Kép forrása: pcguru.hu

Oath: A birodalom és száműzetés krónikái – Esküdt ellenségek [Társalgó]

Az erdei népek harca után most egy komplett birodalomért marakodnak az aszimmetrikus multiplayer játékokra szakosodott Cole Wehrle legújabb játékában.

Az aszimmetrikus stratégiák cseppet sem koronázatlan királyának nevezni Cole Wehrlét mostanra egyáltalán nem túlzás: a féltucat játékot jegyző, alig 36 éves amerikai szerző már a Társalgó-rovatban is rendszeresen feltűnt. Elsőként 2020-ban, a Pax Pamir felfoghatatlanul igényes felújításával, aztán azzal a Roottal, amely mostanra már hivatalosan is elérhető magyar nyelven, és amellyel egybeforrt alkotója neve. Így aztán már senki sem lepődik meg azon, hogy a műfajra szakosodott Leder Games más szerzőkkel is igyekszik ragaszkodni ehhez a stílushoz (például az egészen kiváló Forttal vagy a kompakt Rootnak "csúfolható" Ahoy-jal. Ahogy az sem, hogy a sikert sikerre halmozó páros, a játéktervezői feladatokat ellátó Cole Wehrle és a lélegzetelállítóan szép ábrákat gyártó művész, Kyle Ferrin kooperációjából általában valami egészen maradandó szokott kisülni. Az Oath: A birodalom és száműzetés krónikái esetében ez ugyanakkor nem csak a fogadtatásról, de magáról a játékról is elmondható.

Az Oath ugyanis magáról a történelemről szól, arról, hogy mi merül feledésbe, kik maradnak hátra, és miként cserél gazdát a hatalom. Ezt a történelmet viszont most maguk a játékosok írják egy olyan aszimmetrikus stratégiában, amely úgy kínálja a legacy-játékok kivonatolt élményét, hogy ennek során nem csak, hogy a dobozban található egyetlen komponens megsemmisítésére vagy visszafordíthatatlan módosítására sem kér, de még azt is lehetővé teszi, hogy kampányba fűzött történetét a korábbi fejezetekben nem közreműködő személyek formálják tovább.

Tehetik mindezt egy egészen terebélyes világban, melynek élén a hatalmat birtokló Kancellár, azaz egy játékos áll: elsődleges célja, hogy megőrizze hatalmát, megpróbálva letörni a száműzöttek, azaz a rivális játékosok hatalomátvételi kísérletét. Egy menet legfeljebb nyolc körön át tart, amit mindig a kancellár kezd, és amely az ébredésfázisból, a cselekvésfázisból, végül pedig a pihenésből áll. Ezt követően jön a többi játékos, majd a forduló véget ér, és kezdetét veszi a következő. Az idő ugyanakkor sürget, a játék ugyanis számos ponton, szinte akár kiszámíthatatlan időben is véget érhet: például ha a kancellár stabilan tudja tartani a rezsimét, az ötödik, a hatodik vagy a hetedik kör végén egy hatoldalú kockával dob, és ha egy adott értéket sikerül neki, azonnal nyer. A többiek értelemszerűen ezt igyekeznek elkerülni azáltal, hogy más győzelmi feltétel felé terelik a játékot, megváltoztatva a birodalomban betöltött státuszukat, esetlegesen egyedi győzelmi feltételhez jutva.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Oath: A birodalom és száműzetés krónikái a Delta Visiontől - Esküdt ellenségek

Az erdei népek harca után most egy komplett birodalomért marakodnak az aszimmetrikus multiplayer játékokra szakosodott Cole Wehrle legújabb játékában.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.


Kommentek

  • felfoldi.marcell002

    2023-08-13 13:23:55

    Szóval nem véletlen, hogy ennyire hasonlít a Rootra ezzel az egyedi mesebeli dizájnjával.(mivel ugyanaz a fejlesztő).Az Oath is egy nagyon szép és átgondolt játéknak tűnik. Érdemes lenne kipróbálni, csak elég borsos az ára Magyarországon.

    Azt viszont érdekes volt látni a cikkből, hogy még számos hasonló játéka van Cole Wehrlének. Köszönjük a jól megírt cikket.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Oath: A birodalom és a száműzetés krónikái