Kép forrása: tarsasozz.blog

Az Azul sorozat: A királyné kertje és Csokoládéműhely [tarsasozz.blog]

Az Azul-sorozat kimeríthetetlennek tűnik, hiszen az első játék 2017-es kiadása óta minden évben meglepett minket a Next Moves Games kiadó egy újabb verzióval. Így 2021-ben a Queens Garden (magyar címen A királyné kertje), 2022-ben pedig az Azul: Master Chocolatier (magyar címen Csokoládéműhely) került bemutatásra. Ebben a posztban a két új Azult szeretnénk bemutatni Nektek.

Az új „csokis Azul”-ról olyan nagyon sok mindent nem kell mesélni, hiszen ez gyakorlatilag az első Azul játék újradizájnolása egy kis újítással fűszerezve. A Csokoládéműhelyben játék közben az eredeti „csempézés” helyett gusztusos kis bonbon mintájú kockákat pakolgatunk a játéktáblán.

Ami a játék újdonságát adja, azok a különleges manufaktúra korongok. A korongok akciói vagy a manufaktúrák feltöltésekor, vagy a leürülés pillanatában aktiválódnak. Lássuk a korongok akcióit:

• plusz 1: Erre a manufaktúrára eggyel több bonbon kerül a fordulók kezdetén.

• bonbon-mintájú manufaktúrák (5 db): A játékban továbbra is 5 különböző mintájú elemmel, bonbonnal játsszunk, ezek közül mindegyikhez tartozik egy speciális manufaktúra korong. A fordulók elején, a manufaktúrák feltöltése után aktiválódnak ezek a képességek, mégpedig úgy, hogy az adott mintájú bonbont ábrázoló manufaktúra korongok a szomszédos korongokról magukhoz vonzzák az összes ugyanolyan mintájú bonbont. Így tehát a fordulók kezdetén nem lesz minden korongon azonos számú elem.

• kifelé mutató nyilak: Miután valaki elvett egy bonbont a manufaktúráról, a maradékot szét kell osztani a két szomszédos manufaktúra között úgy, hogy az azonos színűek együtt maradjanak.

• befelé mutató nyilak: Miután valaki elvett egy bonbont a manufaktúráról, a maradékot nem söpörjük középre, hanem maradnak az eredeti manufaktúrán.

• nullás manufaktúra: Az a játékos, aki leürítette a manufaktúrát a szokásos szabályok szerint, elveszi ezt a korongot, és a padlóvonala mellé teszi. Ez a manufaktúra egy „védelmi vonalat” ad a csempék összetörésekor: ugyanis az első összetört csempét erre teheti a játékos, így nem szerez vele mínusz pontot.

Azért annyit érdemes leszögezni, hogy a Csokoládéműhely semmi esetre sem az 5-ös Azul, hiszen többnyire az alapjáték szabályait követi. Az Azul Csokoládéműhely kétség kívül ízlésesen dizájnolt játék, és azért mindenképp piros pont jár a szerzőnek, hogy nem teljesen ugyanazt a játékot (az eredeti, 2017-es Azult) akarja eladni új dizájnnal, hanem beleépített azért új játékelemeket is. Akinek tehát nincs meg az első rész, az most erősen csábításba eshet, hogy megveszi a Csokoládéműhelyt, hiszen megkapja ugyanazt az élményt, sőt, még többet is annál. :)

[Cikk folytatása]

Az Azul sorozat: A királyné kertje és Csokoládéműhely

Az Azul-sorozat kimeríthetetlennek tűnik, hiszen az első játék 2017-es kiadása óta minden évben meglepett minket a Next Moves Games kiadó egy újabb verzióval. Így 2021-ben a Queens Garden (magyar címen A királyné kertje), 2022-ben pedig az Azul: Master Chocolatier (magyar címen Csokoládéműhely) került bemutatásra. Ebben a posztban a két új Azult szeretnénk bemutatni Nektek.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Azul: Csokoládéműhely
  • Azul: A királyné kertje