Kép forrása: diceanddecks.hu

Revive [diceanddecks.hu]

A közelgő magyar megjelenéseket számba vevő cikkünkben már beszéltünk az Ébredésről. A napokban vehették kezükbe a vásárlók a Gémklub kiadótól.

5000 évvel járunk a ma ismert földi civilizáció bukása után. Az emberiség maradéka előmerészkedik az óvóhelyekről vagy felébred a hibernációból, és igyekszik elfoglalni és újra benépesíteni a világot. 1-4 játékos öltheti magára egy-egy újkőkori törzsi vezető szerepét, akik igyekeznek a saját csoportjukat a legelőnyösebb helyzetbe juttatni.

A téma az elmúlt időszak slágere; posztapokaliptikus science fiction. Ennek ellenére nem lehet rá panaszunk, sokan, sokféleképpen képzelik el a nagy újrakezdést. Közepesen tematizált euró darab. A feladatunk az lesz, hogy épületeket emeljünk, embereket küldjünk az elnéptelenedett városokba és felfedezzük az elfeledett földeket. (A 4X-ből három megjelenik. Érdekes vitatéma lehet, hogy létező fogalom-e a 3X társasjáték!?)

A játék eredeti kiadója a norvég Aporta Games. (A 2015-ös Automania-t itthon is sokan ismerik tőlük. De roppant ígéretes középkönnyű darab a tavalyelőtt megjelent Bad Company is, ami szintén az ő gondozásukban jelent meg.) A szerzők felsorolásánál négy nevet látunk: Helge Meissner, Eilif Svensson, Anna Wermlund, Kristian Amundsen Østby. Korábbi munkáik közt nem találtunk magyarul is megjelent darabot, de ott van az Offshore, amit idehaza is forgalmaztak a webáruházak. A grafikai tervezés szintén több szakember együttműködésének az eredménye: Gjermund Bohne, Martin Mottet, Dan Roff. Számunkra a megjelenés volt a játék gyenge pontja, ezt kifejtjük majd bővebben.

A BGG-n eddig 2500 értékelő adott pontot a szubjektív játékélményre (ez parádés aktivitás egy egyéves játék kapcsán), ezek alapján a Revive 8,2-es osztályzatot kap. Az összetettségét 3,4-re pontozták a legnagyobb társasjátékos oldal használói. Az említett értékek megítélésünk szerint felfelé torzítanak egy kicsit. Kezd tendenciává válni, hogy az újabb játékok pontértéke jóval magasabb, mint a régebbi társaiké. Ezért inkább a BGG algoritmusa a felelős, mintsem, a fejlesztők újításai. A komplexitást nem éreztük a tesztek során 3 felettinek. Vannak apró szabályok, de lényegében a körünkben 5 fő akcióból választhatunk mindig kettőt. A tanulási görbe megfelelően ível, rövid szabályismertetést követően el lehet kezdeni játszani. A szabálykönyvet azért ne tegyük el messzire, érdemesebb fellapozni egy-egy kérdésnél, mint rosszul értelmezett szabályok alapján lejátszani az egész partit. Az újrajátszhatóságra nem lehet panaszunk. A táblát a Clash of Cultures-ból is jól ismert 4 hexa összerendezésével kialakított lapkákból állíthatjuk össze. A térképlapkák önmagukban nem adnának végtelen újrajátszhatóságot, de megjelenik a kártyák, lapkák véletlenszerű sorrendje és az egyedi játékosképességek is. De az ismételt partik fő motorja leginkább a játékosok szerepfelfogásában keresendő. Ha minden partiban más utat akarunk találni a pontszámunk növeléséhez az alapján, hogy milyen karaktertáblát kaptunk és milyen térkép került elénk, akkor sokáig nem fogjuk megunni az Ébredést. A kategóriába sorolásnál a gémer darabok közé vehetjük, de ez ne ijesszen el senkit, már egy kiskamasszal is neki lehet ülni, ha fogékony a sci-fi témára és jól tud számolni.

