Kép forrása: pcguru.hu

Családi társasjátékok – Vigyáz(z)6! [Társalgó]

A Vigyáz(z)6! egy roppant egyszerű, mégis gondolkodtató családi kártyajáték, melyben a tét az ökör-köri tagság.

Hogy miért pont ezt a magyar címet választották a Vigyáz(z)6!-nak, az számomra egy kisebb rejtély. A hatost még értem, de vigyázni hiába vigyázunk, előbb-utóbb muszáj lesz áldozatot hoznunk. Kivéve persze, ha nagyon ügyesek vagyunk, vagy sokan verődünk össze, mert a játékot akár tízen is játszhatjuk egyszerre – és bár a nagy létszám általában a partijátékok jellemzője, a Mensa Select díját is elnyert kártyajáték bizony képes rá, hogy gondolkodásra kényszerítsen.

Vigyáz(z)6! 104, számozott kártyalapból áll, melyekből mindannyian tíz lapot kapunk a kezdéshez, a kimaradó kártyák közül négy további felkerül az asztalra, egymás alá, a többi pedig nem játszik tovább. A véletlenszerűséget csökkentendő játszhatjuk fix számértékű lapokkal (három játékos esetén 1-34-ig, négy játékosnál 1-44-ig, és így tovább), sőt akár osztás helyett a kártyákat draftolva is kezdhetünk – itt már komolyan figyelni kell a többiek lapjaira, hogy a lehető legjobb döntéseket tudjuk hozni a játék során. De akárhogyan is kezdjünk neki, a játék további menete változatlan.

A megkezdett sorokat kell feltöltenünk, két szabály betartásával: mindig növekvő sorrendben, és csak abba a sorba rakhatjuk le a kiválasztott lapot, melynek végéhez viszonyítva a legkisebb a különbség. Például a 37-es kártyát a 15, 34, 54, 76 végű sorok közül az első szabály alapján lerakhatnánk a 15 és a 34 után is, de a 34 után vagyunk kötelesek, mert itt a különbség csupán 3 (37 mínusz 34). Egy-egy sorba maximum öt kártyát rakhatunk, ha az előbbi szabályok miatt kénytelenek vagyunk egyet a hatodik helyre tenni, akkor az addig lerakott lapokat begyűjtjük, a hatodikkal pedig új sort kezdünk.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Családi társasjátékok a Piatniktól - Vigyáz(z)6! (x)

A Vigyáz(z)6! egy roppant egyszerű, mégis gondolkodtató családi kártyajáték, melyben a tét az ökör-köri tagság. Hogy miért pont ezt a magyar címet választották a Vigyáz(z)6!- nak, az számomra egy kisebb rejtély. A hatost még értem, de vigyázni hiába vigyázunk, előbb-utóbb muszáj lesz áldozatot hoznunk.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

30Jan

Brüsszelt nem állítjuk meg, csak a Molyembert [Társalgó]

Kedvcsináló | 2024.01.30. 18:42:00

A Társalgó rovat hattyúdalához a Gamewiztől kértünk némi segítséget, és három igazán különleges játékélménnyel lehettünk gazdagabbak.

19Márc

Lenyűgöző, ahogy ez a játék kinéz, de a játékmenete az igazán erős [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.03.19. 20:51:00

Az utóbbi idők egyik legszebb társasjátéka nem csak küllemében impozáns.


Kommentek

  • mesanyi

    2022-09-29 21:53:55

    Szerintem ez egy remek kocsmajáték/Partyjáték, de mi néha szoktuk véresen komolyan is játszani. Pillanatok alatt elmagyarázható szabályok, rengeteg nevetés egy pici dobozban és megfizethető áron. Akinek megvan ez a játék, annak 1 év múlva úgy fognak kinézni a kártyái, mint a nagyszülőknél lévő franciakártya paklik :D

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Vigyáz(z)6!