Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 25. hét

Múlt héten az ivós dungeon crawlert, a Heroes of Barcadiát csak viccből válogattam be, mégis annak volt a legnagyobb sikere. Megértem: ilyen melegben én sem vágyok másra, mint egy fantasy kalandra és egy nagy pohár, hideg vízre.

Kutyáim alatt a pénzem…

…az asztalon Tony Montana viszont egy darabig még nem lesz, mert sajnos a Scarface 1920 a címen és a gengsztervilágon kívül nem sok közös vonást mutat Al Pacino klasszikusával. Bár igyekeznek ki-kikacsintgatni a gengszterfilmek szerelmeseire („olyan érzés ezzel játszani, mintha egy Scorese filmben lennél”), látszik, hogy nem tudtak, vagy nem akartak jogdíjat fizetni senkinek.

A '20-as évek Chicagójában járunk tehát, a feladatunk pedig a város feletti uralom megszerzése Al Capone barátai/üzletfelei/ellenségei segítségével. Ezt jólöltözött, gépfegyveres csatlósainkkal tudjuk biztosítani, egy területfoglalós mechanika keretei között. A felszínen zajló lövöldözések azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az igazi csata zsarolásokkal, megvesztegetéssel, intrikával, és természetesen a főként szeszre és fegyverekre irányuló megrendelések teljesítésével jár. Mindezt pakliépítés közben tehetjük meg, de közben fél szemünket a bűnt rendíthetetlenül üldöző Ness nyomozón kell tartanunk. Ő folyamatosan bogozza ki a szálakat Chicago bűnügyi hálójában, nekünk pedig igyekeznünk kell minél jobban eltüntetni a nyomokat (vagyis minél messzebb kerülni a figurájától az üldöző sávon), ha nem akarjuk rács mögül vagy zsákban végignézni a többiek küzdelmét.

A Scarface tipikus nagyjáték lesz, sok figurával és alkatrésszel. Ennek megfelelően már az alapdoboz is majdnem száz eurótól indul. Ennél csak a Big Boss szint nyújt többet, ami 120 euróért fa tárolókkal, kártyavédőkkel és műanyag jelölőkkel bővíti a játékot.

Scarface 1920

Redzen Games is raising funds for Scarface 1920 on Kickstarter! Competitive mafia board game set in Chicago in the roaring 20s that blends worker placement, area control and deck-building mechanics.

50 játék az egyben!

Még mondják, hogy a Kickstarteren nem kapnak teret az absztrakt játékok. Most egyetlen projekt támogatásával ötven nagyon absztrakt játékot próbálhatsz ki! A Boardmaster nem más, mint a jó öreg mágneses sakk készlet (tudod, aminek a belsejében backgammon tábla volt) és a Nagy játékkönyv modern ötvözete.

A különleges lapkákból szinte bármelyik rácson játszódó játék tábláját kialakíthatjuk. Szerencsére az elpakolás sem fog sokáig tartani, mert az átlósan vágott lapok nagyon könnyen felszedhetők, nincs szükség hosszas körömpiszkálásra. A tervezők azért igyekeznek megnyugtatni, hogy nem egy túlárazott sakktáblát akarnak nekünk eladni. Az ötven játék között olyan ősi és kevéssé ismert darabok is lesznek, mint a Mingmang, a Kotu Elima vagy az Astar – így betekintést nyerhetünk a világ különböző pontjainak társasjáték történelmébe. Ha pedig éppen nem használjuk, a Boardmasternek akkor sem kell a polcon porosodnia: a lapkákból kirakott alakzatok akár a lakás díszei is lehetnek.

A kérdés, hogy vajon szükség van-e még 2021-ben ilyen 50 játék az egyben típusú válogatásokra. A kezdeményezés és a kialakítás is nagyon szép, de az ár, ami meghaladja egy nagydobozos játékét, sokakat elriaszthat. Ennek ellenére több, mint hétszázan támogatták a projektet, úgyhogy kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is: titeket meggyőzött?

BoardMaster

Merry Sunday is raising funds for BoardMaster on Kickstarter! Discover & Play 50 Worldwide Traditional, Historic Games on this one Modular Board. Book included!

Függő játszma

Kate Otte szenvedélyes hegymászó és társasjátékos egyben. Sajnos rá kellett döbbennie, hogy nincsen túl sok témába vágó társas a piacon, ami jó is, és az élménynek nem része, hogy a halálba lökdössük az ellenfeleinket. Belefogott hát a First Ascent megtervezésébe, mely a kemény sportból komoly stratégiai játékot csinál.