Értékelési szempontként figyelembe vesszük, hogy mennyire ösztönöz a játék a győzelemre!? Erősen. A játékosok könnyen érezhetik úgy, hogy lemaradtak, elveszítették az esélyüket a parti megnyerésére. Szerencsére a játékidő nem túl hosszú és hamar belekezdhetünk egy új partiba.

Tekintsük át a mechanizmusokat! Mitől működik a játék!? Pakliépítés: az egyik fő akciónk, hogy kártyákat játszunk ki a kezünkből a játékostáblánkra. Ezek a lapok munkásokat jelenítenek meg, akik valamilyen nyersanyagot termelnek a törzsünk részére. (Szerencsére nincs túlságosan sokféle erőforrás a játékban: élelem, fogaskerék/eszköz, tudás és kristály, ami a dzsóker.) A játék kezdetén egy hat polgárból álló alap pakli áll rendelkezésünkre, de ha új területet fedezünk fel, lehetőségünk lesz egy ötös kínálatból nyílt draft útján egy új törzstagot választani. Technológiai fejlődés (tech tree/track): az egyedi játékostáblánk mellett a legnagyobb teret az egyéni játékosterületünkön egy központi gépterem tábla foglal el. Ezen három jelölővel mozoghatunk. Az egyes előre lepések technológiai fejlesztéseket szimbolizálnak, és időnként újításokhoz juthatunk a segítségükkel. Itt kell megemlíteni az arculat gyengeségét. A három technológia sáv nem egy-egy egyenes vonal, hanem egymásba fonódó görbék. Ezzel azt akarták a játék szerzői szimbolizálni, hogy vannak interdiszciplináris szabadalmak, amiket csak akkor tudunk felnyitni, ha mindkét érintett tudományág a megfelelő szinten van. Az ötlet maga kiváló és tematikus, de a táblán megjelenítve nehezen átlátható és inkább csak nehezíti a játékot.

[Cikk folytatása]

Revive

A közelgő magyar megjelenéseket számba vevő cikkünkben már beszéltünk az Ébredésről. A napokban vehették kezükbe a vásárlók a Gémklub kiadótól.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Jún

Megjelent a JEM magazin 134. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.01. 14:00:00

JEM 2024 MÁJUS

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.


Kommentek

  • PistiDnD

    2023-06-26 09:24:50

    Szia!

    A szabálykönyv jól érthető, rendezett. 1-2 ikon és apróság van, aminek esetleg utána kellett nézni.

    A játék szerintem inkább 3-3.2 komplexitás nálam, nem extra tényleg a bőven jutalmazó fajta.

  • ryuk669

    2023-06-24 17:16:04

    Na...szuper. Duplán küldte el az üzenetet. Ilyenkor sajnálom, hogy nincs törlés funkció.

  • ryuk669

    2023-06-24 16:54:28

    Jó volt olvasni a cikket, felkeltette az érdeklődésem a játék iránt. Kíváncsi leszek mit mondanak majd a fórumtagok akik próbálták, mennyire komplex. Bár szerintem az összetettségének pontértéke sokszor inkább attól függ, kik játszák. A szabálykönyve mennyire lett játékosbarát? Mármint, jól értelmezhetőek az egyes pontok, vagy azért van ahol homályos foltok maradtak a játék valós teszteléséig?

  • PistiDnD

    2023-06-21 14:02:58

    Szia!

    Köszönjük szépen Gábor nevében is! Bemutató videót is fogunk készíteni a játékról. Szinte csak jó véleményekkel találkozunk, így nagyon kíváncsi vagyok!

  • Syranos

    2023-06-20 22:02:29

    Nagyon jó cikk lett a diceanddecks által, köszönöm nekik. Alig várom, hogy egy bemutató videót is lássak a játékról, mert "sajnos" listás játék ez is. 😊

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Ébredés