Kép forrása: telex.hu

Nagy játékok kis dobozban [Telex.hu]

Amióta a Kickstarter lett a társasjátékok finanszírozásának elsődleges formája, egyre csak híznak a játékok dobozai. Nem véletlen, a játékot lábon kell eladni, fontos, hogy a potenciális vevő, úgy érezze, rengeteg dolgot kap a pénzéért cserébe.

Így aztán a menő játékok tele vannak figurákkal, ilyen-olyan speciális komponensekkel, nem ritka, hogy a játék végül több kilót nyom. Nem egyszer persze kérdéses, hogy ezek a mindenféle alkatrészek mennyire elengedhetetlenek, de láthatóan a vásárlóknak fontos, hogy legyen benne anyag, amikor arról döntenek, mit vesznek meg.

Vannak azonban olyan játékok is, amik kifejezetten szembe mennek ezzel a trenddel, éppen az a céljuk, hogy minél kisebb dobozba préseljenek minél nagyobb élményt. Most ilyenekből mutatunk be egy párat.

[Cikk folytatása]

Nagy játékok kis dobozban

Amióta a Kickstarter lett a társasjátékok finanszírozásának elsődleges formája, egyre csak híznak a játékok dobozai. Nem véletlen, a játékot lábon kell eladni, fontos, hogy a potenciális vevő, aki azután akár egy-két évet is hajlandó várni a dobozára, úgy érezze, rengeteg dolgot kap a pénzéért cserébe.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...


Kommentek

  • MaRo

    2022-11-10 13:00:12

    Ha összefutsz vele remélem, hogy kellemes élmény lesz.

    A watergate meg, annyit mondtad, hogy győzött a kíváncsiság és mivel a mr. Jack is betalált és a videők alapján ez is szimpatikus volt így a polcra került és remélem hamarosan ki is próbáljuk.

    A történelmi vonal és leírás meg külön bónuszpont mindkettőnk számára! :)

    Lesz mivel rotálni, úgyhogy bízom benne sokáig kellemes élményt nyújt majd :)

  • maszlagadam27

    2022-11-10 12:38:33

    A Tiny Epic játékok eddig kimaradtak az életemből, semmilyen tapasztalatom nincs velük, de elfogadom az ajánlást, ha valahol lesz lehetőség előkapni, majd mindenképpen odafigyelek rá! Nem gondoltam volna, hogy az én ajánlásomra zsebelted be a Watergate-ügyet, de örülök neki mindenképp. 😉 Mi nagyon kedveljük, ha öcsémmel játszom, konkrétan minden alkalommal előkerül, felvezetés vagy levezetés gyanánt. Sajnos az asszimetria miatt az újrajátszhatósága nem olyan magas mint mondjuk a 7 csodáé, de azért nem megunható pár alkalom után, mert nyilván mindig máshogy jönnek a kártyák, így alkalmazkodnunk kell a lapjainkhoz. Ebben a felsorolásban szerintem remek opció, és használtan manapság baromi jó áron meg lehet szerezni.

  • MaRo

    2022-11-10 08:16:08

    Az oriflammeet tényleg elbambultam és gény az is, hogy a kartográfusok és bang sem akkora nagy durranás, hogy versenyezzen bárhol de azért kellemes időtöltések.

    Viszont elfelejtettem leírni azt amiért eleve elkezdtem tegnap a kommentet.

    A tiny epic sorozat, igaz, csak 1 változathoz volt szerencsém és ahhoz is csak 1x de szerintem ez a sorozat is jó példa annak ellenére, hogy relatíve sok komponens került egy pici dobozba és bár a sok komponens miatt nem biztos, hogy teljesen idevaló a kis doboz miatt szerintem említést érdemel.

    Mondjuk a watergate ügy várhatóan nálunk/nekem is nagy kedvenc lesz és tulajdonképp nem is nagy titok, hogy erre a játékra te hívtad fel a figyelmem és mondhatni miattad érkezett meg pár napja hozzánk is.

  • maszlagadam27

    2022-11-09 22:37:01

    Egy kis vitában mindig benne vagyok! Ha nem is kizárólag, de azért volumenben szerintem ha a "kisebb dobozban nagy játék" megkötés játszik, akkor azért a csak és kizárólag két fős játékokat jobb opciónak gondolom. A Bang és a Kartográfusok jó játékok, de azért messze nem mondanám őket "nagy" játéknak. Ha összehasonlítjuk őket egy 7 csoda párbajjal, egy Watergate-üggyel, egy Stellarral, egy Raptorral, egy Funghival vagy ne adj isten egy Air, Land & See-vel, szerintem megkérdőjelezhetetlen a minőségbeli különbség. A Sushi go-val és az Oriflammel teljes mértékben egyetértek (utóbbit én is felsoroltam az irományom végén), a Bang nekem is itt csücsül a polcomon, szeretem tényleg, de azért más kategória. Ugyanez a Condottiere is, ő is nagyon régóta megvan, picike a doboza, de azért nem tud asztalra kerülni már folyamatosan (mert nem öregszik annyira jól nálam), pedig komoly érzelmi szálak is fűznek hozzá. Ettől ezeket a játékokat ki lehet próbálni természetesen, sőt ajánlom is őket, annak ellenére, hogy nem férnek be a toplistába ilyen téren! 😉

  • MaRo

    2022-11-09 21:10:24

    Tényleg jó megközelítés ez a szempont is. Ráadásul az agyonpakolt dobozt már csak kipakolás ügyileg is terhes lehet hosszú távon mert mire lesetupolsz addigra számos játékot végig is játszhatsz.

