Kép forrása: pcguru.hu

A Föld – Föld-táv [Társalgó]

Tablóépítés a természettel a főszerepben – ha a leírás láttán vagy száz társas ugrott be, az nem a véletlen műve, a hatalmas várakozásokkal övezett A Föld viszont így sem okozott csalódást.

Az elmúlt év már-már zavarba ejtően sok természet-centrikus játéka után nem annyira könnyű őszintén lelkesedni egy újabbért, hiszen a szobanövényeknek szentelt Kaspó, az állatvilágot éltető Cascadia, a környezetszennyezés utáni világépítést bemutató Renature, a természet felfedezését támogató Zöldellő mezők és a rovarfóbiásként komoly gyomrot igénylő Insecta elég alaposan lefedi a témát ahhoz, hogy az ember ne akarjon egy újabb, ilyen tematikájú játékot a polcára pakolni. Viszont ha egy olyan játékról van szó, amely a kifejezetten sikeres Kickstarter-kampánnyal olyan hype-hullámokat tudott felverni, melynek intenzitása nem csak, hogy nem csökkent, de országokon átívelve tudta lázban tartani az érdeklődő közönséget, az valami nagyot sejtet – és hát a Földnél kevés nagyobb dolog van egy átlagember életében.

Ezúttal ugyanis nem egy kerti ösvényt kell gondozni, vagy egy posztapokaliptikus világot benépesíteni: a cél egy komplett ökoszisztéma létrehozása, méghozzá a saját szigetünkön. Mindezt egy tablóépítős, Engine builder játékként tessék elképzelni, ahol minden résztvevő egy önellátó, növekvő és bővülő rendszert igyekszik kialakítani a több mint háromszáz kártya felfoghatatlan kombinációs lehetőséget rejtő gazdag, és rendkívül tetszetős kínálatából. A hangsúly értelemszerűen az aszimmetrián, a saját stratégia kialakításán és a jó lapjárásba vetett bizalmon alapszik.

Ehhez kezdésnek mindenki három főbb alapkövet kap: egy saját szigetet, amely meghatározza a kiindulási alapot nyújtó, kézben tartott lapok számát és a későbbi terjeszkedéshez elengedhetetlenül szükséges talajmennyiséget; egy klímakártyát, amely az erőforrások termelését hivatott támogatni, valamint (haladó játék esetén) egy ökoszisztéma lapot, amely a játék végén biztosít extra győzelmi pontot – legalábbis a rajta található feltétel teljesülése esetén. Ezek mindegyike egy saját játéktáblán foglal helyet, amely nem csupán ennek ad otthont, hanem a fő erőforrásnak számító talajlapkáknak, a játék végén győzelmi pontot adó, amúgy szintén erőforrásként funkcionáló komposztáló-területnek (ahová lapok helyezhetők képpel lefelé), valamint annak az akciósávnak is, amely keretbe foglalja a játékmenetet.

Az aktív játékos az itt található négy akció közül választ egyet a saját körében. Az ültetéssel hozható létre az a 4x4 mezőből álló saját játéktabló, melynek feltöltése a legfőbb célkitűzésünk, befejezése pedig kiváltja a játék végét. A komposztálással talaj szerezhető a közös készletből, míg az öntözéssel csírát zsebelhetünk be (ugyanúgy a közösből), amely a csíramezővel rendelkező kártyákra helyezhető. A sort záró növekedéssel lapok húzhatók a kézbe, valamint úgynevezett növekedési elemek gyűjthetők, melyek a növekedési mezővel rendelkező lapokra rakhatók a győzelmi pontok bezsákolása érdekében. Az akció végrehajtása ugyanakkor nem teljesen magányos, mivel egy folyamat részét képezi, melynek második lépéseként minden más játékos is sorra kerül, kihasználva a fentebb leírtak egy "gyengébb" változatát.

Mindezt egy olyan aktiválási fázis zárja le, melynek során a saját tablóban szereplő, korábban lerakott kártyák juthatnak szerephez: minden akciómező egy adott színnel rendelkezik, ez pedig a kártyákon is visszaköszön, méghozzá egy olyan képesség formájában, amely ekkor kerül aktiválásra – kötött sorrendben, azaz a tabló legfelső sorának bal szélétől kezdve, egészen a tabló jobb alsó sarkáig. Ez a későbbiekben egy komplett hógolyó effektust eredményezhet, ahol egyetlen akció kiváltásával (elméletben) féltucatnál is több lap aktiválható. Feltéve persze, ha a játékos is ezt akarja és rendelkezésre állnak az aktiválásokhoz szükséges erőforrások. Emellett persze az sem árt, ha úgy rakjuk le a lapokat a tablóra, hogy azok teljes ereje érvényesülhessen – ez talán ismerős lehet a szintén természetközeli Fesztávból, amely tulajdonképpen ugyanezt kínálja, csak egy relatíve kisebb rácson.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] A Föld a Gémklubtól - Föld-táv

Tablóépítés a természettel a főszerepben - ha a leírás láttán vagy száz társas ugrott be, az nem a véletlen műve, a hatalmas várakozásokkal övezett A Föld viszont így sem okozott csalódást.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

26Máj

Csodaország bedurvult - háborúba szállhatunk Alice-szel és barátaival [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.26. 14:00:00

Kellemes teázgatás, aztán háború - legendás karaktereket ereszt egymásnak a Wonderlands War, avagy a Csodaország csatái.

01Jún

Megjelent a JEM magazin 134. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.01. 14:00:00

JEM 2024 MÁJUS


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Föld