Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 24. hét

Lassan minden egy vagy több részt megélt játék rögtön franchise-nak meg univerzumnak képzeli magát. Egy évek óta futó sorozatnál még csak megértem, de vajon ki akar venni pólót, meg rajongói kiadást egy elsőjátékos kiadó projektjéből?

A Rácsföld varázslói

Ha fantasy kártyajátékot tervez az ember, akkor minden lapnak három fontos kritériumnak kell megfelelnie: nézzen ki jól, férjen el rajta minden fontos információ, legyen a szöveg is jól olvasható. A legtöbb játékban ezek közül legfeljebb kettőt választanak ki (változatos kombinációkban). Az AracKhan Warsnak viszont sikerült mindhárom kritériumnak eleget tennie, de az elsőnek különösen. Rögtön megragadta a figyelmemet az élénk színválaszték és az, hogy a figurák túlnyúlnak a kártyájuk keretein. Emellett a számok és a betűk is jól olvashatóak és nem néz ki Magic koppintásnak az egész.

Játékmenetét tekintve érdekes kombinációja a varázslópárbajos kártyának és az absztrakt stratégiának. A csatatér egy 8*4-es rács, ide pakolgathatjuk a kártyáinkat (lényeinket) felváltva, kettesével és képpel lefelé. Ha mindenki végzett, fölfordítjuk a lapokat, majd aktiválhatjuk a képességeiket. Ez rendszerint valamilyen támadást jelent a szomszédos lapok irányába. Mozogni csak nagyon kevés lény tud, ezért úgy kell gondolkodnunk, hogy amit leraktunk, az bizony ott is marad. A halott kártyákat eltávolítjuk, majd kilenc kör után a nyer, akinek több pontnyi lénye van a terepen. Itt tehát rögtön három dologra is kell figyelni: a pakliépítésre, a stratégiánkra és a blöffölésre.

A játék alapból négy előre megépített paklival érkezik, ami 92 kártyát jelent, de ezt a számot a különböző pledge levelekkel egészen a csillagos égig emelhetjük. Rendelhetünk új frakciókat, illetve bővíthetjük az alapokat is – a százeurós csomagban pedig mindenhez kapunk kártyavédőt és még csillogós lapokat is.

AracKhan Wars - The Card Game

Nothing But Games is raising funds for AracKhan Wars - The Card Game on Kickstarter! AracKhan Wars is a grid based tactical card game

Angyalok, démonok és egyebek

Nem kell a szomszédba menni önbizalomért a Delivernace alkotóinak. A támogatási szintek közé kitettek egy ezerötszáz dollárosat is, mely annyival tudott többet, mint 149 dolláros all-in változat, hogy járt hozzá egy kézzel festett angyalfigura-készlet, valamint a játék prototípusa, melyet rögtön a kampány zárása után postára is adnak. Múlt időben írok, mert erre a lehetőségre rögtön le is csapott valaki. Hogy megéri-e több, mint 400 ezer forintot fizetni egy prototípusért, azt én nem tudom. Viszont ezek után a kiadók helyében elkezdenék gondolkodni, hogy hogyan is lehetne a videójátékos világban olyan jól muzsikáló early access koncepciót a társasjátékok közé is áthozni.

A Deliverance amolyan tipikus kooperatív játék: ördögök és démonok és egyéb gonosz dolgok fenyegetik a világunkat, a játékosok pedig angyalok szerepét öltik magukra, akik felaprítják ezeket a gonosz dolgokat. A gonosz lényeket a sötétségpakli segíti majd, melynek kellemetlen hatásait a megfelelő imákkal lehet segíteni. A játéktéren az angyalok és démonok mellett halandó szentek is kóvályognak. Ha nem vigyázunk rájuk eléggé, és valamelyik démon véletlenül széttépi őket, az még több sötétséglapot hoz a nyakunkra. Ellenben, ha meg tudjuk védeni őket és közben megfelelő mennyiségű démont hánytunk kardélre, fejleszthetjük a karaktereinket.

A Deliverance főleg a minifigurás dungeon crawlerek kedvelőit próbálja megragadni, azzal a különlegességgel, hogy a középkori fantasy helyett az urbánus-vallásos tematikára helyezi a hangsúlyt. Az alapkiadás minik helyett standee-kkel érkezik, ezért, ha műanyagot szeretnénk, akkor legalább a 89 dolláros deluxe pledge-et kell választanunk.

Deliverance: The Game of Spiritual Warfare

Andrew Lowen is raising funds for Deliverance: The Game of Spiritual Warfare on Kickstarter! Good & Evil clash in this epic tactical adventure about angels, demons, & the saints caught between.

