományra, politikára vagy a hadászatra fognak fókuszálni. Ezután a kezdőjátékostól kiindulva kártyákkal tudjuk bővíteni a kezünket a felcsapottak közül. A termelést a tábla felső részére helyezett kártyák határozzák meg. Itt 4 kapu található, mindegyik mást termel és maximum 3 kártyát tud befogadni. A körünk során kijátszhatunk 1 kártyát ide, és átrendezhetjük a korábban lerakottakat, majd a kiválasztott körzet letermeli a pénz, gabonát, követ vagy fát és aktiválja a körzetben korábban megépített képességet. Utolsó szakaszunkban a kapuban található kártyák közül beépíthetünk egyet a körzetünkbe, hogy ezzel is erősítsük jövőbeli akcióinkat vagy a játék végén győzelmi pontokat szerezzünk. Azonban mielőtt még átadnánk a lehetőséget a következő játékosnak az akciói végrehajtásához, még elcsábíthatunk egy kártyát az ő kapu területéről a miénkbe, ezzel is befolyásolva a lehetőségeit. A táblánk két részre osztása (felső kapu és alsó körzet) és az ennek megfelelő kártyatulajdonságok szépen építik fel a lehetőségeinket az erőforrás termelésre és képességekre. A játékos interakciónak a kártyák leválogatásán túl igazi jó feszültséget ad a kapunkban található kártyák elcsábítása. A játék akkor ér véget, ha valaki a 9. kártyát is berakja a körzetébe és a legtöbb ponttal rendelkező játékos viszi el a dicsőséget. Összeségében egy egyszerű ám de ügyesen összerakott rendszert alkot ez a kézből-kapuba, kapuból-körzetbe kártyakijátszási módszer. 

Az alapjáték doboza mellett a selyemút kiegészítő egy 6. pakli kártyák ad hozzá, melyet már az alap pledge szintjén is megkapunk. Ha pedig ezt is kevésnek éreznénk, akkor az All-in esetében a vallás pakli 7-re növeli ezt a számot és egy plusz táblával újabb stratégiai utakat nyit meg előttünk. 

Chang'an

Deer Games is raising funds for Chang'an on Kickstarter! Build the city of Chang'an in the new engine building and resource management card game by Nestore Mangone and Carlo Camarotto!

Egysoros ajánlók

Captain's Log: 1-4 játékos, 60-240 perc, 14+ évestől: Vadnyugati legendák a tengeren. Légy törvénytisztelő kapitány vagy a sötétben járó kalóz, csak rajtad múlik. Minden kihajózáskor te döntöd el, hogy mit szeretnél: felfedezni, hódítani vagy fejleszteni a hajódat. 

Hand-to-Hand Wombat: 3-6 játékos, 15 perc, 7+ évestől: Csukott szemmel összerakni egy tornyot, miközben az egyik játékos ellenünk dolgozik. Találd ki, ki az áruló vombat, mielőtt sikeresen szabotálja nagyszabású vombat tornyotok felépítését. 

Evolution: New World: 2-4 játékos, 30+ perc, 11+ évestől. Ebben a kártyajátékban a célod, hogy úgy irányítsd saját élőlényeid evolúcióját, hogy túléld a környezet és a ragadozók által létrehozott kihívásokat. Tanulj meg többet az evolúció folyamatáról és hasznosítsd, hogy a végén fennmaradjon a teremtményed. 

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Júl

A Mars Terraformálása kiegészítő körkép - Élet a Tharsis régión túl

Ismertető | 2023.07.05. 17:11:00

A Föld gigavállalatai annyira belejöttek a terraformálásba, hogy kell nekik valami új kihívás - ideje hát új projektekbe vágni a fejszéjüket. Persze ez csak egy sablonos magyarázat, a valódi ok mindig is a profitmaximalizálás.

20Feb

Happy City – A legboldogabb barakk

Ismertető | 2023.02.20. 17:00:00

Új polgármestert keresnek Happy City élére. Megindul a verseny a játékosok között, hogy vajon ki lesz a legalkalmasabb vezetője ennek a kis városkának. Kinek a vezetése alatt lesz Happy City a legboldogabb település?


Kommentek

  • Clio

    2022-02-13 08:41:32

    Seas of Havoc nálam is nagyon bejövős :D Sajnos félek így kickstarteren bármit is támogatni, de ha megjelenik biztos helye lesz a polcunkon. Már csak az lesz a kérdés, hogy melyik játék helyére kerüljön xD . Báár, lehet jobban járok, ha új szekrénysort veszek inkább :D .

