Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 5. hét

A heti ajánlóban egy bormámoros túrára indulunk a birtokon, majd ezt követi az országúton való tombolás végül békességre lelünk a művészetben. Hogy melyik játékot válasszuk pedig csak attól függ, hogy mit szeretnénk a végén magunk után hagyni: egy rendezett birtokot, egy gyönyörű festményt vagy a tűz martalékává lett karosszériát.

Bor, mámor, szamarak, majd egy kis szieszta

La Granja Deluxe Master Set: 1-4 játékos, 90-120+ perc, 14+ évestől

La Granja, Mallorca. Ahol a szamarak mindig boldogok, a malacok röfögnek a tanyán, a folyó által hajtott kőkorongok között őrlődik az olíva, miközben jóízűen belekortyolunk az idei borunkba, megállapítva, hogy ez is egy jó évjárat lesz. Valahogy így kell elképzelni a La Granja euro típusú társasjáték hangulatát. A korábbi kiadás grafikáját jelentősen felturbózták, ezért szinte már érezzük a bőrünkön a meleg nyári nap fényét mikor a táblára tekintünk. Nagyon komoly deluxe kiadást kapott a játék, igazán prémium komponenssekkel, a játékmenet pedig 8 (cikk írás pillanatáig, de ez még lehet bővül a kampány alatt) új modult kapott, így a komplex játékélményre vágyók sem fognak csalódni. 

A játék során a saját táblánkon kell birtokunkat irányítani, hogy a központi táblán lévő piacon a legjövedelmezőbben tudjuk eladni áruinkat. Minden forduló négy szakaszra van osztva. Az elsőben a saját farmunkról kell betakarítani a javakat, amivel a föld szolgál. Ez lehet, olíva, szőlő vagy búza. Ezen felül növelhetjük a birtokot benépesítő állatok számát, fejleszthetjük épületeinket és segítőket fogadhatunk. A saját táblánkon történő játék már-már a sablonosnak mondható lehetőségeket kínálja, azonban a módja, ahogy ezt teszi igazán különleges. Minden a kezünkben lévő kártya többféleképpen használható fel, attól függően, hogy hova csúsztatjuk be a tábla megfelelő részére, letakarva a többi lehetőséget. Így minden kártyán mérlegelnünk kell, hogy melyik részét érezzük hasznosnak.  A második fázisban a kockák leválogatásával szerezhetünk további erőforrásokat és kártyákat. Az utolsó előtti döntésünk, hogy meghatározzuk mennyit fogunk lustálkodni vagy dolgozni, ezzel manipulálva a  játékos sorrendet. Végül pedig a kemény munka eredményét eljuttatjuk szamarainkkal a piacra. Minden forduló végén lepontozzuk a teljesítményünket, a 6. forduló befejeztével rendezzük a sorainkat, majd a végső pontozással megszületik a győztes. Interakcióban nem lesz hiány, hiszen a saját táblánk fejlesztésén kívül minden a közös táblán történik, így nem mindegy ki viszi először áruját a piacra vagy inkább előre engedjük a többieket, cserébe pár plusz erőforrásért. A kampány moduljai pedig olyan elemeket hoznak be, mint az egyedi játékos képességek La Granja hölgyein keresztül, játékosok közötti kereskedelem, a központi tábla épületekkel való gazdagítása, új akciók, melyekkel erősebbé tehetjük köreinket és további pontszerzési lehetőségek.

A deluxe kiadás tartalmaz minden felújított komponenst és játékélményt gazdagító elemet, aki pedig úgy érzi, hogy az asztalán elveszik az amúgy sem kicsi játék, azoknak szól a La Granda szint, ami nem ad játékmeneti elemet a dobozhoz, csupán minden komponenst megnöveltek benne, még látványosabbá téve az asztalképet. 

La Granja Deluxe Master Set

Board and Dice is raising funds for La Granja Deluxe Master Set on Kickstarter! A great strategy game returns as a Deluxe Master Set! Superior quality components, new content, and great new options await!

Nem az a lényeg, hogy hova tartasz, hanem hogy meddig elég az üzemanyag.

Thunder Road: Vendetta: 2-5 játékos, 30-75 perc, 10+ évestől

1979-ben megismerhettük a Mad Max világát, ahol mindent átitat a benzinszag és a kipufogók által kiköpött korom. A film igyekezett az autókról alkotott képünket teljesen átformálni, ezután már láttuk magunk előtt, ahogy a gépfegyverekkel, szögekkel és a pusztítás egyéb eszközeivel felszerelt acél gépezetek, hogyan szelik át a sivatagot, átgázolva minden útjukba kerülő vetélytárson. Az 1986-ban megjelent Thunder Road pont ezt a hangulatot hozta el az asztalunkra és szerencsére idén a Thunder Road: Vendetta feltámaszotta a játékot, új köntösbe rakva, mialatt a többi autó lezúzásának élményén nem változtatott. 

