Kép forrása: pcguru.hu

Ten Suns – Tegyék meg tétjeiket [Társalgó]

A Ten Suns egy híres kínai mítoszra építi licitálós-blöffölős játékmenetét, melyben a fogyatkozó erőforrásokkal kell ügyesen bánnunk.

Ten Suns egy kínai mítoszra építkezik: az ősi történet szerint a földnek eredetileg tíz napja volt, melyek egymás után keltek fel és nyugodtak le. Egy alkalommal azonban mind a tíz egyszerre ragyogott az égen, és felperzselte a földet. Ekkor a legendás Yao király felkérte a legnagyobb hőst, Hou Yi-t, hogy győzze le az átkozott Jáde király nappá vált fiait. Yi először tárgyalt, majd fenyegetőzött, végül, mikor semmi sem használt, egymás után lelőtte a napokat, míg végül csak egy maradt az égen. A Ten Suns fordulói során mi magunk az univerzumot megalkotő ősi lények vagyunk, kik energiájukat a napokból nyerik, ám az eseményeket megállítani nem tudjuk, így egymással versengve minél nagyobb befolyásra igyekszünk szert tenni egy licitálós-blöffölős játékban.

Az előkészületek során a játékosok választanak egy szimpatikus fogadótáblát, paravánt, játékosjelölőket, ezeken felül pedig további öt hold-energiakockát. Az eseménypaklit összeállítjuk, ennek a felső harmadába három, az alsó kétharamadába pedig kilenc Hou Yi kártya kerül bekeverésre, majd a két részpakliból egyet alkotunk. Ahogy a Hou Yi kártyák sorra kerülnek elő a pakliból, úgy fogynak a napok a Bagua-táblán, ezzel pedig nemcsak a játék vége közelít, hanem a rendelkezésünkre álló erőforrások is megfogyatkoznak. Ugyanis minden kör elején a napok számának megfelelő mennyiségű nap-energiát kapjuk, melyet nem menthetünk át a körök között. A Hold-energiára valamivel nehezebben tehetünk szert, de magunkkal cipelhetjük akár a játék végéigis (bár nem érdemes), így a körök előrehaladtával ez egyre jobban felértékelődik.

A kezdőjátékos a játékosszámnak  megfelelően feltölti az eseménypakliból a fogadás-sort, ezután húz ugyanennyi palota-lapot és két hold-energiát, ez utóbbiakat tetszés szerint szétosztja közöttük, így befolyásolva az eseménylapok értékét. Az eseménykártyák három csoportba sorolhatók: isten-kártyák, melyek változatos azonnali vagy többször használható előnyhöz juttatnak, és egy-egy pontot is érnek; szörny-kártyák, melyek legyőzésével azonnal busás jutalmat szerezhetünk; helyszín-kártyák, melyekből minél több különbözőt birtoklunk, annál több presztízs üti a markunkat a játék végén. Emellett a palota-kártyákból építkezhetünk, kettő-, négy- vagy nyolc lapból álló szettjeinket hold-energiára és újfent győzelmi pontokra válthatjuk.

Felmérve a kiosztott eseménykártya-kínálat értékét, a titokban, a többiektől paravánjukkal eltakart mezőkre helyezzük nap- és hold-energiából álló tétjeinket, és mikor mindenki végzett, egyszerre felfedjük. Alapesetben az viszi az adott mezőnek megfelelő kártyát és a vele járó palota-kártyákat és hold-energiát, aki a legtöbbet tette fel rá; csakhogy ekkor még van lehetőségünk arra, hogy egyes, már megszerzett isten-kártyákkal az eredményeket manipuláljuk. Ezt játékossorrendben hajtjuk végre, ami az utolsó játékosnak roppant előnyös lehet. A kör végeztével a kezdőjátékos-jelölő tovább vándorol, de az egyik istenkártyával bárkihez átkerülhet.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Ten Suns a Gamernától - Tegyék meg tétjeiket

A Ten Suns egy híres kínai mítoszra építi licitálós-blöffölős játékmenetét, melyben a fogyatkozó erőforrásokkal kell ügyesen bánnunk. A Ten Suns egy kínai mítoszra építkezik: az ősi történet szerint a földnek eredetileg tíz napja volt, melyek egymás után keltek fel és nyugodtak le. Egy alkalommal azonban mind a tíz egyszerre ragyogott az égen, és felperzselte a földet.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • Farkas

    2023-04-17 07:24:24

    Ha valakinek a cikk felkeltette az érdeklődését, a gamerna-nal elérhető

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Ten Suns