Kép forrása: telex.hu

Végre egy egyedi képregény-adaptáció: egy társasjáték [telex.hu]

Amikor egy filmből, könyvből, képregényből készül társasjáték, akkor rendszerint azok keresik, akik ismerik és szeretik az eredeti művet. Erre is számítanak a kiadók, amikor megjelenik a Star Wars-os Monopoly vagy A Gyűrűk Urá-s Rizikó. Meglepő, amikor ez visszafelé is tud működni, és egy játék hívja fel a figyelmet valamilyen már korábban megjelent műre. Velem pontosan ez történt a Mind Mgmt című játékkal, ami egy alig ismert képregény társasjátékos adaptációja, és a játék vett rá arra, hogy megszerezzem a képregényt is.

Az eredeti történet 2012 és 2015 között jelent meg a Dark Horse kiadónál, a kritikusok nagyra értékelték, de azért nem lett belőle egy Batman vagy Pókember. A képregény története szerint a huszadik század elején létrejött egy titkos kormányszervezet, a Mind Mgmt (Mind Management), ami mindenféle pszichés képességekkel megáldott embereket gyűjtött össze és képzett ki, hogy az állam (nem mindig nemes) céljait elősegítsék. Egy pont után a legjobb ügynök kilép a szervezetből, és egyfajta ellenállást szervez, meg akarja akadályozni az aljas machinációkat. A történet középpontjában nem ő áll, hanem Meru, akit egy félresikerült akció után mentettek ki Zanzibárról, és több szálon is kötődik a szervezethez. Ő próbál meg a mindenféle rejtélyek nyomára bukkanni, és így tud meg egyre többet erről az egyszerű emberek szeme elől rejtve zajló háborúról.

A képregény rajzolója egyben az író is, aki nagyon egyedi látványvilágot teremtett, sokan kritizálták is a stílusát. A történet megfilmesítésének vagy sorozattá alakításának többször nekifutottak, még Ridley Scottot is hírbe hozták vele, de a javarészt a szereplők fejében játszódó történet mind ez idáig nem bizonyult könnyen vászonra vagy képernyőre ültethetőnek. Ennek ellenére 2022-ben a képregények Oscarjának számító Harvey-díj adaptációs kategóriájában a jelöltek között volt a Mind Mgmt-en alapuló táblás játék, teljesen megérdemelten. A díj történetében elsőként jelöltek társasjátékot az addig megszokott filmek, sorozatok, esetleg számítógépes játékok mellett. És ez a társas jelent meg nemrég magyar nyelven is. A Mind Mgmt egy rejtett mozgásos játék, ami ismerős lehet mindenkinek, aki a nyolcvanas–kilencvenes években volt gyerek, és találkozott a Police 07 játékkal. Ebben a játékban Budapest térképén kellett a rendőröknek megtalálniuk a dr. Fantom nevű műkincsrablót. A bűnözőt az egyik játékos irányította, titkosan feljegyezve, hogy éppen merre jár, és minden lépésben csak azt közölve, hogy milyen járművel lépett tovább. Egyes fordulókban felfedte, hogy épp hol van, így az üldözőknek nem volt teljesen reménytelen a helyzetük.

A Police 07 egy korábbi német játék, a Scotland Yard (később ez is megjelent magyarul) szemérmetlen koppintása volt, de izgalmas felüdülés volt vele játszani a Gazdálkodj okosan! és a Virágparádé („elbódultál a gardénia illatától, egyszer kimaradsz a dobásból”) után. Azóta már sok, ezt „az egyik játékos rejtve lép, a többiek üldözik” elvet használó játék jelent meg, a legsikeresebbek a Drakula dühe és a Letters from Whitechapel voltak, az előbbiben az erdélyi vérszívót, az utóbbiban a londoni Hasfelmetszőt kell elkapni. A Mind Mgmt-ben a rejtve mozgó játékos a titkos szervezet embere, aki potenciális ügynököket akar beszervezni, míg az őt elkapni szándékozók az Ellenállás emberei. Az ilyen játékok akkor működnek jól, ha a menekülő és az üldözők is úgy érzik, a másik van előnyben, de azért azt is gondolják, hogy van esélyük a győzelemre. Ahhoz, hogy ezt el lehessen érni, pont annyi információt kell adni a rejtett játékos hollétéről, amennyivel a többiek kombinálni tudnak, de nem szabad túl egyértelműnek sem lennie annak, amit elárulnak róla, hogy a rejtőzködő is azt érezze, nem teljesen esélytelen.

[Cikk folytatása]

Végre egy egyedi képregény-adaptáció: egy társasjáték

Rejtett mozgás, titkos szervezet, beszervezés, üldözés - a Mind Mgmt az utóbbi idők egyik legkülönlegesebb, sajátos látványvilágú játéka.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Mind MGMT