Kép forrása: thegiftforge.hu

Dűne: Impérium vélemény / Ezzel társasozunk mi! [TheGiftForge.hu]

A Dűne: Impérium 2020-ben robbant be a társasjáték világába és már az alapjátékból lehetett látni, hogy szép sikereket fog elérni. Feltört a BGG TOP10-es listájába, ezzel is mutatva, hogy a játékos közösség igencsak megszerette a homoki küzdelmet. Ennek egyik titka az lehet, hogy igyekezett a Dűne világát minél közelebb hozni az euro műfaj kedvelőihez, miközben a játék minden elemében próbált Dűne maradni.

Az alapjátékot két kiegészítő követte, amik tökéletesen beleépültek a játékmenetbe. Azt még nem lehet tudni, hogy ez az utolsó állomás a játék történetében, de ha csak a rengeteg rajongói vezetőt nézzük, akkor még biztosan sokáig tudunk új tartalmakat találni hozzá, ha hivatalos kiegészítő nem is érkezik.

 ... Rhombur Vernius mindent megtett a katonai sikerért. A csatahajóit megfelelő ütemben mozgósította és tudni lehetett, hogy ha ő beszáll egy ütközetbe, akkor csak a győzelem lesz a célja. De elég ez a végső sikerhez? A küzdelem nem csak a harcmezőkön folyik, hanem a tárgyalóasztalnál is. Paul Atreides latba vetett minden kapcsolatát a kereskedő házakkal, hatalmat próbált szerezni a csillagközi szállítással. Azonban a biztonsági játék nem hozott neki sikereket, mert a titkok nagyasszonya Helena Richese játszotta legjobban az intrikák játékát. A herceg épp magasra emelte volna győzelmi kupáját, amikor váratlan fordulatok jöttek. Helena erős gazdasági pozícióra tett szert a felhalmozott Solarissal, majd nemcsak, hogy volt egy mesterterve az összes házban szerzett befolyásával, de még a Tleilaxu érdekeit is jól képviselte a tanácsban, mellyel utat adott embertelen kísérleteinek. Így megszerezte meg uralmát a Fűszer felet. Sikereit ünnepelve miközben ornithopterével átszeli Arrakis tájait, észreveszi Armand Ecaz főherceget utolsó riválisát, aki még mindig nem tudta túltenni magát, hogy elfoglalta előle Carthag városát...

Egyik fontos pont, ami kiemeli a hasonló euro játékok köréből a Dűne: Impériumot az egyértelműen a hangulata. Sikerült elérni, hogy valóban egymás ellen küzdő házaknak érezzük magunkat. Miközben folyamatosan küzdünk a befolyások szerzésért, igyekszünk elsőként begyűjteni a legtöbb fűszert, és mindent megteszünk azért, hogy a csatában mi érvényesüljünk leghatékonyabb stratégaként. Nagyon feszült és izgalmas játékmenetet kapunk, amit egyformán tudnak élvezni azok, akik ismerik Arrakis világát és azok is, akik nem értik, hogy miért a pizzánkra rászórható fűszer a legértékesebb az univerzumban. A pontokat nem adja bőkezűen a játék, 10 pont körül fogjuk befejezni a harcot, így minden megszerzett (és elrabolt) győzelmi pont igazi diadalnak érződik majd. Nehéz azonban általánosságban nézni, hogy mitől is működik ez ennyire, úgyhogy vágjunk bele a részletekbe. 

Miért van helye a polcon és az asztalon?

  • Ahogy már említettem, ez a játék az euro kedvelőit fogja leginkább asztalhoz ültetni. A játék jól számolható és tervezhető, a stratégiai és a taktikai döntések szépen egyensúlyban vannak, néha csak lecsapunk egy kínálkozó lehetőségre, máskor pedig 2-3 körön keresztül építjük mestertervünk következő lépcsőfokát.
  • Komplexitást tekintve inkább az összetett játékok szerelmeseit szólítja meg. Az alapjáték is tartalmaz bőven mélységet, a két kiegészítő pedig szépen megnyitja a játékot, utat adva annak, hogy égessük az agysejtjeinket az előttünk álló számtalan lehetőség optimalizálása alatt. 
  • Maximum 10 fordulón keresztül zajlik a csata a bolygó felszínén, de a játék hamarabb is véget érhet, ha valamelyik játékos összegyűjti a lezáráshoz szükséges győzelmi pontokat (ez normál játékmódban 10 pont). A győzelmi pontok érkezhetnek a házaknál szerzett befolyásokbólintrika kártyákbólharcok során a győzelmekből, és természetesen a Fűszer áramlásából is. De győzelmi pontokat nem csak szerezhetünk, hanem el is veszíthetünk, pl.: azzal, hogy egy másik játékos nagyobb befolyást szerez az egyik házban. 
  • A játékosok közötti interakció nagyon magas, folyamatosan a központi tábla fölé hajolva vizsgáljuk Arrakis felszínét, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg vagy épp ki veszélyezteti a pozíciónkat. A munkáshelyek fogynak, a kártyákat lerabolhatják, a szövetségeseinket elcsábíthatják és állandóan szemmel kell tartanunk a forduló végi ütközetre folyamatosan gyülekező seregeket is.
  • A játék előkészülete során a változatosságot a vezetők kiválasztása adja, akik egyedi képességeket biztosítanak nekünk. Ezek között akadnak könnyebben értelmezhetőek is, hogy az új játékosok se vesszenek el, de a veterán játékosok sem fognak unatkozik, hisz néhány vezető képessége komoly átgondolást és tervezést igényel.
  • A központi eleme a játéknak a kártyák. A saját paklinkat fogjuk építeni, az induló 10 kártyából indulva.
  • A kezünkbe lévő kártyák két fő funkciót látnak el: meghatározzák, hogy a munkásainkat hova tudjuk küldeni, illetve a kezünkbe maradt kártyák hatásait tudjuk aktiválni, amennyiben nem kívánunk (vagy nem tudunk) több munkáslehelyezési akciót végrehajtani. 

