Kép forrása: tarsasozz.blog

A Mars terraformálása másképp: Árész expedíció [tarsasozz.blog]

A Mars terraformálásának rajongói talán mondhatjuk, hogy az utolsó kiegészítő megjelenése óta (2019, Hatalmi játszma) kellően megéheztek egy új Mars terraformálása megjelenésre.

A 2021-es Árész expedíció a Mars terraformálása társasjátéknak egy különálló változata, tehát nem egy újabb kiegészítőről van szó. Az Árész expedícióval lényegében a nagy dobozos társashoz hasonló játékélményt kapunk kompaktabb formában, egy új, izgalmas akcióválasztó mechanizmussal fűszerezve.

Játékmenet

Az Árész expedícióban a játékosok továbbra is a Mars terraformálásán serénykednek, tehát a kellő mennyiségű víz, valamint az élet számára elengedhetetlen légköri és hőmérsékleti viszonyok kialakításán. A hangsúly itt sokkal jobban a kártyák felé tolódik, a központi táblán saját területeket (erdőket, városokat) ugyanis nem fogunk építeni, ez kizárólag az óceánlapkáknak van fenntartva.

[Cikk folytatása]

A Mars terraformálása: Árész expedíció

A Mars terraformálásának rajongói talán mondhatjuk, hogy az utolsó kiegészítő megjelenése óta (2019, Hatalmi játszma) kellően megéheztek egy új megjelenésre. A 2021-es Árész expedíció a Mars terraformálása társasjátéknak egy különálló változata, tehát nem egy újabb kiegészítőről van szó. Az Árész expedícióval lényegében a nagy dobozos társashoz hasonló játékélményt kapunk kompaktabb formában, egy új, izgalmas akcióválasztó mechanizmussal fűszerezve.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

02Máj

Újabb gyönyörű társasjátékkal jelentkezett a Dixit kiadója...[gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.02. 15:06:00

Ismerős a Dixit? Mindegy is: a Harmónia hasonlóan gyönyörű dizájnnal, de teljesen más játékmenettel csábít.

16Máj

Olyan társasjáték készült a Cyanide and Happiness alapján... [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.16. 19:34:00

A most már magyarul is elérhető Joking Hazardban háromkockás képregényeket alkothatunk, és minél durvábbra sikerülnek, annál jobb lesz a móka.


Kommentek

  • Klililoti

    2022-06-11 12:47:32

    Szerintem elégé eltérő a 2 játék.

    Egyszerűbb picivel az Árész, de az is egy kellően összetett játék. A teljes társaságban népszerűbb az Árész mint a Mars Terraformálása. A játékidő miatt és a letisztultabb szabályok miatt.

    A kemény magunk meg a nagy Marsot jobban szereti.

  • ryuk669

    2022-06-07 06:30:25

    Mint lentebb írtam, az Árész sok kisebb hibát kiküszöbölt, letisztultabb, de a TM a város-, erdő- és óceánlapkák lehejezésével, valamint a több kártya és egyéb kártyák által lehelyezhető lapkákkal teszi sokkal kompleszebbé a játékélményt. Ráadásul ott vannak a díjak is, amiket ugye megvehetsz de még az utolsó fordulóban is döbbenetes gyorsasággal válthatják egymást a helyezettek.Több mindent kell figyelni. Az Árésznál a körönként kijátszható fázisok kiválasztása teszi változatossá a fordulókat, csak gyűjtöd magad elé az erdőjelölőket, és egyedül az óceánlapka van már előre fent a táblán, azt kell felforditani minden alkalommal mikor valaki vesz egyet. Az tetszik ott, hogy ha már mindet fel is forditottad, késöbb is megkaphatod a legutolsónak felforditott lapka diját, ha még mindig vennél óceánlapkat vagy egy kártya azt kéri, fordíts fel egyet. Plusz itt a titán és acél termelésszinted van csak jelölve, nem gyüjtöd külön minden "generáció" végén a megtermelt alapanyagot. És energia sincs külön, itt ahelyett egy kártyatermelés sáv van ahol tudod jelölni ha egy kártya képessége kártyatermelest ad neked. Úgyhogy nem, nem tudom azt mondani hogy bármelyik is jobb mint a másik, természetes hogy az Árész könnyedebb, mert egy már meglévő, zseniális játékból lett összegyúrva, tökéletesítve, de a hosszabb játékélmény igazából hiányozna nekem, ha csak az árész lenne elérhetö, mivel egyaltalan nem unalmas, sőtt, az ember úgy játszik vele, hogy észre sem veszi ahogy telik az idő, mindig már a következő lépésen agyalsz. Az Árész azt segiti elő, hogy egy gyorsabb játékélményt biztosít ahol kell egy másfajta stratégia is, de kevesebb dolog ad győzelmi pontot igy nagyrészt a kártyák kombójára és a fáziskártyák kijátszására kell csak figyelned, miközben egy TM élmenyt kapsz ha épp nincs 3-4 órád egy kiegészítős vagy esetleg egy alapjátékos Terraformálásra.

