Kép forrása: diceanddecks.hu

Sabika [diceanddecks.hu]

A granadai Al-Sabika hegyén a Nasrid-dinasztia létrehozta a történelem egyik leglenyűgözőbb építményét, a Vörös Erőd néven is ismert Alhambrát. A Sabikában az egyik nasrid nemes szerepét öltheted magadra, aki hozzájárult ennek a monumentális építészeti remeknek a felépítéséhez. Ezen a megtisztelő feladaton kívül kereskedelmi útvonalakat kell kialakítanod a Földközi-tenger mellékén. Ezek az útvonalak bevételt biztosítanak ahhoz, hogy meg tudd fizetni a katolikus uralkodók által kivetett adót.

A Sabika egy újszerű mechanizmust valósít meg, amely három egymással összefüggő rondelt integrál. Minden rondel más-más forgatókönyvre fókuszál: az Alhambra építésére, a versek faragására a termeiben, és az áruk exportjára a kereskedelmi utak mentén. Mindez öt korszakban (körben) zajlik, és az ötödik kör végén a legtöbb presztízspontot felhalmozó játékos nyer. Egy korábbi cikkünkben egyszerűen absztraktnak neveztük az ugyancsak az Iszlám Reneszánsz idejében játszódó Wayfarers of South Tigris játékot. A Sabika esetében is elmondható, hogy jóval erősebb a játékban a tervezés béli kihívás, mint a téma. Nagyon szép és eddig keveset látott környezetet álmodott a szerző a mechanizmusok köré, de ez inkább csak díszlet. Germán P. Millán tervezte a játékot, aki a Bitoku szerzője is egyben. A művészeti munkát Laura Bevon jegyzi, aki a Hippocrates illusztrátora is volt. Gyönyörű játék, jól használható ikonrendszerrel. A szép rajzok és alkatrészek, nagyban hozzájárulnak a hangulathoz. Pozitív tendencia, hogy egyszerre több azonos témát feldolgozó játék jelenik meg a piacon. Segít ráirányítani a figyelmet az Iszlám Reneszánszra. Magyarul sajnos kevés ismeretterjesztő anyag érhető el a korszakról, de remélhetőleg a popkulturális nyomás hatására ez hamarosan megváltozik. Az eredeti kiadás a spanyol Ludonova kiadó nevéhez fűződik. (Csuriba tehetjük az ujjunkat, hogy a Delta elhozza magyarul, de jelenleg nincs hivatalos információ hazai lokalizálásról.)

A Sabika egy összetett euro játék, a szerencsének kis szerepe van, inkább a tudatos tervezés fogja meghatározni, a sikerünket. A számokról: BGG-n szubjektív játékélményre adott több mint 600 értékelése alapján 8.0. Én is 8 pontra értékeltem, mert nem érződött kellően tematikusnak, de a mechanizmusai képesek voltak új, eddig nem tapasztalt társasjátékos élményt adni és érdekes döntési helyzeteket kialakítani. Komplexitásra 3.90 pontot szavazott eddig a Board Game Geek népe. Ezt az értéket reálisnak tartom, van szabály bőven, sokkal könnyebb a játékot játékmestertől megtanulni, mint szabálykönyvből, ha valaki önállóan tervez nekiülni, szánjon rá egy egész estét! (Magyar szabályfordítás egyelőre nem lelhető fel hozzá.) A bonyolultság érzetem szerint a keveset használt mechanizmus idegenszerűségéből is fakadhat. Mintha egyre több játék hívná segítségül a rondellát a mögöttes működéshez, de még közel sem olyan sok, mint amennyi pl. a munkáselhelyezést használja. Ezért mondhatjuk, hogy a játék bonyolultsága abban is jelentkezik, hogy a rondel mechanizmussal kevesebb tapasztalatunk van. A tanulási görbe elsőre nagyobb befektetést kér, de hamar megtérül játékélményben a ráfordított idő.

[Cikk folytatása]

Sabika

A Sabikában az egyik nasrid nemes szerepét öltheted magadra, aki hozzájárult ennek a monumentális építészeti remeknek a felépítéséhez. Ezen a megtisztelő feladaton kívül kereskedelmi útvonalakat kell kialakítanod a Földközi-tenger mellékén. Ezek az útvonalak bevételt biztosítanak ahhoz, hogy meg tudd fizetni a katolikus uralkodók által kivetett adót.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Sabika