[Cikk folytatása]

Dűne: Impérium vélemény / Ezzel társasozunk mi!

Rhombur Vernius mindent megtett a katonai sikerért. A csatahajóit megfelelő ütemben mozgósította és tudni lehetett, hogy ha ő beszáll egy ütközetbe, akkor csak a győzelem lesz a célja. De elég ez a végső sikerhez? A küzdelem nem csak a harcmezőkön folyik, hanem a tárgyalóasztalnál is. Paul Atreides latba vetett mi

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

15Ápr

A legjobb cicás társasjátékok, amiket nem csak a témájuk miatt lehet szeretni [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.15. 20:40:00

Macskával ugye mindent el lehet adni, de a cuki dizájn önmagában nem elég. Ezeknél a társasoknál szerencsére élvezetes játékmenet is társul mellé.

11Ápr

Új, egyszerűsített változatban jelent meg a világ egyik legjobb társasjátéka [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.11. 16:24:00

Sokak szerint túl összetett és nehézkes volt a BGG összesített listájának 11. helyét elfoglaló Szellemek szigete, ezért született meg a Föld a láthatáron, annak átdolgozott, egyszerűbb, de még mindig nem kifejezetten könnyed változata.


Kommentek

  • Acid

    2023-05-22 11:09:36

    Ha teheted még adj neki esélyt, mert nagyon jó. Ahogy a cikk is írta, kell neki 3-4 parti mire átlátod a játék mechanikáját, meg hát nem biztos, hogy egy TF Mars parti után kell vele megismerkedni... :)

    A kiegészítőkkel még nem játszottam, de az IX tervben van. Mindenesetre én azt javasolnám, hogy amíg az alapjáték ismerete még nemteljes és magabiztos, addig a kiegeket még hagyd.

  • kok_o

    2023-05-22 10:10:41

    Azt kell mondanom, hogy a cikk kimondottan jó lett, szinte kedvem is lett tőle adni egy újabb esélyt a játéknak, bár ez egyébként is tervben van/volt.

    Szeritem nagyon jó a cikk megállapítása, hogy "Ez a játék inkább euro, mint Dűne."
    Igen, a játék tényleg igyekszik, hogy átjöjjön a hanglat, de a téma ettől függetlenül bármi lehetne. A könyveket még nem olvastam, csak a filmeket láttam, tehát nem vagyok egy nagy Dűne szakértő, de a játékból hiányzik az amit a cikk is említ, hogy "A játékosok nem kötnek szövetséget egymással, nincs hátba szúrás, a végén az nyer, aki jobban optimalizált." Ezt talán az egyes házak feletti befolyás kialakítása, vagy a másiktól való meg/visszaszerzése utal. Egyébként a játék ezen része nekem tetszik, hogy elég megszerezni valakinek a támogatását, azt el is lehet veszíteni.

    A játékot eddig egyszer próbáltuk egy kicsit elhúzódó TF Mars parti után. El kell ismernem, hogy elsőre nem igazán jött be a játék, a játék tulajdonosa, jól el is verte raktunk a port. Megállapítottuk a vereség után, hogy hát nem annyira jó ez a játék. Aztán utána napokig agyaltunk rajta, hogy azért ennyire nem lehetünk bénák, mit, hogyan kellett volna jobban csinálni, így majd adni kell még egy esélyt ennek a játéknak. Szerencsére van a baráti körben olyan akinek megvan az Ix-sze együtt, de még nem játszótunk azóta. Várom, hogy milyen lesz már némi tapasztalattal, biztos, hogy jobban érezni fogjuk a játékot, bár várhatóan azért kedvenc nem lesz.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Dűne: Impérium