  • sitatom

    2022-06-07 00:26:04

    Ryuk köszi a beszámolót.

    Engem meggyőztél illetve megerősítetted a gondolatom, hogy szeretném az Árészt. Hogy picit könnyebb, rövidebb, de egy teljes értékű játék.

    Tudsz már véleményt mondani, hogy szerinted melyik a jobb játék?

  • ryuk669

    2022-06-06 22:52:56

    Én pont ma próbáltam a Mars Terraformálást. Eddig csak az Árésszal játszottam és át se néztem a szabályt mert gondoltam úgy is nagyon hasonló lesz, mint a kicsi. Hát nem. Vagyis tagadhatatlanul megvan az alap mechanizmusok közti hasonlóság, mégsem volt egyszerűbb a nagytesóval játszani a kistesó ismereteivel. Sőtt! Sok mindenben megzavart az elején mert az Árész szerinti játékmenettel gondolkodtam és nem tudtam olyan gyorsan átállni a TM-re. Szerintem meglesz ezzel a "problémája" (nem negatívum, inkább kellemesen meglepő) azoknak is, akik eddig csak a nagyjátékkal játszottak. A nagyjátéknál a játékidő lényegesen hosszabb volt, pedig egy gyakorlott játékos magyarázott nekünk, és a 2 helyett 3 játékossal játszottunk (ezért is voltam boldog, hogy első alkalommal majdnem sikerült nyerni, mindössze 2 ponttal maradtam le). Minden esetre az Árész tagadhatatlanul letisztultabb, sok, a nagyjátékban előforduló apróbb hibát kiküszöböltek benne, de sosem mondanám hogy jobb mint a TM. Másabb. Jó értelemben másabb, éppen ezért szerintem nagyon is megférnek egymás mellett a polcon. Én is tervezem megvenni a TM-et is, most hogy kipróbáltam, úgyhogy ne féljetek az Árésztól, aki a Terraformálást szereti, az ezt is fogja. ;)

  • sitatom

    2022-06-05 00:02:08

    Baromi jól fogalmaztál az autizmosodról😁

  • godzsakattila

    2022-06-04 23:52:37

    Hogy őszinte legyek előzetesen én is olyan infókat szedtem az éterből és jelzem nem próbáltam még (!), de most meg azt hallom nem első helyen, hogy a hangsúly az azonos légkörön, de mégis a mássagon van inkább. 😊 mindenképp kiakarom próbalni én is, de valamiért (talán orvosok által sose kimutatott kezdő autizmusom okán) ózdkodom is picit a megszokottól éltérni, szemben a kiegekkel vagy a teljesen más játékokkal.

  • sitatom

    2022-06-04 22:41:19

    Ati egy picit sem vettem kötekedésnek.
    Nekem minden rendelkezésemre álló információm, benyomásom alapján egyszerűbbnek tűnik mint a Mars terraformálása.
    Nincs szemernyi kétségem sem, hogy ez egy teljes egész játék.
    Tényleg nagyon köszi a véleményed és az infót.

  • godzsakattila

    2022-06-04 16:03:25

    Nem kötekedésből, csak, hogy ne téves elvárásaid legyenek, de jelen cikk is hangsúlyozza azért, hogy nem feltétlen könnyebb és nem is feltétlen gyorsabb. Inkább letisztultabb. Bár a mi játékstilusunkkal játszott eredetitől biztos gyorsabb.

  • sitatom

    2022-06-04 12:30:10

    Eddig is tudtam, hogy ez a játék kell nekem, a cikk ezt igen csak megerősítette. 😀

    A nagy testvér A Mars terraformalasa már jó ideje meg van, de azzal a kezdőbb játékosok nem szívesen játszanak és azok sem akik nem szeretik a több órás grandiozós társasozást pláne egy játékkal. Még ha az a játék nagyon is szuper.

    Nekem az jött át, hogy ez egy teljes értékű társasjáték nem egy teljesn lebutított full egyszerű játék, hanem egy könyebb és gyorsabb egész élményt adó más játék.

    Már csak egy szuper akció kell és jön is a gyűjteménybe. Nem fogja kiszorítani a nagy testvért, de nagyon jól elfogférni mellette.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Mars terraformálása: Árész-expedíció