Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 10. hét

Öreg játék, nem vén játék! A most bemutatott társasok mind egy-egy népszerű sorozat legújabb darabjai vagy kiegészítői. Ezek a kampányok rendkívül biztonságosak kiadói oldalról: ha stabil rajongótábora van az alapjátéknak, akkor garantált, hogy az új kiadás többszörösen is túlteljesíti majd a kitűzött célt.

Parányi kazamaták

Azért szeretem a Tiny Epic szériát, mert az önként vállalt méretbeli megkötések kreatív megoldásokra sarkallják a tervezőket. Gamelynék nem csak a témákat variálják jó érzékkel, szinte mindegyik műfajról be tudják bizonyítani, hogy el tud férni egy akkora dobozban, ami alig nagyobb, mint egy zsebkönyv. Mindezt anélkül, hogy csorba esne mondjuk a látványon vagy az áttekinthetőségen. A Tiny Epic Dungeons a dungeon crawlerek szörnyöldösős világába visz minket, természetesen a megszokott kicsi dobozban. Ezúttal elhagyták a sorozat védjegyének számító, szabadon felfegyverezhető (és amúgy rettentően aranyos) ITEMeeple figurákat, helyettük teljesen kidolgozott, fröccsöntött miniket kapunk.

A körítés a szokásos: egy nagy és erős szörnyet kergetünk egy véletlenszerűen generált labirintusban, természetesen egymást segítve. A csavar az, hogy ebben a dungeonban vaksötét van, és az élelmes kalandozócsapatunk egy szem fáklyát hozott magával. Ha ez kialszik, akkor a játéknak vége, a hősök végleg elvesznek, és éhen halnak a kazamatában – esetleg felzabálja őket valami lény, ami jobban lát a sötétben, mint ők. A cél tehát világosban elverekedni magunkat a bossig. Őt azonban nem fogja se kard, se nyílvessző, még a hétköznapi mágia sem. Egy különleges rituálét kell végrehajtani – melynek helyszínére még oda is kell csalni a szörnyet -, hogy sebezhetővé tegyük. A végső csatában szerzett sérülések okozta fájdalmat végül arannyal és varázstárgyakkal enyhíthetjük.

A deluxe kiadás jelen esetben egy ráadás mini-kiegészítőt takar, ami néhány extra főszörnyet és csatlóst ad a játékhoz. Ez "limited exkluzív" lesz, vagyis csak a Kickstarteren, vagy közvetlenül a kiadótól (esetleg a BGG-n) tudjuk beszerezni. Ezen kívül még a Stories kiegészítőt csaphatjuk hozzá a rendeléshez, ami még egy ugyanakkora dobozt jelent, benne nyolc új hőssel és egy teljesen új játékmóddal.

Tiny Epic Dungeons

Gamelyn Games is raising funds for Tiny Epic Dungeons on Kickstarter! A quick playing cooperative dungeon crawler for 1 to 4 players, featuring a modular dungeon, epic boss battles and detailed miniatures!

Bájos kis bestiák (majdnem)

Root. Az a rajzos játék, amiben cuki cicák bunyóznak cuki madárkákkal az erdei tisztáson… nekünk meg görcsöt kapnak az agytekervényeink a tábla fölött, hogy sikerre vigyük a stratégiánkat. A fő vezérelv, hogy ahány játékos, annyi különböző játékot játszanak egy táblán. Minden faj ugyanis egyedi szabályokkal bír. És amikor azt írom, hogy egyedi, akkor nem arra gondolok, hogy valaki a közelharcban kap előnyt, valaki meg több élettel kezd! Itt minden frakciót teljesen máshogy kell játszani, más szabályokat kell megtanulni hozzájuk, és más stratégiát kell követni a győzelemhez. Sem megtanulni, sem játszani nem könnyű.

Színes kis állatkáink brutális – de egyben zseniális – története számos kiegészítőt ért már meg, melyek számos állatot vontak be a madarak és macskák véget nem érő csatájába. Ebben a részben jelennek meg a borzok, a Vas őrzői. Ők magasról tesznek az erdőben zajló háborúra, őket egy ősi relikvia érdekli, melynek hollétét azonban csak a helybéliek tudják. Borzainknak beszélgetniük kell tehát a lakókkal, hogy információt gyűjtsenek. Rosszban lenni velük amúgy sem érdemes, mert csodálatos páncéljukról szinte minden támadás lepattan.

Egerekkel már az első részben is találkozhattunk. Ők azok, akik a leginkább megszenvedik a fejük felett zajló háborút, ezért úgy döntöttek, hogy a saját kezükbe veszik az irányítást a tisztások fellázításával. Egy renegát rágcsáló, a Százak ura, azonban másképp gondolkodik. Ő lelkesítő szónoklatok és a csendes szervezkedés helyett erőszakos fellépésre szólítja fel a lakosságot, mely egy félelmetesen nagy, fáklyákat lóbáló csőcselékként sorakozik fel mögötte.