    Ugyanakkor tudnék vitatkozni a felvetéseddel miszerint a 2 fős játékok viszik a prímet ilyen téren kizárólag.

    Bár nem minden játékot láttam fizikailag de a watergate ügy doboza pont előttem van. Mondjuk az is relatív kérdés mi számít kisdoboznaknde én ezt eltudom fogadni annak.

    Azonban az oriflamme kisebb és több játékossal igazán optimális mindemellett kifejezetten érdekes játék aminek kifogástalan az újrajátszhatósága és szerintem megüti a mércéjét a jó játékok kategóriájának is.

    A little town sem sokkal robosztusabb a fenti példánál viszont ez is jól működik több játékossal is és ha az újrajátszhatósága nem is végtelen szerintem akkor is egy kellemes játék ami megérdemli, hogy említve legyen itt.

    A bangnek ugyan már vannak rákfenéi de a megfelelő helyen és társaságban szerintem ő is jó játék és kicsi is.

    A kartográfusok sokak kedvence ami szintén több játékos ám dobozügyileg is elfogadható méretű.

    A sárkányok erdeje talán nem mondható túlzottan kiemelkedő játéknak de eddig nálunk mindenkinek tetszett és szintén mehet több fővel.

    Ha belegondolunk, hogy ez csak az én szűkös polcom akkor adja magát, hogy van bőven lehetőség 2 főn túl is. Főleg, hogy a kingdominót és sushi gokat még nem is említettem pedig azok is igen kiemelt helyen trónolnak. :)

  • maszlagadam27

    2022-11-09 20:11:22

    Érdekes felvetés, hogy a doboz mérete és a komponensek mennyisége mentén indulunk el mint központi tényező a játékok szempontjából, bár abszolút nem érdektelen, rengeteg igény jelenik meg ma már, miért ne lehetne ez releváns felvetés? Sajnos ilyen paraméterek mellett a csak két fővel játszható játékok verhetetlenek szerintem, hiszen ezek erre vannak kitalálva/optimalizálva. De talán itt is össze lehet szedni több olyan játékot, amely megfelel a fent említett kívánalmaknak:

    - Szerelmes levél:

    Ecseteltem már pár topicban, hogy mekkora királyság ez a játék, így nem kezdenék bele itt is hosszasan, 16 lap köré kiépített fenomenális rendszer, szuper játékmenettel.

    - 7 csoda párbaj:

    Kihagyhatatlan ebből a felsorolásból, szuper mélységek és újrajátszhatóság.

    - A Watergate-ügy:

    Szintén csak két fővel nyüstölhető, de az asszimetria miatt a felsorolásba illő játék, kis doboz, kevés komponens, hatalmas játékélmény, parádés tematikai megvalósítással.

    - Avalon:

    Na itt már minél többen vagyunk annál jobb, a rejtett szerepes játékok koronázatlan királya az én szubjektív listámon, csak pár kártya, jelölő, és tábla, de remek rendszer, amiben ügyesen kell játszanunk a szerepeinket.

    - I know:

    Szeretem a modern köntösbe bújtatott kvízjátékokat, ez a cím pedig tökéletesen illik ebbe a felsorolásba. Jól felépített kérdések, és bizony a többiek válaszaira való tippeléssel is lehet szerezni pontokat, nagyon ötletes!

    - Funghi:

    Megint egy csak két játékosra tervezett játék, szépsége és a jó kis szett gyűjtős mechanizmusa miatt szerintem szóhoz juthat itt, mert bizony bármelyik táskában elfér kis helyen.

    - Remény hadművelet:

    Nézzünk oda, kooperatív játék is van kicsike dobozzal. Nagyon hangulatos, de elég nehéz játék (mármint megnyerni nem könnyű)!

    - Jaws

    Hidden movement társas, ahol szintén nagyon izgalmasan és jól kialakítva bontakozik ki előttünk a hajtóvadászat alig pár komponens segítségével.

    Felsorolnám még ide csak röviden ismertetés nélkül az Álarcosbál, Targi, Oriflamme triót is opcióként! 😉

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • SCOUT
  • Következő megálló: London
  • Köszöntünk a Holdon
  • Innovation