Kép forrása: diceanddecks.hu

Roll and Write [diceanddecks.hu]

A sok mechanizmus között gyakran könnyű elveszni. Gábor cikkein keresztül megismerkedhettetek rengeteggel közülük, de a mai napon jöjjön egy könnyedebb téma, méghozzá a Roll and Write, ami valójában két mechanizmus ötvözete, ahogy arra a szemfülesebbek már rájöhettek, a kockadobásé és a jegyzetelésé. Azt gondolhatnátok, hogy akkor mindent megtudtunk és itt véget is ért a cikk, de szerencsére még van mit beszélni a témáról, mindenki nyugodjon meg, öveket becsatolni!

A Roll and Write játékokat többnyire könnyedségük miatt szeretjük, ugyanakkor a legjobb darabokra jellemző, hogy úgy veszünk el a világukban, hogy észre sem vesszük. Jellemzően rövidebb darabok tartoznak közéjük, és gyakran egy-egy játék után nem tudunk leállni, újabb körbe kezdünk. A kockadobás és a látszólagos vagy valós taktikázás és koncentrálás beszippant minket és magával ragad arra a negyed-háromnegyed órára, amíg a játék tart. Kiemelném az előző mondatban elhangzott „látszólagos vagy valós taktikázás” részt. Ezekben a játékokban gyakran nehéz megállapítani, hogy a kocka kegyeiből nyerünk vagy tényleges szerepe volt benne a taktikának és a stratégiának, esetleg mindnek köszönhetjük a győzelmünket. Mindenesetre, ha az ember szereti ezt a játéktípust, véleményem szerint jobb, ha elnéző a játékkal, és nem veszi a szívére, ha kikap egy-egy menet során. 

Ezen a terepen is igaz, hogy vannak gyengén és erősebben tematizált játékok, (Ganz Schön Clevertől a Long Shotig vagy azon is túl), viszont talán erre a műfajra igaz leginkább, hogy a készítők gyakrabban erősen nagylelkűek, és egy-egy Print and Play darabot ingyen, vagy gombokért megkaphatunk, hogy utána sok-sok kellemes órát töltsünk el a kinyomtatott lap fölött. A papírlapon felül pedig csak néhány tollra és dobókockára van szükségünk. A cikkünk végén lévő linken találtok egy gyűjteményt az ingyenes RnW játékokról, melyeket a BGG népe gyűjtött össze nekünk. 

És persze nem maradhat el az sem, hogy melyik darabok tettek ránk legnagyobb hatást: 

[Cikk folyatatása]

Roll and Write

A sok mechanizmus között gyakran könnyű elveszni. Gábor cikkein keresztül megismerkedhettetek rengeteggel közülük, de a mai napon jöjjön egy könnyedebb téma, méghozzá a Roll and Write, ami valójában két mechanizmus ötvözete, ahogy arra a szemfülesebbek már rájöhettek, a kockadobásé és a jegyzetelésé.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.


Kommentek

  • pnehandi87

    2023-09-18 22:05:32

    A Calavera: Vár a karnevál szinte az egyik kedvenc party játékunk. Könnyed, pörgős szórakozás, egyszerű játékszabály. Szerencse is kell hozzá, mert nem lehet tudni, hogy éppen milyen dobást sikerül összehozni, de azért lehet taktikázni is, milyen színeket választunk és írunk be a lapunkra és hogy milyen színeket hagyunk meg a többi játékosnak, érdemes nézni hogy a többiek hol tartanak a színes sorokkal, okos választással lehet bosszúságot és hátrányt összehozni a többieknek. A megfelelő időben kidobott rózsákkal pedig bebiztosíthatjuk a megszerzett pontjainkat.

    Az Egy okos húzás társasjátékot már volt szerencsém kipróbálni, összetettebb mint a Calavera, több mindenre kell figyelni, itt is fontos figyelni, hogy milyen színű dobókockákat választunk és, hogy mit hagyunk meg az ellenfélnek. Okosan taktikázva szép pontokat lehet összegyűjteni a játék végére.

    Ezekből a játékokból valóban igaz, hogy egy kör nem elég, gyorsan lemegy egy kör és már lehet is kezdeni a következőt.

    A cikkben említett többi játékról sajnos nincs információm, még nem volt szerencsém kipróbálni őket.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Ganz Schön Clever - Egy okos húzás!
  • Long Shot: The Dice Game
  • Calavera : Vár a karnevál
  • Roll n' Cook
  • Find the Source