Kép forrása: pcguru.hu

Nemo’s War – Némó nyomában [Társalgó]

Jules Verne álma és különleges története ezúttal nem a habok közül, hanem az asztalon emelkedik ki, méghozzá egy szóló kaland formájában.

Emlékszem, kölyökkoromban elég nagy hatást gyakorolt rám az 1954-es Némó kapitány (eredeti címén 20,000 Leagues Under the Sea) című film, melynek főbb szerepeiben James Mason, Kirk Douglas, Peter Lorre és Paul Lukas játszott. Egészen magával ragadott a tengeralattjárók gondolata, az a fantasztikus tengermélyi világ, és a steampunk-esztétika. Később természetesen pótoltam a regényeket is, ám gyerekként még átsuhantak a fejem felett Némó kapitány rejtélyes és összetett személyiségének tragikus gyökerei, ahogy a regények rejtettebb mondanivalója, anti-imperialista eszméi is, és csak a kalandokat, hőstetteket és kalózkodást láttam benne. A felismerés újra rámtört a Nemo’s War társasjátékkal játszva, melynek próbája legalább olyan merész vállalkozás volt a részemről, mint amire a regényhős vállalkozott.

Ennek egyetlen oka, hogy eleve tartok társasjátékok szóló módjától, nem igazán szoktam és nem igazán szeretem ezeket játszani, a Nemo’s War pedig egy kifejezetten szoliter kaland. Hozzátenném, hogy a nálunk járt Ultimate Edition már tartalmaz kooperatív, fél-kooperatív és kompetitív játékmodulokat is az összes kisebb-nagyobb kiegészítő mellett, de egyértelműen látszik, hogy ez bizony – akárcsak a regény – valójában egyetlen ember nagy kalandja. Fenntartásaim ellenére azonban egészen kellemesen csalódtam, pedig ott van még az elsőre kifejezetten rémisztő oldalszámú dupla szabályköny (egy a játékmenethez, egy pedig a setuphoz, fogalmakhoz, játékmódokhoz) is, mely nagyon okosan felépített, remekül formázott, és az első játék második felére jobbára fel sem kellett lapoznom, ám ha mégis, azonnal tudtam, hogy mit hol keressek benne. Ez pedig már árulkodik arról is, hogy a társas valójában csak ránézésre összetett, kis gyakorlattal csak úgy pörögnek a fordulók, főleg, hogy a lényeges információk a játéktábla különböző részein mind fel vannak tüntetve.

A játék előkészítésének első és legfontosabb mozzanata, hogy meghatározzuk Némó motivációját, legyen az felfedező, kalandor, kalóz, anti-imperialista vagy más a lehetséges nyolc „személyisége” közül. Egyrészt ez azért fontos, mert ezen lapkák egy része külön szabályokat léptet életbe, illetve egy fix, egyedi fejlesztéssel indítja útjára a Nautilust; másrészt pedig alapvetően befolyásolja a játékmenetet, mert mindegyik lapka merőben eltérően számolja el a játék végén szerzett pontjainkat, melyeket kilenc különböző forrásból szerezhetünk. A kezdésnek javasolt felfedező például a tudományos eredményekért és a felfedezett csodákért magas szorzót kap, a csatahajók elsüllyesztése viszont jóformán egyenesen hátrányos számára; míg az anti-imperialista a szárazföldön szított lázadásokkal juthat magas pontokhoz. Végül, de nem utolsó sorban, a történet-pakliban található lapok száma is függ „karrierünktől”, melyet összeállítása után a 25 lapos kiegészítő kaland-paklival együtt a játéktáblán megjelölt helyükre tesszük. A főbb óceánokra ismeretlen hajók tokenjei kerülnek, a későbbiekben megérkező erősítéseket a hírnév-sávon és a tartalék-mezőkön helyezzük el, és már kezdődhet is a kaland.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Nemo's War a Tabletop Tycoontól - Némó nyomában

Jules Verne álma és különleges története ezúttal nem a habok közül, hanem az asztalon emelkedik ki, méghozzá egy szóló kaland formájában. Emlékszem, kölyökkoromban elég nagy hatást gyakorolt rám az 1954-es Némó kapitány (eredeti címén 20,000 Leagues Under the Sea) című film, melynek főbb szerepeiben James Mason, Kirk Douglas, Peter Lorre és Paul Lukas játszott.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

03Márc

Tiwanaku – Pachamama aknakeresője [Társalgó]

Kedvcsináló | 2023.03.03. 16:28:00

Pachamama néven jelentették be, majd Tiwanaku címen valósult meg a játék, mely legalább annyira fejtörő, mint amennyire társas.

11Márc

Blazon – Középkori művészek [Társalgó]

Kedvcsináló | 2023.03.11. 15:50:00

Újabb középkori darabbal gazdagodott a társasok világa, de ezúttal nem kastélyokról és katedrálisokról kell gondoskodni, hanem pajzsokról, megpróbálva elkészíteni a legdíszesebbet.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Nemo's War: The Ultimate Edition