Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 2. hét

Egy hét kihagyás után ismét itt van a Kickstarter körkép. Köszönjük Ludens eddigi munkáját, igyekszem hasonló színvonalon folytatni az általa elindított rovatot. Bár a formátum egy-két helyen változhat, a lényeg nem, vagyis, hogy megismerjétek a jelenleg futó közösségi finanszírozású társasjátékokat. Január első hetei még nem a nagyágyúk bejelentésétől hangosak, de nézzük mit is kínálnak nekünk a készítők.

Címerfestés, avagy a középkori Canvas

Blazon: 1-4 játékos, 30-60 perc, 14+ évestől

A blazon jelentése címerfestés, illetve a címerfestés köznyelvre való lefordítása. Célja, hogy a heroldok, vagyis a címerek készítésének szabályait ismerő tisztségviselők, olyan leírást tudjanak adni a művészeknek, ami alapján meg tudják rajzolni azt. A Blazonban egy címerfestő bőrébe bújunk bele és minden tudásunkat latba vetjük, hogy végül a mi rajzunk ékesítése a királyság legszebb pajzsát.

A többi címerfestővel versengünk, hogy a saját pajzsunkon lévő 10 helyet ki tudja jobban feltölteni.  A győzelmi pontok szerzése számos helyről jöhet, vannak közös célok, amiket minél hamarabb teljesítünk annál többet érnek, illetve a játék végén a pajzsunk kiértékelése adja a mindent eldöntő végső pontszámot. Ebből is látszik, hogy igazi absztrakt pontsalátáról beszélünk, mégis Ian O'Toole (aki neve ismerős lehet a Lacerda féle Kanban, On Mars, Weather Machine agyégetős játékok kapcsán) grafikai munkássága megadja a középkori hangulatot. 

A 35 dolláros alap pledge tartalmazza a 4 játékoshoz szükséges komponenseket, emellett a 120 címer kártya és a 25 célkártya biztosítja a magas újrajátszhatóságot. A támogatók ezenfelül egy ingyenes "díszítés" kiegészítővel is gazdagabbak lehetnek. Akik pedig még tovább szeretné szépíteni a játékot, azoknak elérhető a deluxe szint, ami bár játékmeneti elemet már nem tartalmaz, azonban a karton jelölőket fára cserélve tovább fokozza az asztalképet. 

Blazon

Chad Elkins is raising funds for Blazon on Kickstarter! A card drafting, puzzly, tableau builder game set in the world of medieval heraldry where players create their own shields.

A katapulttal viszálykodó királyságok története

Catapult Feud: Hydra: 2 játékos, 30-45 perc, 7+ évestől

A 2020-as sikeres Catapult Kingdom kickstarter kampány után visszatértek a készítők immár Catapult Feud néven, hogy egy Hydra kiegészítővel még tovább növeljék a repkedő golyók káoszát. A játék egy két fős párbaj, ahol ügyességünket kell próbára tenni, hogy a rendelkezésre álló fegyvereinkkel leghatékonyabban tudjuk lerombolni a szemben álló játékos kastélyát és feldönteni annak összes katonáját. 

A játék két fő fázisból áll: felépítjük a rendelkezésre álló elemekből a lehető legbiztonságosabb kastélyt katonáink számára, majd felváltva próbáljuk lerombolni az ellenfelét. A rombolás eszköze lehet katapult, ballista, faltörő kos vagy maga a félelmetes hidra. Köreink során kártyák segítségével megpróbálhatjuk kicsit helyrehozni az elszenvedett károkat, meglophatjuk az ellenfelünk kártyakészletét, akár ellenük is fordíthatjuk a saját fegyverüket, vagy mozgósíthatjuk a még állva maradt katonáinkat egy biztonságosabb helyre. A játék egy nagyon könnyed, főleg a fiatalabb korosztályt célzó kaotikus szórakozás. Az ügyesség és átgondolt stratégia meghozza gyümölcsét. Azonban vigyázzunk, mert még az idősebbeket is lázba hozhatja a hátrahúzott katapult által nyújtott euforikus élmény, hogy vajon hova fog becsapódni a lövedék. A játék a megszokott környezettől kicsit eltérő igényeket támaszthat, így javasolt a nagyi féltett porcelánjait távol tartani, nehogy egy eltévedt kőgolyó mást is leromboljon. 

A 60 dolláros alap pledge igen kedvező, hogy el tudjuk kezdeni a golyók reptetését, azonban aki teljes csomagot szeretne, annak könnyedén felmehet ez az összeg 180 dollárra, ahol a pusztítás minden elképzelhető módja a rendelkezésünkre fog állni. Külön dicséret a készítőknek, hogy az ÁFA egy részét átvállalják, így a szállítás kicsit kedvezőbb a megszokottnál. 

Catapult Feud: Hydra

Vesuvius Media Ltd is raising funds for Catapult Feud: Hydra on Kickstarter! Ready. Aim. LAUNCH! Build your castle, set up your troops, load your catapults and use your cunning tactics to conquer the floor!

... a város körülöttem szürke mintha felfalt volna minden színt, csak egy az áldozat vére izzik vörösen...

The Big Shuffle | A Film Noir Card Game: 2-4 játékos, 30+ perc, 14+ évestől

Végezetül pedig nézzünk meg egy igazi első játékos projektet. A készítők első játéka, így a támogatok tényleg valamilyen álom létrehozását segítik. Jelen esetünkben pedig ez az álom egy sötét, bűnnel és kétes alakokkal átitatott film noir képében érkezik. Ez a különös hangulatú kártyajáték visszarepít minket a 1940-es 1950-es évekbe, hogy megírjuk saját történetünket, ahol a szürke világban csak a vörös fogja kiemelni a lényeges elemeket. A játékot az a játékos nyeri, aki a leghamarabb tudja összeállítani a neki kedvező körülményeket, megválaszolva a játék 3 fő kérdését: ki, mit és hol.