A Root: The Marauder Expansion tehát két új frakciót hoz az alapjátékba, valamint egy teljesen új elemmel, a felbérelhető zsoldosokkal bővíti a lehetőségeket. Ez utóbbi az ígéretek szerint főleg a két fős partikat fogja igazán megdobni. Deluxe kiadás, vagy exkluzív tartalom nincsen. A befektetett pénz növelésével többféle zsoldost, valamint az új elemekhez tartozó egyjátékos módot adhatjuk a készletünkhöz.

Root: The Marauder Expansion

Patrick Leder is raising funds for Root: The Marauder Expansion on Kickstarter! Expand Root with rats, badgers, and a host of hirelings.

Brémai muzsikusok - újragondolva

A Beasts of Balance nem először szerepel a rovatban. Egyszerűen nem tudok napirendre térni a digitalizált-egyensúlyozós-világépítős-stratégia műfaj felett. A támogatók viszont úgy néz ki, hogy imádják, mert már a harmadik kampányát vitte sikerre a játék - ezúttal kevesebb, mint hat óra alatt.

A lényege, hogy meglehetősen kubista stílusban megformált állatszobrokat pakolgatunk egymásra. Ezeket egyrészt úgy kell elhelyeznünk, hogy lehetőleg ne boruljanak le, de közben az sem mindegy, hogy milyen sorrendben vesszük elő az élőlényeket. A felhasznált állatkák ugyanis egy applikációban megelevenednek és elkezdik bejárni a világot. Közben pontokat termelnek a gazdáiknak és még utódokat is nemzenek, amiből olyan morbid teremtmények születnek, mint a varacskospolip, vagy az óriási csőrű vízi ragadozó, a cápkán.

A Beasts of Balance: Rebirth dinoszauruszokkal, valamint mesebeli lényekkel bővíti az állatok palettáját. Bár a dinók és a hétköznapi állatok keresztezéséből egészen rémséges hibridek keveredhetnének ki, az új rész inkább az akcióra helyezi a hangsúlyt: a battle módban három ősi istenség ellen küldhetjük harcba a kis állatseregünket. Ennek a világrengető csatának a részleteit meséli el az Adventures névre hallgató képregény, mely a deluxe kiadás részét képezi majd.

Igen, jól érted. Tényleg egy egyensúlyozós játékhoz készítettek hangulatkeltő képregényt.

Bár kétségtelenül egyedi, a Beast of Balance sajnos nem olcsó szórakozás. Csak az alapjáték száz dollárnál kezdődik (és ez nem is az exkluzív változat), ehhez jön még hozzá a dinós kiegészítő, a legmenőbb lényeket (sárkány, unikornis, sáskarák) pedig egyesével kell megrendelni hozzá.

Beasts of Balance: Rebirth

Modern Games is raising funds for Beasts of Balance: Rebirth on Kickstarter! The Jenga-meets-Pokemon connected stacking game!

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

03Aug

Kickstarter körkép - 31. hét

Megjelenés | 2022.08.03. 19:00:00

A héten a kalandorok ne kíméljenek. Visszatérünk közösen a sírból, szembeszállunk a Draconis invázióval, majd végül érkezzen egy igazi kockulás.

18Aug

Kickstarter körkép - 33. hét

Megjelenés | 2022.08.18. 07:00:00

Római vakáció építkezéssel egybekötve, szemkötő és papagáj a tengereken, vagy kibernyúl az emberektől mentes jövőben. Te hol látnád magad legszívesebben?


Kommentek

  • BGGuy

    2021-03-10 23:34:08

    Sziasztok! Mostanság elég gyakorta olvaslak titeket. Ha már Kickstarter körkép: van egy magyar vonatkozású igen jónak tűnő játék, amit az egyik ismerősöm készített: https://www.kickstarter.com/projects/llamasters/llamasters-the-card-game-with-augmented-reality

    Ha gondoljátok, róla is írhatnátok. Biztos nagyon hálás lenne a támogatásért.

  • Robby

    2021-03-09 11:11:11

    A TE játék tényleg nagyon jól néz ki és ha valaki összeszed 10 embert aki rendel akkor már csak 33,5 dolcsi a Deluxe pakk fejenként szállítással. Más hasonló játék bőven kétszerese ennek, ha a tartalmat nézem.

    A Root-ra meg nagyon sok pénzt el lehetne költeni, mert elég borsos áron adják, mintha aranyozva lennének a karakterek. A sok-sok kiegészítőről nem is beszélve. Nem próbáltam még, de hamarosan sort kerítek majd rá. A digitális változatot megvettem, az nem volt drága.

  • Podapanni

    2021-03-09 09:25:33

    Nekem ez a cikk kedvet adott most a TE játékokhoz, de tény, hogy a 40$ nálam már a foghúzós kategória (kipróbálás nélkül első darabért).
    Viszont az is érthető, hogy egy már felutott brandről beszélünk, egy gyűjtemény bővítésénél ez még belefér.

  • veerzoltan80

    2021-03-09 09:02:51

    A TE Dungeons elég érdekesnek látszik. Mondjuk a full backers ára 40$ ami jelentősen több mint a korábbi TE játékoké, de sok benne az apró figura és egyéb. A két dolog TE - sok apró figura kicsit ellentmond egymásnak, talán pont ezért is érdekel :D

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tiny Epic Dungeons
  • Root: The Marauder Expansion
  • Beasts of Balance