Kép forrása: thegiftforge.hu

Korkép vélemény / Ezzel társasozunk mi! [theGiftForge.hu]

... Úgy gondoltuk, hogy jó Vezetők leszünk, de tévedtünk. Még éppen csak elhagytuk a tábortüzünket, és megismertük a naptárat, máris úgy éreztük, elérkezett az ideje a Holdra szállásnak. Még opera is készült a fából és botokból épült űrhajónk sikeréről. Pedig valójában csak a teleportációs képességünkkel jutottunk el oda. Ám szegénységünket nem titkolhattuk tovább, és segítséget kellett kérnünk. A befolyt pénzből felépítettünk egy kommunikációs tornyot, mellyel megtudtuk hova érdemes eljutni, és már indult is a fosztogatás. Csupán annyit rontottunk el, hogy hadihajókat gyártottunk, pedig nem is volt vizünk. Szóval most itt tartunk, de pánikra nincs semmi ok, tudósaink már feltalálták az időutazást, úgyhogy visszamegyünk az időben. Legközelebb talán Kereskedőkként többre megyünk...

Korkép igazán közel áll a szívünkhöz, mivel már a 2019-es magyar megjelenés óta a polcunkon található. Az eltelt négy évben összesen több, mint 50 alkalommal került az asztalra, így megérdemli a kiemelt helyet a legtöbbet játszott társasok sorában. Azóta a világa folyamatosan bővült, és idén megkapta a harmadik, egyben lezáró kiegészítőjét is (sajnos a kiegészítők nem jelentek meg magyarul). A játék maga nagyon megosztó lett, civilizáció építő játéknak hirdette magát, de a bevezetőben is leírt kaotikussága ezt csak erős képzelőerővel tette lehetővé. 

Az egyik legfontosabb dolog, amit tisztázni kell, folytatva az előző bekezdés utolsó gondolatát, hogy ez nem civilizáció építős játék. Nagyon sok minden megvan, ami erre utal: civilizációt választunk a játék elején (de később akár több civilizációnk is lehet), technológiákat szerezhetünk (de ezek nem épülnek egymásra), történet kártyáink vannak, amik meghatározzák a civilizációnk viselkedését (szintén nem egymásra épülve), ezen felül felfedezünk, terjeszkedünk, hadászkodunk, hogy végül győzelmi pontokkal megmutassuk, hogy mi voltunk a legjobbak. Mivel azonban ezek nincsenek logikai kapcsolatban, így fő szempontjuk a fent felsoroltaknak, hogy erőforrásokat és pontokat szerezzünk. Könnyen előfordulhat, hogy először felhúzunk egy felhőkarcolót, majd két fordulóval később feltaláljuk a betont. De akkor felmerülhet a kérdés, hogy ennek ellenére miért is jó ez a játék? Ezt két dologgal lehetne összefoglalni röviden. Egyik, hogy a nagy civilizáció építő játékokkal ellentétben egy nagyon könnyed formában adja nekünk a játék a korokon át ívelő történelemírást. Az alapjáték szabálykönyve csupán pár oldal, és valóban ennyi szabály ismeretével neki lehet kezdeni. A másik, a szabadság, hogy bármit megtehetünk. A korábban felsorolt egymára épülés hiánya miatt itt minden lehetséges. Ezt a két dolgot összegyúrva kapunk egy igazi, könnyed sandbox élményt. A szabadság érzetet tovább növeli, hogy rengeteg "minijáték" van előttünk, ilyen pl. a poliominók lehelyezése a fővárosunkban, a központi tábla felfedezése és területfoglalása, vagy a kártyák gyűjtése.

Miért van helye a polcon és az asztalon?

  • pontsaláta kedvelőinek egy igazi euro csemege a Korkép. Minden akciónk arra fog elmenni, hogy a számos helyről érkező pontokat megszerezzük. 
  • Az alapjáték közepesen összetett, a sok ikon miatt az első pár játék még igényli a szabálykönyv átnézését, de hamar magától érthetődővé válik a játékmenet.
  • Rendelkezik ugyan egyjátékos móddal, de nem ebben lesz erős, ketten már tökéletesen működik (nehezítésként egy egyszerű szabályrendszerű árnyékbirodalommal lehet bonyolítani a játékot). Három fő fölött már folyamatosan egymás sarkára fogunk lépkedni, kártyákat elvenni, területek elhódítani, így a közepes interakció miatt érdemes több fővel is nekiülni.
  • A játékidő 2-3 fő esetén körülbelül 1,5 - 2 óra, de öt játékos esetén is beleférhet a 3 - 3,5 órába. Tehát a játékidő is inkább a közepes hosszúságú kategóriába sorolható. 
  • A játék 4 korszakon keresztül zajlik, melyek között a váltást minden játékos saját maga határozza meg, úgyhogy ezek elcsúszásba is kerülhetnek, ezzel együtt a a játékosok nem egyszerre fogják befejezni a játékot. 
  • Körünkben vagy erőforrást költve haladunk a négy fejlesztés sáv egyikén, vagy bevételezéssel lezárjuk a saját korszakunk és nyitunk egy újat. 
  • világ fejlesztés sávon haladva főleg a felfedezés lesz a hangsúlyos a központi térképen. A hadászat segít új területeket meghódítani, de akár meg is támadhatunk vele más játékosokat. A technológia sáv elsődleges célja a technológia kártyák megszerzése és azok fejlesztése. A tudomány sáv pedig a három másik sávot támogatja. 
  • harc egyszerű, minden terület lapka maximum 2 jelölőt tartalmazhat. Ha van olyan terület, amin csak egy ellenséges előörs van, és meg tudjuk támadni azt, akkor odahelyezünk egy saját előörst, és ha a másik játékos nem tud ellenünk kijátszani csapda kártyát, akkor már le is győztük. A kézben tartott kártyák között megbúvó lehetséges csapdák miatt nem lehetünk biztosak a győzelemben, de bátraké a szerencse.
  • Amikor úgy döntünk, hogy bevételezünk, akkor megkapjuk a játékostáblánkon feloldott erőforrásokat és győzelmi pontokatkijátszunk egy új történet kártyátfejleszthetünk technológiát és aktiválhatjuk a civilizációnk képességét.
  • Az újrajátszhatóság rendkívül magas, és ebben rejlik az egyik legnagyobb pozitívuma a játéknak. A kiegészítőkkel együtt 41 civilizáció, 18 főváros tábla, 123 történetkártya, 56 technológia kártya, 33 egyedi formájú épület, 20 mestermű kártya (az Arts & Architecture kiegészítőből) kombinációja adja ki az egy játék alkalom alatti lehetőségeket. 
  • A komponens minőség jó, közülük is szó szerint kiemelkedőek az épületek, melyek festetten érkeznek a dobozban. Nagyon jó látni, ahogy a játék végére belakjuk a fővárost.

[Cikk folytatása]

Korkép vélemény / Ezzel társasozunk mi!

Úgy gondoltuk, hogy jó Vezetők leszünk, de tévedtünk. Még éppen csak elhagytuk a tábortüzünket, és megismertük a naptárat, máris úgy éreztük, elérkezett az ideje a Holdra szállásnak. Még opera is készült a fából és botokból épült űrhajónk sikeréről. Pedig valójában csak a teleportációs képességünkkel jutottunk el o

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Korkép