Kép forrása: gamestar.hu

Tényleg jobb lett A Mars terraformálása: Árész-expedíció, mint az eredeti? [Gamestar]

Minden idők egyik legjobb, legismertebb társasjátéka a 2016-ban megjelent Terraforming Mars, avagy A Mars terraformálása - megnéztük, milyen élményt ad ennek kompaktabb változata.

Ha akár csak az ismerősi körödben is van egy személy, aki az elmúlt néhány évben mélyebbre merült a társasjátékok világában, bizonyára hallottál már A Mars terraformálásáról, mely 2016-ban indult hódító útjára, és nemcsak megjelenése évében gyűjtötte be sorra a díjakat, de utána is sokan tartották elismerésre érdemesnek; jelenleg a Board Game Geek ranglistájának negyedik helyén áll.

Ez részben annak köszönhető, hogy 2019-ig öt kiegészítője jelent meg, amik még érdekesebbé összetettebbé tették a meneteket. Köztük volt a Kezdetek is, mely kimondottan azzal a céllal készült el, hogy gyorsabbá váljon a terraformálás, rövidüljön egy kicsit a játékidő - akármennyire is jó élmény játszani, még a kétfős játszmák is 2-3 órásra nyúlhatnak, öt főnél meg aztán pláne nagy kihívás végig ébernek lenni, nem elunni azt, amíg a többiek eldöntik, mit szeretnének tenni.

Jacob Fryxelius és csapata, a FryxGames is érzékelte, hogy volna igény egy rövidített spin-offra, ezért megszületett az Árész-expedíció, aminél, ahol csak lehetett, faragtak a játékidőből, megpróbálva megőrizni az alapokat.

[Cikk folytatása]

Tényleg jobb lett A Mars terraformálása: Árész-expedíció, mint az eredeti?

Minden idők egyik legjobb, legismertebb társasjátéka a 2016-ban megjelent Terraforming Mars, avagy A Mars terraformálása - megnéztük, milyen élményt ad ennek kompaktabb változata.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

04Ápr

Végre egy egyedi képregény-adaptáció: egy társasjáték [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.04. 17:10:00

Amikor egy filmből, könyvből, képregényből készül társasjáték, akkor rendszerint azok keresik, akik ismerik és szeretik az eredeti művet. Erre is számítanak a kiadók, amikor megjelenik a Star Wars-os Monopoly vagy A Gyűrűk Urá-s Rizikó...

19Ápr

Iszonyatosan durva siker lett az új társas, ami Cthulhut és az Orient Expresszt vegyíti [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.19. 21:02:00

A játékosok nagy számban szeretnének felugrani az Orient Expressz borzalmakkal telt kocsijaira.


Kommentek

  • sitatom

    2022-07-11 09:31:35

    Nekem tetszik a cikk, bár én sem feltétlenül az összehasonlításra hegyezném ki a lényeget.

    Sajnos még nem játszottam az Árész-expedicióval, de eddig is nagyon ki akartam próbálni és a cikk elolvasása után ez az igényem nem csökkent.

    Az eddigi leírások és vélemények alapján úgy gondoltam és most is úgy látom, hogy külön önálló játékként kell kezelni a két játékot. Két darab teljesértékű játékról van szó.

    Amúgy meg szerintem nem is olyan csúnya a MARS TERRAFORMÁLÁS társas. Engem csak a kockák könnyed ”tánca” szokott benne bosszantani, azt alapból megoldhatták volna és nem kellene akkor külön megvenni a normális táblákat hozzá.

    A nagy testvérből kiindulva itt két remek önálló játékról van szó.

    Ahogy Ryuk és Ati is írta mind a kettőnek meg lehet a helye, ideje egy társasjátékos közösségben.

    Tetszik ahogy Ryuk leírta, hogy a MARS hibáinak a kijavításával nem az Árészt kapnánk, talán ez foglalja össze a legjobban a lényegét. Az meg szintén szuper, hogy tudsz választani a hosszabb agyégetősebb játékot játszod vagy a kicsivel könnyebb gyorsabbal nyomod.

  • kelemen.ati

    2022-07-10 22:49:47

    Véleményem szerint a két játék kb. úgy hasonlít egymásra, mint a 7 Csoda és a 7 Csoda párbaj. Neve hasonló, de teljesen más játékról van szó, még ha van is hasonlóság. Nekem mindkettő megvan - alap Mars és az Árész is - mindkettővel szívesen leülök, mert teljesen más játékélményt kínál.

  • ryuk669

    2022-07-10 15:34:38

    Nem értem mért kell hasonlítgatni még mindíg a kettőt egymáshoz, ha a mars minden kis hibáját kijavítanánk, akkor sem az Árészt kapnánk eredményül, annak ellenére, hogy sok kis hibát megoldottak az Árészban ami a marsban zavaró volt. Ez most így lehet érthetetlen, de aki mindkét játékot ismeri, szerintem érti. :D Megértem hogy a Mars Terraformálás nagy fanjai óckodnak egy egyszerűbb verziótól ami nem is mindenben hasonlít a nagyjátékhoz, ezért nem is bánom, hogy elsőnek a kicsit próbáltam ki, mert így egyiket se ismertem még annyira, hogy ne tudjak pártatlan maradni. Az Árész kipróbálása után a TM kipróbálása teljesen új élmény volt, a mechanikák hasonlósága ellenére. De egyértelműen aki a nagy marsot imádja az nem biztos, hogy annyira vágyik az Árészra, mert neki ne gond, hogy hosszú a TM játékmenete, vagy csúnyácska a grafika. (hozzá teszem, ismerek ilyet is, olyat is. Van aki szivesen játszana vele, van aki meg nagyon tartózkodik még úgy is, hogy én vinném a játékot, nem kéne megvennie...🤷 ) Én viszont néha igen is igényt tartok egy gondolkodósabb, jó mechanizmusú játékra akkor is, ha csak fele annyi időm van, mint amúgy. Én emiatt nagyon szeretem. Mindenkinek szíve joga, hogy megvenné e ezt is a TM mellé, én jelenleg az Árész bővitésére koncentrálok mert azt vettem meg, másnak pedig megvan a TM, így mindkettővel van lehetőségem játszani, itthonra meg elég az Árész mert a családdal 3 óránál hosszabb játékot nehéz összehozni. :D

  • godzsakattila

    2022-07-08 13:57:23

    Biztos, hogy a kezdetleges autizmusom az oka, de hiába olvastam már rengeteget a játékról, még mindig nem érzek vágyat a kipróbálásra úgy, hogy az eredeti viszont nagy kedvenc.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Mars terraformálása: Árész-expedíció