Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 31. hét

Végre, valami igazán egyedi dolog! Úgy örülök, amikor nem tucatjátékokat vagyok kénytelen elővenni ennek a rovatnak a hasábjain. A most következő társasok mindegyike mutat valami újat. Akár a saját műfaját követve, akár egy teljesen újat alkotva.

De azok a kártyák...

Furán reklámozza magát a Turris. A Facebook hirdetésében nem mutat mást, mint egy pakli megkapóan egyedi stílusban megrajzolt, fekete alapon arany kártyát. A gyors kattintás után az ember viszont csalódni fog, mert a játék tizenkét lap kivételével egyáltalán nem hozza azt a hangulatot, amit a kép alapján feltételeznénk.

Hogy miért van mégis itt? Azért, mert a Turris eddig még nem látott módon ötvözi a munkáslehelyezős eurók és a tematikus játékok világát! Egy posztapokalpitikus világban járunk, ahol hogy-hogynem, a semmiből előbukkant szörnyek tizedelik a lakosságot. Az emberi civilizáció utolsó megmaradt képviselői egy toronyban barikádozták el magukat, ahová portyázók szállítják az ellátmányt a külvilágból.  A munkásokat – akik ebben a világban scout néven futnak – egy térképre helyezzük fel a szokott módon, de ezúttal nincsenek egyedül. Az akciómezők között fertelmes szörnyek mozognak (természetesen mindig az embereink felé), és ha nem menekítjük ki időben onnan a munkásokat, bizony előfordulhat, hogy a bestiák gyomrában végzik. Érdekes – és igen hatásos – módja ez az akciómezők blokkolásának.

A játék látványvilága bár nem annyira egyedi, mint az a tizenkét lap, amivel reklámozzák, a szemnek nagyon is kellemes. A munkásaink egészen eltörpülnek majd a rájuk vadászó rémségek mellett, a játékelemekre pedig olyan kevés szöveget vittek fel, amennyire csak lehetett.

Deluxe edition most nincs, de az all-in csomag megvásárlásával olcsóbban juthatunk hozzá a fém alkatrészekhez és az ötödik játékost beengedő kieghez.

Turris

AP Board Games is raising funds for Turris on Kickstarter! A competitive worker placement board game

Szereptársasjátszókönyv

Nagyon furcsa alkotás a Shivers. Sokat gondolkoztam, hogy bekerüljön-e, hiszen legalább három különböző kategória között egyensúlyoz. Egyszerre szerepjáték mesélővel, közben társasjáték bábukkal és tokenekkel, valamint egy meseköny és interaktív könyv keveréke is egyben. Végül arra jutottam, hogy ha minden kategóriába illik egyszerre, akkor itt is helye van.

A Shivers térbeli mesekönyv (pop-up book, ha az angol kifejezés közelebb áll hozzád), melynek minden oldala egy kísértetkastély egy-egy helyiségét ábrázolja. Mindenki választ egy karaktert – természetesen egyedi képességekkel és gyengeségekkel -, majd a játékosok belevetik magukat a rejtélyek megoldásába, melyek a könyv lapjai között rejtőznek. Van, ami egyszerűen csak le van írva, de van, amihez fel kell fedezni a szobákat: fiókokat kell kihúzni, szekrények mögé kell benézni, ablakokat kell kinyitni, és vannak, ahol a megoldáshoz meg kell erőltetnünk az agytekervényeinket, vagy éppen kockát kell gurítanunk. A hat szobát sokféleképpen kombinálhatjuk, és a hozzájuk tartozó game-cardok is többoldalasak, vagyis akik az újrajátszhatóság miatt nem kedvelik a kampány-játékokat, most megnyugodhatnak.

A Shivers már önmagában is elég igényes darab, de itt is két szint közül lehet választani. A Core Game pledge csak az alapjátékot tartalmazza, a közel százdolláros deluxe pledge-hez jár az első kiegészítő és két ráadás karakter is.

The Shivers

Andy Logan is raising funds for The Shivers on Kickstarter! Work together in this mystery pop-up Role-Playing Game for 2-5 players, exploring a spooky mansion filled with hidden secrets!

Cukisággombóc

2018-ban az Everdell és a Sprits of the Forest is sikeres kampányt zárt, úgyhogy bőven el voltunk látva aranyos erdei állatokkal. Bár a Spirits grafikája is gyönyörű, az mégis csak másodlagos szerepet játszik, hiszen az Everdellel ellentétben ez inkább egy absztrakt set collection játék, ami még a madzsonggal is mutat némi rokonságot.

Két évvel később elérkezett az idő az újranyomásra és a kiegészítő bejelentésére. De vajon milyen kiegészítőt kaphat egy lapkagyűjtögetős, absztrakt játék? Nos, scenario alapú koop változatot. Nem, ezúttal nem viccelek. Az új Spirits of the Forest: Moonlight lényege, hogy a játékosok csapatban, vagy akár egyedül is nekivághassnak az elvarázsolt erdőnek, annak mindig egy új oldalát megismerve. A cél továbbra is a pontok felhalmozása a színes lapkák gyűjtögetésével, de ezúttal két erdei lény is jelen van: ők nem csak azt határozzák meg, hogy honnan vehetünk el lapkákat, még a táblára szétszórt erdei szellemeket is elhappolják – nekünk, vagy az ellenfélnek.

Az újrajátszhatóságról a kampányfüzet fog majd gondoskodni, ami több különböző leosztást és szabályt kínál a játékosoknak – akik ezek után bárhová magukkal vihetik a játékot, ugyanis készül a telefonos app is! Ehhez minden támogató ingyenes hozzáférést fog kapni, amint elkészült.

A deluxe edition jelen esetben vertikalizálja a játékot, vagyis minden korongot fa jelölőkre cserél le. Mivel ez a kezelhetőséget és az átláthatóságot is növeli, ezúttal annak is érdemes megfontolni a deluxe változat megvételét, aki amúgy nem kedveli a KS extrákat.

Spirits of the Forest: Moonlight

Gonzalo Aguirre Bisi is raising funds for Spirits of the Forest: Moonlight on Kickstarter! A spirit collection game awaits you in the enchanted forest. A quick to learn solo or up to 4 players with cooperative or competitive.

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

03Aug

Kickstarter körkép - 31. hét

Megjelenés | 2022.08.03. 19:00:00

A héten a kalandorok ne kíméljenek. Visszatérünk közösen a sírból, szembeszállunk a Draconis invázióval, majd végül érkezzen egy igazi kockulás.

18Aug

Kickstarter körkép - 33. hét

Megjelenés | 2022.08.18. 07:00:00

Római vakáció építkezéssel egybekötve, szemkötő és papagáj a tengereken, vagy kibernyúl az emberektől mentes jövőben. Te hol látnád magad legszívesebben?


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék