Kép forrása: pcguru.hu

Ahoy – Ahoj, poplacsek! [Társalgó]

Az Erdő meghódítása helyett a víz felé tekint a Root távoli unokatestvére: három frakció küzd a tengeren, hogy régiókat meghódítva hajkurásszák a gazdagságot és a hírnevet.

Egy egész műfajt egyetlen játékkal azonosítani nem túl fair dolog, de nehéz úgy aszimmetrikus társasról beszélni, hogy ne az a Root ugorjon be elsőként, amely mostanra már hivatalosan is elérhető, magyar nyelven, ráadásul több kiegészítőjével együtt. Ez az asszociáció jelen esetben viszont több, mint indokolt, hiszen a Greg Loring-Albright jegyezte Ahoy szintén a Leder Games istállójából gördült ki, látványvilágáért az utánozhatatlan Kyle Ferrin felelt, a fejlesztésbe pedig besegített a Leder Games veterán csapata is. 

Az Ahoy éppen ezért – a Leder Games több más játékához hasonlóan – egy aszimmetrikus stratégia, ahol három frakció igyekszik felfedezni és egyúttal meghódítani a tengert, valamint annak számos szigetét – megpróbálva elsőként összeszedni a győzelem kivívásához szükséges hírnevet. Ennek folyamatát ezúttal alapvetően kockák vezérlik, illetve olyan akcióhelyek, ahol ezek használhatók. A minimum kettő, maximum négy játékost támogató társas egészen komolyan veszi a feladatot, hiszen a három oldal, ha nem is gyökeresen, de azért kirívóan eltér egymástól, és mindegyiknek megvannak nem csupán a maga egyedi tulajdonságai, de egyedi szabályai is.

A Bluefin Squadron, vagyis a cápák vezette frakció évtizedeken át uralta a tenger eme szegletét, karddal és golyóval tartatva be a rendet. Ebből kifolyólag ők az egyes fordulók során az általuk irányított régiók után zsebelik be a hírnévpontokat. Hasonlóan menetel a győzelem felé a Mollusk Union is: a puhatestűek csoportja a mélyből küzdötte fel magát a felszínre, aktív terjeszkedéssel hódítva meg újabb és újabb szigeteket. A sort záró Csempészek ezzel szemben igyekeznek kijátszani a két frakciót: legénységet és árukat csempésznek (hírnévért vagy épp aranyért cserébe), hol a cápákat, hol a puhatestűeket támogatva, ezzel akár egy másik csempésznek is keresztbe téve.

Ehhez minden játékos egyedi játékostáblát kap, amely nemcsak az összes főbb akcióhelyet tartalmazza, de egy leírást is, amely megmutatja, hogy az adott csoportosulás milyen egyedi szabályokkal rendelkezik, és azokat mikor vetheti be. A hangsúly természetesen inkább az akcióhelyeken van: ezek alapvetően a saját játéktáblán találhatók, és ide kell helyezni a fordulók elején dobott kockákat – a cápák öttel, a többiek pedig néggyel gazdálkodnak. Bizonyos akciómezőkre csak adott értékű kocka helyezhető (az érték arany befizetésével módosítható felfelé és lefelé is), és olyan is akad, ahová csak páros vagy páratlan értékkel bírót tudunk tenni. Ezzel érhetők el az olyan univerzális akciók, mint a mozgást biztosító vitorlázás, a teleportálásként működő hátszél, vagy épp a javítás, mellyel a sérülést szenvedett akciómezők pofozhatók helyre.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Ahoy a Leder Gamestől - Ahoj, poplacsek!

Az Erdő meghódítása helyett a víz felé tekint a Root távoli unokatestvére: három frakció küzd a tengeren, hogy régiókat meghódítva hajkurásszák a gazdagságot és a hírnevet. Egy egész műfajt egyetlen játékkal azonosítani nem túl fair dolog, de nehéz úgy aszimmetrikus társasról beszélni, hogy ne az a ugorjon be elsőként, amely mostanra már hivatalosan is elérhető, magyar nyelven, ráadásul több kiegészítőjével együtt.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Ahoy