Kép forrása: jatekrahivlak.blog

Antarctica [jatekrahivlak.blog]

Az Antarctica annak a Charles Chevallier-nek a munkája, aki rendre sikeresebb Bruno Cathala szerzőtársaként (az Abyss, a Kanagawa, a Micropolis közös érdemük), mint önállóan (Wakanda, Shadows of Macao, Continental Express, Sultaniya stb.).

A teljes portfóliójára jellemző, hogy izgalmas témákat érint, vagy legalábbis szokatlan módon nyúl hozzájuk. Persze ilyenkor nehéz megítélni, hogy egy témaválasztásban mekkora szerepe van egy szerzőnek és mekkora a kiadónak – legfeljebb a mechanikai összefüggések mutathatnak rá, hogy az alkotó már a játék tervezése során is kalkulált-e a tematikai sajátosságokkal. E tekintetben van némi bizonytalanság bennem az Antarctica esetében is, bár a Nap körforgásának központi mechanizmusa feltételezi a szerzői szándékot. 

Érdekes módon a Nap mozgása és az ahhoz kötött fordulós tevékenység egy másik, jeges vizeken játszódó projektet is eszembe juttat. A ritkaságnak számító, igazán különleges Expedition: Northwest Passage szintén használja a napkorongot az olvadó jégpáncél jelölésére, ami felszabadíthatja vagy épp mozgásképtelenné teszi a hajókat. No de a két játéknak más köze nincs egymáshoz, ráadásul míg az az északi, az Antarctica természetesen a déli sarkkört választotta helyszínéül. Mindazonáltal mindkét játék tökéletesen alkalmas egy nyári, fülledt estén hűsítő gyanánt.

Az Antarctica (sajnos nem túl szabatosan fogalmazott) szabályfüzetében leírt történeti háttér a távoli jövő klímakatasztrófáját emlegeti, de ez megbocsátható: talán még 2015-ben sem tűnt olyan valóságosnak és fenyegetőnek a klímaváltozás, mint ahogy ez napjainkban látszik. Egy hasonló tematikájú játékot ma aktuális témafeldolgozásként bocsátanának piacra az élelmes kiadók még akkor is, ha a hangzatos felvezetés „odabent” azért veszít a dinamikájából.

[Cikk folytatása]

Antarctica

Az Antarctica annak a Charles Chevallier-nek a munkája, aki rendre sikeresebb Bruno Cathala szerzőtársaként (az Abyss, a Kanagawa, a Micropolis közös érdemük), mint önállóan (Wakanda, Shadows of Macao, Continental Express, Sultaniya stb.). Azonban a teljes portfóliójára jellemző, hogy izgalmas témákat érint, vagy legalábbis szokatlan módon nyúl hozzájuk.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

30Nov

Monopolis [jatekrahivlak.blog]

Kedvcsináló | 2022.11.30. 12:51:00

Egész pontosan nem emlékszem, mi adta az első szikrát, de arra igen, hogy egyszer csak közöltem a feleségemmel, hogy én szeretnék csinálni egy városépítő játékot. Pedig nem játszottunk addig sok ilyennel!

05Dec

Insecta: The Ladies of Entomology – Bogaras csajok [Társalgó]

Kedvcsináló | 2022.12.05. 15:50:00

Azt mondják, hogy aki nem bogaras legalább egy kicsit, azzal nem is elég izgalmas az élet. Nos, itt minden nő bogaras, de mi pont ezért szeretjük őket!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Antarctica