A hatszögekből kialakított hegyoldalt mezőről-mezőre kell megmásznunk. Minden út a nehézségétől függően adott mennyiségű vizet és energiát követel tőlünk. Minden forduló után húznunk kell egy eseménykártyát, mely mindig valamilyen dilemma elé állít minket: mihez kezdünk például, ha következő kapaszkodónkat egy kígyó foglalja el. A döntésünktől függően erőforrást nyerhetünk vagy veszíthetünk, mely a továbbhaladás mellett a fejlődésben is a hasznunkra lehet. Kate nem győzi hangsúlyozni, hogy a First Ascent nem verseny, vagyis nem az nyer, aki elősként ér fel a csúcsra: a győztes személyét ugyanúgy győzelmi pontok döntik el, mint minden rendes euróban.

Deluxe kiadás és add-onok most nincsenek, a különböző támogatási szintek mennyiségi kedvezményt adnak. Ha te is a hegymászó gamerek szűk táborát erősíted, akkor ez a te játékod. Ha nem, akkor is érdemes vetni rá egy pillantást.

First Ascent

Kate Otte is raising funds for First Ascent on Kickstarter! A rock climbing-themed strategic board game for 2-5 players

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

31Aug

Kickstarter körkép - 35. hét

Megjelenés | 2022.08.31. 09:00:00

Nanolithokkal az ereinkben, kirándulni indulunk, miközben valahol a tengeren a szerelmünk vár epekedve.

09Szep

Kickstarter körkép - 36. hét

Megjelenés | 2022.09.09. 08:29:00

Euronak egy munkáslehelyezős törpés, partinak egy blöffölős kalózos, amerinek egy fantasy kalandozás.


Kommentek

  • nemi92

    2021-06-23 21:44:43

    Scarface filmet és pc játékot anno nagyon szerettem, filmet még most is. Mafia 1-2 pc játékot is imádtam, talán köthető az is ide a gengszter téma miatt. Viszont valahogy nekem ez a társas nem hozta ezt a nagyon maffiózós életérzést, valahogy egy picit hiányérzetem van, de nem tudom megmondani, hogy mi. Ha tehetném kipróbálnám, felírtam magamnak, hogy később ránézhessek mire is jutottak a végére, de a támogatás részemről kimarad. Remélem azért pozitívan fogok majd csalódni! :)

  • porcine

    2021-06-23 07:01:28

    A Scarface 1920 nekem is tetszik, bár tele van klisés figurákkal, de ebből is lehet jó dolgot kihozni, mint filmben a Fékezhetetlen. Az is ismert figurákkal és fordulatokkal volt kitömve, mégis kiváló lett az egyedi fűszerezésnek köszönhetően. Szóval ha jó lesz a mechanikája, játékmenete, akkor később kapna tőlem is esélyt.

  • rocky015

    2021-06-22 21:19:43

    A Scarface 1920 hasonlít egy kicsit a Narcos-ra. Persze utóbbiban a nyomozók nem tudják Escobar pontos helyét és úgy eeg nehéz dolguk van.
    Az asztal képe mindkettőnek tetszik; tetszik hogy beterítik az egész asztalt ha úgy van. Támogatni nem biztos hogy fogom, de később mikor megjelenik sanszos hogy beszerzem.

    A Boardmaster annyira nem nyerte el a tetszésem, de díjazom a gondolatot, hogy különböző tájegységek játékait megismertetné a világgal.

    És végül a First ascent, nekünk van két másik hegymászós játékunk: Mount Everest és a K2 (linket nem találtam bocsi)

    Igazából mindkettőnek az a baja a párom szerint hogy ha már megvan a tuti taktika, akkor a le és feljutás (újrajátszhatóság) simaliba. Úgyhogy ha ezt ki tudják küszöbölni ennél a játéknál az tényleg nagy dolog lenne.

  • vigh.doraa

    2021-06-22 15:37:51

    A First Ascent nagyon szimpatikus a számomra így első körben. Semmi közöm nincs a hegymászáshoz, sőt félek is kicsit a magasban, viszont van valami megragadó a játék külsejében és a tábla elrendezésében. Az art style bár szerintem nagyon illik a játék stílusához, nekem nem annyira jön be, viszont az nagyon szuper benne, hogy hány féle módon ügyeltek a játék újrajátszhatóságára azzal, hogy sok féle random esemény következik be, illetve a lapok is randomok, és egy részük még rejtve is van. Ezek kikényszerítik az emberből, hogy más-más stratégiákat is kipróbáljon.

    Nem tudom, hogy azoknak a megtett út jelölőknek mekkora jelentőségük van a játék során, de szerintem eszméletlen módon feldobják, és megszínesítik a játékteret, ahogy haladunk előre.

    Annak külön örülök mondjuk, hogy nem az dönti el ki nyeri a játékot, hogy ki ér fel leghamarabb, mert akkor kicsit elveszne a különböző mezők elérésével, és a küldetések teljesítésével kialakuló taktikázás. Így szerintem sokkal több lehetőség van a játékban, bár ezt más lehet nem így látja.


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Scarface 1920
  • First Ascent