Kép forrása: jatekrahivlak.blog

Antarctica [jatekrahivlak.blog]

Az Antarctica annak a Charles Chevallier-nek a munkája, aki rendre sikeresebb Bruno Cathala szerzőtársaként (az Abyss, a Kanagawa, a Micropolis közös érdemük), mint önállóan (Wakanda, Shadows of Macao, Continental Express, Sultaniya stb.).

A teljes portfóliójára jellemző, hogy izgalmas témákat érint, vagy legalábbis szokatlan módon nyúl hozzájuk. Persze ilyenkor nehéz megítélni, hogy egy témaválasztásban mekkora szerepe van egy szerzőnek és mekkora a kiadónak – legfeljebb a mechanikai összefüggések mutathatnak rá, hogy az alkotó már a játék tervezése során is kalkulált-e a tematikai sajátosságokkal. E tekintetben van némi bizonytalanság bennem az Antarctica esetében is, bár a Nap körforgásának központi mechanizmusa feltételezi a szerzői szándékot. 

Érdekes módon a Nap mozgása és az ahhoz kötött fordulós tevékenység egy másik, jeges vizeken játszódó projektet is eszembe juttat. A ritkaságnak számító, igazán különleges Expedition: Northwest Passage szintén használja a napkorongot az olvadó jégpáncél jelölésére, ami felszabadíthatja vagy épp mozgásképtelenné teszi a hajókat. No de a két játéknak más köze nincs egymáshoz, ráadásul míg az az északi, az Antarctica természetesen a déli sarkkört választotta helyszínéül. Mindazonáltal mindkét játék tökéletesen alkalmas egy nyári, fülledt estén hűsítő gyanánt.

Az Antarctica (sajnos nem túl szabatosan fogalmazott) szabályfüzetében leírt történeti háttér a távoli jövő klímakatasztrófáját emlegeti, de ez megbocsátható: talán még 2015-ben sem tűnt olyan valóságosnak és fenyegetőnek a klímaváltozás, mint ahogy ez napjainkban látszik. Egy hasonló tematikájú játékot ma aktuális témafeldolgozásként bocsátanának piacra az élelmes kiadók még akkor is, ha a hangzatos felvezetés „odabent” azért veszít a dinamikájából.

[Cikk folytatása]

Antarctica

Az Antarctica annak a Charles Chevallier-nek a munkája, aki rendre sikeresebb Bruno Cathala szerzőtársaként (az Abyss, a Kanagawa, a Micropolis közös érdemük), mint önállóan (Wakanda, Shadows of Macao, Continental Express, Sultaniya stb.). Azonban a teljes portfóliójára jellemző, hogy izgalmas témákat érint, vagy legalábbis szokatlan módon nyúl hozzájuk.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Márc

Megjelent Hajnóczy Soma új játéka – kipróbáltuk, milyen lett a Dűlőre jutunk [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.03.28. 14:35:00

Hajnóczy Soma megint borral játszik, ám a Dűlőre jutunkban nem szódával kell kevergetnünk, hanem eleve el kell készítenünk a palackokat.

19Márc

Lenyűgöző, ahogy ez a játék kinéz, de a játékmenete az igazán erős [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.03.19. 20:51:00

Az utóbbi idők egyik legszebb társasjátéka nem csak küllemében impozáns.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Antarctica