Kép forrása: gamestar.hu

Megint megjelent egy kiváló játék, amiben a természeté a főszerep [Gamestar]

Népszerű téma a természet mostanában a társasjátékok világában, és a tervezők nem fogynak ki az ötletekből.

Három dolog mindenképp közös a Cascadia vadvilágában, a Zöldellő mezőkben, az Ark Novában, a Lombkoronában, a Fesztávban: az elmúlt négy évben mutatkoztak be, mindben nagy szerephez jut a természet és az élővilág, és mindegyik számos elismerést kapott ha nem is feltétlenül a díjátadókon, de a közönségtől mindenképp. Gondolhatnánk, hogy az embereknek most már nincs igénye természetben játszódó társasjátékokra, de a gyakorlat mást mutat: a külföldön és itthon is idén megjelent A Föld a Kickstarteren tarolt, sokak szerint az év egyik legjobb társasa.

De vajon csak a hype teszi érdekessé, vagy tényleg van benne valami, ami miatt kötelező beszerezni? Adtunk neki mi is egy esélyt, hogy kideríthessük ezt.

Mindenki Földje

A Földben minden játékos (1-5 fő) a saját szigetét építgeti, annak ökoszisztémáját igyekszik úgy kialakítani, hogy ezáltal a legtöbb győzelmi pontot szerezze a játék végére. Egy 4x4-es területet pakolhatunk tele növényeket ábrázoló kártyákkal (amikből nyilván annyi van, hogy csak Shaquille O'Neal tudná megkeverni őket kényelmesen), amikre a megfelelő akcióval győzelmi pontokat érő csírákat tehetünk, valamint egyre magasabbra törő fákat húzhatunk fel, melyeket fa jelölőkből építhetünk meg.

A játékmenet során a soron következő játékos választ egy akciót a játékostábláján jelölt négy lehetőség közül, és ő végrehajtja a felső részen jelölt cselekedetet, míg mindenki más az ugyanezen akció alsó részén szereplő lépéseket követheti, illetve a megfelelő színű kártyaképességeket aktiválják - zöld akció választása esetén a zöldet, pirosnál a pirosat satöbbi. Lehet kártyát kijátszani és húzni, komposztálni (egy dobópakliba tenni a lapokat, ahol a végén minden kártya 1 pontot fog érni), vagy hasznos, a kártyákra helyezhető dolgokat szerezni. Az adott kör akcióinak végrehajtásával nem kell megvárni a többieket, miután a soron lévő játékos akciót választott, a többiek is leléphetik az ő részüket, így a játékmenet többé-kevésbé pörgős tud maradni.

A tabló- és gyártósor-építés miatt a Föld több elemében is a Fesztávot idézi: szerezhetünk például a kártyákra korlátozott számban elhelyezhető csírákat, amiket el is költhetünk, de ha megmaradnak, a játék végén pontot érnek (mint a tojások), illetve teljesíthetünk közös célokat, amikért az kapja a legtöbb pontot, aki először végez, a többiek pedig sorban egyre kevesebbet (hacsak nem a könnyedebb módot választjuk, ott mindenki ugyanannyit kap). Minél több lapot rakunk le, annál több hatás fog aktiválódni egy-egy akciónál.

Egy játék akkor ér véget, ha valaki teljesen betölti a 4x4-es tablóját. Addig rengeteg különböző módon lehet pontot szerezni, bőségesen jutalmaz a játék, és nincs igazán olyan pillanat, amikor nem tudunk valami hasznos lépést tenni.

[Cikk folytatása]

Megint megjelent egy kiváló játék, amiben a természeté a főszerep

Népszerű téma a természet mostanában a társasjátékok világában, és a tervezők nem fogynak ki az ötletekből. Három dolog mindenképp közös a Cascadia vadvilágában, a Zöldellő mezőkben, az Ark Novában, a Lombkoronában, a Fesztávban: az elmúlt négy évben mutatkoztak be, mindben nagy szerephez jut a természet és az élővilág, és mindegyik számos elismerést kapott ha nem is feltétlenül a díjátadókon, de a közönségtől mindenképp.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Szep

Ez lesz az új kedvenc kétfős játékod [Gamestar]

Kedvcsináló | 2023.09.18. 14:01:00

A kétfős társasjátékok nagy szakértője, Bruno Cathala közreműködésével készült el a Splendor Párbaj, és megint sikerült neki, ami már számtalanszor.

14Szep

Megjelent a JEM magazin 126. száma!

Kedvcsináló | 2023.09.14. 14:13:00

JEM 2023 SZEPTEMBER


Kommentek

  • veerzoltan80

    2023-06-01 16:05:37

    ezzel nehéz vitatkozni. összetettebb mint a Fesztáv, még ha sok hasonlóság is van a két játék között, nekem A Föld nehezebb kategória a madárkákhoz képest. nagyon szép kivitel, jól kitalált játékrendszer, megérte rá várni.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Föld