Kép forrása: tarsasozz.blog

Bonszai: egy társasjáték, amiben kiélheted a kreativitásod [tarsasozz.blog]

A Bonszai egy lapkalehelyezős családi társasjáték, amelyben igazi bonszaiokat legózunk össze hatszögek segítségével. Ráadásul a fa tényleg akármilyen irányban/stílusban nőhet, csak néhány alapvető szabályt kell betartanunk a törzsön a lomb, a virágok és a gyümölcsök elhelyezésekor. A játékban természetesen a pontokra hajtunk: a törzs-lapkákon kívül minden más pontot ér, de kártyák segítségével még feljebb tornázhatjuk a pontszámunkat.

A körünkben kétféle akció közül választhatunk, az egyik, hogy felhúzunk egy kártyát (és ezzel együtt bonszai lapkákat) vagy a lapkákkal bonszaiunkat építjük. A lapkákból a játék elején maximum 5-öt tudunk eltárolni, de később ez a „raktár” kártyákkal bővíthető. Ezen kívül az is korlátozva van, hogy egyszerre hány lapkával növeszthetjük a fánkat, ám természetesen ez az akció is fejleszthető a játék során.

A mester és a segédkártyák segítenek abban, hogy jobban kihasználjuk a lehetőségeket: a mesterkártyákkal a szokásosnál több lapkához juthatunk egy körben, a segédek pedig megengedik, hogy a lapkaszerzés akcióval együtt le is helyezhessük azokat. A tekercsek különösen értékesek, hiszen ezek különböző lapkákat és kártyákat pontoznak a játék végén, így mindenki rágyúrhat arra a célra, amit sikerül tekercs formájában megkaparintania.

Pontokat érnek még a küldetések, ezekből játékonként hármat sorsolunk ki, mindegyik három szinten teljesíthető (két játékosnál csak két szint van). Ilyen küldetés pl. hogy legyen 8/10/12 törzslapkád. Ha a játékos már lerakott 10 lapkát, dönthet úgy, hogy elveszi a legkevesebb pontot érő lapkát, de tovább is mehet a gyűjtögetésben a magasabb célok felé, viszont így utólag már nem igényelheti a kisebb szintet, ha mégsem sikerül a terve.

A kártyadizájn szép, a komponensek pedig magas minőségűek. De a legjobb az az, hogy mindenki olyan formájú bonszait legózhat össze magának, amilyet csak szeretne – tényleg csak a képzeletünk szab határt. Ráadásul vannak olyan közös küldetések, amik még rá is játszanak az egyes bonszai stílusokra – pl. az egyik küldetés célja, hogy a bonszai egyik gyümölcse lelógjon a cserép alá, magyarán egy lefelé terjeszkedő fát kell növesztenünk. A pontozást egyébként néhány ritka példán kívül nem befolyásolja az, hogy milyen alakú a fa, de szerintem ez egy szuper kis fűszere ennek a társasnak.

[Cikk folytatása]

Bonszai: egy társasjáték, amiben kiélheted a kreativitásod

A Bonszai egy lapkalehelyezős családi társasjáték, amelyben igazi bonszaiokat legózunk össze...

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • kok_o

    2024-03-24 19:50:49

    Őszinte leszek, nagyon nehéz. Valamelyest beleszól a szerencse is mert ugye kártyákat draftolunk, de nem mondom hogy azért nem sikerült még egyik kihívást sem teljesíteni, mert nem volt szerencsém. Szóval tényleg igazi kihívást nyújt az egyszemélyes módja a játéknak. 😉

  • ryuk669

    2024-03-24 17:37:56

    Jó, hogy írtad ezt a hozzaszólást. Nagyon érdekel a játék és jobb tisztán látni, plusz gyakran használom az egyszemélyes játékmódot ott, ahol lehetőség adódik rá, így kicsit szimpatikusabb, hogy azt írtad, egyszemélyes módban komolyabb kihívást jelent.

  • kok_o

    2024-03-07 12:59:22

    Volna néhány észrevételem a cikkhez, egész jó összefoglaló ismertető lehetett volna, de sajnos valahogyan nem sikerült.
    Először is némi pontosítást igényelne az alábbi bekezdés:
    "Pontokat érnek még a küldetések, ezekből játékonként hármat sorsolunk ki, mindegyik három szinten teljesíthető (két játékosnál csak két szint van). Ilyen küldetés pl. hogy legyen 8/10/12 törzslapkád. Ha a játékos már lerakott 10 lapkát, dönthet úgy, hogy elveszi a legkevesebb pontot érő lapkát, de tovább is mehet a gyűjtögetésben a magasabb célok felé, viszont így utólag már nem igényelheti a kisebb szintet, ha mégsem sikerül a terve."

    A szabály szerint, egy adott céllapkát kizárólag abban a körben vehetünk el, amikor azt teljesítettük. Így a fenti példa nem igazán jó, mert érthető úgy, hogy amikor elértük a 10 lapkát, akkor még választhatnánk a 8-ast is, pedig nem. (Arról nem beszélve, hogy nincs is a példában szereplő céllapka a játékban, mert törzslapkákra 5/10/15-ös van. Célszerűbb lett volna valós példával élni.) Az utolsó mondat második fele már próbál utalni a szabályra, de a megfogalmazás valahogy nem sikerült.

    Ezen felül engem zavar amikor egy játékismertetőben nem a szabályban szereplő megnevezések szerepelnek, leglalább egyszer... Például: a játékban 2 akció közül választhatunk: Meditáció (ez a kártyaszerzés akciója) és a Gondozás (ez a bonsai nevelés akciója)....

    Igen, a játék egy nagyon kis kellemes családi, lapkalehelyezős játék, egészen addig, amíg valaki ki nem próbálja egyedül. Na akkor jön a fekete leves, mert -legalábbis nekem - brutálisan nehezek az egyszemélyes kihívások. Egy játékismertető megírása előtt azért érdemes lett volna kirpóbálni, főleg, hogy tényleg vannak benne szóló kihívások, nem csak egy egyszemélyes játékmód, tessék-lássék módon.

    Szerintem pozitívuma a játékszabálynak, hogy egy kis betekintést és információt a bonsaiokról, valamint, egy dupla oldalon bemutatja a főbb bonsai nevelési stílusokat is, amik közül van ami szerepel a játékban is.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Bonszai