Kép forrása: diceanddecks.hu

Horseless Carriage [diceanddecks.hu]

Különösen szeretem azokat a játékokat, amik az üzleti életről vagy gazdaságról szólnak valamilyen eredeti formában. Ezen felül a Splotter Spellen kiadó számomra már bizonyított a Food Chain Magnate-tel, így nagyon vártam, hogy kipróbálhassam a Horseless Carriaget.

A játék az autózás hajnalán játszódik, amikor megjelentek az első autógyárak és az első autók. Még nem volt egy általános recept, hogy hogy is kéne kinéznie egy ilyen szerkezetnek. Minden autógyártó a lovaskocsikból tudott kiindulni, ezért az autók valamilyen formában ezekből fejlődtek ki. Volt, amelyiknek a kormánya egy kar volt, volt, amelyiken a fékek közvetlenül a kereket fékezték, mint a régi lovaskocsikon, fedetlenek voltak, gyakran nem volt rajtuk világítás sem és folyamatosan meghibásodtak.

Ebben a korszakban alakít minden játékos egy-egy autógyárat, amelyik próbálja az autóit a lehető legjobban felkészíteni a piac igényeire, amit így kicsit befolyásol is, ugyanis az újdonsült vagy leendő autótulajdonosok elvárásai egyre feljebb kerülnek. Ezen felül fejleszti a gyárát és autót ad el.

A játék, ahogy azt megszokhattuk a Splottertől, sajátos ízléssel megáldva nevezhető csak szép játéknak. Akinek nem tetszett a Food Chain, mégkevésbé fog tetszeni a Horseless Carriage, aki viszont szereti a korabeli dizájnt, valószínűleg szeretni fogja. A kiadótól elvárt összetettséget is hozza a játék, BGG szerint 4.14-es pontozásával. Splotterék nem egyszer bizonyították, hogy kellően sajátos játékot tudnak letenni az asztalra, ami beszippantja a játékosokat, akik nyitottak arra a világra. Sok játékukban találkoztunk olyan mechanikával, amit aránylag kevés játék vonultat fel, így az elvárások is magas polcra kerültek.

De nézzük, hogy épül fel a játék:
Asztalkép:

A játék egy két részletből összeállított, aránylag nagy játéktáblával operál, amin egyrészt a piac lefedettségét követjük, másrészt a pontozást, hátralévő játékidőt, értékesítés és kutatás-fejlesztés sávon elfoglalt helyünket és az ezért a helyért folytatott licitkor költhető pontjainkat tarthatjuk számon. Ezen felül öt autótulajdonság sávot kell kezeljünk, ahol láthatjuk, hogy melyik játékos milyen alkatrészeket építhet az autójába és milyen elvárásai vannak a fogyasztóknak velünk szemben, valamint rengeteg alkatrészt is el kell helyezzünk, amikből majd a gyárunkat felépítjük.

És végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a gyárunkról, amit mindenki egyedileg alakít a saját ízlése vagy inkább taktikája szerint.

És hogy is néz ki a játékmenet?

A Horseless Carriageben meghatározatlan számú forduló követi egymást, amiben a következő akciók követik egymást sorban:

Kutatás. Attól függően, hogy hány kutatás-fejlesztési iroda van a gyárunkban, meghatározott számú jelölőt mozgathatunk egy lépést felfelé. Ez jelenthet számunkra újabb beépíthető alkatrészeket az autónkba, amivel magasabb szintű piaci követelményeknek felelhetünk meg, vagy nagyobb számú legyártható autót, amit majd értékesíthetünk, ugyanakkor a piacot is befolyásoljuk vele, ugyanis amelyik tulajdonság elég magasra kerül, az később alapelvárássá válik a fogyasztók szemében.

Meghatározzuk a játékbeli sorrendünket. Ehhez egy speciális licitmechanizmust használ a játék, ami pontok költésén alapszik. A pontokat a gyárunkban elhelyezett műszakvezetői (tervezői) irodák száma alapján kapjuk minden körben, és attól függő sorrendben költjük el őket, hogy hol állunk ezen a pontozósávon. Választhatunk, hogy a mérnöki feladatokra koncentrálunk inkább az adott fordulóban vagy inkább az értékesítésre, és ettől függően leszünk elől a mérnöki feladatokat igénylő lépéseknél és hátul az értékesítésnél vagy fordítva, ugyanis az értékesítést fordított körsorrendben hajtjuk végre.

Munkaállomások elhelyezése a gyárunkon belül. Attól függően, hogy milyen alkatrészeket fejlesztettünk ki, elhelyezhetünk ezekkel kapcsolatos munkaállomásokat a gyárunkon belül. Amennyiben ilyeneket helyezünk el és ezek kapcsolódnak egy autó összeszerelő állomáshoz, az autó, amit piacra dobunk, bizonyos követelményeknek jobban megfelel majd, mint például a megbízhatóság, dizájn, sebesség vagy az utasbiztonság. Egy-egy összeszerelő állomással egy-egy meghatározott piacra termelünk, de erről majd később… A fázis végén pedig bővítjük a gyárunkat egy újabb csarnokkal.

Brossúra nyomtatás az egyes piacokra. Az alapján, ahogy a gyárunkat elrendeztük tudunk bizonyos piacokra bizonyos felszereltségű autókat gyártani. Ebben a fázisban határozzuk meg, hogy a korábbi lépéseink alapján milyen piacra milyen felszereltségű autót tudunk gyártani.

Eladás. Az alapján, hogy milyen piacokon mennyire erősen vagyunk jelen, milyen tudásúak az autóink és a piacon mennyire magas a kereslet a két legnépszerűbb autótulajdonságra eladunk. Ehhez a piacot ábrázoló négyzetrácsos táblarészre helyezzük el a kereteket, amiken belül értékesítünk, ami azt jelenti, hogy például az adott városba olyan autókat adunk el, amik 3 egységet foglalnak el a közlekedésbiztonsági és kettőt a sebességi skálán. Minél több autót adunk el és az minél magasabb szinten felel meg a követelményeknek, annál több pénzt vágunk zsebre, de ehhez oda kell figyelnünk a piac igényeire is!

[Cikk folytatása]

Horseless Carriage

Különösen szeretem azokat a játékokat, amik az üzleti életről vagy gazdaságról szólnak valamilyen eredeti formában. Ezen felül a Splotter Spellen kiadó számomra már bizonyított a Food Chain Magnate-tel, így nagyon vártam, hogy kipróbálhassam a Horseless Carriaget.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Jún

Megjelent a JEM magazin 134. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.01. 14:00:00

JEM 2024 MÁJUS

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Horseless Carriage