Kép forrása: pcguru.hu

Everdell: The Complete Collection – Minden erdei jó [Társalgó]

Sokak kedvence, a hazánkban is nagyon népszerű Everdell kiteljesedett, a minden jóval megpakolt The Complete Collection pedig méltó lezárása a szériának.

Itthon is ott van a listák élén, népszerűsége veretlen, és bár érthető módon nem mindenki szereti, így is egy olyan játékról van szó, amely sokakat belerángatott a társasjátékos hobbiba, hogy aztán lerántsa a mélybe, a kallaxok és Kickstarter-projektek, különféle kiegészítők világába. Az Everdell egy ikon a modern társasjátékok felhozatalából, 2018-as megjelenése óta ráadásul folyamatosan bővült a különféle extra csomagokkal, amik között a vizuális upgrade éppen olyan jellemző, mint a játékmenetre is komolyabban ható kiegészítő. Utóbbiak közül a Gémklub már kettőt is kiadott magyarul, a többit pedig bejelentette (idei érkezéssel), de a sorozatot lezárva (?) a Starling Games két éve egy olyan csomagot vitt Kickstarterre, ami a teljes Everdell-családot tartalmazta, minden földi jóval megpakolva, és ami a Tabletop Tycoonnak hála végre hozzánk is eljutott. Előre szólok, hogy nem olcsó és nem is apró dobozról van szó, de elég ránézni a tartalmára és az ember már tudja, hogy jó lóra, akarom mondani, mókusra tett. (Vagy igény szerint rókára, sünire és a többi.)  

Ahogy említettem, a csomag hatalmas, emellett nem is könnyű, egy kallaxnyi helyet majdnem egészében elfoglal, sőt hosszában több helyet is igényel, erre mindenki készüljön fel. Ahogy arra is, hogy a borítós illusztráció gyönyörű, a fedelet felnyitva pedig kitárul az erdei Kánaán, ami számos egyedi inzerttel és külön szekciós dobozokkal kínál közel mindent, ami eddig megjelent a sorozatban. Megtalálható benne az alapjáték, minden egyes kiegészítő (Bellfaire – VirágfesztiválSpirecrest – FagybércPearlbrook – GyöngypatakNewleaf – ÚjligetMistwood), sőt a Deluxe Resource Vessels upgrade (tálkák és levelek) kivételével lényegében minden más vizuális fejlesztés. Avagy az Örökfa fából készült változata, fémpénz, mindenféle kártya, extra kocka és token a gyűjtői verzióból, és emellé érkeznek még az olyan különlegességek, mint a minden szabályt és részletet egybefoglaló Guilded Book, vagy a rengeteg matrica, amivel a meeple-ök valóban életre kelnek. Tartalomból tehát van bőven, de nézzük meg azt is, hogy mit nyújt maga az Everdell-élmény, mit kínálnak a csomagok.

Az alapjátékot már bemutattam, ahogy az eddig itthon megjelent kiegészítőket is, így ezekről bővebben felesleges most mesélni. Maga az Everdell ugye egy igazán egyedi, nagyon szép asztalképpel rendelkező, különleges engine builder, ahol munkáslehelyezős mechanikával szerezzük a nyersanyagokat, új kártyákat, majd utóbbiakat a saját városunkba építve, avagy egy 3x5-ös területre gyűjtve elrendezzük. A játék évszakokra van bontva, a soron következő szezon beköszöntekor pedig nemcsak újabb bevethető munkásokat kapunk, de általában aktiválódnak a már lehelyezett, erre alkalmas kártyáink is, ezzel számos hatást és jutalmat, ezzel együtt pedig a már említett engine builder-mechanizmust biztosítva. A Virágfesztivál ezt bolondítja meg pár érdekes modullal, aszimmetrikus frakciókkal, új követelményekkel és lehetőségekkel, egy izgalmas, közös piaccal, valamint egy egyszerűsített, helytakarékos megoldással kiváltva a terebélyes fát. A Fagybérc pedig talán a legkomolyabb kiegészítő, ami jócskán bonyolítja a helyzetet, akár komoly kihívás elé állítva a játékosokat, de ezzel kicsit a gamerebb irányba terelve az Everdell amúgy könnyed, családi szórakozását. Itt külön utakra mehetünk a hegyekben, ahol aztán számos extrára tehetünk szert, sőt lapkákat szerzünk, amik aztán a játék végén, ha sikerül befizetni a megkövetelt nyersanyagokat, számos győzelmi pontot jelentenek. Mindez remekül működik, nagyszerűen illeszkedik a játékba, így akár mindkettő nyugodtan ajánlható, de a komolyabb kihívások kedvelőinek mindenképpen a Fagybérc az ideális választás. És akkor ott vannak a magyarul még meg sem jelent kiegészítők.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Everdell: The Complete Collection a Tabletop Tycoontól - Minden erdei jó

Sokak kedvence, a hazánkban is nagyon népszerű Everdell kiteljesedett, a minden jóval megpakolt The Complete Collection pedig méltó lezárása a szériának. Itthon is ott van a listák élén, népszerűsége veretlen, és bár érthető módon nem mindenki szereti, így is egy olyan játékról van szó, amely sokakat belerángatott a társasjátékos hobbiba, hogy aztán lerántsa a mélybe, a kallaxok és Kickstarter-projektek, különféle kiegészítők világába.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • veerzoltan80

    2023-04-07 18:22:25

    már nagyon várjuk a maradék két kiegészítőt, és titkon bízom benne hogy majd ilyen kollektor box is lesz hozzá elérhető retail verzióban is, mint most a fesztávnál csinálták. nagy kedvenc annak ellenére, hogy igazából nekem-nekünk mindig a válságmenedzsment jut róla eszembe. kevés lépés, kevés nyersanyag, sok helyfoglalás old meg komám az életed. igen nagy kihívást jelent a játék és képtelenség megunni. a fagybérc még bonyolultabbá tette azzal hogy az évszakok csak rosszat hozhatnak, de pl a vándorlásra való spórolás vagy a nagy állatok behúzása is új tekeré a játékon. a virágfesztivál az állatfaj képességekkel és az új piacolási lehetőségekkel legalább nem nehezített a játékmeneten, az inkább segítő kiegészítő volt. a pearlbrook és newleaf nagyon érdekel, és biztos hogy a kicsiknek készült verziót is beszerezzük, a lányok az én kicsi kaszámmal is szeretnek játszani. ebben a verzióban az a gáz szerintem hogy aki elkezdte darabokban megvenni az most mit tegyen? adjam el áron alul a három meglévő pakkomat hogy becseréljem egy nem is teljesen honosítottra? számunkra a gyerekek miatt elsődleges szempont hogy magyar legyen, ráadásul ezzel a magyar kiadót is támogatom ha azt veszem meg. a többi cucc tenger amit kapunk hozzá az inzert a komponensek kiválóak és megérnének jó pár misét ha külön be lehetne szerezni őket. de akkor meg ennek a csomagnak az értéke zuhanna be, szóval ez sansztalan.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Everdell: The Complete Collection