Barcadia Quest

Vajon mi lesz ez? Egy újabb primitív ivós játék, csak éppen fantasy köntösbe bújtatva? Vagy életerő nyilvántartás forradalmian új, folyadék-alapú megközelítése? A Heroes of Barcadia egy hatszöges térképen játszódó dungeon crawler, ahol a választott karakterünket egy pohár jelképezi, az életerejét pedig a benne lévő folyadék mennyisége mutatja. Az alapszabály egyszerű: ha a karakterünk sérül, innunk kell a pohárból. Így a bénázó játékosok pár perc alatt eltűntethetik a kitöltött gyümölcsös smoothie-t, és így le is tudták az aznapi vitaminbevitelüket. Persze ha valaki nem gyümölcslét tölt a pohárba, hanem mondjuk alkoholt, akkor akár kocsmajátékként is használható a társas.

Ahogy az várható, a szabályok nem túl bonyolultak: pohárhősünkkel lapkáról lapkára fedjük fel a dungeon szobáit, és ha szörnnyel találkozunk, csatázni kell – ami jelen esetben egyszerű kockadobást jelent. A szörny persze minden esetben valamilyen módon kapcsolódik az iváshoz: korsógólem, részeges ork, stb. A győzelemért kincs és felszerelés jár, a vereség pedig életerő veszteséget, vagyis ivást jelent. A készítők bölcs előrelátására utal, hogy a szabálykönyvet leszámítva az egész játék vízálló, nem kell tehát attól rettegni, hogy valaki véletlenül leönti sörrel.

Az alapjáték ára a műanyag alkatrészek és a poharak miatt elég borsos: 60 dollárról indul. Ezt az olyan remek kiegészítőkkel, mint az egyedi szívószálkészlet (ami már majdnem üti a Trónok Harca játékhoz kínált Kickstarter-exkluzív vonalzót), a karakter add-on és a playmat, bőven fel tudjuk vinni száz dollár fölé. Ez persze soknak tűnhet, de van 1500 és 2500 dolláros pledge is azoknak, akik saját szörnyet vagy karaktert terveznének…

Heroes of Barcadia

Rollacrit is raising funds for Heroes of Barcadia on Kickstarter! A pun-tastic, tile-based, dungeon-crawling, party tabletop game with a liquid twist - your health is measured by your drink!

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Szep

Kickstarter körkép - 36. hét

Megjelenés | 2022.09.09. 08:29:00

Euronak egy munkáslehelyezős törpés, partinak egy blöffölős kalózos, amerinek egy fantasy kalandozás.

18Aug

Kickstarter körkép - 33. hét

Megjelenés | 2022.08.18. 07:00:00

Római vakáció építkezéssel egybekötve, szemkötő és papagáj a tengereken, vagy kibernyúl az emberektől mentes jövőben. Te hol látnád magad legszívesebben?


Kommentek

  • vigh.doraa

    2021-06-18 20:55:46

    Hiánypótló tartalom talán? :D úgy látom sok mindenkinek az volt. (attól félek, hogy nekönk is :P)

  • nemi92

    2021-06-17 21:36:33

    Hát ezen a héten nálam elvitte a showt a heroes of barcadia! Szeretünk akár kocsmában is játszani valamivel, ha leugrunk pár sörre, vagy akár átmegyünk valakihez. Ez a játék ahogy elnézem, pontosan ilyen alkalmakra való! Végre egy társas aminek nem árt, ha valaki rágcsás kézzel összetaperálja, vagy éppen valamivel leburítják. Nálam hatalmas plusz, hogy vízálló, így könnyen tisztítható. Játékmenet is izgalmasnak ígérkezik. Kíváncsi leszek, az x. sör után, hogy fog menni a játék 😄 ha nem is tehetem most meg, hogy támogassam a projektet, az biztos, hogy felkerült a must buy listára! Reméljük maradandót alkotnak! :)

  • Waveshaper

    2021-06-16 21:19:55

    Gyönyörűek azok az angyal minik. A játék maga kevésbé hat meg, de imádnék ilyen angyal figurákat festeni. Akármire, akár egyszínűre.

  • veerzoltan80

    2021-06-16 20:16:51

    Végre egy játék ami közben kötelező piálni és az asztalon tartani a poharat 😂

  • godzsakattila

    2021-06-15 21:38:03

    No majd játszunk egyet vele 😂

  • rocky015

    2021-06-15 19:14:41

    Hát én már támogatom is ezt a Heroes of Barcadia-t!😆

    Ez ötvöz mindent amit imádok!!!

  • porcine

    2021-06-15 18:08:27

    Az AracKhan Wars tényleg gyönyörű. Még a szabálykönyve is mesésen van illusztrálva. Emellett nekem érdekesnek tűnik a játékmenete is. Meglátjuk.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • AracKhan Wars