Kép forrása: gamestar.hu

Ha imádod a viking kalandokat, és bejött a Northgard, ezt neked találták ki [Gamestar]

A Northgard - Ismeretlen földek kifejezetten ügyesen idézi meg az alapjául szolgáló videojátékot, de azok a stratégák is nagyon fogják szeretni, akik most, táblás formában találkoznak vele először.

Egyáltalán nem lenne meglepő, ha belefutottatok volna már a francia Shiro Games által feljeltett Northgard videojátékba, hiszen a 2018-as PC-s megjelenés óta már elérhető konzolokon, sőt 2021-től mobilokon is. Egy északi mitológiára építő, vikinges stratégiai játékról van szó, ha kedvelitek a hasonszőrű címeket, akkor az eredeti játékkal is érdemes tenni egy próbát, számunkra viszont most a társasos adaptáció lesz a fontos.

Ha egy videojátékot társasjátékos formában adaptálnak, akkor a legtöbb esetben a megoldással szoktunk találkozni, hogy a stúdió licenceli egy neves dizájnernek vagy tárasjátékos kiadónak a portékáját, majd így megszületik egy olyan játék, ami optimális esetben tényleg meg tudja idézni az alapmű hangulatát, a legjobb esetben még a mechanikáit is. Nos, a Shiro Games biztosra ment, ugyanis nem adták ki teljesen a kezükből a Northgardot, inkább összefogtak az Open Sesame Games csapatával és kettejük együttműködéséből születhetett meg a Northgard - Ismeretlen földek társasjáték. Maradjunk annyiban, ennél szerencsésebb csillagzatot nem is kaphatott volna a társas, egyértelműen látszik rajta az eredeti alkotók keze nyoma.

Elsőre a szabálykönyvet olvasgatva még akár kifejezetten nehéznek is tűnhet a játék, de nem kell megijedni. Valójában a Northgard egy kifejezetten könnyedén értelmezhető és gyorsan tanulható játék, viszont tényleg nagyon sok mindenre kell egyszerre figyelni játék közben, így az első időszak, vagy akár az első pár teljes játék is a próbálkozásokról, tapogatózásról szólhat, a valódi taktika majd csak akkor következik, ha megismerkedtünk az alapokkal és tényleg tudunk tervezni.

A kaland egyetlen központi területről indul, innen fognak terjeszkedni a játékosok (már az előkészületek során is). Mindenki egy saját viking klánt irányít, ezek a klánok eltérő különleges képességekkel bírnak. Van, aki extra győzelmi pontokat kap bizonyos feltételek teljesülésekor, másnak az élelem fog könnyebben érkezni, de olyan klán is akad, aki kap egy extra különleges egységet. Markánsan megkülönböztethető mechanikák ezek, de szerencsére nagyjából azért egyensúlyban vannak, nincs kifejezetten erős vagy túlzottan gyenge klán. 

A Northgard története összesen hét évet ölel fel, a végén vagy az nyer, akinek a legtöbb győzelmi pontja van, vagy már menet közben is véget érhet a játék abban az esetben, ha valaki három zárt területen birtokok egy adott év végén három nagy épületet - nyugalom, hamarosan kitérünk ezekre a kifejezésekre is. A játékosok sorban egymás után cselekszenek, kártyákat játszanak ki (alapból csak egyet, de a villám ikonnal rendelkező lapokat extra kártyaként pluszban is le lehet tenni). A kártyákkal lehet felfedezni, vagyis új térképlapkákkal kiegészíteni a játékteret, új egységeket toborozni épületeket felhúzni az előre megjelölt helyekre, vagy mozogni - ha pedig egy másik játékos által uralt területre lépünk, indulhat is a harc.

[Cikk folytatása]

Ha imádod a viking kalandokat, és bejött a Northgard, ezt neked találták ki

A Northgard - Ismeretlen földek kifejezetten ügyesen idézi meg az alapjául szolgáló videojátékot, de azok a stratégák is nagyon fogják szeretni, akik most, táblás formában találkoznak vele először. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha belefutottatok volna már a francia Shiro Games által feljeltett Northgard videojátékba, hiszen a 2018-as PC-s megjelenés óta már elérhető konzolokon, sőt 2021-től mobilokon is.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • Pcs

    2023-04-22 20:24:06

    A cikket olvasva, a képeket illetve videókat nézve nekem olyan, mintha a Carcassonne és a Blood Rage ötvözete lenne, szóval elég érdekesnek tűnik. Ha kipróbáltátok, remélem írsz róla bővebben.

  • veerzoltan80

    2023-04-21 14:38:45

    kívánságlistás darab, ha minden jól megy még a hónapban a polcra kerül. nagyon kíváncsi vagyok a mechanikáa mennyire működik élőben az asztalon, a Jorvik óta nem vettünk vikinges játékot, a raiders of the north see nekünk kimaradt a nyelvfüggőség okán. szóval komoly várakozással tekintünk a játék elé.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Northgard: Ismeretlen földek