Kép forrása: tarsasozz.blog

Egy játék a pestisjárványról remek mechanizmusokkal – Messina 1347 [tarsasozz.blog]

Bár a 2021-ben megjelent Messina 1347-nek csak társszerzője Vladimir Suchý (a szerzőt ismerhetjük az Víz alatti városokról vagy a Praga Caput Regniről), azért mi feketeöves Suchý-rajongóként nagyon vártuk, hogy kipróbálhassuk ezt az játékot is (azóta már egy még újabb játéka, a Faművesek is megjelent magyarul).

A BGG-n elérhető tervezői naplóból kiderül, hogy a játék alapötlete Raúl Fernández Aparicio spanyol tervezőtől származik, aki évekig csiszolgatta a játékot, míg egyszer a prototípusa második lett egy versenyen 2019-ben, ahol maga Suchý volt az egyik zsűritag. Suchý-nak megtetszett a prototípus és felajánlotta, hogy közösen publikálják a játékot néhány - főleg mechanizmusokat érintő - javítás után.

A játék Messina (Olaszország) városában játszódik a pestisjárvány idején, ahol is meg kell küzdenünk a fekete halállal a városi nép kimenekítésével, karanténba helyezésével, végső soron pedig a célunk, hogy megóvjuk a várost a bukástól, a gyógyult lakosok visszatelepítésével. A játékban több izgalmas mechanizmus elegyedik, látszik, hogy a szerző új elemeket próbált kitalálni, egyik korábbi játéka sem köszön vissza ebben a műben. A játék során Messina különböző városrészeibe helyezzük a munkásainkat, hogy akciókat hajtsunk végre – ha a városrész pestissel fertőzött, azt tűzzel tisztíthatjuk meg, de ha erre épp nincs lehetőségünk, el kell vennünk egy patkányt, ami a játék végén pontlevonással jár. Ezután, ha a mezőn találunk városlakót, akkor azt kimenekítjük a városból: ha egészséges, a birtokunkra küldhetjük bónusz akciók reményében, ám ha fertőzött, akkor két fordulóig egy karanténkunyhóba kell helyeznünk.

A városrészekben található akciók igen változatosak, többek között nyersanyagokat szerezhetünk a karanténkunyhók, szekerek és műhelyek építéséhez, elvégezhetjük magát az építést, aktiválhatjuk a birtokunkon lévő lakókat, felvehetünk rakományt a kikötőbe érkező hajókról vagy előre léphetünk a sávokon, újabb munkások vagy fejlesztések reményében. A játék 6 fordulóra oszlik, ahol minden forduló végén van egy termelés, illetve újabb fertőzés (akárcsak a Pandemicben), a 6. forduló végén pedig egy pontszámítás.

A játék fontos elemét képezik a fekete pestiskockák, melyek minden fordulóban más és más városrészekben terjednek el. Ezt a fertőzést, valamint az újabb városlakók lehelyezését egy kis tárcsa koordinálja, ahol fordulónként különböző színű, és más-más patkányalakot ábrázoló mezőkön kell végrehajtani a forduló előkészítését, ezzel a trükkös megoldással pedig mindig újabb és újabb táblaképet hozunk létre véletlenszerűen.

[Cikk folytatása]

Egy játék a pestisjárványról remek mechanizmusokkal - Messina 1347

Bár a 2021-ben megjelent Messina 1347-nek csak társszerzője Vladimir Suchý (a szerzőt ismerhetjük az Víz alatti városokról vagy a Praga Caput Regniről), azért mi feketeöves Suchý-rajongóként nagyon vártuk, hogy kipróbálhassuk ezt az játékot is (azóta már egy még újabb játéka, a Faművesek is megjelent magyarul).

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • mr.zehy

    2023-01-06 11:03:14

    Kicsit hadd kötözködjek: ez kifejezetten egy tematikus euro (jönnek a hajók, terjed a pestis, közben te írtod azt, a karanténházakba kerülő emberek, utána bővül a város, közben beköltözteted a lakókat az előtte megcsinált szekérrel stb.), szóval szerintem ez a dolog egy nagyon picit félrement, egyébként köszi a cikket, jó volt és csak hajszálhasogatok. 🤗

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Messina 1347