Kép forrása: gsplus.hu

Új, egyszerűsített változatban jelent meg a világ egyik legjobb társasjátéka [gsplus.hu]

Sokak szerint túl összetett és nehézkes volt a BGG összesített listájának 11. helyét elfoglaló Szellemek szigete, ezért született meg a Föld a láthatáron, annak átdolgozott, egyszerűbb, de még mindig nem kifejezetten könnyed változata.

A társasjátékoknak van egy olyan kellemetlen jellemzője, hogy el tudnak fogyni: ha a boltokból az összes legyártott példányt elviszik, és a kiadó nem látja értelmét utánnyomásnak, csak a használtpiacban bízhatunk, ahol a ritkább példányok az eredeti árnál lényegesen drágábban cserélnek gazdát, már ha egyáltalán akad, aki hajlandó tőlük megválni - az igazán jó játékokat azért mindenki nehezen engedi el.

A BoardGameGeek összesített toplistájának első 15 szereplője közül a legtöbb még ma is kapható (magyar nyelven is), de a 2017-ben megjelent Spirit Island, avagy Szellemek szigete már nem, és nem is várható, hogy újra feltöltik a készleteket. Ugyanakkor az év elején megérkezett magyarul a Föld a láthatáron: Szellemek szigete, az eredetileg 2022-ben debütált folytatás, variáció, kiegészítő, ami valamelyest pótolja a hiányt: számos változtatással teszi könnyebbé a játék megtanulását, szellemeit pedig az alapjátékban is lehet használni (annak kiegészítői viszont ezzel nem működnek).

Szellemnek lenni nehéz

A viszonylag kis dobozt kinyitva rögtön egy olyan extra szabálykönyv fogad minket, ami az első játszmánk első fordulójának lépésein végigvezetve igyekszik megtanítani az alapokat. Ezt a füzetet háromfős játszmához tervezték (ami a maximális játékosszám), de elsajátítható vele az 1-2-fős játszmák lepörgetéséhez szükséges tudás is. A térképet nem elemekből rakjuk össze, ahogy az alapjátéknál, hanem egy táblát kell kihajtogatnunk, a jelölők és kártyák is erre kerülnek (nem egy külön táblára), és ettől gyorsabb lesz az előkészítés, de kötöttebb az elrendezés. A 30 oldalas, teljes értékű szabálykönyv persze alaposan kifejt mindent, és már a bevezető játéknál is jó a közelben tartani - van, amit a gyors indulást segítő füzet nem taglal, csak kimondja, hogy ez vagy az történik, de azt nem, hogy miért.

A játékosok szellemeket irányítanak, akik egy olyan szigeten élnek, melyet épp telepesek igyekeznek uralmuk alá hajtani, lemészárolva az őslakosokat, és megborítva a természet egyensúlyát. Egyszerű lenne, ha csak simán megijeszthetnék a betolakodókat, de ahhoz, hogy elkergethessék őket, meg kell erősödniük, miközben a rosszakarók meg pestis módjára terjeszkednek, városokat építenek, rombolják a környezetet.

A szellemek egyszerre cselekszenek, de egyénileg fejlődnek, egyedi képességekkel bírnak; a dobozban található öt szellem viselkedését, kezelését viszonylag könnyű kitanulni, ami kifejezetten cél is volt a készítők részéről. A játékosok összehangolhatják akcióikat, támogathatják egymást, hogy a lehető leghatásosabb csapást mérjék a telepesekre - erre szükség van, mert már egy-két kör után is elszabadulhat a káosz, a telepesek gyorsan terjeszkednek. Ahogy egyre fejlettebbé válnak karaktereink, úgy tudunk egyszerre több és több kártyát kijátszani (akciót végrehajtani).

Mivel a Föld a láthatáronnal volt egy olyan célja a kiadónak, hogy olcsóbbá is tegye a játékot, ne csak egyszerűbbé, műanyag komponensek helyett karton elemekkel jelölhetünk mindent, ám ezeket kissé elméretezték: még úgy is túl sok helyet foglalnak, hogy egymásra tornyozhatjuk az azonosakat, és az egyes zónák kis mérete miatt hamar nehéz lesz őket úgy elhelyezni, hogy első ránézésre lássuk, mi hova tartozik, miből mennyi van épp. A települések, a városok, az őslakos dahanok kunyhói, a telepesek, a szörnyek jelölői, a mételyjelölők mind egymás mellé kerülnek, és mindegyik jelentős méretű helyet kér magának.

[Cikk folytatása]

Új, egyszerűsített változatban jelent meg a világ egyik legjobb társasjátéka - kipróbáltuk, milyen élményt ad így

Sokak szerint túl összetett és nehézkes volt a BGG összesített listájának 11. helyét elfoglaló Szellemek szigete, ezért született meg a Föld a láthatáron, annak átdolgozott, egyszerűbb, de még mindig nem kifejezetten könnyed változata.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.gsplus.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Ápr

Végre itt egy játék, ami csavar egyet a kártyajátékok működésén [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.22. 19:34:00

A Sárkányok völgye (The Vale of Eternity) nemcsak gyönyörű, érdekes játékmenetbeli megoldásai egyedivé és izgalmassá teszik mind a kezdők, mind a kártyajátékokban tapasztaltak számára.

09Ápr

Szívesen megidéznéd Cthulhu cuki mását? [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.09. 14:06:00

Ebben a játékban pont ez a cél: a Kozmopolipban szektásokként versenghetünk azért, hogy minél hamarabb átsegítsük a címszereplő összes csápját a mi világunkba.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Föld a láthatáron: Szellemek szigete