Nézzük is hogyan teszi ezt a játék. A készítők úgy foglalják össze a játékot, hogy "hajts, lőj, és éld túl, a többi már csak részlet". Minden játékos három kocsit irányít és ezek ügyes mozgatásával próbálja meg a legjobb pozíciót kiharcolni. Az úton maradva tudunk a leggyorsabbak lenni, de néha a rázós részekre is rá kell hajtani, azonban a sziklákat mindig el kell kerülni. A pálya folyamatosan épül, ahogy haladunk előre, így nem tudhatjuk mi vár ránk a következő kanyar után. A győzelemért folytatott harcban a sebességünk mellett a másik fontos eszközünk a fegyverünk, amit a kocsinkra raktunk. Célzunk, lövünk és hátra dőlve élvezzük a másik autó karosszériáján ejtett lyukak látványát. Ha pedig ez is kevés lenne, akkor kaszni, kaszni elleni harcban letaszíthatjuk az útról a másikat. Ezen felül vannak még speciális trükkjeink is, például légicsapással további ólmot engedhetünk ki az első helyre pályázókra. Igazi országúti káoszt ígérnek a készítők, ahol a kockák csörgése fogja adni a fegyverek hangját. Aki pedig nagyon lemarad, az kiesik a játékból. A játék akkor ér véget, ha elérünk a végső helyszínre vagy mi rendelkezünk az utolsó működő járművel. Mindezt szépen kidolgozott műanyag autók segítségével teszi a játék, így a beleélés garantált, a teljes élményhez már csak hozzá kell raknunk némi "brööööm", "nyiiiiii", "ratatatat" és "buummm" hangokat. 

Az alapjáték viszonylag kedvező áron 50 dollárért már a miénk lehet, ráadásul minden támogató egy ajándék mini kiegészítőt is kap. A teljes tombolás azonban csak akkor jön el, ha magunkénak tudhatjuk az összes modult. Ezek pedig lehetőséget adnak, hogy kamionunkat rászabadítsuk a "forgalomra", motorjainkkal elsuhanjunk akár két autó között, eljussunk az ördög átjárójához, további szakértőkkel növeljük csapatunk leleményességét vagy addig tuningoljuk a gépcsodát, ameddig csak tudjuk. 

Thunder Road: Vendetta

Restoration Games is raising funds for Thunder Road: Vendetta on Kickstarter! The classic 1986 game about the world's most lethal car race is revved up and reloaded!

Művészek olimpiája, avagy ki tudja irányítani a múzsát és az ihletet.

Jiangnan: Life of Gentry: 1-4 játékos, 90-120+ perc, 14+ évestől

Jiangnan Kína tartományában sorra érkeznek a művészek, hogy bebizonyítsák, hogy ők a legsikeresebb alkotók. Habár a téma inkább csak festék a mechanikai vázon, mégis kellően el tud varázsolni minket, ahhoz, hogy valóban egy Ming dinasztiabeli kínában érezzük magunkat. Ami viszont kifejezetten jól hangzik, hogy egy kellően sok interakcióval rendelkező euro élményt ígérnek a készítők.

A játék megalkotása során a készítők próbáltak mindent belerakni, mégis úgy tűnik, hogy a hatalmas koktél eredménye egy kellemes kis frissítő lett. Az elérhető akciónkat egy általunk összerakott zsákból húzzuk elő, melyek közül el kell döntenünk, melyik kerül a körünkbe felhasználásra és melyik fog kiesni. Ezután a fő táblán lehelyezzük a munkásunkat, hogy cserébe múzsa általi segítséget szerezzünk, inspirációra leljünk, elutazzunk bejárni a vidéket vagy bemutassuk portfóliónkat. Azonban nem csak az a fontos, hogy mit szeretnénk végrehajtani, hanem az is, hogy mikor. Az egyes akcióhelyekre érkezés sorrendje és a területi többség fontos szerepet kap, ugyanis ez fogja befolyásolni, hogy mi fog pontot érni a játék során. A játékos sorrendért és az akció jelölők leválogatásáért folyamatos harc fog menni, hisz célunk, hogy a mi művünk legyen a legértékesebb. A munka azonban néha kellően frusztrálttá tehet minket, oda kell figyelni, hogy ne halmozzunk fel túl sok teljesítetlen feladatot és a múzsáink számát is jól optimalizáljuk, mert ha nem pihenünk könnyen kimaradhatunk egy körből. A 6 forduló mindegyikében 3 akcióra van lehetőségünk. A játék végén pedig a legtöbb győzelmi ponttal rendelkező játékos nyer. Mindenképpen izgalmas játékmenetet ígér ez a játék, ahol a téma kellő esztétikai hatással fűszerezi azt.

A Retail változatban megkapunk mindent, ami szükséges a teljes játékélményhez, a Deluxe szint a kozmetikai elemeken túl kibővíti a játékosszámot 5 játékosra, így ezt a nagyobb csoportoknak érdemes megfontolni. A Deluxe All-In változat pedig palymattel és fából készül inserttel teszi teljessé a kínai tartományban való barangolásunkat.  

