Kép forrása: gamestar.hu

Poirot-t megszégyenítő nyomozó lehetsz ebben a játékban [Gamestar]

A detektív - Claire Harper színre lép nem titkoltan Agatha Christie munkásságából merít, de nem csak egyszerűen feldolgozza az írónő műveit, eredeti történeteket mesél el, amikben nekünk kell nyomozni.

Egyelőre úgy tűnik, szünetel az Unlock sorozat fordítása (miközben a franchise különdíjas lett a Spiel des Jahres 2023-on), a Szabadulópakli új részei hébe-hóba érkeznek, de sem a Drakula kastélya, sem a Csodaországban nem adott akkora élményt, mint anno A függöny mögött vagy a London végórái.

A szabadulószobákat idéző játékok műfaja az elmúlt évek nagy hajtása után most egy kicsit pihen, de a hiányt némileg enyhíti A detektív - Claire Harper színre lép, egy paklialapú nyomozós játék, amiben három ügy kapcsán kell megválaszolnunk kulcsfontosságú kérdéseket.

Kérdez, vizsgál, következtet

A játék főszereplőjének bemutatása azzal indul, hogy az ifjú Harper nagy rajongója Agatha Christie műveinek - ha akarta se tudta volna titkolni a tervező, Guillaume Montiage, hogy honnan kapta az ihletet. A 20. század elejére utazunk vissza, ahol egy fiatal brit nyomozót alakítunk akár egyedül, akár másokkal együtt - igazából mindegy, hányan játszunk, az ajánlás szerint 6 fő a maximum, de leginkább annyian érdemes nekiállni, amennyien kényelmesen az asztal köré férünk, és még nem nyomjuk el egymást a nagy ötletelésben. Párban tökéletes, hárman talán még jól működhet, négytől felfelé viszont egészen kaotikus tud lenni, és az egyszerű döntésekből is nagy viták kerekedhetnek.

A detektívet nem időre játsszuk, vagy legalábbis nem abban az értelemben, hogy ha egy óra alatt nem járunk az ügy végére, buktuk az egészet. A cél, hogy az egyes kérdésekre (Ki volt a gyilkos? Milyen tárgyakat használt? Mi volt az indíték? stb.) a lehető legkevesebb lap felhúzásával választ tudjunk adni, majd a végén összesítjük az így elért pontszámunkat, és láthatjuk, mely végkimenetelhez jutottunk el a több lehetséges közül. Ha már 30 kártya is elég ahhoz, hogy helyes következtetéseket vonjunk le, maximális pontot szerezhetünk, de ha csak 45-ből vagy ennél is többől vannak meg a válaszok, kevesebb pont jár. A feladat nem könnyű, és igyekszik a játék félrevezetni minket lépten-nyomon, de én nem éreztem azt, hogy teljesen tévúton jártam.

Mindhárom, egyenként egy-másfél órás nyomozás során ötvenegynéhány lap áll rendelkezésünkre, illetve olyan kiegészítő elemek, mint egy családfa vagy egy térkép, és a játék mindig megadja, mely lapokat húzhatjuk fel, melyeket kell megnéznünk, ha beszélni akarunk gyanúsítottakkal vagy szemtanúkkal, felderítenénk egy helyszínt, vagy megvizsgálnánk az ottani nyomokat.

[Cikk folytatása]

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A detektív: Claire Harper színre lép