Kép forrása: pcguru.hu

Dorfromantik: The Board Game – Világok teremtői [Társalgó]

Az élet körforgása: az iparág legnagyobb presztízsű díjának bezsebelését követően végre magyarul is elérhető a Dorfromantik, a társasok világa által ihletett videójáték asztali verziója.

Minden csak viszonyítás kérdése: az időtávot nézve például a végleges verzióhoz képest rekordidő alatt készült társasjáték abból a Dorfromantikból, amely bő egy év korai hozzáférést követően robbant be a nyugodt, békés puzzle-centrikus stratégiai játékok műfajába, egy egész minivilág megteremtésének feladatával ruházva fel a játékost. Viszonyítás kérdése az is, hogy mihez hasonlítjuk: remek párhuzamot lehet húzni mondjuk a Carcassonne-nal, amely egyértelmű ihletforrás volt, csak itt nem a Franciaországban járunk, hanem a saját világunkat építjük fel.

A többes szám használata pedig azért indokolt, mert a Dorfromantik hivatalosan egy kooperatív játék, amit maximum hat fő élvezhet együtt. A teljes igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy egyedül is teljesen jól működik (és ehhez ezúttal még külön szabályok se tartoznak), a játékmenete pedig teljesen független a résztvevők számától, akik egy kooperatív, lapkalehelyezős játék szabályrendszere között építenek fel egy tájat. Ez a helyszín hatszögletű lapkákból áll össze, melyeket úgy kell elrendezni, hogy az építés során teljesüljenek az itt lakók feladatai is. Mindez egészen addig tart, míg el nem fogynak a tájlapkák, és emellett már feladatlapkák lehelyezésére sincs lehetőség. Ekkor össze kell számolni az elért pontszámokat (a teljesített feladatokból, a sikeresen kiaknázott zászlókból és az esetlegesen később megnyitott extra komponensekből), majd ennek fényében dől el, hogy mennyit is ér az elért eredmény. Utóbbinak amúgy nemcsak az önértékelésben van szerepe, de a kampányban is, amely összefogja az egyes játékokat: ez alapján alakul ugyanis ki, hogy hány mezőt tudunk galoppozni a kampánylapon, amely lezárt dobozok felnyitásával hoz újabb komponenseket, pontozási szempontokat a játékba, valamint olyan kihívásokat, melyek további célokat és pontszerzési lehetőségeket biztosítanak.

Maga a játékmenet viszont meccsről meccsre ugyanaz: az első 3 körben kötelezően 1-1 feladatlapkát kell felfedni. Ezek olyan hatszögletű lapok, melyek maguk is egy tájtípusnak felelnek meg, de rájuk kerül egy feladatjelölő. Erdei, aratási, falusi, vasúti és vizes feladat érhető el, és a lapkán található szám (4, 5 vagy 6) határozza meg, pontosan hány elemből kell állnia a hozzá tartozó területnek ahhoz, hogy a feladat teljesüljön. Egy terület 1 vagy több lapkából áll, amelyek egyező típusú élekkel illeszkednek egymáshoz – emiatt egy feladat akár rögtön is teljesíthető, amennyiben olyan helyre kerül, ahol megfelelő számú és adott típusú terület található. A lapkalehelyezés követi a műfaj szabályait, azaz a lapkáknak élszomszédosnak kell lenniük egy már korábban lerakott darabbal, a feladatok miatt pedig arra is érdemes figyelni, hogy lehetőség szerint összefüggő halmazt alkossanak. A dolgot nehezíti, hogy a vasutaknak és a folyóknak mindig egyező típusú éllel kell rendelkezniük. Emellett pedig nem árt szem előtt tartani, hogy a játék végén extra pont jár a leghosszabb folyóért és vasútért.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Dorfromantik: The Board Game a Gémklubtól - Világok teremtői

Az élet körforgása: az iparág legnagyobb presztízsű díjának bezsebelését követően végre magyarul is elérhető a Dorfromantik, a társasok világa által ihletett vi

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Dorfromantik : A társasjáték