Jiangnan: Life of Gentry

Moaideas Game Design is raising funds for Jiangnan: Life of Gentry on Kickstarter! Publish your works and build your destiny in Jiangnan. A worker placement, area control, and bag building game for 1-4 artisans.

Egysoros ajánlók

Hens: 2-4 játékos, 20 perc, 10+ évestől. Egyszerű, mint a csirke matematika. Rakd össze a baromfi udvarod, úgy, hogy a pontozókártyákon te teljesíts a legjobban. TakTIKázz jól és javítsd a győzelmi statiszTIKád.

Yokai Septet Second Edition: 3-4 játékos, 30 perc, 10+ évestől. Könnyed kis ütés-vivős kártyajáték, szép grafikával, ideális egy hosszasabb társasjátékest levezetéséhez. 

Finding Anastasia: Deluxe: 1-15 játékos, 10+ perc, 8+ évestől. Sikerült összehívni a vendégeket, de még ki kell nyomozni ki is közülük Anasztázia. Ügyesen használd a megszerzett tudásod, hogy a végén a te győzelmi feltételed teljesüljön ebben a kártyás partijátékban. 

Purple Haze: 1-4 játékos, 90 perc, 18+ évestől. Fedezd fel a dzsungelt a vietnámi háború idején a csapatoddal. Az osztagod közös erővel néz szembe minden rájuk leselkedő veszedelemre, mialatt személyes céljaitokat is teljesítitek.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Júl

A Mars Terraformálása kiegészítő körkép - Élet a Tharsis régión túl

Ismertető | 2023.07.05. 17:11:00

A Föld gigavállalatai annyira belejöttek a terraformálásba, hogy kell nekik valami új kihívás - ideje hát új projektekbe vágni a fejszéjüket. Persze ez csak egy sablonos magyarázat, a valódi ok mindig is a profitmaximalizálás.

03Feb

The GiftForge kiegészítők a Mars terraformálásához - Pimp my Mars

Ismertető | 2023.02.03. 15:06:00

Ha már a kisujjadban van a Mars élhetővé alakítása, és úszol a megakreditben a rengeteg sikeresen végrehajtott projekt miatt, akkor ideje sokkal menőbbé varázsolni a játékot is, és újabb kalandokba belevágni a lézervágott fa illatával körülvéve.


Kommentek

  • batik.balazs

    2022-02-09 10:11:00

    La Granja játékra a Kickstarter Csoportban (fb) 20% kedvezményt és ingyenes szállítást intézett az egyik tag, emellett elég érdeklő esetén (ami már szerintem meg is van) magyar változat is készül.

  • armin.d.ivan

    2022-02-04 10:16:15

    Ez a Thunder Road: Vendetta nagyon menő világgal rendelkezik. Még egyszer sem csatlakoztam Kickstarter programhoz (mondjuk egy darab angol nyelvű társasom sincs), de nagyon szívesen látnám ezt a darabot a polcomon. Tabletopon ki is próbáljuk szerintem, nagyon jó ötlet volt oda is felrakni. Azrt meglepően sokan nyomtak a full csomagra, ahogy látom :D Lassan illene az egyik ilyenhez csatlakozni, eddig mindig csak álmodozva nézegettem őket.

  • hierroo

    2022-02-03 20:56:06

    A La Granja társasnak nagyon szép színvilága, hangulatos. Régebben játszottam már a Tabletopiában a No Siesta nevű játékkal, és elég sok hasonlóságot fedeztem fel rajtuk. Az nekem akkor nem hozott lázba, de ennek az újabb játéknak attól még megadnám a lehetőséget.
    A Thunder Road mem az én világom, de talán csak azért mert még nem próbáltam ki.
    A Jiangnan is szép kivitelezésű, de kicsit megijedtem tőle, mert annyiféle ikon található a táblákon, hogy győzzük megtanulni. A Gugonghoz kicsit hasonlít. Abbak a kinézete jobban tetszik, de ez szubjektív.
    A Hens nekem kifejezetten tetszik. Talán azért mert most egy könnyedebb játékra vágyom. Nekem vicces ez a téma, gondolom kis helyen elfér és ha már van kutyás meg macskás társasjáték, akkor miért ne legyen baromfis! :)
    A Finding Anastasia-ról csak annyit, hogy nagyon szép ez az akvarelles dizájn.

  • Raga88

    2022-02-02 16:57:04

    A Thunder Roads nagyon birizgálja a fantáziám, de támogattam tavaly a Death Roads-ot is és nem biztos, hogy érdemes mindkettőt begyűjteni. Legalábbi ilyen magas szállítási költség mellett.

  • umfuhrerrichard

    2022-02-01 15:36:11

    A La Granja, gyönyőrűszép kivitelezés, nagyon profin tálalva, még ha nem érdekelne, akkor is kedvet kapna az ember, hogy megvegye, egészen addig míg meg nem nézi, hogy a jelenlegi forint árfolyamnál menyibe kerül egy deluxe kiadás 🧐
    Amúgy jó irány, hogy egy alapból is jó játékot turbóznak fel, megtehetnék még pár másikkal is 😊

Népszerű

Friss

Címkék