Kép forrása: tarsasozz.blog

Végtelen tél - az új kedvenc pakliépítős játékunk [tarsasozz.blog]

A Végtelen tél egy pakliépítős stratégiai társasjáték, amelyben amerikai őslakosok szerepében fejlesztjük a törzsünket, vándorlunk és vadászunk a túlélésért. A játék ismertetőjegye a magas komponensminőség, hiszen a boltokba kerülő (retail) verzió alig tér el a kickstarteres alapjátéktól.

A Végtelen tél egy hatalmas mechanizmus-egyveleg, hiszen nem csak paklit építünk benne (ráadásul ezt nagyon jutalmazó módon tették bele a szerzők!), hanem munkásokat is használunk az akciók kivitelezéséhez (worker placement), van benne egy kis area-majority – egy hexákból álló térképen terjeszkedünk, illetve set collection – a vadászat során elejtett állatokból szetteket gyűjtünk.

Mindezt négy koron át, koronként 3 fordulón keresztül tesszük. A fő akcióink során egyszerre duzzaszthatjuk és redukálhatjuk a paklinkat (új törzstagok beavatása, illetve törzstagok temetése), szerezhetünk kultúrakártyákat, melyek különböző extra akciókat adnak az akciófázis elején, terjeszkedhetünk a térképen sátrak és falvak építésével, valamint vadászhatunk, ekkor eldönthetjük, hogy az állatkártyát felhasználjuk (húsért és eszközért – a két fő nyersanyag), vagy szettgyűjtésre félrerakjuk.

Ha mindez még nem lenne elég, és nem foglalna már így is hatalmas helyet a játék, van még egy bálványtábla és egy megalittábla is, ez utóbbira néha napján alkalmunk nyílik lerakni egy-egy követ bónusz akciókért/nyersanyagokért.

Bár minden pakliépítős játék ilyen lenne

Nekünk nagyon bejött a játékban ez a fajta „jutalmazós” pakliépítés. Mégpedig, hogy az újonnan szerzett kártyákat azonnal a kezünkbe vehetjük (leginkább ez történik, és nem a dobópakliba rakás), vagyis már az adott fordulóban is azonnal használhatók. Ez egy hatalmas plusz sok más játékkal szemben, ahol általában köröket kell várnunk, mire végre felhúzzuk az új szerzeményünket.

Ha ez még nem lenne elég, itt egy akcióval akár több kártya is szerezhető egyszerre (attól függ, mennyi munkaerőt költünk a kezünkből), ezáltal a pakliépítés sokkal effektívebb, nem kell túlságosan törnünk magunkat az új kártyákért, a játék tényleg eláraszt velük.

[Cikk folytatása]

Végtelen tél - a kedvenc pakliépítős játékunk

A Végtelen tél egy pakliépítős stratégiai társasjáték, amelyben amerikai őslakosok szerepében fejlesztjük a törzsünket, vándorlunk és vadászunk a túlélésért. A játék ismertetőjegye a magas komponensminőség, hiszen a boltokba kerülő (retail) verzió alig tér el a kickstarteres alapjátéktól.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...


Kommentek

  • ninac313

    2023-05-06 19:31:19

    A cikk jól összefoglalja és bemutatja a játék alapjait. Nem találták fel a spanyolviaszt ezzel a játékkal, de maga a téma nem egy lerágott csont és elég tematikus is lett. A komponensek kivállóak, a rendező átgondolt és mindennek megvan a maga helye.

  • veerzoltan80

    2023-04-13 12:22:04

    összetett játék, ami egyáltalán nem könnyű. minőségi módon van megcsinálva, örök vesszőparipám de itt remek insert is van a játékhoz, mindennek helye van a dobozban.

    első olvasásra nem jött át pontosan a játékszabály, több helyen is homályos" megfogalmazásokkal találkoztam, vagy csak én nem voltam jó passzban, de nagyon nem ült. másodikra már rendben volt, neki is estünk. ez a negyedik ilyen témájú játékunk, a kingdomino kezdetek és a stone age könnyebb, a prehistory szerintem nehezebb játék. összességében azért az első partin megszenvedtünk vele, de annyira jól mutat az asztalon mindenképpen végig akartuk tolni. az everdellhez szokott "aligvancuccodésaligtudszcselekdni" stílus után felüdülés volt a szinte nyersanyag kánaán ami ránk esett. sok felé kell figyelni, terjeszkedni kell, a bálványsávokon is lépdelni kell és tarhálni is kell a cuccokat, szóval nem unatkozik az ősember fia játék közben.

    azt talán túlzás lenne itt púderezni hogy kedvenc lesz meg hetente elő fog kerülni mert attól azért messze van a mi kis csapatunknál, de nem is a polc alján fog ücsörögni, amolyan hangulatfüggő játék lesz nálunk. összességében megérte a befektetett összeget, nincs rá panasz.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Végtelen tél: Amerika őslakosai