  • BartaTamas

    2022-02-09 19:44:41

    😉

  • hierroo

    2022-02-09 10:37:37

    Ezek a kickstarteres kampányok is csábítóak. Kalózok, történelem és ázsiai világ mind jól hangzik. A Seas of Havoc és az Chang'an az adja magát, és úgy érzem tudom mit kapnék érte, viszont a Trekking Through History egy nagy talány számomra. A videót is megnéztem, nagyon szép de még így sem teljesen értem miről is van szó ebben a játékban. A kártyák igazán hangulatosak, és szépek. Nem tudom, hogy csak én vagyok ezzel, de valahogy nem tudom hova tenni ezt a játékot. Remélem nemsokára ez is a helyére fog kerülni!

  • mrsa4

    2022-02-09 07:48:11

    Trekking through history

    First impression - 2 instant buyt hoz a játék nálam (első ránézésre):

    1. nagyon szép színes

    2. history a téma

    Most visszatekerek és elolvasom, hogy mi is ez. 😀

  • batik.balazs

    2022-02-09 00:14:50

    Offtopic:

    Barta Tamásnak (a cikk írója) nagy respect a Road idézetért. 😉

  • Bator

    2022-02-08 22:17:55

    Sajnos én is így érzek. Egyik felem nagyon támogatná, a másik meg egyáltalán nem. És nagyon nehéz megtalálni azt a vékony határvonalat, hogy a káposzta is megmaradjon, de a kecske is jóllakjon

  • skynetube

    2022-02-08 20:46:44

    Hát igen, egy komolyabb pledge-re nem árt rászámolni még legalább 50%-ot, mire ideér áfával és szállítási költséggel együtt. Szomorú, de ez van sajnos, aztán az ember eldönti, hogy kell-e neki ennyiért vagy sem. Plusz ott van az is, hogy mire boltokba kerül, nem sokkal lesz olcsóbb, vagy ha igen, akkor azok az extrák úsznak, amik miatt eleve felfigyelt az ember a projektre. Ki van ez találva, na! :D

  • anna.varganekis

    2022-02-08 20:29:00

    Nézem itt a jobbnál jobb KS-eket, és az egyik felem (ami csak a játékot látja) azt mondja, hogy wohoo, szerezzük be, a másik felem viszonyt annyira de annyira kiábrándult már a Kickstarter-ből... És most nem csak arra gondolok, hogy vannak projektek amik "leléptek" az ember pénzével és soha nem lett semmi, de még ha a játék el is készül olyan brutál vám lesz rajta, hogy az életkedvem is elmegy. Azt hinné az ember, hogy egy ilyen projektnél amikor sok-sok játék megy ki az egyes régiókba, alap lenne az EU-friendly shipping, és a local distributor, hogy ne a backer fizesse a vámot, de valahogy nem ezt tapasztalom. Arról nem is beszélve, hogy a covid-ra mutogatva már alapból az egekbe szöktek a szállítási költségek. (És szintén a covid-ra mutogatva még a korábban általános csúszáshoz képest is egyre nagyobb delay-el kell számolni a beígértekhez képest).

    Nem is tudom minek fájdítom itt a szívem, de ha egyszer olyan szép cikkeket írtok... :D

  • MaRo

    2022-02-08 20:02:46

    Tényleg szuper játéknak tűnik.

    A leírás alapján úgy tűnik van benne bőven taktikai és stratégiai elem.Úgyhogy erősen kívánságlistás lesz ez is.

    Külön pozitívum hogy úgyláttam fa alkatrész van műanyag helyett . Lehet megérdemelt volna egy jumanji féle fadobozos játékteret is bár nem tudom úgy mennyire lett volna jó a tárolás.

  • porcine

    2022-02-08 17:59:05

    Csatlakozom!:)

  • umfuhrerrichard

    2022-02-08 15:51:49

    Ha megveszed, én kipróbálom veled 😀
    Vagy ha jó lesz, úgy is kijön majd magyarul is, csak ki kell várni 😉

  • Zsomboo

    2022-02-08 15:16:41

    A Seas of Havoc elég hangulatos kis játéknak tűnik, de sajnos nekem ezek a kickstarteres akciók mindig ott buknak el, hogy nem szabad angol nyelvű játékot vennem, mert tutira egyedül maradok vele. :(

Népszerű

Friss

Címkék