A karakterünk kiválasztása után összeáll a kezdő szereplő, helyszín és cselekmény és innentől kezdve rajtunk áll, hogy saját kártyáink segítségével, hogyan manipuláljuk ezeket a céljaink elérésének érdekében. Lehet, hogy azt szeretnénk, hogy a kormányzó kirobbantson egy bandaháborút a dokkokban, hogy közben mi nyugodtan tudjuk végezni sötét ügyleteinket? Vagy magunkra szeretnénk ölteni a végzet asszonya szerepét, hogy lépre csaljuk a maffiavezért a vöröslámpás negyedben? Ez mind csak rajtunk múlik, ügyesen taktikázva, mások tevékenységét nehezítve próbáljuk elérni, hogy a játéktér aktív középső sorában a 3 jelenet kártya megfelelő együttállásban szerepeljen. A téma és a grafika nagyon jól együtt dolgozik, hogy valóban egy filmben érezzük magunkat. A játékmenet a saját kártyáink optimalizálásról szól, inkább a könnyed levezető játék kategóriába kerülhet, de biztos vagyok benne, hogy a szerepbe beleélők igazi jókedélyű parti hangulatban tudják eltölteni a játékidőt.

A játéknak ugyan van több pledge szintje, de az alap pledgben található tartalmat egyik sem bővíti, csupán egyéb játékon kívüli extrákat ad a plusz támogatásért cserébe. A cikk közzétételekor már sajnos vége lesz a kickstarter kampánynak, de érdemes lesz nyomon követni az utóéletét a játéknak.

The Big Shuffle | A Film Noir Card Game

Previously Pluto is raising funds for The Big Shuffle | A Film Noir Card Game on Kickstarter! "A Noir Film of Your Own Making"

írta -- Barta Tamás

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Júl

A Mars Terraformálása kiegészítő körkép - Élet a Tharsis régión túl

Ismertető | 2023.07.05. 17:11:00

A Föld gigavállalatai annyira belejöttek a terraformálásba, hogy kell nekik valami új kihívás - ideje hát új projektekbe vágni a fejszéjüket. Persze ez csak egy sablonos magyarázat, a valódi ok mindig is a profitmaximalizálás.

20Feb

Happy City – A legboldogabb barakk

Ismertető | 2023.02.20. 17:00:00

Új polgármestert keresnek Happy City élére. Megindul a verseny a játékosok között, hogy vajon ki lesz a legalkalmasabb vezetője ennek a kis városkának. Kinek a vezetése alatt lesz Happy City a legboldogabb település?


Kommentek

  • porcine

    2022-01-12 11:07:21

    Örülök, hogy a rovat folytatódik, mert nagyon szeretem.

    A Blazon-t én is szívesen kipróbálnám, sőt, azt hiszem Ian O'Toole miatti rajongásom okán meg is venném, de nem a Kickstarter-en. Megvárom a bolti forgalmazást, ha lesz.

  • hierroo

    2022-01-12 09:05:47

    Én a Blazon-t nagyon szívesen kipróbálnám. Az absztrakt játékokat annyira nem rajongok értük, de ez a címertan téma egészen érdekes. Jó ötletnek tartom. A vár lövöldözés is meglehetősen szórakoztató lehet! :) Habár nem tudom, hogy ez társasjáték e, vagy egy játék társsal... Mindegy is. Kis koromban mi is csináltuk ezt a hasonló játékot, csak mozgathatós katonákkal, és egy vagy két ágyúval lövöldöztünk. Ceruzákat lőttünk ki az mini ágyúkból és komoly "életveszélyes" helyzeteket hoztunk létre! :D Bár igazi szabályok nem voltak, és ha voltak is, akkor is pillanatról pillanatra változtak.
    A harmadik kártyajátékhoz igazából nem tudok hozzászólni. De az első két játékban látok fantáziát.

  • Robby

    2022-01-11 22:06:44

    Nekem is nagyon tetszik a Catapult Feud, van már egy hasonló játékom, amúgy meg a gyermekkori csatákat idézi, ahol mindenkinek volt egy zacskónyi műanyag katonája amiból kiszedtünk x darabot (mondjuk 10-et) felállítottuk egymással szemben a katonákat jó messze egymástól és az nyert akinek sikerült kilőnie az ellenfele összes katonáját. Ezt egy befőttes gumival kellett elkövetni és a katonának fel kellett borulnia. Jó szórakozás volt és a búcsúk alkalmával vadásztuk a minél kisebb, vékonyabb katonákat :)

  • rocky015

    2022-01-11 21:34:20

    Ebből a felhozatalból most engem is csak a Catapult Feud fogott meg. Mar láttam a Catapult Kingdoms dobozait boltokban, meg talán hirdetésekben, de nem vonzottak be, bár most még az is lehet, hogy adok neki egy esélyt.

  • veerzoltan80

    2022-01-11 10:15:12

    A Katapult kingdom mikulás során került a jatekkeszletunkbe, egyenlőre csak az alap játék. Remek móka számos alkalommal előkerül azóta, volt már családi bajnokság is vele, a legnagyobbtol a legkisebbig mindenki élvezi. A hydra pedig pledgelve lett had bővüljön a lehetőségek tárháza. Nagyon örültem neki mikor meglattam és bár eltart egy darabig még de alig várom hogy beerkezzen 😁

Népszerű

Friss

Címkék