Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 38. hét

Erről beszéltem két hete! Itt a szeptember, a projektgazdák pedig végre ráléptek a gázpedálra. Amint elkezdtem írni az ajánlót egy játékról, már jött is velem szembe a következő. Bőven volt most miből válogatni, és még akkor is lenne legalább két hétre elegendő anyag, ha hirtelen leállna mindenki a játékkiadással.

Szaké

Érdekes koncepcióval indított anno a Philosophia: Dare to be Wise. Hadvezérek helyett filozófusokkal kellett bejárnunk az ókori Görögország térképét, barakkok helyett iskolákat alapítottunk és kardpárbajok helyett szócsatákat vívtunk a másikkal. A folytatás több dimenzióban is eltér az előzőtől: a Philosophia: Floating World az Edo-kori Japánban játszódik, pontosabban afölött pár száz méterrel, egy lebegő szigeten - és itt már néha elő kell vennünk a kardunkat is, ha nem akarunk alulmaradni a kóborló szörnyekkel szemben.

Első ránézésre egy klasszikus térképen mászkálós játéknak tűnik, pedig már a húzófázisban egy igen érdekes húzással (bocs...) indít a játék: az ellenfelünk helyett mi húzzu... fedjük fel a paklija legfelső hat lapját, egyet eldobunk, a maradékot pedig két csoportra osztjuk – ő ezek közül választhat. Érdekes ötlet, és csak remélni tudom, hogy nem vezet majd túl sok asztalborogatáshoz. A lapkiosztás után mindenki egyszerre gyűjti be a nyersanyagokat és egyszerre kalandozik a térképen. Ezzel gyakorlatilag nullára csökken a holtidő, de akik szereti végignézni a többiek körét, azoknak sem kell aggódniuk: lesz lehetőség fordulókra osztott játékra is.

Az illusztrációk mindegyike nagyon japán, de itt most nem a nagy szemű kislányokra és az emberméretű kardokra gondolok, hanem a XVII. századi ukijo-e fametszetekre. Szóval japánmániások már nyomhatják is a rendelés gombot, mindenki más azért fussa át a szabálykönyvet vásárlás előtt.

Philosophia: Floating World

Cogito Ergo Meeple is raising funds for Philosophia: Floating World on Kickstarter! An epic sandbox adventure set in feudal Japan. Philosophia: Floating World is a fully simultaneous deckbuilder for 1 to 6 players.

Nemiroff

Lassan minden város alapításáról lesz euro játékunk! Bár az 1947: Kazincbarcika hajnala című játékra még várni kell, Kijev felemelkedését már egy éve átélhetjük a Rurikkal. A játék egy kifejezetten innovatív, területfoglalós-erőforrás menedzsment, ahol a térképen mászkálás csak egy kis részét teszi ki az egésznek. Az akciókért licitálni kell a különböző erősségű munkásokkal. Az erősebb figurák hasznosabb akciókat hajthatnak végre, a gyengébbek viszont előbb következnek a sorban.

No, mire van szüksége egy ilyen ötletes játéknak? Naná, hogy kiegészítőre! A Rurik: Stone and Blade a háborúzásra helyezi a hangsúlyt. Az ellenfél katonáinak egyszerű legyilkolása helyett már foglyul is ejthetjük őket és váltságdíjat kérhetünk értük. Az új háborús megoldások mellett új épületeket is kapunk, melyek állandó képességeket adnak, illetve a játék végi pontozást is megcsavarják.

Bár a Stone and Blade kifejezetten a korábbi játékosoknak szól, azoknak is érdemes rá vetni egy pillantást, akik még nem ismerik az alapjátékot: a 114 dolláros „bojár” támogatási szint ugyan nem olcsó, de majdnem nyolcvan figurát tartalmaz.

Csak az az idegesítő szláv akcentus ne szólna a videó alatt...

Rurik: Stone & Blade (Reprint & Expansion)

PieceKeeper Games is raising funds for Rurik: Stone & Blade (Reprint & Expansion) on Kickstarter! Seize your destiny and claim the throne! The first expansion to the critically acclaimed euro-style board game, Rurik: Dawn of Kiev.

Bloody Mary

Közeleg a Halloween, milyen jó lenne, ha addig megjelenne valami igazán szellemes társasjáték! Sajnos a Monsters on Board nem az lesz, de ha minden jól megy, jövő ilyenkor már a kezünkben lehet.  A történet szerint a szörnyek egy este bulit rendeznek a városban, és nekünk kell gondoskodni a kedvenc frissítőjükről, a spook juice-ról. Ez az a folyadék, ami kifolyik az emberekből, amikor nagyon megijednek valamitől... de elvileg nem sárga, hanem zöld.

A Monsters on Boardnak nagyon jól sikerült tematizálnia a kockadraftolást: a dobókockák a főszörnyek, akik kocsiban ölve köröznek a városban, minden játékosnál meg-megállva. Minden egyes parkolóban választhatunk egyet közülük, majd léphetünk a hozzájuk tartozó alattvalóval. A főszörnyünk segít az esti buli fénypontjának számító rituálé előkészületeiben, miközben a szolgája az emberek között kóricál és megpróbál minél több spook juice-t szerezni (nem tudom mi lehet erre a helyes kifejezés. termelni? kinyerni? lefejni?).

A játék támogatottságának valószínűleg jót tesz, hogy már a az alap verzió is félelmetesen jól néz ki. A kocka alakú főnököket aranyos kartonkocsikba ültethetjük, az alattvalók pedig színes standee-ként kísértenek. Ha azonban rászánunk még 15 dollárt (ami KS viszonylatban nem is olyan sok), minden papírjelölőt vagány műanyagfigurára cserélhetünk.

Monsters on Board

Final Frontier Games is raising funds for Monsters on Board on Kickstarter! A spooky dice-drafting game with custom dice, 3D cardboard cars and colorful monster minis

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

21Szep

Kickstarter körkép - 39. hét

Megjelenés | 2020.09.21. 16:00:00

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!

07Szep

Kickstarter körkép - 37. hét

Megjelenés | 2020.09.07. 18:43:00

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!


Kommentek

 • gevanda.93

  2020-09-15 15:47:24

  Jaj de szép játék a Monsters on Board!
  Nem szoktam elolvasni a Kickstarteres cikkeket, mert csak a szívemet fájdítja, hogy mit nem szerezhetek meg x ideig. És be kell vallanom, hogy mielőtt megveszek egy játékot kipróbálás nélkül, szeretek magyar játékmagyarázós videót nézni róla, úgyhogy a Kickstarter nálam emiatt se téma.
  De megláttam a cikk képét, és annyira tetszett, hogy muszáj volt rákattintanom. A tábla színe nagyon szép kék, de igazából a fejét a kezében tartó csontváz és a pink polip hozott ide. Imádom a miniket, a Nemesis és a Blood Rage két nagy kedvencem.
  A lleírását elolvasva, a videót megnézve és a kickstarter projektet meglátogatva továbbra is nagyon tetszik, egyedi és gyönyörű.
  Elsőre a Zombie Kidz: Evolúció játék ugrott be róla grafika, téma és hangulat miatt. De hogy ennek is inkább a gyerekek lennének-e a célközönsége, arra nem jöttem rá. Vagy hogy az euro stílus rajongóinak is bejöhetne-e, nem túl ameris-e, és igazából csak dobálod a kockádat, és mozgatod a szép bábuidat a mutatós térképen.
  Alig várom, hogy legyen róla magyar játékismertetős video... :D

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Miért ne vegyél kiegészítőket?

  2020.08.26. 13:08:01 / vélemény, fordítás, játék, kiegészítő, társasjáték

  Pár napja jelent meg egy írás a Cardboard Gurun, ami egy ötöslistával próbálja meg lebeszélni az embereket arról, hogy kiegészítőket vegyenek társasjátékokhoz. Gondoltam...

 • Tényleg léteznek rasszista Magic lapok?

  2020.06.12. 00:50:50 / vélemény, játék, kártya, érdekesség, magic, társasjáték

  Gondolom, az amerikai eseményeket senkinek nem kell bemutatni, ahogy azt sem, hogy a kiváltó eset óta számtalan cég foglalt állást a rasszizmus ellen - rendszerint egy-egy...

 • Nem így írunk újságot! Nem ezekkel a játékokkal játszunk!

  2020.04.20. 12:41:28 / játék, panasz, társasjáték, fail, érdekess

  Pár napja posztolták a Társasjáték Facebook csoportba az NLCafé egyik "friss" cikkét, amiben társasjátékokat ajánlanak karantén idejére. Jól gondolod, a listán nem a Scythe és a...

 • A nagy Ticket to Ride utazás

  2020.04.15. 12:59:54 / ajánló, játék, vonat, érdekesség, társasjáték, ticket_to_ride

  Az előző évtized egyik legfontosabb játéka kétségtelenül a Ticket to Ride volt. Kevés az olyan társas, ami gatewayként is megállja a helyét, de elég változatos tud lenni ahhoz...

 • "Ha az eredeti verziót kisgyerekkel játszanád, sírás lenne a vége" - Interjú a Grund készítőivel

  2020.04.07. 20:46:38 / ajánló, játék, interjú, magyar, verseny, díj, társasjáték

  A tavalyi (és az ország első) Board Game 12 versenyének legnagyobb győztese a Grund volt. A legjobb tíz játékötlet mellett a sajtó különdíját is elnyerte, így nem volt kérdéses...

Friss

Címkék